![[Obrazek: cutter-s-way-affiche_480402_31736.jpg]](http://www.notrecinema.com/images/cache/cutter-s-way-affiche_480402_31736.jpg)
Przyklejam z krótkiej piłki, bo dziełko naprawdę warte uwagi. Minął już prawie rok od ostatniego seansu a filmidło nadal siedzi na bani. Po remoncie mieszkania na pewno odświeżę po bożemu na kinie. Ciekawi mnie też ,czy ktokolwiek miał już styczność z tym filmem ?? , bo to raczej zapomniana pozycja.
Cutter's Way - 1981 Whoa cóż za klasyk... Przez przypadek natrafiłem na ten film przez portal blu-ray.com. Opublikowali tam newsa z tym kozackim posterem , zapomnianego filmu z początku lat osiemdziesiątych i postanowiłem dać mu szansę. Historia prosta >> Jeff wraca któregoś wieczoru po swojego kompletnie odjechanego kumpla Cuttera ( cierpiącego na lekką schizofrenię związaną z urazem po wojnie w Wietnamie ) w tej roli znakomity młodziutki John Heard ( Ojciec Kavina Sam w Domu :) ), po drodze jednak psuje mu się auto i zupełnie przypadkowo zostaje świadkiem tajemniczej zbrodni. Policja rozkłada ręce a jego szalony kumpel Cutter pragnie rozwikłać zagadkę naprowadzając Jeffa na prawdziwego mordercę. Rola Hearda kompletnie niszczy system, koleś sadzi co chwila takimi onlinerami , że głowa mała. Znakomicie uzupełnia się z Jeffem, a wszystko to świetnie okraszone motywem tajemniczości i domysłów. Końcówka ryje beret do tego stopnia , że nie zamyka się mordy przez co najmniej 30 sek. Majstersztyk 9/10
P.S. Chcę mieć taki plakat na ścianie :D
06-12-2015, 22:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2016, 18:39 przez Mierzwiak.)