Amazon, Apple TV+, Disney+, HBO, Netflix i inne serwisy streamingowe
Trzeci film tylko z lektorem, łysy oficjalnie do piachu, nie dam nawet tych 49.
Polski już nie ma.

Odpowiedz
Przejrzałem wczoraj ofertę filmów i seriali korzystając z apki w TV  i faktycznie, bardzo dużo nie ma w ogóle polskiej wersji językowej. Dotyczy to głównie produkcji innych niż amerykańskie/brytyjskie, ale są też wyjątki. Nie wiem też, czy sytuacja nie jest najbardziej powszechna wśród nowo dodanych tytułów, więc możliwe, że jakaś forma lokalizacji jeszcze wjedzie.

Odpowiedz
https://fb.watch/90Y3WANgXw/

Czyżby niespodzianka i jednak wcześniejsza premiere Disney+? No bo cóż innego może oznaczać taki post.

Odpowiedz
Jakiś czas temu ktoś tu zaprezentował serwis 35mm.online z odrestaurowanymi polskimi filmami i ja też skorzystałem z tego, bo to rzeczywiście gratka. Nie żebym był miłośnikiem takich staroci, no ale, jak to się mówi, każdy znajdzie coś dla siebie, zatem nadrobiłem trochę tytułów, którymi od dawna byłem tak trochę zainteresowany: Tam i z powrotem, Zbrodniarz, który ukradł zbrodnię, Obywatel Piszczyk (powtórka), Nic śmiesznego, Jezioro Bodeńskie, Kolejność uczuć, Lokis. Rękopis profesora Wittembacha, Magnat, Sprawa Gorgonowej (najlepszy z wymienionych).
To rzeczywiście jest fantastyczna sprawa, tyle znanych tytułów zebranych w jednym miejscu, w dodatku w jakości obrazu takiej, że można tylko cmokać z zachwytu. Tutaj dla przykładu porównam plansze tytułowe dwóch filmów, pierwsze kadry to moje prywatne nagrania z telewizji, niby to HD:

Jedyną wadą na razie jest dla mnie tylko to, że podczas odtwarzania dwa razy w trakcie każdego seansu (mniej więcej w stałych momentach, tak po 37 minutach i tyle samo przed końcem) następuje coś w rodzaju zwisu i trzeba film odpalić od nowa. Nie wiem, czy to występuje powszechnie, czy tylko u mnie.

Tak czy owak zobaczymy, co jeszcze dorzucą w tym serwisie, na razie była jedna taka „dokładka” tytułów. Aha, darmowa dostępność filmów jest przedłużona na listopad.

Z kolei wspomniana Ninateka nie ma aż tak wiele ciekawego do zaoferowania, jedynie jakieś kilkanaście tytułów (przy 164 w 35mm), do tego kilka przedwojennych fabuł, a cała reszta to krótkometrażówki.

Odpowiedz
Trzeba przyznać, że rekonstrukcje cyfrowe stoją w naszym kraju na naprawdę wysokim poziomie. Jedyne co w nich może mnie irytować, to ewentualne przycinanie obrazu 4:3 do 16:9 (komedie Barei czy każdy zrekonstruowany serial TVP to spotkało). A na samą platformę chętnie rzucę okiem.

@Cassel, podzielisz się jakąś opinią o tych tytułach w polskiej Krótkiej piłce? Wstępnie całkiem intrygują mnie te obejrzane przez Ciebie tytuły ;)

Odpowiedz
Nie da rady, nie jestem taki elokwentny w krótkiej piłce jak ty czy koledzy OGPUEE albo simek, ja tam piszę tylko kiedy mnie dopadnie natchnienie. Muszą ci wystarczyć moje miniaturowe opisy na Filmwebie. :P

Odpowiedz
E tam, wystarczą jednozdaniowce jak ten Debryka o Sonicu :). Czy nawet miniaturowe opisy z Filmwebu - w końcu takie było założenie krótkiej piłki.

(04-11-2021, 11:28)Cassel napisał(a):
Wilczyca w wersji nieodrestaurowanej ma bardziej klimatyczne kolory.

Odpowiedz
(04-11-2021, 11:28)Cassel napisał(a): Z kolei wspomniana Ninateka nie ma aż tak wiele ciekawego do zaoferowania, jedynie jakieś kilkanaście tytułów (przy 164 w 35mm), do tego kilka przedwojennych fabuł, a cała reszta to krótkometrażówki.
Cóż: to jest to o czym wspominałem, że filmy pływają między serwisami. Teraz patrzę na 35mm i widzę, że dodali mnóstwo tytułów, które kiedyś były dostępne w Ninatece...

Odpowiedz
(12-10-2021, 19:31)Negatywny napisał(a): wezmę dwie :)

i już mi się w sumie zwróciło, obejrzyjcie sobie bliss (salma przesłodka)
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
https://www.mmarocks.pl/mma-news/viaplay-z-wylacznymi-prawami-do-ksw-w-polsce-i-9-innych-krajach

Viaplay cały czas rośnie w siłę.

Odpowiedz
"Malowany Ptak" na HBO Go!
Youniverse

Odpowiedz
To coś wartego uwagi?

Odpowiedz
A owszem. Rozgorzała tu kiedys dyskusja na temat rzekomej antypolskości książkowego oryginału. Dość powiedzieć, że najlżejszy fragment powieści Kosińskiego związany jest z zoofilią, a film jest jej ponoć bardzo wierny. W obsadzie Stellan Starsgard i Harvey Keitel.
Youniverse

Odpowiedz
Na 35mm.online przedłużyli możliwość bezpłatnego oglądania filmów z biblioteki premium do 31 grudnia. Do tego niedawno dodali tam trochę nowości m.in. Przesłuchanie i filmy Szulkina.

Odpowiedz
(16-09-2021, 12:52)Pelivaron napisał(a): Jakie to jest bez sensu. Dodali na Netflix serial "Upadek" z Gillian Anderson i Jamie Dornanem. Chętnie bym sobie powtórzył, ale... dodali 2. sezon i 3. sezon. Wtf? Po cholerę coś takiego robić? Kto to im będzie oglądał? :D

Ooo, są wszystkie 3 serie ;)

Odpowiedz
Czyli mówisz, że warto?

Odpowiedz
Warto, warto. Ja mam zamiar sobie przypomnieć, oglądałem lata temu, ale zapamiętałem go jako kategoria ciężkawego, bardziej psychologicznego kryminału (generalnie Brytole tak chyba lubią), aniżeli hollywoodzkie fajerwerki. Zresztą jak to brytyjski serial - wielu odcinków nie ma (raptem 5 w 1. sezonie), więc zawsze będziesz mógl rzucić, a i fajna, bądź co bądź kultowa aktorka w roli głównej i dla niej warto zawiesić oko! Do tego czasy zanim Dornan stał się bożyszczem - przynajmniej na chwilę - nastolatek oraz starych panien z trzema kotami i kuwetą. Oceniłem na 8/10, chętnie zweryfikuję po latach.

PS Jutro pewnie wystartuję z powtórką :)

PPS byłem pewny, że kiedyś był temat poświęcony "The Fall", ale najwidoczniej w czasie forumowych czystek etnicznych tematycznych i wielkiego buntu lewaków, przepadł.

Odpowiedz
https://www.hbomax.com/pl/pl

8. marca.

No fajnie.

Odpowiedz
Co do The Fall, to warto, nie tylko dlatego, że to najpopularniejsza rola Gillian, obok Dany Scully. Wiadomo, że dla (większości?) widzów to agentka FBI z Archiwum X, ale nie każdy oglądał XF i dla pozostałej części widzów GA to Stella Gibson (a dla innych widzów to mama głównego bohatera w Seks Edukacji i pani psycholog z Hannibala). Zresztą to ulubiona też rola aktorki co nie dziwi, bo twórca serialu napisał tą postać specjalnie dla niej i to widać na ekranie (pewnie to się nigdy nie stanie, ale chciałbym crossover Fall i Luthera z Elbą, w którym ta dwójka stróżów prawa razem rozwiązuje sprawę).

A co do Dornana to pamiętam, że to właśnie rolą w Upadku wybił się. To była jedna z jego pierwszych ról, bo 1 sezon jest z 2013 roku (zagrał w czymś wcześniej przed 1 serią Fall?). Dopiero jak 3 sezon poleciał w 2016 roku to był znanym nazwiskiem po wiadomym filmie, co widać w 3 sezonie, w którym jest Dornana więcej i ma więcej do grania jak Anderson.

No i dziwiły mnie opinie o nim, jak to słaby i drewniany aktor, bo znałem go z Fall i miałem zupełnie odmienne odczucia co do jego aktorstwa, a trylogii Greya nigdy nie nadrobiłem.Oczywiście zdarza mu się zagrać słabo lub drewniane, ale jednak ma fajne role i dobre filmy na koncie jak np. Operacja Antropoid, Moja kolacja z Herve, Synchronic, świetna komediowa rola w średnim  Barb and Star Go to Vista Del Mar, itd. Jak się nie mylę to teraz poleciał albo za chwilę będzie premierę miał brytyjski serial z Dornanem The Tourist, od braci Williams, znanych z The Missing.

Serial trzyma poziom do samego końca, czyli też 3 sezon, który uważany jest przez wielu za słabszy, a dla mnie może i jest minimalnie gorszy, ale wciąż dobry. Choć w 3 sezonie widać bardziej jak we wcześniejszych, że to nie tyle kryminał/thriller, co dramat psychologiczny z elementami kryminału.

Tutaj więcej o The Fall w artykule, w którym piszą też, że serial zyskał nowe życie, jest hitem na polskim Netflixie.

https://www.serialowa.pl/314435/the-fall-serial-netflix-czy-warto-obejrzec/

Nie mam pojęcia czemu akurat teraz, bo nie ogłoszono przecież kolejnej serii (choć od kilku lat mówi się że chcą nakręcić nową sprawę). Ale podobnie było z rok temu gdy reklamowała w UK aktorka najnowszy sezon The Crown (albo nowy sezon Seks Edukacji, już nie pamiętam który serial ) i ją dziennikarze przy okazji promocji serialu chwalili za ten serial co ją zaskoczyło, że serial odkryli właśnie tyle lat po emisji, tym bardziej, że The Fall było popularne za premierowej emisji. Widocznie musiał trafić na Netflixa w UK albo na jakąś inną platformę w ostatnim czasie? Może szukali widzowie na Netflixie jej innych ról, gdy zobaczyli Anderson w Crown i Edukacji Seksualnej, i stąd ponowna popularność serialu.

Odpowiedz
(21-01-2022, 01:16)PropJoe napisał(a): https://www.hbomax.com/pl/pl

8. marca.

No fajnie.
Pod tym adresem już nie ma info o dacie. Wklepałem w Google i są też głosy, że nawet 22. lutego.
Czekam i czekam, zwlekam z kilkoma serialami, bo liczę, że na nowej platformie będzie najlepsza możliwa jakość, a ja nawet staroci w stylu Sopranos czy Oz nie będę oglądać w gorszej jakości, jeśli gdzieś jest lepsza :) 

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości