Dracula by Hammer Horrors
W kwietniu obejrzałem sobie Nosferatu Murnau'a - film mnie zmiażdżył i nakręcił mocno na tematykę wampiryczną. Zacząłem oglądać kolejne adaptacje powieści Stokera i całkiem przypadł mi do gustu cykl stworzony przez brytyjską wytwórnię Hammer Horrors. Jak na razie obejrzałem i oceniłem:

Horror of Dracula - pierwszy film, stanowiący bardzo luźną adaptację książki Brama Stokera. Jonathan Harker jest tu pogromcą wampirów, który przybywa do zamku Draculi celem uśmiercenia słynnego krwiopijcy. Nie udaje mu się, co więcej Dracula wyrusza w jego rodzinne strony celem zamiany jego najbliższych w wampiry. Do akcji wkracza przyjaciel Harkera - dr van Helsing... Jak widać jest to naprawdę swobodna adaptacja, swobodniejsza nawet niż Nosferatu. Przypomina bardziej komiks (sic!), ale świetnie zagrany, z klimatem, wyrazistymi postaciami (Dracula grany przez Christophera Lee i van Helsing grany przez Petera Cushinga), no i nastrojową muzyką. Chyba jedyne i największe minusy filmu to to, że jest bardzo krótki (nieco ponad godzinę trwa) i nie występuje w nim postać wariata-sługi Draculi, Renfielda.

Brides of Dracula - niemal bezpośredni sequel, w którym - jak się dowiadujemy z prologu - Dracula nie występuje (tytuł został nadany ze względów promocyjnych). Młoda nauczycielka Marianne, goszcząca na zamku baronowej Manister, uwalnia trzymanego w niewoli młodzieńca - rzekomo psychicznie chorego syna arystokratki. W rzeczywistości młody baron jest wampirem. Zaczyna nękać pobliskie okolice, zmieniając wieśniaczki w służące mu krwiopijczynie, zaś jego głównym celem zostaje Marianne. Do akcji znowu musi wkroczyć van Helsing, wezwany na pomoc przez lokalnego księdza... Całkiem dobry film, z klimatem, muzyką Jamesa Bernarda, no i Peterem Cushingiem, który znowu miażdży jako van Helsing (zwłaszcza w finałowych scenach).

Dracula AD 1972 - Dracula tym razem grasuje w Hyde Parku w Anglii. Tam dopada go van Helsing i po długiej walce zabija, sam również ginąc. Mija sto lat. W Londynie lat 70. banda nastolatków pod wodzą wnuka sługi Draculi wskrzesza hrabiego. Wampir planuje zemstę na rodzie van Helsingów, zaś jego główną ofiarą ma być młoda Jessica van Helsing. Jedyny ratunek w dziadku Jessici, wnuku tego naukowca, który wiek wcześniej zakończył rządy króla krwiopijców... Dracula już nie straszy, zresztą w samym filmie bardzo go mało. Częściej oglądamy stworzone przez niego wampiry oraz współczesnego van Helsinga (znowu Cushing). Film broni się klimatem, funkową muzyką, no i po raz kolejny całkiem dobrze zagranymi rolami. Przyjemna zabawka, dostępna w Polsce na DVD za grosze.

Ktoś jeszcze ma doświadczenia z tym cyklem? :)

Odpowiedz
W październiku będzie oryginalna, niepocięta przez cenzurę wersja Draculi:

Odpowiedz
Ostatnia wizyta: 30-12-2010, 23:47
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
No i...?
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon