Ghostbusters (1984-2020)
Jakbym nie chciał to bym nie oglądał - mam wybór :) Albo objerzę i może pożałuję albo nie obejrzę i nie pożałuję :)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
[Obrazek: ghostbusters-620x349.jpg]

Obejrzałem, i tak jak od pierwszych materiałów promocyjnych nie rozumiałem narastającego hejtu, tak dalej nie widzę ku takowemu powodów. Zwykły, przyjemny blockbuster, ze spoko historią bez rażących problemów scenariuszowych i logicznych, z niezłymi postaciami i chemią między nimi, oraz z udanymi gościnnymi występami i odniesieniami do oryginału (Weaver!). Efekty specjalne też były spoko, no i fajnie, że całość była taka kolorowa. Jedyne na czym się zawiodłem, to na żartach. Było zabawnie, ale nie zawsze, spodziewałem się, że film będzie lepiej działał jako komedia, a było tylko okej. 6/10 spokojnie mogę wystawić.

Odpowiedz
A ta koszmarna grafika to do czego?

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Żeby ci oczy odpadły. :*

Zapomniałem dodać - chętnie zobaczę kontynuację. Film nie zarobił, więc się na takową nie zanosi, ale jeśli zaryzykują z sequelem, jestem na tak.

Odpowiedz
Z pewnością pojawi się sequel, wszak zapowiedzieli filmowe uniwersum, sequel z Zuulem ;)
A tak zupełnie serio, to Sony jest tak zdesperowane na uniwersum, że chcieli je budować na Ghostbustersach i zrobić spin-off ze Slimerem, jakby był on jakimś kultowym tworem lat 80 :P

Odpowiedz
Wcześniej chcieli robić uniwersum Spider-Mana, też się zesrało ale podłączyli się do MCU, tu mamy fail w BO, a podłączyć się z tym nie ma do czego (a nawet jakby było to nikt by nie chciał się mieszać w jakieś kombinacje z jednym najbardziej znienawidzonych filmów ostatnich lat), więc sprawa zamknięta. Ciekawe jakie będzie ich kolejne niedoszłe uniwersum.

Odpowiedz
Jak to jakie? już wiadomo jakie, chociaż Jonah Hill w to nie wierzy absolutnie :P

Men in Black x 21 Jump Street, to był kolejny pomysł na wspólne uniwersum ;)

Odpowiedz
Lada moment dowiemy się, że Bond się rozrośnie do rozmiarów uniwersum. Mark my words...
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
No nie wiem. Sony chyba traci prawa do tej postaci w przyszłym roku, będą musieli walczyć z innymi studiami, aby je zachować. Tak przynajmniej gdzieś kiedyś słyszałem.

Odpowiedz
Kto powiedział, że inne studia tego nie rozbudują? Moim zdaniem to niestety kwestia czasu. Bond dostanie pomocników jak Ethan Hunt. Już teraz w sumie tak jest, ale nie są jeszcze na tyle wyraziści by pociągnąć film. Ale taki Felix Leitter mógłby udźwignąć niskobudżetowy kryminał o działaniach CIA.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz

Końcowa nutka genialna "don't watch it" xD

Ps: wyłączyli komentarze xD

Odpowiedz
Żenujący, szowinistyczny, irytujący badziew

Bezsensowne upchanie nieśmiesznych gagów i żartów oraz wciąż niezamykające się jadaczki tych kobiet - szczególnie gdy komentują, nawet to co widać na ekranie. Parodiowanie elementów oryginalnego filmu też spartaczone - uśmiechnąłem się jedynie w scenie z siedzibą.

I rzeczywiście- szowinizm... nie ma chyba żadnego pozytywnego męskiego bohatera - debile, chamy, przygłupy, prostaki, niedorajdy. A z samych ghostbusterek najbardziej irytująca jest ta blond-lesba.

3/10

PS - absolutnie nie zgadzam się, że to w jakimkolwiek miejscu zbliża się do starych części - tamte były prostymi komedyjkami przygodowymi ale zrobionymi na luzie, z duszą. Tutaj mamy silenie się na (nieśmieszne) żarty i gagi i próbę podpięcia pod tamte filmu kiepskim parodiowaniem.

Odpowiedz
Szowinizm?

<gif z facepalmem>

Jeżeli jesteś taki wrażliwy na te kwestie i w takim filmie widzisz przykład szowinizmu, to większość kinematografii musi być dla Ciebie nieoglądalna.

Cytat:nie ma chyba żadnego pozytywnego męskiego bohatera - debile, chamy, przygłupy, prostaki, niedorajdy.

Taaa... i każdy jest szefem, dyrektorem, burmistrzem, autorytetem w swojej dziedzinie. No naprawdę, film afirmuje jednostronną wizję świata... Shamar, daj spokój :)

Odpowiedz
To nie zmienia faktu że brnąc w ideę pokazania zabawnych kobiet, zaradnych kobiet, musieli zrobić z każdej męskiej postaci chama i idiotę. No cóż... Zdaje się, że plan nie wypalił i nawet takie zagrania nie pomogły.

Co śmieszniejsze w oryginalnym filmie też były kobiety i były zabawne i oryginalne, ale wychodziło im to naturalnie, nikt się nie spinał i siłowo nie chciał udowadniać, że kobiety mogo być śmiszne ;)

Odpowiedz
(22-10-2016, 17:28)patyczak napisał(a): Szowinizm?
(...)
Taaa... i każdy jest szefem, dyrektorem, burmistrzem, autorytetem w swojej dziedzinie.

Równocześnie jest ćwokiem albo przygłupem. Może oprócz Garcii - nie wiem, nie zwróciłem uwagi. Za to praktycznie przy każdym innym gościu jest wrzut, że to albo palant, albo niedorajda, albo głupiec. To było aż tak wyeksponowane, że nawet ślepiec by zauważył celowość.

Oczywiście same ghostbusterki też nie grzeszą inteligencją czy klasą. Ale... im się w końcu wszystko udaje, wychodzi na ich.

Odpowiedz
Straszne :)

Odpowiedz
Shamar, test Bechdel też tak konsekwentnie stosujesz? :)

Ale dobra, spadam z tej dyskusji zanim zrobi się światopoglądowy kocioł. Mógłbym wiele zarzucić nowym Pogromczyniom duchów, ale zarzuty o szowinizm to jest jakiś wyższy poziom abstrakcji, zwłaszcza, że gdy chodzi o kwestie związane z płcią, Hollywoodzkie filmy cierpią na masę poważniejszych problemów niż facet pokazany jako idiota. 

Jeżeli już musisz być tak uwrażliwiony na podobne kwestie, to chociaż bądź konsekwentny.

Odpowiedz
Chciałbym jeszcze tylko dodać, że Kate McKinnon była najlepsza z całej obsady. I nie rozumiem dlaczego orientacja aktorki została tu w ogóle przywołana, no ale to shamar, ja rzadko rozumiem o co mu chodzi.

Odpowiedz
(22-10-2016, 17:47)Szpeku napisał(a): Co śmieszniejsze w oryginalnym filmie też były kobiety

Nie no, sorry - nie porównujmy boskiej Siggy, która wiadomo jak się tam prezentuje, to tych czterech dziwadeł :D
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(22-10-2016, 18:49)Mierzwiak napisał(a): Chciałbym jeszcze tylko dodać, że Kate McKinnon była najlepsza z całej obsady.

Dokładnie.

@Mefisto - dziwadeł? Przecież Kristen Wiig jest...

<3

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon