Box Office czyli boks biurowy
Twój link nie działa.

Odpowiedz
No nie działa, w każdym razie pewnie wszystko oprócz efektów robiono taniej, z ekipą na dorobku a aktorzy typu Copley czy obsada Apocalypto wzięli mniej za dzień zdjęciowy niż trzeciorzędna telewizyjna gwiazdka. Zresztą wszystko jest kwestią determinacji i rozplanowania, nawet ze znanymi gębami da się zrobić "Piłę" za 1,5 mln$ lub "Movie 43" za 6 mln$.

Odpowiedz
Ale akurat Movie 43 to raczej przysługi aktorów dla starych znajomych. Debiutant w stylu reżysera Dystryktu 9 nie miałby takiej możliwości. Generalnie sporo da się zarobić na kręceniu w tańszych krajach, przecież w Europie środkowo-wschodniej za 10 mln dolarów da się nakręcić dużo więcej niż w USA.

Odpowiedz
No dlatego pisałem o determinacji ale masz rację, w kontekście posta o Distict 9 był to zły przykład.

Odpowiedz
(29-03-2013, 07:26)Gieferg napisał(a):
Cytat:że film może tyle kosztować (SR kosztował przecież $232 mln!!!).

A wygląda na co najwyżej połowę tego.

Widziałeś Making of tego filmu na dodatkach DVD? Ja tam w 2006 roku byłem powalony wizualnie SR i wg mnie widać ten budżet (ówcześnie najwyższy).

Odpowiedz
Widziałem, choć był nudny nie mniej niż sam film (pisze się "Making of"). Jest w tym filmie jedna, jedyna wizualnie robiąca wrażenie scena i nic ponadto. Bieda i tyle.

Odpowiedz
Boxofficemojo.com opublikowało dzisiaj swoje coroczne prognozy na lato (kilka dość kontrowersyjnych, np. Star Trek):
http://boxofficemojo.com/news/?id=3674&p=.htm

Odpowiedz
Lone Ranger w sumie 400 baniek - wątpię. Generalnie wątpię w sprawdzalność tych prognoz: zajrzymy tu za parę miechów.

Odpowiedz
Chyba, że sami się pobawimy w jasnowidzów i podzielimy się swoimi przewidywaniami?
salad_fingers, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Nov 2012.

Odpowiedz
Moim zdaniem 10 lata będzie wyglądać następująco:

1. Iron Man III 360-370 mln$
2. Star Trek II 320-330 mln$
3. Man of Steel 310-320 mln$
4. Monsters University 290-300 mln$
5. Despicable Me II 250-260 mln$
6. Fast and Furious VI 240-250 mln$
7. The Wolverine 200-210 mln$
8. Pacific Rim 180-190 mln$
9. The Hangover III 140-150 mln$
10. The Smurfs II 130-140 mln$

Odpowiedz
Moje typy (w nawiasie wyniki spoza USA):

1. Iron Man 3 - 415 (+630)
2. Star Trek Into Darkness - 325 (+275)
3. Man of Steel - 290 (+400)
4. Monsters University - 270 (+480)
5. Fast & Furious 6 - 240 (+500)
6. Despicable Me 2 - 220 (+450)
7. The Hangover Part III - 180 (+350)
8. Pacific Rim - 175 (+425)
9. The Wolverine - 170 (+230)
10. The Heat - 150 (+150)

Odpowiedz
1. Iron Man 3 - 420 (+650)
2. Man of Steel - 320 (+560)
3. Star Trek Into Darkness - 300 (+420)
4. Monsters University - 255 (+450)
5. Despicable Me 2 - 230 (+370)
6. Fast & Furious VI - 185 (+400)
7. The Hangover Part III - 180 (+300)
8. White House Down - 150 (+200)
9. Pacific Rim - 140 (+400)
10. Epic - 140 (+300)

Sleeper hit: The Conjuring >100

Odpowiedz
(27-04-2013, 11:49)salad_fingers napisał(a): 3. Star Trek Into Darkness - 300 (+420)

Ale wiesz, że poprzedni Star Trek zarobił poza USA tylko $128 mln? Zdaję sobie sprawę z tego, że rynek zewnętrzny w ciągu ostatnich trzech lat się bardzo rozwinął, a filmy (szczególnie te w 3D) zarabiają gigantyczne sumy, ale wzrost o 230%?! Imposibul.

Odpowiedz
Jest to na pewno longshot, podobnie jak Picific Rim (ale na niego widzę, że i Ty postawiłeś), ale myślę, że Into Darkness ma parę asów w rękawie:
- 3D boost + inflacja, czyli co, jakieś 40-50% na starcie?
- Overseas markets rosną o jakieś 6% rocznie? Star Trek był w 2009 z wynikiem 127 milionów na 23 miejscu Overseas. W roku ubiegłym do zajęcia 23 miejsca w overseas potrzebowałby już 215 milionów (Expendables 2).
- Marka Star Trek umocniła się przez 4 lata w świadomości, głównie w Europie i Azji. Pierwsza część filmu ma świetne recenzje (m.in. IMDB top250) i pochodzi od reżysera nowych Star Warsów. Fanbase powiększył się za sprawą rynku DVD ( i pewnie Torrentów). Dla przykładu:
Wpływy z box office US: 257 M$ - Non US - 127 M$
Głosy na IMDB: US: 85K - Non US - 151K
Ryzykowny wniosek: Non US audiences podobał się ten film (7.9 rating) ale nie widzieli go w kinach. Czy pójdą na sequel? Się zobaczy.

EDIT: Znalazłem nawet przykład, że taki skok to nic niebywałego.
Taken 2009 - 82M Overseas (przy 145M Domestic)
Taken 2 2012 - 236M Overseas (przy 139M Domestic)
Czyli skok o prawie 300% bez konwersji 3D i przy słabej jakości drugiego filmu.

Nie żebym aż takie analizy prowadził jak pisałem posta wyżej - po prostu z tego co się czyta na blogach wydaje się, że Star Trek Into Darkness będzie bardzo mocny finansowo. Więc pogrzebałem i poszukałem jakieś dane.

Cóż, to wciąż longshot.

Odpowiedz
Przykład z Taken i odniesienie go do Star Treka jest moim zdaniem bardzo trafiony, również wierzę w eksplozję "Into Darkness" na rynkach zagranicznych.

Odpowiedz
Tylko, że słysząc "Star Trek" ma się pewne skojarzenia, a to z poprzednimi filmami, a to z serialami. Patrząc na wyniki pierwszego filmu Abramsa (poza USA), są to chyba skojarzenia nie za dobre. Nie wiem, czy w świadomości ludzi, którzy wcześniej nie lubili bądź nie znali star treka, poprzedni film coś zmienił. Wynik będzie na pewno lepszy, ale nie liczyłbym na aż taki skok. Może będący na topie Cumberbatch będzie wystarczającym magnesem dla nie-fanów cyklu.

Odpowiedz
Może przez moją lekką niechęć do tej serii nie potrafię uwierzyć w wysokie zyski nadchodzącego filmu, ale przed typowaniem nadchodzących blockbusterów zawsze sporządzam taką analizę salad, i choćby nie wiem co, jakoś nie dostrzegam szans nawet na $300 mln z rynku zewnętrznego.

Mogę się mylić, bo już nie raz nie doceniłem pewnych tytułów (typowałem maks $570 milionów dla Tf3, i zaledwie $400 mln dla Avengers) ale to się okaże za jakieś 2 miesiące.

Tegoroczne filmy są trudne to typowania z rynku zewnętrznego. Trzy lata temu aż trzy filmy przekroczyły granicę $700 mln (czyli całkowita liczba takich filmów się podwoiła!), w ubiegłym roku doszły kolejne 4 filmy z wynikiem powyżej 700 milionów zielonych!! W tym roku chyba tylko drugiemu Hobbitowi dałbym taką prognozę.

Odpowiedz
Gdyby ktoś był zainteresowany, pod tym linkiem nowo uruchomiona strona o Box Office'ie. Jestem w stanie poręczyć wszystkimi swoimi członkami w sprawie rzetelności pojawiających się tam treści.
http://www.facebook.com/BoxOfficeowyZawrotGlowy?fref=ts

Odpowiedz
Rozliczenie 16 hitów 2013 roku! Polecam, bardzo ciekawie wyglądają takie zestawienia:
http://issuu.com/pmcderek/docs/2013_most_valuable_blockbuster_tour/1?e=0/7278462

World War Z nawet się nie zwróciło! Najbardziej dochodowym filmem okazuje się Frozen, a Obecność przyniosła Warnerowi większe zyski do Hobbita!

PS: Budżet MoS uchodzi za $225 mln, jak widać wyniósł aż $258 mln (jestem w stanie w to uwierzyć) ale co to za bzdura przy budżecie F&F6? 100 mln więcej niż podaje mojo i wszelkie inne strony?

Odpowiedz
Moje prognozy na lato 2014.
Wynik w USA (+ reszta świata przy pierwszej ósemce)

1. How to Train Your Dragon 2 - 350 (+600)
2. Godzilla - 260 (+500)
3. The Amazing Spider-Man 2 - 250 (+550)
4. Transformers: Age of Extinction - 245 (+815)
5. X-Men: Days of Future Past - 230 (+380)
6. Maleficent - 200 (+300)
7. Guardians of the Galaxy - 185 (+280)
8. Dawn of the Planet of the Apes - 170 (+400)
9. 22 Jump Street - 160
10. Get On Up - 145
11. Neighbors - 140
12. Teenage Mutant Ninja Turtles - 130
13. Edge of Tomorrow - 125
14. Planes: Fire and Rescue - 120
15. Tammy - 110
16. Hercules - 100

HTTYD jest najlepiej ocenianą i recenzowaną animacją DreamWorks (!), na której sequel trzeba było czekać aż 4 lata. Filmy animowane od ponad roku radzą sobie w kinach wyśmienicie i pamiętam jaki skok wpływów odnotował w 2004 roku Shrek 2, czy rok temu DM2. Dlatego myślę, że w tak suchym pod względem animacji roku HTTYD2 będzie zdecydowanym zwycięzcą z wynikiem przynajmniej $320 mln i szansami na przebicie rezultatu ubiegłorocznych Minionków... I może na miliard na całym świecie?

Najbardziej oczekiwanym przeze mnie filmem roku jest Godzilla. Kampania reklamowa (chyba najlepsza z jaką miałem do czynienia od dwóch lat) i ogromne parcie w sieci zmobilizowały mnie do typowania wysokich wyników i zniszczenia majowej konkurencji. Mam nadzieję, że nie przesadziłem, choć gdyby to była pierwsza próba Amerykanów z tym tytułem, typowałbym jeszcze więcej.

Spider-Man nie jest już box office'owym hegemonem jak w ubiegłej dekadzie ale nadal jest mocny. Choć kampania promocyjna mocno dała o sobie znać i zaczynałem widzieć ponad $300 mln dla TASM2, to ostatni artykuł na boxoffice.com i moja niechęć do tej serii wzięła górę. Myślę, że film odnotuje niewielki spadek względem rebootu z 2012 roku ( do 30 mln) i po dwóch tygodniach niezłego zarabiania zostanie zmiażdżony przez Króla Potworów.

Jeszcze gorzej nastawiam się na wyniki TF4. Seria Transformers zarabia bardzo podobnie do Shreków i Piratów z Karaibów. Można by uznać, że jest równiejsza ale przed większym spadkiem TF3 uratowało 3D. Tym razem filmu Baya nie ratuje nic, a w sieci raczej hajp jest mały. Gdyby nie świetnie dopasowana premiera i luźny lipiec typowałbym jeszcze mniej,a tak myślę, że wynik końcowy zakręci się między $235-265 mln. Ale poza USA AoE będzie bezkonkurencyjne.

X-Meni wracają i myślę, że mimo ogromnych chęci studia i dużego hajpu w sieci, wyniku filmu Singera będą minimalnie niższe niż Ostatniego bastionu. Maj jest zbyt mocno obsadzony aby trzecia duża adaptacja komiksu mogła coś jeszcze zwojować (i to z Godzillą na karku). Liczę, że DoFP nadrobi rynkiem zewnętrznym.

Szanse na $200 mln ma jeszcze Czarownica (patrząc na świetne wyniki Oza, Śnieżki i Alicji, a także na małą ilość filmów dla dzieci w te wakacje, dostrzegam ich nawet dużo), Strażnicy galaktyki (bo to film MCU ale myślę, że bohaterowie są zbyt mało znani aby w sierpniu wywalczyć wyniki dużo lepsze od pierwszego Thora czy Kapitana Ameryki, dlatego typuje bezpiecznie), oraz DotPotA (brak świeżości i obsady rebootu sprawiają, że w tym przypadku spodziewam się lepszego otwarcia ale minimalnego spadku względem poprzednika).

Poza tym w wakacje jakichś mocnych horrorów i wyjątkowo mało świetnie kasowo zapowiadających się komedii. TMNT typuje wyjątkowo luźno, ten typ może się całkowicie zmienić po wyjściu pełnego trailera. Jupiter Wachowskich raczej polegnie, a Niezniszczalni 3 odnotują kolejny spadek w serii.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon