Dobre, nowe polskie seriale
Ale co to za różnica, tak w ogóle? Mało mnie będzie obchodziła jakość CGI wybuchów (zapewne sporadycznych), jeżeli jakość scenariusza, reżyserii i aktorstwa będzie na poziomie.

Odpowiedz
A bo ja nie lubię porywania się z motyką na Słońce. Jeśli nie stać cię/nie potrafisz zrobić prostej eksplozji piachu (w produkcji traktującej o jakiejkolwiek wojnie) - albo zrewiduj zasadność tworzenia tego konkretnego projektu, albo wywal wymagającą tego scenę ze swojego scenariusza "na poziomie".
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
I co? Robić serial o wojnie w Afganistanie, gdzie kolesie siedzą w namiocie? Daj spokój. Jeżeli to nie serial, którego ciężar przeniesiony jest na wybuchy i akcje to nie widzę problemu. Jakby robili Black Hawk Down polskie to czepiałbym się strony technicznej bardziej, ale jeżeli to ma być dramat wojenny w serialowej postaci to przeżyję, jeżeli wspomiane przeze mnie rzeczy będą dobrej jakości (w co wątpie). A eksplozja wcale nie wygląda tak tragicznie, jak mówisz. Ja na przykład nawet nie zwróciłem uwagi, że jest CGI (i dalej tego nie widzę).

Odpowiedz
Jeśli dostarczasz na plan kałachy, a sceny przewidują wybuchy - bierzesz na siebie odpowiedzialność za technikalia i tworzysz tym samym możliwość krytykowania, jeśli nie jesteś w stanie podołać. Jest pierdyliard metod uzyskania efektu wyrzucenia piasku do góry. Jak nie stać cię na najprostsze materiały wybuchowe, można użyć nawet jakiejś dmuchawy. Tanie CGI to pójście na brzydką i cholernie widoczną łatwiznę, co jest niewybaczalne w tak graficznych filmach jak wojenne czy akcyjniaki. Mi się to rzuciło w oczy już na starusieńkim 20-calowym telewizorku. Jestem wyczulony na tego typu syf (np. komputerowa krew) i tyle.
--
Laozi

Odpowiedz
To słabo. Nie polecam Ci więc "Game of Thrones". Nie mają tam najlepszych efektów specjalnych i widać, że smoki oraz niektóre wybuchy to CGI. Nie dałbys rady przebrnąć.

Odpowiedz
Akurat mają tyle i na takim poziomie, żeby się nie wstydzić. Graficy od "Misji Afganistan" mogą ekipie "Gry o Tron" co najwyżej układać ikony na pulpicie :)
--
Laozi

Odpowiedz
Wiadomo, przecież budżet i grafików takich samych pewnie mają ;)

Odpowiedz
Ta afgańska zajawka jest ŻENUJĄCA. Spójrzcie na ogólny wygląd, na montaż (ujęcia "lornetkowe") - przeca to wygląda jak fragment jakiegoś sitcomu, w którym jest przebitka na marzenia bohatera o wstąpieniu do wojska. Wszystko wygląda ciasno, mega sztucznie i po prostu nie tak, jak powinno. Kiedy dwóch talibów skrada się po górce, kamera podnosi się - i widać, że to jakaś kompozycja pięciu różnych warstw z Adobe After Effects, które przy ruchu rozjeżdżają się, bo ktoś nie umiał ich właściwie połączyć. W ogóle wszystko wygląda tu na kręcone na tanim green screenie - a jeśli to są zdjęcia terenowe, to znaczy, że filmowcy są jeszcze bardziej niekompetentni, niż myślałem.

