Oksytocyna
Liczba postów: 2,199
Liczba wątków: 1
Mefisto napisał(a):Las Wegas i inne wymysły
Na widok Las Wegas robi mi się niedobrze, ale
Mefisto napisał(a):(choć w imionach już to dawno poczyniono)
tak samo pewnie by mi się robiło, gdyby moja siostrzenica w swoim przyszłym dowodzie miała wpisane Victoria zamiast Wiktoria.
Phil napisał(a):A jakie wyrazy zakończone na 'x' oprócz zagramanicznych nazwisk i nazw własnych jeszcze odmieniasz? : )
Matrix na przykład. :)
22.04.2011
27-07-2009, 21:57
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,260
Liczba wątków: 74
http://www.film.org.pl/prace/wrogowie_publiczni_v2.html
Na "Wrogach Publicznych" byłem kinie trzykrotnie i tym samym pobiłem rekord, który należał do "Miami Vice" (dwie wizyty).
Najbardziej poszukiwany amerykański kryminalista epoki Wielkiego Kryzysu, ludowy bohater tamtego pokolenia, człowiek, który zmusił rząd Stanów Zjednoczonych do powołania instytucji, parającej się ściganiem przestępstw federalnych, wchodzi do gniazda os i opromieniony złotymi pasmami światła spacerowym krokim przmierza muzeum własnego życia, które trwało raptem kilkanaście miesięcy.
W maju 1933 roku został on warunkowo zwolniony z więzienia, a 22 lipca 1934 roku, podziurawiony od kul, umierał w kałuży krwi, leżac na chodniku niedaleko Biograph Theater.
Zacytuję Vincent z "Zakładnika": You're one of these guys that do instead of talk. That's cool.
Kwestia próżności Dillingera i towarzyszące jej motywy wanitatywne w połaczeniu z pokawałkowaną strukturą filmu nie dają mi spokoju.
Nam pozostają jedynie domysły - łuski porozrzucane po asfalcie i kule tkwiące w panich drzew - jedyne rzeczywiste i namacalne ślady jego egzystencji.
Pewnie dlatego sporo osób uważa twórczość Manna, zwłaszcza tę najnowszą od "Aliego" poczynając, za wychłodzoną, wyzutą z emocji, mało empatyczną.
Trochę literówek do poprawienia, poza tym spoko recka ;-)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
30-07-2009, 09:07
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Ja dodam, ze w srodku przydalby sie akapit, gdyz pojawia sie zjawisko "morza tekstu" :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
30-07-2009, 09:56
Natural Born Avtaker
Liczba postów: 8,317
Liczba wątków: 23
slepy51 napisał(a):Pewnie dlatego sporo osób uważa twórczość Manna, zwłaszcza tę najnowszą od "Aliego" poczynając, za wychłodzoną, wyzutą z emocji, mało empatyczną.
Nie no, tutaj wszystko gra. 'Wyzuty' (a nie 'wyżuty', bo pewnie to miałeś na myśli) to 'całkowicie pozbawiony czegoś, jakiejś dodatniej cechy', np.: Byli wyzuci z ludzkich uczuć; Był zupełnie wyzuty z emocji.
Z kolei nie powinno być Aliego, lecz Alego.
30-07-2009, 10:25
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,260
Liczba wątków: 74
Rzeczywiście, mój błąd.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
30-07-2009, 10:33
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Hitch napisał(a):w srodku przydalby sie akapit, gdyz pojawia sie zjawisko "morza tekstu" :)
jak sie pojawia morze, to weź płetwy i zanurkuj... (wiem, mega denny suchar na poziomie przedszkoli specjalnych).
akapit ów można ewentualnie (podkreślam: ewentualnie - jeśli pojawi się większa rzesza jojczących:) przedzielić w miejscu:
(...) uważam za strzał w dziesiątkę. [ciach] "Wrogowie Publiczni" są jednym z tych rzadkich przypadków, (...)
30-07-2009, 11:09
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Uczyles sie cietych ripost z "Miami Vice"? :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
30-07-2009, 11:18
Oksytocyna
http://www.film.org.pl/prace/wrogowie_publiczni.html
alter-ego
Bez dywizu.
W przypadku "Wrogów Publicznych" Bo "Wrogowie publiczni" to film
Drugi człon tytułu mała literą.
"Otrzymalibyśmy tą samą "
Tę samą.
"To było PRZED obejrzeniem przeze mnie filmu. A kiedy już obejrzałem film pomyślałem"
Powtórzenie. "A kiedy już go obejrzałem, pomyślałem..."
"Czy wyobrażacie sobie "Nocnego kowboja" BEZ Johna Voighta?"
Jona Voighta.
"Czy wyobrażacie sobie "Rambo" BEZ Sylwestra Stallone"
Stallone'a. Powiedzmy, że "w" w imieniu można zostawić. ;)
I trochę "przecinkologii":
"Jego krótkie acz burzliwe życie "
"Zastrzelony przez agentów raczkującego wówczas FBI automatycznie zapewnił sobie nieśmiertelność i zaszczytne miejsce w galerii sław"
"ale ograniczając się do powyższych powiem krótko i treściwie:"
22.04.2011
31-07-2009, 01:16
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,307
Liczba wątków: 67
Crank 2
Cytat:Druga część jest jest już totalnie absurdalna
ostatnia recka PE
Cytat:Dziwi mnie, że tak inteligentny i twórczy człowiek, o czym zdołał nas przecież przekonać swoimi wcześniejszymi filmami, np... wiadomo jakimi, uraczył nas takim banałem.
WTF? zdanie wielce dziwaczne
Cytat:obraz ogląda się miejscami jak film telewizyjny albo nawet reportaż z planu, a nie jak kinowy film, zrealizowany przecież w anamorficznym formacie 35 mm!
wpadka merytoryczna - skoro film był kręcony cyfrowo, to co ma do tego taśma 35mm?
poza tym zdecydowanie za dużo nawiasowych dopowiedzień od autora
EDIT:
czemu nigdzie w spisie recenzji, artykułów, tudzież analiz, nie ma linka do pracy Deiny o Hollywoodland, choć tekst generalnie wisi na serwerze?
02-08-2009, 01:33
McMillan Man
Liczba postów: 6,532
Liczba wątków: 51
Recenzja I Love You Man Pegaza.
Recenzja I love you, man by Pegaz napisał(a):w której pojawiają się Andy Kamberg jako jego brat,
Powinno być Andy Samberg.
21-08-2009, 18:40
Uzurpator
Liczba postów: 1,499
Liczba wątków: 7
Holiday
"Co jednak jest takiego wyjątkowego w tym filmidle, że ja â jako (pienkny, niebanalnie zbudowany, kulturalny, porządny, bez nałogów, wielbiciel zwierząt, samotny monogamista â napisz do mnie ;)"
pienkny?
Youniverse
26-08-2009, 22:42
kimber henry
Liczba postów: 6,015
Liczba wątków: 18
Nie widziałeś Mefista na żywo...
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
26-08-2009, 22:57
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,307
Liczba wątków: 67
Bartholomew napisał(a):pienkny?
nom - to specjalnie tak :)
27-08-2009, 02:24
Natural Born Avtaker
Liczba postów: 8,317
Liczba wątków: 23
Cytat:Zdjęcia nakręcono kamerą z przyspieszonym klatkarzem (120 klatek/s)
(miejsce 9, "The Terminator")
Ciekawa rzecz. Tego słowa nie ma w słownikach języka polskiego, funkcjonuje, jak widzę, jedynie w serwisach poświęconych "kamerowaniu", ale pisownia przez 'rz' jest raczej niewłaściwa. Klatkaż to pojęcie opisujące pewien proces techniczny, zbudowane na wzór takich słów, jak montaż, drenaż, angaż, ewentualnie metraż, natomiast klatkarz pasuje bardziej do nazwy zawodu, jakby kogoś, kto zajmuje się klatkami. :smile: Zresztą poprawnie pisany klatkaż można znaleźć na stronie KMF-u, głównie w kilku opracowaniach w dziale F/X.
I jeszcze: nie na prędce, tylko naprędce (miejsce 19, "The Gauntlet").
31-08-2009, 12:56
thug life
Liczba postów: 839
Liczba wątków: 8
http://film.org.pl/prace/ghost_stories.html // 2 linki na górze i na dole są błędne (strona główna, recenzje kmf)
04-09-2009, 20:42
Oksytocyna
http://www.film.org.pl/prace/bekarty_wojny.html
Kilka razy występuje skrót "w.w.". Powinno być "ww.", ewentualnie "wyż. wym.".
"Z tym, że" - bez przecinka
22.04.2011
17-09-2009, 20:48
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
W tekście hOPSa o cameo:
Dla Jarzego Stuhra, 30 lat temu Zanussi był guru. Obecnie Krzysiu może Jurkowi buty czyścić.
25-09-2009, 12:22
^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
I jeszcze tekst hopsa:
o któżby się spodziewał, że radosno-miłosnym harcom na egzotycznej wyspie (którą świetnie zagrał blue-box) towarzyszyć będzie wizyta pierwszego prezydenta III Rzeczypospolitej?
Pierwszym prezydentem był Wojciech Jaruzelski :P
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
25-09-2009, 13:56
Nowy
Liczba postów: 321
http://www.film.org.pl/prace/xiii/wstep.html
Cytat:Początkowo był on wydawany w popularnym frankofońskim magazynie komiksowym "Spirou", a następnie już w formie albumów przez wydaw-nictwo Dargaud.
Cytat:Dokończyć ją mogliśmy dzięki uprzejmości Egmontu, który w latach 2007-2008 wydrukował sześć pozo-stałych części, a obecnie dystrybuuje "Mystery".
Cytat:W 2003 Ubisoft, francuski gigant na rynku gier postanowił przenieść przy-gody "XIII" na GameCube'a, PlayStation 2, Xboxa oraz komputery osobiste.
http://www.film.org.pl/prace/xiii/miniserial.html
Cytat:Korzystając z dobrej koniunktury, francuski kanał telewizyjny Canal+ postanowił sko-rzystać z rodzimej wersji prozy Ludluma.
poza tym autor powtarza się w kilku kwestiach ale tego chyba nie będziecie poprawiać :wink:
27-09-2009, 20:22
.
Liczba postów: 27,741
Liczba wątków: 62
Z recki Mojego Winnipeg Mefista: "powtarza sennie bohater, będący jednocześnie narratorem, będący także i twórcą filmu"
Mnie troche kłuje w oczy to powtórzenie będący. Ładniej by było po prostu "będący jednocześnie narratorem i twórcą filmu" albo "będący jednocześnie narratorem, a także twórcą filmu". Ale widzę, że nikt nie zwrócił na to uwagi, więc może tylko mi to przeszkadza.
11-10-2009, 11:31
|