Oto link do filmu pilotażowego powstałego we Wrocławskim Centrum Technologii Audiowizualnych:
Projekt jest realizowany pod patronatem Ministerstwa Kultury, przy udziale Zbigniewa Rybczyńskiego, znakomitego polskiego reżysera. Jako absolutny laik i typowy komercyjny konsument kinematografii jestem ciekaw Waszej opini. Osobiście uważam, że efekt nie jest wart dotychczasowego wkładu finansowego (z tego co czytałem ok. 12 mln pln z podatków). Myślicie, że dogonimy Hollywood? Liczę na żywą dyskusję oraz głosy zarówno "za" jak i "przeciw".
Pozdrawiam!
impala, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Mar 2013.
Chyba ktoś sobie robi jaja. To więcej niż budżet "Piły" i mniej więcej równowartość budżetu "Sinistera" - a tutaj całość poszła na efekty gorsze niż w Bitwie pod Wiedniem, brak jakiegokolwiek pomysłu i ludzi drepczących w miejscu?
12 tysięcy - jeszcze bym uwierzył, choć nadal zbyt wysoka to cena jak za taki denny, krótki, amatorski klip.
Niektóre szkoły/centra filmowe robią sobie takie reklamówki:
(05-03-2013, 12:30)raven.second napisał(a): 12 milionów poszło na to coś?! ŁŻESZ. Na co?! Co tyle kosztowało?!
Niestety, ale to prawda. Nie biorę odpowiedzialności za poprawność ponizszych danych, ale z tego co czytałem:
~5mln pln - remont Wrocławskiej Wytwórni Filmów Fabularnych
~3mln pln - pensje dla pracowników
~4mln pln - sprzęt
(tak, to sa wydatki na cały projekt, ale nawet testowy pilotaż powinien potwierdzać słuszność poniesionych kosztów)
Słuszałem też o nieścisłościach finansowych, ale chciałbym zostać przy temacie oceny tego pilota (w oderwaniu od liczenia im pieniędzy, ale ze świadomością ile zostało wydane).
Pozdrawiam.
impala, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Mar 2013.
05-03-2013, 12:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2013, 12:42 przez impala.)
A, myślałem że 12 baniek to budżet tego klipu (jeśli chodzi państwowe finansowanie, to prawdopodobne). Cóż, jeśli chcą uczyć robienia takich filmów... Już lepiej uczyć się samemu.
To jest straszne. Gromada ludzi chodzi w miejscu a wokół nich fruwają jakieś śmieci, wszystko wygląda jak sprzed wielu, wielu wielu lat, a na youtubie pod tym filmem ktoś twierdzi, że to pierwsza taka technologia na świecie, czy coś.
Zwolnić ludzi, którzy przy tym pracowali. Polska nigdy nie dogoni Hollywood, bo dzięki takim potworkom biegnie w przeciwną stronę.
Bleh, w życiu nie widziałem tak nienaturalnie chodzących ludzi. Nie wiedziałem, że tak w ogóle można. Do reklamówki teatrzyku kukiełkowego może by się nadali. ;)
A druga sprawa: ktoś się ostro zabawił, robiąc napisy końcowe. Bo dlaczego jeden zestaw nazwisk jest w porządku, a drugi już nie? W żadnym wypadku nie powinno się stosować tu szyku nazwisko + imię. Wesoły Arkadiusz, co?
Napiszę tak: Jeżeli marnotrawstwo jest grzechem, a Bóg istnieje, to każdy kto przyłożył rękę do powstania tego filmu powinien spłonąć w piekle. Bez żartów, ale takie efekty to już samouki na własnych PC mogą robić w piwnicy i nie nazywają siebie dumnie "Piwniczne Centrum Technologii Audiowizualnych"
Straszne, już lepiej było dofinansować ze 3 filmy za te 12 mln i zlecić pracę Platige Image, a jeszcze lepiej byłoby żeby te pieniądze nigdy nie trafiły do ministerstwa kultury i zostały w kieszeniach obywateli.
Eeee tam, w 47 sekundzie widac na co poszla kasa :)
Teraz na powaznie, jest slabo - ludki drepcza i wygladaja gorzej, niz gdyby byly wklejone kopiarkami optycznymi w roku 1981. Do tego dochodzi brak cieni, oraz steropianowy beton - moje uklony, Denis Murren.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
05-03-2013, 13:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2013, 13:25 przez Bucho.)
Niemożliwe polscy filmowcy marnotrawią kasę? Nie znają się na robocie? No jak dowiem się jeszcze że polscy lekarze nie leczą to chyba targnę się na swoje życie :P A tak serio to ten temat nie ma potencjału, będzie tylko bezodpływowym zbiornikiem na nieczystości (w skrócie szambo ;) ).
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#OfficialJames Francis CameronandChristopher Johnathan James NolanHejter# :D
proponuję obejrzeć jakiekolwiek stare filmidła Rybczyńskiego, to wiele się wyjaśni :)
Pomijając wspaniałe Tango i co poniektóre teledyski, ten człowiek to najbardziej przereklamowany polski artysta za granicą, a wizualnie jego filmiki, choć pomysłowe, zawsze były i pozostały na poziomie dość tanich efektów i technik
Rybczyński umiał naście lat temu takie coś zrobić (samemu, czy tam z jakimś zespolikiem, nie wiem), a teraz buduje się jakieś centrum technologii za 12 milionów żeby efekt był taki sam - ma to sens...
buduje się coś? jak dla mnie rozpiska jest dość jasna, że przy okazji projektu poszła kasa na jakieś remonty, ale trudno mi to wliczyć w prawdziwe koszta samego projektu :)