Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,526
Liczba wątków: 374
cyfra z kamer full pro rządzi, tyle powiem. na dzień dzisiejszy jak dla mnie absolutnie najlepsza forma utrwalania obrazu. nie ma powrotu do syfu z lat 70/80, więc trzeba szukać nowych środków wyrazu.
weźcie zodiaka i collateral --> obydwa nakręcone tym samym sprzętem (thompson viper), a jaka mega różnica. fincher nawalił milion filtrów koloryzujących w postprodukcji i w efekcie wyszedł jakiś dziwny, szarobury visual, gdzie ludzka skóra w niektórych scenach ma beżowo-sraczkowaty (?) odcień. Mann jedynie delikatnie podbił kontrast i wysycił kadry.
01-08-2009, 23:14
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Mental napisał(a):fincher nawalił milion filtrów koloryzujących w postprodukcji i w efekcie wyszedł jakiś dziwny, szarobury visual, gdzie ludzka skóra w niektórych scenach ma beżowo-sraczkowaty (?) odcień
Widziałem Zodiaka w HD i był to najlepszy obraz haj def z jakim miałem do czynienia : ) Jeśli piszesz na podstawie wersji DVD, no cóż, wcale mnie to nie dziwi, ale mówię ci z ręką na sercu że pod względem koloru skóra wyglądała mega naturalnie, jak cały film zresztą, którego zdjęcia uważam za znakomite.
To już kwestia reżysera/operatora jak całość ma wyglądać, nie wyobrażam sobie Collaterala nakręconego jak Zodiak i na odwrót, ale już sam fakt że jedną kamerą można uzyskać tak diametralnie różne efekty jest niesamowicie ciekawy.
Dla zainteresowanych artykuł poświęcony zdjęciom w Collateral:
http://www.theasc.com/magazine/aug04/collateral/index.html
01-08-2009, 23:43
Ambasador białej rasy
Cytat:ale już sam fakt że jedną kamerą można uzyskać tak diametralnie różne efekty jest niesamowicie ciekawy.
ja bym powiedział, że niesamowicie podejrzany:) najwyraźniej fincher przemielił materiał na kompie, żeby nadać mu typowy film look. nie wiem, może chłopak dorósł do green screena i renderowania domów i radiowozów, a do cyfry jeszcze nie:) odnośnie koloru skóry masz pewnie racje - to wina dvd. tak czy siak, ja wole 'zakładnika' z jego ostrym, surowym obrazem wzbogaconym o szumy z matrycy.
02-08-2009, 00:08
Banned
Mental napisał(a):ja bym powiedział, że niesamowicie podejrzany
Trochę tak, ale 1) dla formalności sceny nocne w Collateral kręcono nie tylko Viperem, odsyłam do artykułu który podałem wcześniej 2) Zodiac w większości toczy się raczej w dzień, we wnętrzach, w scenach nocnych całe otoczenie to często CGI, do tego dodajmy ustawienia kamery o których wspomina się w artykule, nie wiem co oznaczają, ale brzmi ciekawie i wnioskuję że Viper daje niesamowicie szerokie możliwości.
02-08-2009, 12:57
Ambasador białej rasy
mierzwiak, a wiedziałeś, że w zakładniku gra javier bardem? bo ja się dowiedziałem parę dni temu, studiując napisy końcowe filmu. lekki zonk.
02-08-2009, 13:08
Stały bywalec
Liczba postów: 7,557
Liczba wątków: 50
Mental, nie rozpierdzielaj mnie.  Jak mozna nie rozpoznac Javiera w Collateral?
02-08-2009, 13:10
Ambasador białej rasy
w życiu bym go nie rozpoznał.
02-08-2009, 13:12
Stały bywalec
Liczba postów: 7,557
Liczba wątków: 50
Dziwne, przeciez nie ma zadnej charakteryzacji czy czegos takiego...
http://www.imdb.com/media/rm824940544/tt0369339
Ale Cruise'a rozpoznales?
02-08-2009, 13:14
Banned
Mental napisał(a):mierzwiak, a wiedziałeś, że w zakładniku gra javier bardem?
Kiedyś Bardem nie był mi tak znany jak teraz, więc zostałem tak naprawdę uświadomiony dopiero po obejrzeniu NCFOM. W komentarzu Mann chwali Bardema za poważne podejście do tak małej rólki (jeśli dobrze pamiętam to był chyba tylko jeden dzień zdjęciowy).
Wracając do samego filmu: uwielbiam epizodzik z Debi Mazar z początku filmu.
02-08-2009, 13:21
kimber henry
Liczba postów: 6,015
Liczba wątków: 18
Odświeżyłam sobie niedawno Zakładnika. Aż mnie ściska w brzuszku od tego finału: to mannowskie Miasto, mannowska noc rozświetlana milionem migających świateł, Cruise w swej najlepszej (po Magnolii roli), poczucie pustki, małości, parność wielkomiejskiej dżungli (kojot - na chłodno łopatologia, ale dla mnie sama magia) - i na koniec takie coś. Trup w metrze, ale w wersji happy. Całą gorycz diabli wzięli. Trzeba być naprawdę perfidnym, by tak film zakończyć (a raczej kończyć, bo to jest przecież plus minus półgodzinny proces, to rozpieprzanie klimatu i idei zostało rozwleczone na maksa, to są tortury, kurna). Ja takich rzeczy nie przebaczam. Mnie Zakładnik wręca, a potem zostawia ze startymi łokciami na środku drogi, ze smakiem lukru w ustach, kiedy ja bym chciała czuć asfalt i spaliny. Najbardziej to metro mnie męczy. Metro to nie jest miejsce dla happy endów. No i Foxx wkurza. Rozumiem zamysł, bo miał być Pan Pierdoła, ale on akurat do moich ulubionych Panów Pierdołów nie należy. Zdarza się. Zdarza się i tak.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
02-08-2009, 15:53
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,119
Liczba wątków: 57
Artemis napisał(a):Metro to nie jest miejsce dla happy endów
Nie wiem co wy macie z tym happy Endem w Zakładniku. Nie wiem może ja inaczej ten film odbieram. Może dlatego, że podczas seansu bardzo polubiłem postać Vincenta. Nie za to co robił, ale głównie za to jak barwną był osobowością. Zakończenie to takie dla mnie smutne podsumowanie jego życia. Pamiętacie co mówił na temat Nowego Yorku?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
02-08-2009, 17:57
Ambasador białej rasy
same banały?
02-08-2009, 17:59
Danus napisał(a):Zakończenie to takie dla mnie smutne podsumowanie jego życia.
No ale wiesz, nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka. To polskie powiedzenie musiał znać Mann kręcąc ten film, prawda? I chyba nie muszę mówić do czego nawiązuję.
02-08-2009, 18:06
TermiGifiernator
Mental napisał(a):same banały?
Te banały mają istotną role w końcowym odebraniu filmu. Tak końcówki jak i całej reszty.
02-08-2009, 18:24
Banned
Danus napisał(a):Pamiętacie co mówił na temat Nowego Yorku?
Los Angeles!!!
Zakończenie Zakładnika jest cholernie smutne. Myślisz że ktoś zauważy?
02-08-2009, 19:19
kimber henry
Liczba postów: 6,015
Liczba wątków: 18
Mierzwiu, one byłoby smutne, w sensie trup w metrze byłby smutny, gdyby nie ta fantastyczna ucieczka Foxxa i Pinkett-Smith, nagła wiara w cuda, sugestia nawrócenia.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
02-08-2009, 20:31
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Mocno przeciętny to film, tworzony inaczej niż Heat i MV. Wydaje się, jakby Mann robił go wyłącznie dla kasy, aby sfinansować coś innego - nawet nie próbuje uczynić Zakładnika pamiętnym. Ot, kolejny wysokobudżetowy thriller z elementami akcji. Właściwie już prawie o nim zapomniałem. Plus za fajne ujęcie taksówki na tle rozświetlonych nocą wieżowców. Minus za studium przypadku, którym ten film wydaje się być. 5/10
02-08-2009, 21:37
Ambasador białej rasy
Cytat:Ot, kolejny wysokobudżetowy thriller z elementami akcji.
military, nie zgadzam się. zakładnikowi można wytknąć wiele, lecz nie to, że jest kolejnym nakręconym z łaski thrillerem. że najbardziej hollywoodzki film Manna - ok, ale na pewno nie jeden z wielu przeciętnych, niewyróżniających się thrillerów. to trochę tak, jakby powiedzieć, że 'azyl' finchera to "standardowy dreszczowiec, jakich na pęczki wyszło ostatnio'. jeśli zaś chodzi o sceny akcji, to pokaż mi druga taką, która może się równać ze strzelaniną w klubie. istna masakra i podpis w stylu "ja, Mann, robiłem ten film i nie można go pomylić z żadnym innym".
02-08-2009, 22:43
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Ale zdajesz sobie sprawę, że w tym zatłoczonym klubie nie ma żadnych przypadkowych ofiar?
03-08-2009, 05:57
TermiGifiernator
Mierzwiak napisał(a):Los Angeles!!!
To było Los Angeles? Muszę jeszcze raz sobie odświeżyć film.
03-08-2009, 09:43
|