VIP
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 292
tak w ramach nie offtopicowania zakładam ten temat, aby udowodnić, że LOST moze co najwyżej pięty wylizać poniższym serialom:
1. Six Feet Under
2. Twin Peaks
3. 24
4. Monty Python's Flying Circus
5. Futurama
6. Cudowne lata
7. Przystanek Alaska
8. Seinfeld
9. The Simpsons
10. Southpark
11. Królestwo
12. Kompania braci
13. Alternatywy 4
15. The Muppet Show
16. Married with Children
17. The Office
19. M*A*S*H
20. The Sopranos
21. X-Files
22. Carnivale
23. Rzym
24. The Twilight Zone
Nie wiem jak mozna niedawne i głośne hity w rodzaju wspomnianego Losta czy Prison Break postawić w jednym szeregu z wyżej wymienionymi 8) Nie chodzi tu o przynależność gatunkową, tylko o zwyczajną jakość wykonania, reżyserską maestrię, innowacyjność, pomysł, aktorstwo. Owszem, obecne seriale są popularne, niejako wyznaczają telewizyjne trendy, ale nie ma zmiłuj - wystarczy poznać lepiej jeden z powyższych dzieł, żeby przestać przeceniać chwilowe mody 8)
edit: to nie jest sztywny ranking serialowy... no może pierwsze 4 miejsca odpowiadają precyzyjnie memu gustowi, reszta umiejscowiona jest w kolejności przypadkowej 8)
02-03-2007, 22:46
Nowy
Liczba postów: 2,376
Liczba wątków: 12
Pozwolę sobie uzupełnić listę. :)
Robin of Sherwood
NYPD Blue
Police Squad
02-03-2007, 23:01
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
desjudi napisał(a):Nie chodzi tu o przynależność gatunkową, tylko o zwyczajną jakość wykonania, reżyserską maestrię, innowacyjność, pomysł, aktorstwo.
Więc co tu robi "Świat według Bundych" :?: :!:
A "Królestwo" trudno uznać za tradycyjny serial.
A poza tym to bez sensu temat, dlaczego chyba nie muszę mówić.
02-03-2007, 23:12
Happy Face
Liczba postów: 2,007
Liczba wątków: 7
A Przyjaciele gdzie sa ?? Family Guy jest lepsze od Futuramy ;] ( jedyne co ja ratuje to Bender ] i ejszcze dlaczego liczba 24 ?? jakas aluzja ??:)
02-03-2007, 23:16
Stale zapracowany olewacz
Liczba postów: 1,440
Liczba wątków: 11
MOLQ napisał(a):Family Guy jest lepsze od Futuramy ;] ( jedyne co ja ratuje to Bender )
Masz u mnie zajebistą krechę, MOLQ.
Futurama to najlepszy serial animowany. EVER. I każdy prawdziwy kinoman powinien to wiedzieć :)
des: gdybyś wywalił z top5 "Twin Peaks" gotów byłbym się podpisać po tą listą. No może przetasowanie lekkie "24" z "6 feet", ale generalnie gust podobny :)
02-03-2007, 23:29
Stały bywalec
Liczba postów: 1,636
Liczba wątków: 8
Aleście się tego Losta uczepili biednego ;)
Ja tam stoję przy swoim, że Lost sezon I to coś naprawdę wyjątkowego.
Ale przyznam, że większość z tych seriali wymienionych przez Desa jest rzeczywiście z górnej półki chociażby Twin Peaks, Przystanek Alaska no i prześmieszny zawsze i wszędzie Świat wg Bundych:D
Hops - bluźnisz (mówiąc o Twin Peaks) :evil: :P
Aktualnie rządzi: ja
02-03-2007, 23:33
Happy Face
Liczba postów: 2,007
Liczba wątków: 7
Haha a ja sie nie staram Hopsie o Twoje wzgledy :] Osobiscie wole FG , Futurama jest u mnie na drugim miejscu i nie zamienie sie na lozka :wink:
02-03-2007, 23:33
VIP
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 292
romeck napisał(a):Pozwolę sobie uzupełnić listę. :)
Robin of Sherwood
NYPD Blue
Police Squad
celne i słuszne, nie o wszystkim można pamiętać :)
Mierzwiak, no wiesz, Bundy to Bundy. i wszystko powinno być jasne 8)
padło tu Friends - sentyment mam do tego ogromny, ale cenię sobie bardziej - przynajmniej obecnie, może 10 lat temu byłoby inaczej - Seinfelda i Bundy'ego czyli bardziej seriale komediowe w treści i wykonaniu rewolucyjne :)
02-03-2007, 23:53
Cóż, seriali zasadniczo nie lubie oglądac, ale jest kilka wyjątków:
1. Robin Of Sherwood - absolutny number one wśród wszelkich seriali
2. Szogun
3. Alien Life Form 8)
Futurama jest niby fajna, ale jeśli oglądam ją w małych ilościach. Jak raz obejrzałem 5 odcinków na jeden raz, to od tamtej pory więcej seansów nie było :P najlepsze było mieszkanie Bendera a zwłaszcza jego szafa 8)
03-03-2007, 01:33
Mush Room napisał(a):Hops - bluźnisz (mówiąc o Twin Peaks) :evil: :P
Well, wszystko co dotyka ręką Lynch obraca się w gówno :P
03-03-2007, 02:19
chaotic good
Liczba postów: 937
Liczba wątków: 15
hops; zróbże sobie urlop czy coś;)
Jeżeli chodzi o mnie; to nic jak dotąd nie dorównuje emocjom; których dostarczyły mi Twin Peaks i Archiwum X. Ale że nigdy nie należałam do szczególnych odbiorców serialowych; to może czai się gdzieś jakiś dotąd nieodkryty przeze mnie; kto wie:)
It has been said that time heals all wounds. I do not agree. The wounds remain. In time, the mind, protecting its sanity, covers them with scar tissue, and the pain lessens, but it is never gone.
03-03-2007, 03:26
Stały bywalec
Hops, wcale nie poprawiasz swojej sytuacji :D
Jestem olbrzymim fanem twórczości Lyncha więc bez takich mi tu ;)
Deina - dobrych seriali jest mnóstwo, ale Twin Peaks to rzeczywiście szczyt (nie należy zwracać uwagi na herezje Hopsa ;) ), na który wspiął się też Lost (I sezon). Możesz sprawdzić,o ile wcześniej tego nie zrobiłaś ;)
03-03-2007, 09:33
Stały bywalec
Liczba postów: 887
Liczba wątków: 4
Jeszcze..
- Twin Peaks (za klimat)
Prison Break (za 1 sezon)
Day Break (za klimat)
Friends (za całokształt)
Heroes (za zwroty akcji)
Z polskich pamiętam jeszcze
- Glina
I dawna Fala Zbrodni
03-03-2007, 11:47
deina napisał(a):hops; zróbże sobie urlop czy coś;)
Już mnie nie kochasz? :(
Mush Room napisał(a):Hops, wcale nie poprawiasz swojej sytuacji
Well, Lynch też się wcale nie poprawia. Sorry :)
03-03-2007, 12:13
Stały bywalec
Dobra nie będę z Tobą dyskutował na ten temat :P Twoje blade szczęście, że uważasz Źródło za coś pięknego - zrehabilitowałeś się ;)
Na Comedy Central Polska leci taki serial o 19 - On, ona i dzieciaki (My wife and kids). Ktoś ogląda? Rewelacja:D
Serial produkcji braci Wayans.
03-03-2007, 12:28
chaotic good
hops; wrecz przeciwnie - dobrze Ci zycze:)
Mush Room - bardzo lubie Losta i faktycznie uwazam pierwszy sezon za swietny; ale do geniuszu Twin Peaks mu jednak nieco brakuje mimo wszystko.
Z seriali pobieram najchetniej takie o tematyce sledczej i kryminalnej; ale nie tyle ze wzgledu na ich wysokie walory artystyczne; ile upodobanie do dziedziny.
It has been said that time heals all wounds. I do not agree. The wounds remain. In time, the mind, protecting its sanity, covers them with scar tissue, and the pain lessens, but it is never gone.
03-03-2007, 12:33
Mush Room napisał(a):Dobra nie będę z Tobą dyskutował na ten temat :P Twoje blade szczęście, że uważasz Źródło za coś pięknego - zrehabilitowałeś się ;)
Pewnie na przekór "Twin Peaks" Lynchowi wyszło, a ja nie obejrzę tego tylko dlatego, że pozostałe jego filmy, oprócz 3/4 "Mulholland Drive" to prawdziwe, jedyne w swoim rodzaju, nieprzyswajalne padaki.
deina napisał(a):hops; wrecz przeciwnie - dobrze Ci zycze:)
Dobra, dobra. Wiem, że jesteś przeciwko mnie i w ogóle :(
03-03-2007, 12:43
Stały bywalec
hops napisał(a):Pewnie na przekór "Twin Peaks" Lynchowi wyszło, a ja nie obejrzę tego tylko dlatego, że pozostałe jego filmy, oprócz 3/4 "Mulholland Drive" to prawdziwe, jedyne w swoim rodzaju, nieprzyswajalne padaki.
Twin Peaks to naprawdę rewelacyjny serial, który padł tylko ze względu na telewizję ABC, która zaczęła mieszać w emisjach. Świetny klimat, świetny Kyle MacLahlan, świetny pomysł. Naprawdę warto - to dopiero po tym serialu Lynch zaczął robić filmy, których nikt nie rozumie (choć właściwie Twin Peaks się do nich trochę zalicza).
W każdym razie serial został przerwany po drugim sezonie, ale taki ostatni odcinek jaki nam zaserwowano wg mnie jest świetny. I można przyjąć, że ten cały serial powinien mieć właśnie taki koniec.
Potem Lynch wydał prequel w postaci filmu fabularnego - "Twin Peaks; Ogniu krocz ze mną". Kapitalny obraz. Ale nie oglądaj przed obejrzeniem serialu ;)
Jeśli za serial się nie zabierzesz możesz sobie zacząć pluć w brodę ;)
Mały zejście z tematu: awansowałem na autostopowicza - hurej ;]
03-03-2007, 13:11
chaotic good
zakończenie drugiego sezonu Twin Peaks okazało się z perspektywy lat najwłaściwsze; chociaż oryginalnie szlag mógł człowieka trafić:) Jestem na bieżąco; bo piszę opracowanie. hops będzie miał na co narzekać;)
03-03-2007, 13:19
Stały bywalec
A niech narzeka, ja czekam z niecierpliwością ;)
Rzeczywiście - mógł trafić szlag, jakby nie patrzeć.
Aha, w kwestii opracowania - jakbyś miała jakiś problem z czymś - z chęcią pomogę.
03-03-2007, 13:23
|