Legions of the Fog
Liczba postów: 2,290
Liczba wątków: 25
Zawsze odniosiłem takie wrażenie co do sceny, w której Commodus dźga Maximusa:
A) przekół mu wątrobę, lub inny narząd, sprawiając ten dziwny przykurcz, a obrażenia wewnętrzne sprawiły, że zmarł - jednak jest to, ujmując kolokwialnie - dziwne.
B) Został zatruty. W pewnej scenie doradca Commodusa knuje plan z wężem itd. I ta wersja jakoś mi pasuje do całokształtu.
loading podpis...
09-03-2008, 21:34
Dużo pisze
Liczba postów: 284
Liczba wątków: 0
Mental napisał(a):swego czasu Hannibal przeprowadził słonie przez Alpy i
Nie wiem na ile to prawda ale gdzieś przeczytałem, że cało z tej wyprawy wyszedł 1 (słownie: jeden) słoń.
10-03-2008, 00:05
(+) (+)
Liczba postów: 1,590
Liczba wątków: 19
Bo mi dziadostwo opchnęli 8)
10-03-2008, 01:51
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Ale kreatywności nie można mu odbierać. ;)
Swoją drogą, Vin Diesel kręcił film o Hannibalu, w który główną rolę miał zagrać właśnie on. Ciekawe co z tym projektem.
10-03-2008, 06:22
Nowy
Liczba postów: 34
Sulej napisał(a):Mental napisał(a):swego czasu Hannibal przeprowadził słonie przez Alpy i
Nie wiem na ile to prawda ale gdzieś przeczytałem, że cało z tej wyprawy wyszedł 1 (słownie: jeden) słoń.
Dokładnie, nie było to zbyt mądre zagranie ze strony Hannibala gdyż wartość bojowa słoni jest dyskusyjna, przeprowadzenie ich przez Alpy było kłopotliwe i czasochłonne.
Mental napisał(a):czasami z pozoru irracjonalne posunięcia dowódców przynoszą spektakularne zwycięstwa.
Czasami. Ale Hannibal spektakularnie przegrał
10-03-2008, 11:42
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Cytat:Czasami. Ale Hannibal spektakularnie przegrał Smile
ale nie w Italii. Italie zajął spektakularnie szybko. przegrał dopiero pod Kartaginą, a to jest Północna Afryka, jeśli się nie mylę.
10-03-2008, 11:47
Nowy
Liczba postów: 34
Mental napisał(a):Cytat:Czasami. Ale Hannibal spektakularnie przegrał Smile
ale nie w Italii. Italie zajął spektakularnie szybko. przegrał dopiero pod Kartaginą, a to jest Północna Afryka, jeśli się nie mylę.
Przegrał właśnie w Italii, gdyż nie był w stanie podbić Rzymu, tak jak zamierzał. Do Afryki wycofał się po inwazji Scypiona na Kartaginę. Hannibal wygrał szereg bitew i przez 10 lat był postrachem Rzymian, ale ostatecznie wojnę przegrał, co doprowadziło do upadku Kartaginy. Liczy się wynik wojny, nie bitwy.
10-03-2008, 12:03
Ambasador białej rasy
w sumie masz racje:) koniec offtopa.
10-03-2008, 12:26
pernikovy tatko
Liczba postów: 3,386
Liczba wątków: 30
Wszystko już zostało powiedziane o tym filmie. Oprócz jednej sceny:
Gladiatorzy Proxima wychodzą na arenę, a ich właściciel dowiaduje się w ostatniej chwili, że jego ludzie pójdą tam w zasadzie na rzeź. Maximus natomiast pokazuje, że stopnia generalskiego nie dostał za ładne oczy(włóczniami w koła rydwanu! pomysłowe.) Po kilku minutach niedoszli zwycięzcy leżą martwi. Commodus jest zaintrygowany gladiatorem w hełmie:
Commodus Jak ci na imię, niewolniku?
Maximus: Moje imię to Gladiator
Cesarz jest wkurwiony.
Commodus Niewolniku, zdejmij hełm
Maximus zdejmuje.
Maximus: Jestem Maximus Decimus Meridus, generał wojsk północnych, zwycięzca Germanów, lojalny sługa prawdziwego cesarza Marka Aureliusza. Ojciec zamordowanego syna, mąż zamordowanej żony, obiecałem im zemstę. W tym życiu albo w następnym.
Scena taka jak cały film-10/10
Jako że dziś nie idzie mi pisanie...
http://www.gametrailers.com/user-movie/gladiator-arena-scene/86496
wyżej można obejrzeć.
29-05-2010, 14:49
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
A umiałbyś opis tę scenę jak ktoś, kto miał w szkole język polski i nie spał na nim? :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
29-05-2010, 15:35
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,551
Liczba wątków: 67
Wersja extended zaliczona - filmu nie oglądałem już ładnych parę latek, więc bez ściągi trudno mi było powiedzieć, co zostało dodane - poza dwoma scenami, z czego jedna, egzekucja "zdradzieckich" żołnierzy przez Commodusa jest tak wykurwista, że aż trudno uwierzyć, iż nie znalazła się w wersji kinowej. Generalnie choć zmian nie jest dużo, to bardzo ładnie pogłębiają fabułę, postaci i relacje między tymiż. Wciąż solidne kino - szkoda jedynie tej końcówki, no ale to w końcu Hollywood.
8 / 10 czyli bez zmian
22-09-2011, 17:50
Stały bywalec
Liczba postów: 7,557
Liczba wątków: 50
Tymiż? Kto tak dzisiaj jeszcze mówi? 
Co do pogłębiania postaci, to tak naprawdę tylko jednej - Commodusa. Do tego rozwinięto nieco okoliczności antycesarskiego spisku. Ale już taki Maximus, o ile mnie pamięć nie myli, nie pojawił się w żadnej z dodatkowych scen.
22-09-2011, 18:31
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,551
Liczba wątków: 67
Jasne, największy nacisk wersja extended kładzie na Commodusie, ale i Maximus i Lucilla dostają swoje 5 minut, które przynajmniej odrobinę ich pogłębiają.
Tu rozpiska: http://www.movie-censorship.com/report.php?ID=2462
22-09-2011, 18:42
Ambasador białej rasy
Na mój sygnał rozpętajcie tu piekło - uwielbiam jak Maximus to mówi. Tylko Rzym potrafił rządzić i rozkazywać bez ideologicznej maski.
22-09-2011, 23:15
Ambasador białej rasy
Genialne, po prostu genialne:
29-03-2013, 15:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2013, 15:33 przez Mental.)
Nowy
Liczba postów: 413
Liczba wątków: 2
no ale faktycznie plakat robi niezłe wrażenie
29-03-2013, 15:49
Stały bywalec
Liczba postów: 9,121
Liczba wątków: 44
Powtórka po 4 latach, w końcu na zakupionym blu-ray, pierwszy raz od lat w wersji kinowej. Po ostatnich powtórkach filmów historycznych Scotta mogę napisać tylko tyle.
Gladiator
P
R
Z
E
P
A
Ś
Ć
Królestwo niebieskie
W każdej wersji!!
Dwa spostrzeżenia:
1. Kommodus Joaquina Phoenixa to Top5 moich ulubionych czarnych charakterów filmowych, a scena "Am I not Merciful?!" jest moją ulubioną z filmu!
2. To jeden z kilku przykładów kiedy wykiwano Zimmera i nie dano mu zasłużonego Oscara za jego wspaniały soundtrack!
Końcówka z obsraniem martwego cesarza jakoś specjalnie mi nie przeszkadza. Bardziej momentalny przesyt patosu (zwłaszcza w scenie z przedstawianiem się) i trochę naiwności scenariuszowych (to jak Kommodus próbuje zabić Maximusa). Mimo wszystko Gladiator to wielkie kino i mój ulubiony film R. Scotta.
08-10-2015, 19:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-10-2015, 19:50 przez Juby.)
Captain Skullet
Liczba postów: 20,410
Liczba wątków: 128
Cytat:mój ulubiony film R. Scotta.
Alien, Blade Runner, Thelma & Louise, Kingdom of Heaven, może jeszcze BHD, ale tego nie jestem pewien i dopiero Gladiator.
08-10-2015, 20:16
Dużo pisze
Liczba postów: 640
Dla mnie wieczne 10/10. Wracam do Gladiatora kilka razy w roku.
Genialna scena "Am I not merciful" i ta muzyka do tego
Przedstawienie się Maximusa. Wycięta scena z egzekucją. Ten moment, gdy Maximus i Commodus wyjeżdżają na arenę Colosseum w ostrym świetle i obsypywani są płatkami róż. Magia. Scena gdy Maximus krzyczy "Are you not entertained!?" Coś niesamowitego. Po pokonaniu Germanów Marek Aureliusz mówi "I tyle z chwały Rzymu". Poruszające zabójstwo Marka Aureliusza, a w tle wspaniały Zimmer. Maximus motywujący swój oddział przed atakiem "Nasze czyny za życia brzmią echem w wieczności". Perła za perłą. Gigantyczny film.
Maciek Niedźwiedzki, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Sep 2013.
08-10-2015, 20:33
Stały bywalec
Liczba postów: 5,651
Liczba wątków: 9
Dawno nie słuchałem muzyki z Gladiatora i dopiero teraz spostrzegłem, że to brzmi jak zrzyna z Góreckiego. Ah ten Zimmer... Ale i tak go kocham
08-10-2015, 20:38
|