Odpowiedz
Ujęcia z talibami chyba powstały tylko na potrzeby reklamy, podobnie "efekt" lornetki "wokół" ujęć z serialu. Nie zmienia to jednak faktu, że i to, i to wygląda niesamowicie tanio oraz najzwyczajniej w świecie źle.
--
Laozi

Odpowiedz
Godzinę z temu natrafiłem na "Szkołę" od TVNu. Czułem, że to jest do dupy. i miałem sporo racji. Oczywiście realizacja kiepska, aktorzy na licealistów są za starzy, każdy nastolatek jest gnojem, ale zrozumie swe błędy (ehe, jasne!), nauczyciele zawsze pomagają (buahahaha!), a nierealistyczne to (co za nauczyciel nie zamyka na czas przerwy sal?! czemu licealista na lekcji olewa nauczyciela i pokazuje prezerwatywy?! Tak zachowuje się gimnazjum!), no i TVN okazując raczej przeciętną placówkę oświaty wmawia nam, że każda szkoła to siedlisko wszelkich patologii. Nie... nie jest, mimo iż nie jestem fanem naszego szkolnictwa.

A przerażają mnie pozytywne glosy, bo pokazuje prawdziwe problemy szkoły bez pudrowania, i jak można z nimi radzić. Taa... Spróbujcie postarać o pomoc belfra, gdy wam dokuczają. Szybciej was belfer opieprzy za wzięcie spraw w swoje ręce.

Nie oglądać! Jeszcze TVN/Polsat znowu coś wymyśli (ciekawe, co będzie następne)!

PS. Wywalcie człon "Dobre," z tytułu.

Odpowiedz
A tutaj pozwolę sobie to zostawić. Bez wątpienia najdroższa scena w 25-letniej historii "Klanu" ever xDDD

Odpowiedz
Powód jest prozaiczny - ulica przy domu w którym kręcą te sceny jest w remoncie przez co plan zdjęciowy jest trudny do ogarnięcia. Decyzją scenarzystów rodzina będzie musiała się przenieść na chwilę do innego domu :)

A że meteoryt? Dobrze że nie covid :)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Ćwierkają, że Norek i Krawczyk po 20 latach mają wrócić w nowych sezonach. Pewnie chała będzie jak zwykle, ale ciekawi mnie czy uda im się przywrócić Pilaszewską.

https://plejada.pl/newsy/miodowe-lata-powracaja-cezary-zak-i-artur-barcis-znowu-razem/ljj52y0

Odpowiedz
A to byl dobry polski serial? :)
Captain Obvious

Odpowiedz
Do pewnego momentu tak. Potem jednak, gdy odeszła Pilaszewska i zaczęli robić na podstawie własnych pomysłów, a nie licencji, to zrobiło się gorzej.

Odpowiedz
Już raz zrobili kontynuacje i nie wyszło. Ale przynajmniej to miało definitywne zakończenie i nie ma co dalej mieszać.

Odpowiedz
Nie znam żadnego dobrego polskiego serialu, i podejrzewam, że żaden taki nie istnieje. I nie piszcie tylko o czterech pancernyh, janosiku albo o jakim klosie, bot były kupy ogłoszone kultem przez peerelowskich januszy.

Odpowiedz
"Ślepnąc od świateł" był spoko.

Edit: byłby nawet dobry, gdyby głównego bohatera grał aktor.
Captain Obvious

Odpowiedz
(26-09-2023, 12:06)Reno napisał(a): "Ślepnąc od świateł" był spoko.

Edit: byłby nawet dobry, gdyby głównego bohatera grał aktor.

Ślepnąc od świateł to mi się nawet nie chce w całości oglądać, bo youtube jest zajebany scenkami z tego serialu i wygląda to tragicznie. Główny protagaonista to jakieś pierdolone drewno z zerową mimiką. A ten cały Dario jest tak chujowo przeszarżowany, że aż zęby boią. Przy czym w jednej scence gra w chuj opanowanego, rozsądnego i loigicznie myślącego gangstera, w innej wymachuje gnatem w restauracji pełnej ludzi. Gówno jakieś dziwne. I jeszcze te jego wieśniackie teksty pod gimbazę. "wódeczka ma być zimna i gęsta jak sok z pizdy". Litości.

Odpowiedz
Dario nie jest człowiekiem. To diabeł.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon