Ankieta: Jak oceniasz "Godzilla: King of the Monsters"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Godzilla
Minus One to już któraś część serii czy totalnie osobny film? Nie widziałem ani jednego filmu z Godzillą ale patrząc jak zachwalany jest Minus One to mam ogromną chęć się przejść dzisiaj do Multi.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Minus One to reboot/częściowy remake jedynki (nie prequel jak gdzieniegdzie czytałem), idź śmiało.

Odpowiedz
Różnie można to sobie rozpatrywać, fakt jest taki, że to totalnie osobny film, który możesz śmiało oglądać bez żadnej znajomości któregokolwiek z poprzedników. Nie ma tutaj choćby tego motywu co przy serialu "Monarch", że żeby czerpać możliwie największą przyjemność z seansu warto znać poprzednie filmy z monsterverse, bo wszystko jest tam ze sobą powiązane. "Minus One" nie jest powiązany z żadnym innym filmem.

JohnnyCash napisał(a):Pod tym względem to bardzo wartościowy i ciekawy artykuł. No bo konia z rzędem - kto zwróciłby uwagę na taki aspekt skądinąd zajebistej najnowszej "Godzilli"?

Nie no super, że bronisz kolegę, ale co ma piernik do wiatraka? To, że takiego aspektu w najnowszym "Godzilli" po prostu nie ma jest bardzo łatwo udowodnić - mianowicie wystarczy obejrzeć film. Także pod tym względem, ten artykuł jest totalnie bezwartościowy, bo jest najzwyczajniej w świecie kłamliwy. No a jak autor tekstu chciał błysnąć swoją erudycją czy znajomością japońskiej kinematografii, mógł sobie o tym napisać artykuł, nie podczepiając swoich na jej temat rozważań pod "Minus One" i bredzić w odniesieniu do niego o czymś, czego w tym filmie po prostu nie ma.

Paszczak napisał(a):Uwaga, już wkrótce na forum ukażą się moje teksty: "Godzilla a sprawa żydowska"

To bardziej temat dla Bucho :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Zmiażdżył mnie ten film. Myślałem, że będę musiał czekać na pokazanie Godzilli połowę filmu a tu chuj, już pierwsza scena wgniata w fotel. Powiem jedno, żałowałbym do końca życia gdybym nie poszedł na to do kina. Ten film jest po prostu przepotężny. Bez kitu, "Dunkierka" na sterydach. Finał to istny miód, a muzyka co wtedy wlatuje to aż rozwaliła mi uszy. Zaskoczenie roku i super, super film. Odejmuję trochę za elementy ludzkie ale i tak postaci były takie, że już w finale się nimi interesowałem. 8,5/10.

Odpowiedz
Mnie akurat "elementy ludzkie" zrobiły ten film, bo jasne, sam Godzilla i sceny z nim są super, wgniatają w fotel itd. itp., świetnie sprawdza się on jako potwór uosabiający niejako PTSD głównego bohatera, ale to właśnie jego droga jest osią całego filmu (Shikishimy, nie Godzilli rzecz jasna) i jest to wszystko świetnie wg mnie napisane. Bo super sceny z Godzillą mieliśmy też choćby w "Shin Godzilla" (scena rozpierdolu miasta była tam może nawet bardziej przerażająca), ale poprzez artystyczną decyzję reżysera, żeby postaci ludzkie przedstawić bardziej jako "masę kołnierzyków", film jako całość nie jest wg mnie tak dobry jak "Minus One". Szanuję to podejście, bo jest niecodzienne i ryzykowne, ale nie do końca je kupuję. Z kolei film Yamazakiego jest dużo prostszy strukturalnie, ale ta jego bardziej filmowa narracja sprawdza się wg mnie doskonale a postaci ludzkie są napisane w sposób, który pozwala się ich losem przejąć, przez co film na pewno bardziej wciąga.

No bo dla przykładu, ja osobiście nie obraziłbym się, gdyby "dziadom na łódce" dać jeszcze więcej czasu ekranowego, bo po prostu polubiłem wszystkich tych bohaterów i chciałbym z nimi popływać i porozbrajać te miny morskie trochę dłużej, choć i tak to co dostaliśmy jest świetne. Tak samo z Noriko i jej romansem z Shikishimą, który absolutnie jest sercem tego filmu - pasiło mi tam wszystko i jedyne zgrzyty jakie miałem to tak naprawdę tylko sama końcówka i niepotrzebne jak na moje
Jasne, nie wiem w jakim dokładnie kierunku to pójdzie i może Yamazaki ma jakiś fajny pomysł na pociągnięcie tego dalej, ale wolałabym osobiście żeby to była jedna i zamknięta historia w takiej formie w jakiej powstała, bo pomijając te maleńkie ryski, jest to dla mnie film praktycznie idealny i to właśnie dzięki tym elementom ludzkim, które połączone razem ze świetnie zainscenizowanymi scenami z potworem tworzą piorunującą całość, idealnie się uzupełniając i dopełniając.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
O właśnie, Noriko mega fajna postać, i bardzo ładna

Odpowiedz
To co, absolutnie nikt się nie rozczarował? Jednomyślny, zgodny zachwyt?
Przyznam, że dziwnie mi się czyta te wasze opinie, bo choć Japończykom często wychodzą naprawdę udane filmy i seriale animowane, to ich współczesne kino aktorskie w ogóle nie kojarzy mi się z wysoką jakością. Chociaż nie oglądam go za często, więc może po prostu na niewłaściwe filmy trafiłem.

Odpowiedz
Nie wiem jak to jest z japońskością tego filmu i jak obecnie wygląda stan ichniejszej kinematografii ale wiem, że jakby w Holly powstawały dziś tak jakościowe filmy gatunkowe to nikt by nie dyskutował o zapaści i marnej jakości blockbusterów w Stanach. Inna sprawa, że "Minus One" wygląda jak hollywoodzki blockbuster, ale w tym pozytywnym znaczeniu - czuć inspirację wiadomymi filmami i całość ma bardzo klasyczny kształt - coś jakby przetransportować Spielberga z jego najlepszego okresu do dzisiejszych czasów i dać mu przy pomocy obecnej technologii nakręcić film z "Godzillą".

Odpowiedz
Coś w tym jest. Ten film bardziej przypomina Dunkierkę, Szeregowca Ryana i Pokutę niż typowego blockbustera

Odpowiedz
Współczesnego blockbustera, bo kiedyś tego typu kino tak właśnie wyglądało i wszyscy byli zadowoleni.

Odpowiedz
(19-12-2023, 01:21)Krismeister napisał(a): Ten film jest po prostu przepotężny. Bez kitu, "Dunkierka" na sterydach.

"Dunkierka" to akurat dla mnie dość nudna była. Ale nie oglądałem w kinie, może tam robiła jakieś wrażenie, nie wiem.

Kurczę no, mam taki wewnętrzny konflikt, bo z jednej strony ciągnie mnie zobaczyć Godzillę na dużym ekranie, a w tym tygodniu mógłbym akurat znaleźć czas. Swego czasu pognałem na film Edwardsa i było trochę jednak rozczarowanie i niedosyt - choć całkiem sporo scen miało naprawdę dobry klimat i w ogóle dobrze udało się budować napięcie, to z tej podbudowy finalnie niewiele wynikło. Więc jeśli "Minus one" to rzeczywiście taki sztos, to byłoby głupio, że byłem w kinie na słabszym "Godzilli", a tego naprawdę dobrego odpuściłem.

Ale z drugiej strony jednak mam wątpliwości, czy się nie odbiję od tego filmu, bo okaże się artsy-fartsy snujem skupionym na wojennych traumach bohaterów z jedynie gościnnym występem Godzilli (duże skupienie na postaciach i ich dramatach to jak najbardziej plus, no ale chodzi o proporcje). Albo nie będę mógł wejść w film przez charakterystyczną nadekspresyjną grę azjatyckich aktorów.

Z jednej strony widzę w tej dyskusji tutaj porównania nowego "Godzilli" do "Szczęk" czy "Park Jurajskiego" i to brzmi naprawdę zachęcająco, ale z drugiej pojawiają się porównania do "Dunkierki" i "Pokuty", a to już za cholerę nie zachęca - nie mówię, że to był słabe filmy, ale po prostu nie w moim guście. I teraz nie wiem, czy film bliżej stoi "Pokuty" czy tego "Parku Jurajskiego" :/

Odpowiedz
Te porównania do "Dunkierki" to masz dlatego, że są statki i latają samoloty plus setting też robi swoje - film wizualnie wygląda bardzo podobnie (color grading itp.) ale jeśli chodzi o faktor rozrywkowy, to zdecydowanie bliżej "Minus One" do "Szczęk" czy właśnie "Parku Jurajskiego". Ja bym się nawet nie zastanawiał tylko leciał do kina póki jeszcze grają.

Odpowiedz
Leć bo chyba do piątku tylko będą grać. Godzilla nie pojawia się gościnnie, nie ma mowy o żadnym zmarnowanym potencjale potwora.

Odpowiedz
Ok, możliwe, że tak zrobię.
Dziwna sprawa, bo zawsze mnie ciągnie na filmy o Godzilli, a jeszcze żaden z nich mi się jakoś specjalnie nie podobał. To znaczy podobały mi się w dzieciństwie, ale po latach, cóż, nie zdały próby czasu. Po prostu w wielkim jaszczurze dewastującym miasta tkwi ogromny potencjał na coś fajnego, tylko że w filmach ten potencjał - mam wrażenie - jest wykorzystywany jak dotąd co najwyżej połowicznie.

Odpowiedz
No ja uważałem tak samo jak ty ale po seansie 'Minus One" mogę śmiało napisać, że w końcu przyszedł Yamazaki i wykorzystał ten potencjał w 100%, ba, nakręcił jeden z najlepszych blockbusterów ostatnich 20 lat.

Odpowiedz
No i to brzmi jak dobra rekomendacja :)

Odpowiedz
O! Jeszcze jeden film, który mi się skojarzył: Miasto 44.

Odpowiedz
Godzilla niszczy japońskie miasta przy akompaniamencie Czesława Niemena? To by była nieoczywista, śmiała wizja artystyczna.

"Dziwny jest teeeeen gad!"

Odpowiedz
Krismeister napisał(a):Jeszcze jeden film, który mi się skojarzył: Miasto 44.

Nie no, nie żartujmy nawet w ten sposób. "Minus One" to po prostu "Szczęki" Spielberga przerobione na wojenny monster movie. Koniec kropka :) Zresztą sam Yamazaki swoje inspiracje określa jasno:

Cytat:Yamazaki has stated that Godzilla Minus One was inspired by the original 1954 Godzilla film, Steven Spielberg's Jaws (1975), and the films of Hayao Miyazaki.

Odpowiedz
Chodzi mi o sceny pokazujące skalę zniszczenia, rozjebane miasto, ludzie chodzący patrzący na zgliszcza, jest nawet krwawy dezcz tak jak w Mieście.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości