Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Wielkie rozczarowanie.
Po pilocie wyraźnie siadła mi motywacja do oglądania, a finał przypieczętował tylko uczucie, że ktoś poleciał ze mną w hugona.
Wątek właściciela sieci supermarketów - w kontekście głównej osi fabularnej niespuentowany, niepotrzebny zapychacz.
Parka śmiesznych inaczej (naprawdę kogokolwiek bawiły debilne, wymęczone dialogi między nimi?) agentów FBI - ich rola sprowadzała się do:
a) siedzenia w samochodzie,
b) leżenia na podłodze w archiwum.
To nie jest przesadyzm z mojej strony. Oni naprawdę tylko to robili.
Dalej: wątek zabójcy-niemowy ucięty, zabity gliniarz w szpitalu - nieważne, wątek handlu bronią - myślałem, że rozwiną jakoś fajnie, ale nie, bo po co? Czarnuch udający rozpacz po stracie drugiej żony - prawie mu uwierzyłem (żart).
I najgorsze: mastermind Malvo obrywa ostatecznie z powodu mega głupoty (scena w windzie z poprzedniego odcinka), z kolei listonosz - wiadomo - saved the day, przypadkowo odkrywa chatkę i czerwone bmw. Spiknięcie się Aryi i Brienne w GoT to przy tym małe piwo.
Zauważam niepokojące zjawisko w serialach ostatnio: grubasy, listonosze i inne ciapciuchy rozwalają zakapiorów - jakby ktoś chciał mi tu wcisnąć teorię, że takie coś jest fajne. NIE JEST!
Plusy:
- odcinek pilotowy był szokująco zajebisty;
- ogólnie aktorstwo dobre;
- podobało mi się, że było dużo broni palnej w rozmaitych wariantach i sytuacjach: masowa odjebka, rekreacja, pilnowanie chaty, eliminacja nieśmiesznych fedziów etc. (różnorodność jest dobra);
- kilka dialogów, w tym chyba mój ulubiony:
stary: What are you planning to do with that?
dziewczyna: If he comes, I'll put his eye out. You can finish him off.
stary: That's my girl.
- większość scen z udziałem BBT jako Malvo (z wyjątkiem tych, kiedy udawał alegoryczne Zuo albo archetypowego debila "Jeszcze się zobaczymy, Lester");
19-06-2014, 01:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2014, 01:40 przez Mental.)
.
Liczba postów: 28,005
Liczba wątków: 62
No to jaki końcowy werdykt panowie i panie? Nie widziałem jeszcze u nikogo punktowej oceny. Lepsze od filmu? Tyle wiem, że pilot zajebisty, ale nadal nie wiem czy chcę to oglądać w całości.
19-06-2014, 09:18
Nowy
Liczba postów: 410
Liczba wątków: 7
@Snuffer i jarod-tak, to "do kroćset..." to taki mój delikatny wyraz sympatii do kmf i użytkowników. No i dowód, że czytam Was codziennie.
19-06-2014, 09:20
Stały bywalec
Liczba postów: 3,408
Liczba wątków: 23
@simek - u mnie ósemka jednak, widzę że z Mentalem raczej się zgadzamy (fedzie i cała historia Króla do wywalenia), do tego może irytować nadmierna ilość wesołych akcji rodem z Hannibala czy Dextera - ale powiedzmy że jako tako usprawiedliwia to konwencja i mnie np średnio to wkurzało. Zakończenie wątku Malvo podobało mi się i tu się z Mentalem nie zgadzamy. Do tego z zalet - aktorstwo ergo postacie, humor, klimat okołotwinpeaksowy/przystankoalaskowy, dużo zajebistych scen i dialogów, zdjęcia, muza... Najbardziej scenariusz słabuje, aczkolwiek na poziomie pojedynczych scen i wątków bardzo często jest zajebiście. Ja tam polecam, podobało mi się znacznie bardziej niż Boring Detective.
Why are you firing wallnuts at me?
19-06-2014, 10:02
Stały bywalec
Liczba postów: 953
Liczba wątków: 4
@Simek -- ode miał ma cały czas 9/10 i pod koniec zdania nie zmieniłam. Film Coenów będę sobie dopiero teraz przypominać, bo oglądałam wieki temu, więc nie mam porównania, ale ogólnie serial jest bardzo coenowski -- czarny humor, dużo się dzieje za sprawą przypadku, są reprezentanci dobra i zła oraz everyman, który wybiera stronę i ponosi tego konsekwencje, są oderwane od wszystkiego dialogi typu zagadki, przypowieści i rozważania, czy bakteria to zwierzątko, a pod koniec zostaje uruchomiony mechanizm wszystko-zaczyna-się-pierdolić :). Jeśli ktoś jednak oczekuje thrilleru z prawdziwego zdarzenia, może się rozczarować. W fargoversum jest sporo absurdów (szpital!), a postać głównego złego wydaje się chwilami nierealna (do dziś nie wiem, jak wydostał się z pewnego pomieszczenia w pilocie), choć zagrana rewelacyjnie (zresztą ogólnie aktorsko serial nie ma słabych punktów), trzeba tylko zawiesić niewiarę na bardzo wysokim kołku :).
(19-06-2014, 01:36)Mental napisał(a): Wątek właściciela sieci supermarketów - w kontekście głównej osi fabularnej niespuentowany, niepotrzebny zapychacz.
Parka śmiesznych inaczej (naprawdę kogokolwiek bawiły debilne, wymęczone dialogi między nimi?) agentów FBI - ich rola sprowadzała się do:
a) siedzenia w samochodzie,
b) leżenia na podłodze w archiwum.
To nie jest przesadyzm z mojej strony. Oni naprawdę tylko to robili.
I najgorsze: mastermind Malvo obrywa ostatecznie z powodu mega głupoty (scena w windzie z poprzedniego odcinka), z kolei listonosz - wiadomo - saved the day, przypadkowo odkrywa chatkę i czerwone bmw. Spiknięcie się Aryi i Brienne w GoT to przy tym małe piwo.
Wątek Stavrosa miał chyba tylko służyć wprowadzeniu biblijnej metaforyki oraz zaakcentować rolę przypadku, który rządzi życiem każdego. Ostatecznie sprawa szantażu została zamknięta, a puentą jest tu chyba "dał pan i zabrał pan".
Efbijaje rzeczywiście średnio zabawni. Myślałam, że pod koniec będą kompetentni, ale jak znów zaczęli z tą zagadką z poprzedniego odcinka, ogarnęło mnie zniecierpliwienie. Czytam po forach, że byli jak Rosencrantz i Guildenstern -- coś w tym jest.
W scenie w windzie Malvo zdał sobie sprawę, że jego przykrywka zostanie zrujnowana, więc pozostało mu tylko jedno do zrobienia. Nie mógł bez końca mówić, że go nie poznaje, albo nagle udać, że go poznaje, bo wypadłoby to sztucznie, a widział, że idiota Lester nie odpuści. Że odkrył chatkę przypadkiem -- heck, przecież cały ten serial jest naszpikowany przypadkami i symboliką :).
edit: W początku finałowego odcinka -- pojedyncze fragmenty tego, co się dopiero wydarzy -- wyczuwam inspirację BrBa. Just sayin' :)
19-06-2014, 10:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2014, 10:20 przez Quay.)
Nowy
A mnie zakończenie satysfakcjonuje. To takie życiowe, że największe kuku zrobi nam przyjaciel/lekceważony przeciwnik/niedojda życiowa. I chyba na tym też polega piękno życia.
Dupków z fbi czy króla marketów też bym wyjebał i skrócił serię do 5 odcinków. Ale ogólnie 8,5 dam.
19-06-2014, 10:13
Don Sinatio
Liczba postów: 2,953
Liczba wątków: 11
No i koniec. Serial-arcydzieło. Wszystkie wątki ładnie zamknięte. Szkoda, że to miniseria i prawdopodobnie drugi sezon nie powstanie, nawet jakby opowiadał zupełnie o innych bohaterach. Zresztą, kto by zastąpił Thorntona i Freemana? (tak samo mam z "True Detective" i McConaugheyem i Harrelsonem).
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
19-06-2014, 11:13
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Cytat:No to jaki końcowy werdykt panowie i panie? Nie widziałem jeszcze u nikogo punktowej oceny.
6/10
Ale moim zdaniem powinieneś obejrzeć, bo u mnie na ocenę wpływ ma mój ogólny brak sympatii do twórczości Coenów i groteskowej konwencji. Jak lubisz obie te rzeczy, to pewnie wystawisz 8/10.
19-06-2014, 11:35
Stały bywalec
(19-06-2014, 11:13)Pitero napisał(a): Szkoda, że to miniseria i prawdopodobnie drugi sezon nie powstanie, nawet jakby opowiadał zupełnie o innych bohaterach.
To wcale nie jest wykluczone. Z wywiadu z Noah Hawley'em:
Cytat:I basically just wrapped post-production on the finale, so I'm going to try to get a couple weeks off here and try to turn my brain to what's next. I love telling stories in this tone of voice and making a Coen Brothers movie, you get a lot of leeway you wouldn't get otherwise.
19-06-2014, 11:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2014, 21:01 przez Quay.)
Lord Snow
Liczba postów: 2,983
Liczba wątków: 8
Bardziej zgadzam się z opinią Mentala. Jasne, serial jest świetnie zagrany, ma bardzo mocnego bad guya, całkiem nieźle naśladuje filmy Coenów... Ale mam problem, że jest to tylko naśladownictwo. Nie dokłada nic świeżego do koncepcji braci. Mimikra jest zaletą u aktorów, u producentów jednak wadą. Drugi poważny minus to moim zdaniem zbytnie kierowanie się rule of awesome co skutkuje dłuższymi, i zbędnymi wątkami pobocznymi Malvo. Gdyby serial skupił się bardziej na postaciach Lestera i Molly, mógłby bardziej być hołdem dla Fargo niż li tylko jego podróbką.
21-06-2014, 14:31
Nowy
No to jednak dowiemy się, co zdarzyło się w Sioux Falls. 2. sezon zamówiony! Ciekawe kto zagra młodego Lou Solversona.
22-07-2014, 15:37
Stały bywalec
I małą Molly :).
Nie jestem zaskoczona, że Sioux Falls, po tych wzmiankach Lou i Schmidta. I fajnie, bo to będzie z jednej strony definitywnie nowa historia, a jednocześnie łącznik z pierwszym sezonem będzie zachowany. No i po tych nagrodach krytyków i deszczu nominacji do Emmy decyzja FX jest zrozumiała. Oby tylko Hawley zniósł ciśnienie i utrzymał poziom scenariuszowo.
Cytat:całkiem nieźle naśladuje filmy Coenów... Ale mam problem, że jest to tylko naśladownictwo. Nie dokłada nic świeżego do koncepcji braci.
Przypominałam sobie niedawno "Fargo" Coenów i ku własnemu zaskoczeniu stwierdziłam, że nie było tych nawiązań wcale tak dużo. Ot, policjantka w ciąży (ale dopiero później), spotkanie tejże z dawnym znajomym/-ą, duet bandziorów, głupi kapelusz Lestera/Jerry'ego, scena (nie)płacenia postojowego na parkingu, "Go Bears" :), walizka, no i ten opening "based on a true story".
W ogóle nie wyczuwałam żadnego naśladownictwa, kalki etc., jedynie ogólnie podobną atmosferę, sposób prowadzenie narracji; dialogi i akcja są inne, i sama historia jest zupełnie inna. Nawiązania do twórczości Coenów to czasami bardziej, czasami mniej słyszalne echo, ale o naśladownictwie czy podróbce nie ma mowy.
I chyba wolę serial niż film, choć filmu wcale nie cenię niżej. Trochę to może dziwnie brzmi, ale chodzi mi o to, że serial ma naturalną przewagę nad filmem po prostu dzięki większej ilości czasu, jaką dysponuje. To tak jakby wziąć film i go "rozciągnąć", uzupełnić większą liczbą scen, dodać więcej detali do kompletnego obrazu. No i dłużej można się nim cieszyć, poznać dobrze bohaterów, wsiąknąć w akcję.
22-07-2014, 17:31
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,533
Liczba wątków: 67
(22-07-2014, 17:31)Quay napisał(a): Trochę to może dziwnie brzmi, ale chodzi mi o to, że serial ma naturalną przewagę nad filmem po prostu dzięki większej ilości czasu, jaką dysponuje.
Przy czym serial ma też z dupy wzięte i do nikąd nie prowadzące wątki, jakie rozwadniają trochę główną historię, a film nie :)
22-07-2014, 17:59
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
A dokąd prowadził wątek znajomego głównej bohaterki FARGO w filmie? Bo może się myle, ale poza podkresleniem motywów filmu (dobrzy, zupelnie normalni bohaterowie) to donikąd.
Serial jest moim zdaniem lepszy niż film. A na pewno szybciej do niego wroce niz do filmu.
23-07-2014, 01:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2014, 01:04 przez Gal Anonim.)
Rozszerzał tam jakoś postać, a poza tym trwał 5 minut, a nie 5 odcinków :)
23-07-2014, 01:36
Pan Drzewo
Liczba postów: 1,823
Liczba wątków: 14
(23-07-2014, 01:03)Crov napisał(a): A dokąd prowadził wątek znajomego głównej bohaterki FARGO w filmie? Bo może się myle, ale poza podkresleniem motywów filmu (dobrzy, zupelnie normalni bohaterowie) to donikąd.
Skrót myślowy:
Przypadek Japońca uzmysłowił naiwnej dotąd Marge, że nie można bezgranicznie ufać ludziom, stąd jej późniejsze wątpliwości i kolejna rozmowa z Lundegaardem (ta, po której uciekł).
Myślę, że można założyć coś takiego - Marge nie spotyka się z kumplem Azjatą - Marge nie wpada na właściwy trop.
23-07-2014, 15:44
Stały bywalec
Liczba postów: 7,557
Liczba wątków: 50
Bardzo dobry serial, któremu jestem wdzięczny przede wszystkim za to, że umożliwił Billy'emu Bobowi po wielu latach zagrać w końcu w czymś na miarę jego możliwości.
26-07-2014, 13:12
Stały bywalec
Umożliwił również Martinowi Freemanowi pozbycie się łatki sympatycznego poczciwca, objawił światu Allison Tolman, a młodemu Hanksowi pozwolił na stworzenie nieirytującej i pasującej do niego roli.
Ten serial zrobił wiele dobrych uczynków.
26-07-2014, 15:00
Tak, są już nawet pierwsze przypadki wyleczenia raka.
26-07-2014, 16:04
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,507
Liczba wątków: 79
Dobre to było. Nie jakieś wybitne, ale rzetelne, nieźle nakręcone, ze spoko poprowadzoną fabułą, ciekawymi postaciami i super klimatem. Spokojnie 7/10 mogę dać - no i czekam z niecierpliwością na starcie Malvo vs. miś w "Grizzly" Hackla ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
02-08-2014, 16:23
|