07-04-2013, 22:29
|
Batman Begins (2005)
|
|
Film właśnie leci na "siódemce" i nie potrafię pojąć jak Nolan mógł popsuć tę serię tworząc TDKR. Finałową akcję z Początku (ZDECYDOWANIE NAJLEPSZEGO FILMU O SUPERBOHATERZE!!!) widziałem już z 50 razy a ta nadal emocjonuje i trzyma w napięciu bardziej niż jakikolwiek film widziany przeze mnie w kinie w ciągu ostatnich 8 lat.
Też przestawiam od czasu do czasu (wczoraj też przestawiałem) choć znam już ten film na pamięć.
Mimo kilku małych potknięć ten film jest prawie idealny. Cały prolog, z nauką i zakonem, do momentu, gdzie dostajemy "I'm Batman" (ryj się cieszy na te słowa bo automatycznie wracasz do początkowej sceny z filmu Bartona) jest świetny. Dalej równie dobrze. A K. Holmes jest przynajmniej dosyć ładna i absolutnie mi nie przeszkadza. Gdyby nie rozbieżności (i Joker w TDK) to można by to oglądać jak oficjalny prequel. I nikt mi nie wmówi, że muzyka z TDK (która jest niczym innym jak rozszerzeniem OSTa z BB) jest lepsza.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 07-04-2013, 22:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-04-2013, 22:47 przez shamar.)
Ależ Bale jest zajebistym Batmanem. W tym kostiumie też dobrze wygląda. Ciekawe czy gdzieś w sieci będzie dostępny cały 90 minutowy dokument dołączony do nowego wydania trylogii (bo kupować jej kolejny raz nie zamierzam). Jakby ktoś znalazł prosiłbym dać cynk na PW.
A tutaj kolejny klip z dokumentu: http://www.batcave.com.pl/2013/09/christopher-nolan-o-filmowej-rzeczywistosci-swoich-batmanow/#more-8620 22-09-2013, 10:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2013, 10:51 przez Juby.) (22-09-2013, 11:22)Huntersky napisał(a): Da się mieć fajny głos bez wypluwania układu trawienia? Da się. Oczywiście, że się da. Przecież głos z tego klipu to praktycznie to samo co Bale zaprezentował w "Batman Begins". Nadal nie potrafię zrozumieć jak można było tą sprawę tak spaprać w TDK i później w TDKR... Swoją drogą wypowiedź Nolana dotycząca przesłuchiwania aktorów do tego typu postaci też jest interesująca. Ciekawe jak zaprezentuje się Affleck. Nie da się ukryć, że będzie mu ciężko dorównać Batmanowi Bale'a z "BB", gdzie ta postać była prawdopodobnie zagrana najlepiej (Batman z TDK i TDKR to dla mnie lekkie niewypały).
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
22-09-2013, 11:34
Nigdy nie zrozumiem zarzutów do charczenia Bale'a:D
Przecież to i sensowne, bo nikt nie rozpozna Bruce'a i takie charczące coś w ciemnej uliczce musi budzić strach u przestępców. 22-09-2013, 12:05
Poza tym on gra jakąś rolę, "tworzy legendę", więc wracając do normalnego głosu w rozmowie z paroma osobami niepotrzebnie wybijałby się z rytmu:D
22-09-2013, 12:19
Uzasadnianie charczenia jest głupsze od niego samego. Po pierwsze Nolanowy Batman za dużo gada. Powinien działać, czaić się w mroku. Mówić tylko wtedy, kiedy musiał. Przypomnijcie sobie pierwsze spotkanie Seliny Kyle i Batmana, nie powiedział ANI SŁOWA. Tak to się robi.
22-09-2013, 12:25
Ja również uwielbiam Bale'owy growl. Po pierwsze, pomijając już wszelkie uzasadnienia fabularne (czy wyssane teorie jak modulator głosu w kostiumie), myślę, że taki basowy, ciężki growling po prostu fajnie brzmi i bardzo pasuje do postaci.
Ludzie się śmieją z "wypluwania płuc", ale podoba mi się to jak płynnie i bez trudu ten głos Bale'owi przychodzi. w TDK i R jest wiele momentów, gdzie zamiast krzyczeć facet wypowiada kwestie bardzo spokojnie i soft, a mimo tego nadal z tą basową tarką, która rozbrzmiewa po głośnikach. Brzmi i wygląda to trochę jakby Gacek szeptał, a równocześnie jakimś sposobem krzyczał, co według mnie jest zajebistym, pasującym do postaci motywem. Natomiast wszelkie momenty z rodzaju "SWEAR TO ME" czy "Where are they!", pokazują Batmana jako psychola, któremu puszczają nerwy i to też świetnie wychodzi i pasuje do postaci. Jasne, jest pare linijek, w których brzmi jakby gadał z pełną gębą albo miał raka, ale to wyjątki. Podoba mi się to również jako aktorskie narzędzie. Sposób wczucia się w rolę i pokazania, że Wayne staje się kimś innym po założeniu maski. Sprawia, że facet wydaje się bardziej in-character, zaangażowany i zanurzony w postaci. Sam głos - zwłaszcza w TDK i R - nadają mu też tej nienaturalnej, nieludzkiej otoczki. Pamiętam jak kiedyś pod jakimś filmikiem na YT przeczytałem komentarz, że "Batman brzmi jak motocykl". Nie wiem czy to było zamierzone jako docinka, ale jak dla mnie, w przypadku postaci Gacka, takie określenie to komplement :) Gorzej gdyby brzmiał jak piszczałka.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
22-09-2013, 13:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2013, 13:48 przez Proteus.)
Skleić taki filmik z wybraniem najgorszego to nie problem. To był jeden z tych "gorzej brzmiących momentów", o których pisałem. Ogólnie, nie miałem żadnych problemów ze zrozumieniem Bale'a.
A co do filmiku z test screenem z BB. To była chyba era "Fatmana", o której wspominał kiedyś Nolan :)
22-09-2013, 14:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2013, 14:15 przez Proteus.) (22-09-2013, 13:34)Proteus napisał(a): Podoba mi się to również jako aktorskie narzędzie. Sposób wczucia się w rolę i pokazania, że Wayne staje się kimś innym po założeniu maski. Sprawia, że facet wydaje się bardziej in-character, zaangażowany i zanurzony w postaci. Sam głos - zwłaszcza w TDK i R - nadają mu też tej nienaturalnej, nieludzkiej otoczki.No to akurat jest stary motyw i Kevin Conroy robił to w TASie (Keaton też w sumie). Tylko do tego warto znaleźć aktora, który potrafi manipulować głosem (a skoro jak wiemy takie castingi to wielkie, długotrwałe przedsięwzięcia to nie powinno być z tym problemu). Conroy robił to świetnie. 22-09-2013, 14:03 (22-09-2013, 14:03)Crov napisał(a): No to akurat jest stary motyw i Kevin Conroy robił to w TASie (Keaton też w sumie). Bale też, tylko jeszcze bardziej charakterystycznie, z większym "wczuciem" i ja to kupuję w większości. Jak pisałem było pare gorszych linijek (głównie w scenie oblężenia budynku Previtt, którego fragment wkleił Snappik, ale facet był wtedy po dłuższej akcji). Growl w najlepszych momentach brzmi świetnie, nieludzka tarka i bas pasują do Batmana i ogólnie fajnie podkreślają tę postać. Kilka gorzej brzmiących linijek mi tego nie zepsuje. Z Konroy'em natomiast mam taki problem, że dla mnie 90% mocy Batmana z TASu pochodziło od animacji i kreski Bruce'a Timma, a nie Konroya. Facet miał porządny, "męski", głęboki głos, ale to dopiero w połączeniu z zajebistym wyglądem rysowanego Gacka, z tą monolityczną sylwetką, szerokimi barami, mocną szczeną i świecącymi gałami robił robotę. W grach AA, w których był tego pozbawiony, Konroy nie miał dla mnie nawet połowy tej samej mocy.
22-09-2013, 14:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2013, 14:16 przez Proteus.)
Bzdury opowiadasz, ale O GUSTACH SIE NIE DYSKUTUJE. :)
(zwłaszcza, że twój jest wyraźnie gorszy :P) 22-09-2013, 14:37
Amy miała grać Rachel?!
kużwa...
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 22-09-2013, 15:59 (22-09-2013, 11:34)zombie001 napisał(a): będzie mu ciężko dorównać Batmanowi Bale'a z "BB", gdzie ta postać była prawdopodobnie zagrana najlepiej (Batman z TDK i TDKR to dla mnie lekkie niewypały). Michael Keaton, dziwko! :P (22-09-2013, 13:34)Proteus napisał(a): Natomiast wszelkie momenty z rodzaju "SWEAR TO ME" czy "Where are they!", pokazują Batmana jako psychola, któremu puszczają nerwy i to też świetnie wychodzi i pasuje do postaci. To, że krzyczy na przestępców, by wyciągnąć od nich istotne informację ma świadczyć o jego psychozie? Debilizm. (22-09-2013, 15:59)shamar napisał(a): Amy miała grać Rachel?! Nie miała.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 22-09-2013, 18:29 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Batman (temat ogólny) | Mental | 1,346 | 257,555 |
4 godzin(y) temu Ostatni post: SonnyCrockett |
|
| Batman Ninja (reż. Junpei Mizusaki, 2018) | Monika | 6 | 2,867 |
26-04-2018, 23:17 Ostatni post: werter |
|
| [oddzielony] Batman Ninja (reż. Junpei Mizusaki, 2018) | Arahan | 0 | 821 |