Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

FLIGHT RISK (reż. Mel Gibson)
[Obrazek: mel-gibson-to-direct-mark-wahlberg-starr...isk-01.jpg]

Ostatnia nadzieja kina (i białych ludzi), Mel Gibson, właśnie ukończył zdjęcia do swojego najnowszego arcydzieła. Film zaklasyfikowany jako niezależna produkcja ze scenariuszem autorstwa Żyda, Jareda Rosenberga, opowiada historię funkcjonariuszki biura szeryfa (Michelle Dockery), która ma za zadanie przetransportować na proces groźnego bandziora (Topher Grace). Gdy samolot przekracza granice Alaski, okazuje się, że pan pilot (w tej roli dobry przyjaciel Mela, Mark Wahlberg) nie jest tym, za kogo się podawał, i sytuacja szybko wymyka się spod kontroli.

Mel wybrał akurat ten scenariusz nie bez powodu. Coś w nim dostrzegł. Z wierzchu wszystko brzmi generycznie i rutynowo, ot, kolejny dreszczowiec z akcyjką w dzikim plenerze. Ale to tylko pozory. Fabuła musiała poruszyć serce MG do tego stopnia, że wstał z bujanego fotela i wziął się za to, co umie najlepiej, czyli reżyserowanie emocjonujących historii, które uczą bawiąc i bawią ucząc.

Czekam i już daję 10/10, aby potem ewentualnie podwyższyć ocenę do 20.

Odpowiedz
lol xD
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
(06-01-2024, 16:57)Mental napisał(a): Czekam i już daję 10/10, aby potem ewentualnie podwyższyć ocenę do 20.

Aha, czyli tradycyjnie. Wyrok wydany, można się rozejść.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Hype Mentala gwarantuje film straight to TV Puls czyli w najlepszym wypadku 5/10.

Odpowiedz
Przecież tym razem hajp Mentala ewidentnie ironiczny.

Film straight to CDA.pl. I jeszcze ten Wahlberg - żaden aktor mnie bardziej nie odrzuca.
Youniverse

Odpowiedz
Ale, ze Topher Grace jako bandzior? Juz to powoduje, ze nie wierze w ten film.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Obsada nie zachęca - może oprócz Dockery - ale scenariusz swego czasu znalazł się na hollywoodzkiej blackliście, co daje jakaś tam nadzieję, że nie jest tak generyczny jak wygląda na pierwszy rzut oka.

Odpowiedz
Cytat:Topher Grace jako bandzior?
W której części Predatora grał bandziora, ma doświadczenie :)

Odpowiedz
Kiedy on ma zamiar nakrecić te "Zabojcza Bron 5" i "Pasja 2"? Kiedy część aktorów będzie na wozkach albo umrze.
W sumie, może to i dobrze, że te filmy nie powstaną.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
0/10. Premiera na Tele 5. To mówi samo za siebie :)

Odpowiedz
No sequel Pasji to mają być 2, nawet 3 części...
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Zdjęcia zakończone, a nie ma ani jednej fotki z planu?

Odpowiedz
Ja jakoś nie wierzę w ten projekt, ale z drugiej strony "Przełęcz ocalonych" na papierze też brzmiała mega nudno i nieciekawie, a Gibson wycisnął z tamtego filmu bardzo dużo.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Melowi to najlepiej wychodzi przedstawienie rzeźni na ekranie. Po przeczytaniu fabuły jakoś nie nastawiam się na flaki, więc całkowicie mi to wisi. Tym bardziej, że scenariusze jakie wybiera MG z natury są ch00jowe.

Odpowiedz
Nie sa, sa w najgorszym wypadku poprawne i wiecej nie potrzeba, bo liczy sie filmowa, nararcyjna nadbudowa, ktora dotychczas Mel pokazywal, ze jak najbardziej rozumie.

Prostota nie ma nic wspolnego z choojowoscia, nie ma z nia tez nic wspolnego uderzanie w takie, a nie inne emocje. Uniwersalna popularnosc nie zawsze musi byc czyms dobrym i znakiem jakosci, jasne, ale nie jest tak w przypadku filmow Mela, a przynajmniej nie bylo dotychczas.

Takze, jezeli Braveheart wyszedl Melowi zajebiscie to czy Mel wybral choojowy scenariusz, czy jednak zajebisty, bo idealnie mu pasujacy, zeby nakrecic takie, a nie inne kino? To samo jest chociazby z Gladiatorem. Do przemyslenia.

Mel kuma czacze, wychowany przez oczytanego ojca-Katola, tradycjonalista. Braveheart, Apocalypto i Hacksaw Ridge to proste, uniwersalne opowiesci oparte o klasyczne i skuteczne narracyjnie archetypy, ktore Mel zatapia w wyrazistym w smaku sosie patosu, etosu i logosu - na forum znane jako EPA.

I znowu, patrzac na jego dotychczasowe filmy to Gibson tej kwestii nie ma zbyt duzej konkurencji we wspolczesnym Holly. I jest to uwazam kino nie tylko wazne, ale jak najbardziej potrzebne, zwlaszcza w czasach posmodernistycznej kultury krytyki, ktora wycieka niczym jad z wezowej paszczy Holly, a przy okazji zatruwa kulture, i cywilizacje jako taka.

I jestem tutaj smiertelnie powazny, wystarczy sobie zobaczyc, co z Tolkienem zrobil Amazon, a pisze o nim nie przypadkowo, bo u Mela i Tolkiena bija tradycyjnie katolickie (a co za tym idzie zachodnio-chrzescijanskie) wartosci, i przeslanie.

Apocalypto to jest w ogole mistrzostwo Swiata, najlepsze filmowe Hero's Journey XXI wieku i jeden z najlepszych tego typu filmow w ogole - wiecej, jako filmowo-narracyjne przezycie (plus szereg kwestii technicznych i aktorskich) to dla mnie jeden z najlepszych filmow jakie w zyciu widzialem. Przy okazji absolutnie nie zgodze sie tez, ze to co wychodzi Melowi najlepiej to przedstawianie rzezni na ekranie, bo to mocno krzywdzace - to jak Mel potrafi opowiadac kamera (znowu Apocalypto) to klekajcie narody, absolutna scisla czolowka Holly, kazdego okresu - i nie mowie tutaj o sprawnej rezyserii w pokazywaniu kadrow, ale o emocjach, bo o to tutaj chodzi.

@@@

Nie wiem, moze Mel tutaj spierdoli po calosci, ale poki co to pokazal, ze umie w rezyserie. Nie jestem psychofanem Hacksaw Ridge (druga polowa zdecydowanie lepsza), ale to nadal kawal dobrego kina. Apocalypto to film genialny, Braveheart bardzo dobry, Pasja jest fenomenalna i cholernie wazna (i odwazna, i nie z powodu krwi), jezeli odrzuci sie bagaz postomoderny i kulturowego kodowania ostatnich kilku dekad. Jest jeszcze Czlowiek bez twarzy, dobry, prosty film, taka solidna rozgrzewka przed tym co nastapilo dalej w karierze Gibsona. Takze co...a no jajco :)

Gdyby to byl tylko film z Marky Markiem to i tak bym czekal, bo Wahlberg od lat dobrze dobiera sobie projekty i gra w filmach (komedii nie licze, ale niektore sa spoko), ktore jako hetero bialas klasy pracujacej po prostu lubie. Proste, meskie kino, bez wiekszego piedolenia i pretensjonalnego puszenia sie. I nawet jak sie trafi z nim jakis gorszy tytul to Mark gra zajebiscie, bo gra siebie - kiedys mi to przeszkadzalo, ale od kilku juz lat mi to lata i powiewa, bo Mark jako Mark jest po prostu, znowu, zajebisty :)

Tutaj dochodzi jeszcze Mel jako rezyser, takze wizyta w kinie obowiazkowa. W sumie nietypowa jak dla niego tematyka i nie spodziewam sie od razu cudow, ale kto wie, jezeli ktos w koncu mialby przelamac kabalistyczna klatwe Mentala oparta na gematrii to bedzie to ten wspanialy czlowiek!

https://i.pinimg.com/originals/5b/37/5a/5b375a6fcbb1750ccb3811887a188498.jpg

:)

Ok, a tak na serio juz. Sam nie wiem, bo projekcie wiemy tyle co nic, takze czekam na trailer. I mysle, ze ten opis jest mylacy - zli okarza sie dobrzy, lasia do nich dolaczy, albo cos i beda uciekac przed oddzialami Mossadu :)

No wlasnie, mialo byc na serio...ostatnio kultowcy nas zawodza regularnie, takze mimo pewnych obaw ciagle licze, ze Mel jednak da rade i dostarczy cos pelnego epy. I nie musi to juz byc jakis ultra kultowiec, ale niech to bedzie solidny kawal dobrego oldskulowego kina, i bede szczesliwy.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Ja tam czekam chociaż na zwiastun żeby się wypowiedzieć, nie wiem skąd te negatywne komentarze, skoro tak naprawdę nic praktycznie o tym filmie nie wiadomo.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Bucho napisał(a):Apocalypto to jest w ogole mistrzostwo Swiata, najlepsze filmowe Hero's Journey XXI wieku i jeden z najlepszych tego typu filmow w ogole - wiecej, jako filmowo-narracyjne przezycie (plus szereg kwestii technicznych i aktorskich) to dla mnie jeden z najlepszych filmow jakie w zyciu widzialem.

AMEN.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Apocalypto to zawsze był najlepszy film Mela. Uważałem tak zanim to stało się modne :)
Braveheart to jest minimum klasa niżej.

Odpowiedz
Flight Risk przebije wszystkie poprzednie dokonania Mela. Czuję to.

Odpowiedz
Ciekawe czy Mel zastosuje ten zajebisty patent z Apocalypto i bohaterowie będą mówić w rdzennym języku.
Tym razem po angielsku. To może być klucz do sukcesu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon