31-03-2021, 18:15
|
Godzilla
|
|
No i git - zaoszczędziłem 2 godziny na tym spoilerze, można się rozejść :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 31-03-2021, 18:43
Kurna, powinienem ten film obejrzeć na dużym ekranie. Cholerne lockdowny i restrykcje z małpiego tyłka i jaszczurzej kloaki.
Anway, Kong kontra Godzilla o dziwo jednak film nie przypomina Batman v Superman, a scena podobna do „Save Mothra” idzie innym tropem. Film nawet jest przyjemny – jeśli o sceny z potworami. Wreszcie widoczne i nieucinane walki, a finał dzieje się za dnia. Alem gdy przychodzi do scen ludzkich, o Jezu – dłuży się strasznie. Bohaterowie nudni. Nudny naukowiec mający martwego brata, nudna naukowczyni zajmująca się Kongiem, nudny zły prezes złej korporacji, nudna zła jego córka, nudna Jedenastka ze swoim kumplem-grubym przegrywem i tajnym youtuberem. Bleh… A wyście narzekali na ludzi z KOTM. Fabuła w wielu momentach jest mega bzdurna. O tyle dobrze wyjaśniono, czemu Godzilla nagle się wozi do ludzi i co się stało z głową Ghidory. Co do Mechagodzilli, jednak nie poszli filmem z 1974 roku i według mnie wiarygodnie sprzedali jego origin. Z kolei część z King Kongiem jest mega głupia, nawet jak na standardy gatunku. Hall i Skargård niby dbają o bezpieczne przewiezienie Konga, ale narażają go wciąż na niefortunne warunki klimatyczne. Czy Kong jako gatunek z ciepłego regionu nie powinien zejść z odmrożenia na Antarktyce (dobra, ma futro, ale wciąż)? Nie dziwię się, że Kong jest wkurwiony. Gdyby mnie przewozili na dworzu podczas zimnej, mocno deszczowej nocy, gdy oni grzeją się w cieplutkich kajutach, też by mnie szlag trafił (ja tu na deszczu, Godzille jakieś!!!). I podczas seansu myślę sobie: Gatunek Konga jako równorzędny pretendent do bycia Alphą i wielka odwieczna walka o panowanie? Serio? Kiedy tu Kong nie ma specjalnych mocy (W filmie z 1962 roku miał chociaż do pomocy pioruny Zeusa i szanse były wyrównane), w Wyspie czaszki jego starych zabiła jakaś dwunożna larwa i gdy Godzilla używa swego termonuklearnego oddechu, to Kong przytomnie ucieka? Ogólnie losy Konga pasują tu na jakąś pastę pokroju „Bądź mną. Tytan level 88” Film jest ładniutki, ale to standard w MonsterVerse, Co do design Mechagodzilli mam ambiwalentne uczucia. Ale grunt, że prezentuje się wybornie i rozwałkę robi konkretną. KILKA LUŹNYCH UWAG: - Kong jak wstaje na początku filmu w swym Truman Show, to powinna lecieć piosenka ze Shreka. - Kong kumplujący się z małą dziewczynką. Uhm… lepiej, żeby potem HBO i Martin Bashir nie przypałętali się :). - Swoją drogą niby Kong dba o ludzi, ale cisnął w Godzillę myśliwcem, wiedząc że w środku jest pilot ;). - Godzilla strasznie się roztył - CG z początku jakieś niedorobione Dam 6/10. Nie wiem, czy powtórzę seans w kinie. 31-03-2021, 22:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-03-2021, 22:23 przez OGPUEE.)
Mówiłem, że mówiłem, że będzie kolejny przeciętniak.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 01-04-2021, 00:35
DOBRE
- Obrazki. Klimaty Pacific Rim, wysycone kolorki, zarówno przy potworach i ludziach. Naprawdę dobre CGI - Dla fanów bijących się gigantów - jest sporo bijących się gigantów. - Fajny Kong, fajna dziewczynka, głupie to ale pocieszne. - Pusta ziemia śliczna. Kto budował te świątynie? ZŁE - Wszystko z ludźmi. To norma w filmach z godzillą, ale tu momentami cringe wywala poza skalę. - Godzilla zdecydowanie nie dostała nawet połowy uwagi i serduszka które twórcy dali Kongowi, więc pewnie wielu będzie rozczarowanych. Ciekawe czy ktoś już porównywał screentime. - Walki/skala. Fajnie, że w tym filmie wszystko widać, szkoda, że potwory skaczą i biegają na fast forwardzie, przez co gubi się skala. Powinny poruszać się wolniej. Nie wiem czy mamy to chować w spoilach więc na wszelki wypadek... Na koniec pytanko - co dalej z monsterverse? Czy jest jakiś "kanon", znów solo film o jednym albo drugim? Czy już teraz będą zawsze razem walczyć z kolejnymi uber-potworami? 01-04-2021, 08:09 (01-04-2021, 08:09)Craven napisał(a): - Pusta ziemia śliczna. Kto budował te świątynie?Kongi pewnie. Cytat:- Walki/skala. Fajnie, że w tym filmie wszystko widać, szkoda, że potwory skaczą i biegają na fast forwardzie, przez co gubi się skala. Powinny poruszać się wolnie.IMO największy minus filmu, że nie ma już praktycznie nic z Edwardsa jesli chodzi o prezentację potworów i pokazanie ich skali. Cytat:Na koniec pytanko - co dalej z monsterverse? Czy jest jakiś "kanon", znów solo film o jednym albo drugim? Czy już teraz będą zawsze razem walczyć z kolejnymi uber-potworami?Nah, jeżeli zarobi to pewnie będzie jedno i drugie - jak w Marvelu. Pewnie w sequelach Mechagodzilla dołaczy do ich ekipy, jak zloczyncy w Fast and Furious. ;) (Co w sumie nie jest niemożliwe, skoro jest sterowalna.) 01-04-2021, 08:32 Cytat:co dalej z monsterverse?Chciałbym przygody Konga w Hollow Earth i przygody Godzilli na powierzchni. Dalsze łączenie tych dwóch postaci nie ma sensu, nie ta kategoria wagowa (serio, Kong przez cały film zdołał tylko jeden jedyny raz wbić toporek w udo Godzilli, a i tak małpa skończyła ledwo żywa). Tym bardziej, że Kong robił co mógł by przeżyć i pokonać jaszczura... bo jak atomowy dinozaur się wkurwił to było już po walce :) Cytat:Pusta ziemia śliczna. Kto budował te świątynie?Śmiem twierdzić, że te "mitologiczne" elementy są chyba jedną z najlepszych rzeczy w tych filmach. Klimatyczne, ciekawe, z pomysłem i przede wszystkim - pięknie wyglądają. 01-04-2021, 08:38
Tak szczerze mówiąc to Godzilla była przekoksowana w tym filmie, osobiście myślałem, że wykorzystają motyw szybkości Konga, tymczasem Godzilla w tym filmie ruszała się równie szybko jak on, a w kilku scenach po prostu biegła. To nie było sprytne rozegranie.
01-04-2021, 09:20
Czy żeby to obejrzeć to pozostaje sklepik? Podejrzewam, że na HBO Go tego nie dadzą za prendko :(
01-04-2021, 09:24
Sklepik, albo HBO MAX przez VPNy.
Możesz też zaczekać jak otworzą kina w Polsce. :)
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 01-04-2021, 09:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2021, 09:31 przez nawrocki.)
Ja tam czekam na otwarcie kin. Nie mam zamiaru tego ogladac ze sklepików chocbym musial jeszcze miesiac czekac.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 01-04-2021, 09:33 (01-04-2021, 08:50)Craven napisał(a):Czy ja wiem? Wydaje mi się, że Kong jest dość inteligentnym stworzeniem, więc jacyś jego przodkowie też mogliby być ogarnięci. Ale możesz mieć racje i w sumie może nie byłoby to takie dziwne.(01-04-2021, 08:32)Crov napisał(a):Toporek jeszcze jako tako pasuje, ale ta świątynia to chyba muszą być kosmici :)(01-04-2021, 08:09)Craven napisał(a): - Pusta ziemia śliczna. Kto budował te świątynie?Kongi pewnie. Liczę, że Wingard dostanie więcej wolności artystycznej po tym sukcesie i zrobi sequel, który jeszcze bardziej pojdzie w dziwne rejony - wtedy kosmici totalnie tutaj powinni się pojawić. 01-04-2021, 09:56 Cytat: zrobi sequel, który jeszcze bardziej pojdzie w dziwne rejony - wtedy kosmici totalnie tutaj powinni się pojawić.Gidorah to kosmita w sumie, w dodatku kilka razy wspominali Roswell, więc taki chyba mają plan. Cytat:Nie mam zamiaru tego ogladac ze sklepików chocbym musial jeszcze miesiac czekac.Dla tych kilku walk (Godzilla vs Kong na wodzie, Kong vs latające cosie, Godzilla vs Kong w Hong Kongu, Mechagodzilla vs skullcrawler, Godzilla vs Mechagodzilla i Godzila i Kong vs Mechagodzilla) nie warto się męczyć. Ludzkie wątki są naprawdę fatalne, zamiast wprowadzać nowe postacie mogli wykorzystać te, co są. Charles Dance czy Vera Farmiga bardziej pasują niż te randomy, cholera, nawet Olsenka z pierwszej Godzilii by tutaj bardziej pasowała (nie wspominając już o Aaronie, który jako żołnierz byłby doskonałym wyborem) niż ta śmieszkowa gromada. 01-04-2021, 10:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2021, 10:54 przez raven.second.)
Pewnie masz rację skoro już 14 czerwca wchodzi na nośniki cyfrowe w UK.
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood Najlepszy film 2019: Parasite Najlepszy film 2018: Suspiria 01-04-2021, 13:55 |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |
Spoiler