29-11-2017, 20:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2017, 20:26 przez Bezlogin.)
|
Gomorra (2014)
|
|
Taka cisza tutaj a trzeci sezon jednego z lepszych seriali ostatnich lat trwa w najlepsze. Muszę przyznać, że nie spodziewałem się, że będzie aż tak dobrze. Powiem więcej, po 4 wyemitowanych odcinkach i wydarzeniach które miały w nich miejsce ten sezon ma zadatki na to by być najlepszym ze wszystkich.
Wut? Jak to się stało, że ja to przeoczyłem. Nawet zapomniałem, że miał powstać, a tu już pierwsze odcinki. Oczywiście zabieram się za oglądanie.
Polski już nie ma.
29-11-2017, 20:35
Znowu wprowadzają 20 postaci celem odstrzelenia ich w ciągu 2-3 odcinków? Zapewne Ciro przytroczony do rosyjskiej torpedy, na celowniku 3 działających niezależnie od siebie agentów i z trucizną w żyłach znowu cudem wychodzi z opresji, tymczasem na wpół zrobotyzowany Don Pietro z owalną dziurą w głowie i świeżo zespawanymi nitami planuje (niespodzianka!) przejęcie należnego mu imperium dekując się gdzieś w kazamatach kaukaskiego schronu przeciwatomowego.
Pomyśleć, że pierwszy sezon dawał nikłą nadzieję na całkiem przyzwoitą rozrywkę... 29-11-2017, 20:42
Trzeci odcinek to jakieś pieprzone arcydzieło. Nie mogę wyjść z podziwu jak ten serial przechodzi relatywnie bez echa.
Polski już nie ma.
30-11-2017, 23:40
joozeek, kiedy można się spodziewać napisów do 5 i 6 odcinka? Jaki jest w ogóle cykl tłumaczenia w przypadku Gomorry? Kilka dni, tydzień po premierze? Nie wiem czy czekać, czy jednak się nie skuszę na angielskie napisy.
Polski już nie ma.
03-12-2017, 13:48 (03-12-2017, 13:48)Kluski napisał(a): joozeek, kiedy można się spodziewać napisów do 5 i 6 odcinka? Jaki jest w ogóle cykl tłumaczenia w przypadku Gomorry? Kilka dni, tydzień po premierze? Nie wiem czy czekać, czy jednak się nie skuszę na angielskie napisy. Na fb hataków pisali, że napisy do 5 w poniedziałek a do 6 w środę. Angielskich nie polecam bo tłumaczenie jest bardzo słabe, mafia została przetłumaczona jako "system" i inne tego typu kwiatki. 03-12-2017, 15:16
Skończyłem 3 sezon i można spokojne powiedzieć, że serial wrócił do poziomu z pierwszego sezonu. Dobrze zagrane i ciekawe nowe postacie, które wniosły dużo świeżości do serialu. Epickie zakończenie które mocno mną wstrząsnęło. Ten serial już nie będzie taki sam :(
Ciekaw jestem co wymyślą na 4 sezon a słyszałem, że podobno część scen ma być kręcona na Sycylii :D 26-12-2017, 13:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-12-2017, 13:24 przez Bezlogin.)
Fenomen.
Od początku byłem I okazało się, że postawiłem na właściwego konia, nie w kontekście walki o tron, ale odkupienia. W ostatecznym rozrachunku była to chyba najbardziej złożona i tragiczna postać. Ostatnia scena to genialna i łapiąca za serce klamra, która nadaje produkcji niemal literacki wymiar biorąc pod uwagę jak przeplatały się losy głównych bohaterów na przestrzeni tych trzech sezonów. Co tu dużo mówić, serial zrobił na mnie ogromne wrażenie i nie mogę wyjść z podziwu nad pracą scenarzystów, którym udało się zachować spójną, przemyślaną historię w całym tym natłoku zdarzeń, wątków i zawirowań. Dla mnie całościowo 10/10. Bez ulubionej postaci będzie się dziwnie oglądać czwarty sezon, ale cieszę się, że zdecydowali się na taki ruch. Odszedł w najlepszym możliwym momencie.
Polski już nie ma.
28-12-2017, 14:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2017, 14:30 przez Kluski.)
Ciro to bezwzględny morderca. Przypominam, że w sezonie 1 z zimną krwią zabił po torturach niewinną nastolatkę, a jej zwłoki spalił. W sezonie trzecim przez cały czas pokutował (ratując po drodze inną nastolatkę). Finał był zatem logiczny i nieunikniony. Ogólnie z klasą wszystko zostało napisane i rozegrane.
29-12-2017, 05:02
Właśnie nadrobiłem ten SERIAL. Celowo z dużej bo to kawał kapitalnej roboty.
Nie wiem co mi się najbardziej podobało: gra aktorska (kilku aktorom dałbym dychę), piękne zdjęcia i zalegająca w głowie muzyka, czy też wylewający się z każdej dziury realizm. Moje ulubione postaci to Conte (coś niesamowitego), Patricia, stary Pietro i jego żona Imma. Nie podaję tutaj Ciro czy Gennaro bo ich pewnie każdy wymieni. Zakończenie sezonu trzeciego jest kompletne i nie kręciłbym kolejnego. Sezon 1 jest doskonały, drugi tylko odrobinę gorszy (parę wątków bez żadnego wpływu na fabułę), trzeci ma trochę uproszczeń. Ogólnie jest to bardzo mocne 9, brawo. A teraz do premiery sezonu 4go trzeba się zająć Suburrą i "W cieniu" 29-01-2019, 21:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2019, 00:52 przez Doppelganger.)
Suburrę to bym radził sobie darować. Film, wiadomo, genialny, ale serial jest straszliwie nudny, a tzw. bohaterom (poza Numero 8, jedyny jasny punkt całej produkcji) życzyłem bolesnej śmierci. Specjalne brawa za fascynujący wątek "cygan ma się żenić, a jest gejem".
W dodatku jak widziałeś film Sollimy (którego serial jest prequelem), to nic cię nie zaskoczy. A jeśli nie widziałeś, to może cię skutecznie zniechęcić do sięgnięcia. 29-01-2019, 22:25
Dzięki Paszczak, ogarnę najpierw film bo widzę że jest online. Potem się skuszę na serial bo Gomorra mnie naprawdę rozpaliła.
Mnóstwo pozytywnych recenzji zbiera też "W cieniu", już czeka w kolejce. Jakim powiewem świeżości jest taki europejski serial w porównaniu do amerykańskiej szkoły kręcenia, uff. A jak Ci się podobał wątek Conte i jego "narzeczonej"? ;) 30-01-2019, 00:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2019, 00:51 przez Doppelganger.)
Znaczy Nina? Ubawiło mnie to raczej, poza tym pasowało nawet do schizofrenicznej natury Conte.
No i scena urodzin z coraz bardziej wkurwionym solenizantem dobra jest. Jeśli kręcą Cię te klimaty, może warto rzucić okiem na wcześniejszy serial Stefano Sollimy - Romanzo Criminale? Ciekawostka, serial powstał w oparciu o film pod tym samym tytułem, wyreżyserowany przez Michele Placido (niegdysiejszą gwiazdę Ośmiornicy - najwyraźniej wszystkie włoskie seriale gangsterskie są ze sobą powiązane); a potem Placido wyreżyserował dwa pierwsze odcinki Suburry - dorobionej do filmu Sollimy. 30-01-2019, 01:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2019, 01:35 przez Paszczak.)
Ośmiornicę pamiętam choć bylem mega mały wtedy. Czuć było ten klimat i brutalność. Jak to stoi w opozycji do filmów o maffi od Scorsese i Copolli.
Chyba ciężko będzie dorwać Romanzo Criminale online, a widzę że jest i film i serial. 30-01-2019, 13:09
30 marca na HBO GO będzie premiera 1 i 2 odcinka 4 serii Gomorry. Super, że na bieżąco będzie można legalnie oglądać w Polsce:)
28-02-2019, 17:24
Od 2 marca na Epic Drama będzie można oglądać kolejny mafijny serial od twórców "Gomorry", czyli"Maltese: Na tropie mafii" .
Przyznam się, że tak mi się zaczynają w jedno zlewać te nowe seriale mafijne, tyle ich się pojawia, że jak obejrzałem na filmwebie trailer to byłem pewien, że to serial "Il Cacciatore - Polowanie na mafię", który widziałem kilka m-cy temu na Canal+, a to dwie różne produkcje:) Pomału zaczyna dopadać mnie zmęczenie materiału tą tematyką. Może dlatego, że jak jeden kończę serial o mafii, to za chwilę wyskakuje kolejny. Nowy serial twórców Gomorry fajnie się zapowiada, ale dopóki nie napisze ktoś po premierze, że jest super to nie sprawdzę. Bo coś czuję, że jeszcze jeden serial mafijny zobaczę i tak mi się tematyka przeje, że zacznie mi się nią odbijać i nawet nową Gomorrę odpuszczę. 01-03-2019, 01:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2019, 01:20 przez michax.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Wataha (HBO, 2014-) | Pelivaron | 32 | 10,689 |
27-12-2025, 19:02 Ostatni post: Snappik |
|
| Fargo (FX, 2014-) | hanys | 345 | 83,199 |
07-12-2024, 02:32 Ostatni post: Nemo |
|
| Sons of Anarchy (FX, 2008-2014) | dillinger | 681 | 138,811 |
14-02-2023, 08:26 Ostatni post: Bucho |