Die Hard (1988-2013)
(23-05-2013, 00:13)shamar napisał(a): Ja szklanię. Oceny takie, że boje się to włączyć (Choć zabieram się od tygodnia).
Może lepiej poczekam miesiąc na "unrated & extended".

Wiem, że zaraz ktoś napisze, że nic to nie pomoże.
Ej, ale ten film miał Rkę. Myślisz, ze w unrated, co dodadzą? Hardkorową scenę seksu z Mary Elizabeth Winstead? Ale wersja extended ma być:

Empire: [John Moore is] going over two separate versions of the movie [...] One version of the movie is Moore's Director's Cut, which will be substantially longer than the 97 minute-long theatrical version, with the Moscow-levelling car chase around "30%" longer.

Czaisz? 30% dłuższa scena pościgu po Moskwie, która już w podstawowym filmie jest TAK KUREWSKO NUDNA, ŻE BANIA MAŁA. A to tylko pierwsza 'akcja' filmu. Boże.

Ale mam jeszcze ciekawostkę, którzy nie wierzyli Kevinowi Smithowi narzekającemu na Willisa. Do klubu "Bruce ukradł moje zabawki i reżyserował film" dołączył kolejny brodaty grubas:

The interview itself is very interesting (although it contains spoilers) because Moore gives you the impression that Bruce Willis had control over the film and not the director, which means that the many bad reviews should be pointed at Willis. It remains to be seen how the DC works out here. It'll probably come out in the summer.

http://www.movie-censorship.com/news_en.php?ID=4960
http://www.empireonline.com/interviews/interview.asp?IID=1638

Odpowiedz
Jakaś wersja extended jest dostępna w sklepiku od niedawna, trwa toto dokladnie 101 minut i 11 sekund ale ja nawet kijem przez szmate tego nie tknę ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Cytat:Ej, ale ten film miał Rkę.

Zaraz, CO?!

Sprawdziłem właśnie na IMDB, faktycznie. Jak teraz sobie przypominam, to padły ze dwa faki (ale dużo więcej było nigdy nie przestającego mnie irytować "freakin'") i w pewnym momencie dwa łysonie dostały bęcki, przez co ryje miały we krwi. Bęcki spuścił im królik Bugs. Krew zeszła samoczynnie podczas jazdy samochodem. Ukradzionym z parkingu Czeczenom. Oczywiście z całym zestawem spluw w bagażniku, z których bohaterowie i tak praktycznie nie korzystali.

W sumie to dobry moment, by zupełnie przestać zwracać uwagę na ratingi MPAA.
.noisivelet naht nuf erom era srorriM

Odpowiedz
Właśnie przeglądnąłem sobie na szybko extended cuta, większych zmian nie widzę, poza jedną - nie ma ostatniej sceny na lotnisku. I bardzo dobrze, bo widząc ją w kinie myślałem, że zaraz wyskoczą Tęczowe Misie i Teletubisie. Niestety, gadka o tym, że synek jest z CIA i może wszystko została. I stepowanie też jest. A po pościgu i dwóch wypadkach samochodowych starszy McClane nadal nie ma nawet zadrapania. Jak w "Niezniszczalnym" Shaymalana;)

Odpowiedz
(24-05-2013, 03:13)Crov napisał(a): Ej, ale ten film miał Rkę. Myślisz, ze w unrated, co dodadzą? Hardkorową scenę seksu z Mary Elizabeth Winstead?

Chyba źle się zasugerowałem z tym "unrated" bo piszą, że w Brytanii była wersja ocenzurowana a teraz dostaną pełną.

Cytat:Ale wersja extended ma być...

Na stronie "wypożyczalni" już jest i podają, że "1h 41min". Buehehe. Zajebiste "extended" - 4 minuty dłużej. Czyli tak jak piszesz: to będzie tylko kilka minut pościgu i nic więcej.

A teraz zabawna ciekawostka, w kontekście tej wersji super-rozszerzonej:

Zawartość BD:
Cytat:Deleted Scenes
- Jack Scopes Out Courthouse
- Collins Gets Approval to Move
- John McClane Original Introduction
- Russian Girls on Plane
- Safe House Intrusion
- Gun Store
- Fight with Anton

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Cóż jeszcze mogę dodać, bardzo smutny film, wręcz fizycznie bolesny. Jedynym wygranym jest tutaj...Len Wiseman, przy "Dobrym dniu..." czwórka wygląda jak godna kontynuacja serii. Nawet jeśli Bruce odstawiał fochy, to nie zmienia to tego, że wybuchy, stłuczki itd miałyby rozmach tych solidnych 92 mln$ budżetu bo wydają się wykonane poprawnie, ale psuje je fatalna reżyseria, montaż i praca kamery. A to już wina Moore'a. Nie potrafię znaleźć żadnego pozytywu.

1/10. Choćby za Czarnobyl.

Odpowiedz
Nawet nie wiem, od czego zacząć. Kolejność uwag przypadkowa.

- Toż to wygląda jak serial telewizyjny! Najbrzydszy Die Hard i jeden z najbrzydszych filmów ostatnich lat.
- Napięcia nie stwierdzono. Przez większą część filmu nie wiadomo, o co wszystkim chodzi - po prostu jest Ważny Plik (serio?! w XXI wieku nadal macguffinem jest PLIK?!) i wszyscy się gonią. W poprzednich filmach pierwszy plan terrorystów był co prawda przykrywką dla innego planu, ale widz przynajmniej miał jakiś punkt odniesienia; była jakaś stawka w grze.
- Najlepsze, że plik jest tak ukryty, że dopóki Komarew jest w pierdlu, jego ujawnienie jest po prostu NIEMOŻLIWE. Ten ruski polityk mógł kolesia zabić - i po sprawie!
- Bruce nawet nie jedzie na autopilocie - on po prostu deklamuje kwestie, często bez żadnej intonacji. Żenada.
- Montaż pościgu jest fatalny, a rzucane przez Johna komentarze (często dograne w offie) żałosne.
- Dialogi są totalnie nieporadne - ten w taksówce był po prostu tragicznie zły.
- John przez pierwszą połowę filmu zachowuje się jak buc i kompletny idiota.
- Zanim akcja dotarła do Czarnobyla, miałem wszystko totalnie gdzieś i prawdę mówiąc, już nie śledziłem akcji - po prostu na nią patrzyłem. Kompletny brak satysfakcji z oglądania.
- Ale mimo wszystko ten film mógł być lepszy, nawet z niezmienionym scenariuszem. U podstaw to przecież prościutki akcyjniak, nawet nie tak przegięty jak większość współczesnych produkcji. Potrzebował tylko lepszego reżysera.

1/10. W porównaniu z DH5 DH4 to arcydzieło.

EDIT:
Dzięki AGDTDH dowiedziałem się dwóch ciekawych rzeczy o Czernobylu: po pierwsze, od Moskwy dzieli go może 4-godzinna przejażdżka, a po drugie - komórki łapią tam świetny zasięg, i to głęboko we wnętrzu betonowych bunkrów.

Odpowiedz
Piąta część jest jak podstarzała piosenkarka pop która chciałaby być jak młodsze koleżanki, ale nie bardzo rozumie o co im chodzi. Stara się podążać za współczesnymi trendami w kinie akcji ale Moore rozumie z nich tylko dwa elementy: "zielone włosy" wspomniane przez Mentala i rozchwianą pracę kamery. Jego Max Payne wygląda przy tym filmie jak wizualne arcydzieło.

Gdyby ktoś zabawił się w drinking game na dźwięk: "Jack", "John", "Jesus" i "jestem tutaj na wakacjach!" to nie dotrwałby do Czarnobyla (ej, ale on przecież nie był na wakacjach, Sucre z Prison Break przekazał mu odpowiednie informacje o synu).

Odpowiedz
[Obrazek: wu5mvn.jpg]

[Obrazek: f41ydk.jpg]

CO TO KURWA MA BYĆ?!

Gówno jakieś nie film. Czemu John McClaine jest przydupasem jakiegoś nudziarza. Czemu 10 minut po obejrzeniu tego szajsu nie potrafię nic powiedzieć o łotrze/łotrach poza tym, że było ich ileś i byli nudni i jeden miał cycki?

panowie... o taki c#ujowy film zrobiliście:
[Obrazek: epkdx3.jpg]
o taki właśnie.

Odpowiedz
Cytat:Czemu John McClaine jest przydupasem

Bo w 6 części wyjdzie na jaw, że jest gejem.

Odpowiedz
Cytat:i łażą sobie po tym napromieniowanym Czarnobylu w koszulinach nie zważywszy na promieniowanie.
które jest dokładnie takie same jak w Warszawie :D

loading podpis...

Odpowiedz
http://www.movie-censorship.com/report.php?ID=175700

Odpowiedz
Dopiero taka masa screenów pokazuje, jak brzydko ten film wygląda - osoba odpowiadająca za korekcję barwną powinna popełnić seppuku. A w ruchu wrażenie jest jeszcze gorsze...

Odpowiedz
I tak wygląda o wiele lepiej niż Ex2.

Odpowiedz
Uahaha. A nie pisałem, że jeszcze będzieta chwalić czwórkę?

Co mi się podobało? Dosłownie kilka ujęć, patentów z rozpierduchy. Abstrahując od ich logiczności i wiarygodności. I ruska zła córa tatusia.

Co mi się nie podobało? Prawie wszystko to, co wymienia większość. Położę dodatkowy nacisk na:

* zmęczony Willis. "Mam to w dupie, wypowiem kilka kwestii"
* absolutny brak chemii w rodzince
* drętwe, z dupy dialogi
(Kto to pisał? Podczas jednej konwersacji powtarzają, po sobie, te same zdania jak bezmózgi.)

* muzyka
(nie wiem czy to tylko ja ale wydała mi się wybitnie irytująca i nie pasująca. Jakby walili w łeb, że teraz dzieje się coś hiper-duper-ważnego i epickiego. A innym, że właśnie jest zabawna scena / dialog - w tle komediowa muzyczka, jak z kreskówki).

* Nawet Maria Elżbieta mi się nie podobała (bo się jej chyba zgrubło).

Szkoda czasu się pastwić. Film jest bezczelnym wyrobopodobnym sequelem. Absolutnie na siłę. Scenariusz to chyba było 5 kartek papieru. Tak to zapamiętam - ze 3, 4 kiepskie, wypakowane rozpierduchą, akcje, w 3, 4 lokacjach i... koniec filmu. Godzina, minut dwadzieścia...

3/10 Mogłoby być i 2 ale... jeśli to rozpatrywać jako kino klasy C, prosto na VHSa to było... nawet widowiskowe.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Jeszcze jedna taka część i ta legenda zostanie pogrzebana.

Teraz jedyne wyjście to jest zrobić film na poziomie, co najmniej 4. W jakimkolwiek innym przypadku pozostanie już smród truchła zdechłej, w przykry sposób, serii.

Tylko świetny finał zatarłby to dziadostwo. Które można by nawet ignorować - pod warunkiem, że nie będzie tego drewniaka Jacka czy Johna...

W ogóle o wafel tam chodziło? W końcu Jack czy John jr.? Czy mówił Jack, żeby nie mówić John lub junior? Zresztą... walić to.

Odpowiedz
(03-07-2013, 18:41)shamar napisał(a): Jeszcze jedna taka część i ta legenda zostanie pogrzebana.
Według mnie będą ciągnąć póki się hajs będzie zgadzał. Gówniana czwórka zarobiła prawie 4 krotność budżetu, jeszcze bardziej gówniana(z tego co piszecie w tym temacie) piątka ma na koncie 3xbudżet - jak widać wystarczy Willis i fraza "Die Hard" w tytule, żeby zarobić.

Odpowiedz
4 nie była gówniana! ;)

Zresztą obejrzyj 5 to docenisz czwórkę. To chyba jedyna możliwość by przekonać tych, którzy nie znoszą czwartej.

Odpowiedz
Ja nie znoszę czwartej i słaba piątka tego faktu nie zmieni.

Odpowiedz
Ja nie lubię trzeciej i kiepska piątka też tego nie zmieniła :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon