22-03-2020, 19:43
|
Gomorra (2014)
|
|
Bułgaria dobra była. Mnie cała postać Conte ujęła, jest mega. I wspaniale zagrana. Był też odcinek z takim młodym który coś zmalował a na końcu Conte go podstępnie podszedł i .
Na 3 sezonie powinno się skończyć choć już po odejściu Pietro i jego żony było gorzej. Ale pamiętajmy serial za to co dobre. 22-03-2020, 19:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2020, 17:58 przez Doppelganger.)
Drugi sezon zapowiadał się znacznie lepiej niż pierwszy, ale szybko zaczął pikować poziomem (bodaj od śmierci Conte). Potem pojawił się stos ciał, na którym oczywiście zabrakło Ciro, bo (tutaj pierwszy raz westchnąłem) chociaż Genny miał go na widelcu, to darował mu życie (w sumie słusznie, odjebanie matki i zdestabilizowanie całej organizacji to drobne wykroczenia, nic strasznego). Gruby Gennaro mógł odstrzelić Pepa Guardiolę jeszcze na dachu w finale sezonu, ale wolał się sprzymierzyć przeciwko tatusiowi (w tym miejscu miałem już za sobą z tuzin westchnięć poprzedzonym strzałem łapą w czoło). Ten serial pod względem scenopisarstwa rychło znalazł się w okolicach poziomu Prison Break, ale że przypominał bardziej Oz, to i przymykało się trochę oko.
W skrócie - 1 sezon to mozolnie podana, ale dobra rozrywka. 2 to przejażdżka obsługiwaną przez klaunów kolejką w rytm wystrzałów z pistoletu, z tym że od pewnego momentu trasa wiedzie przez gnojówę. @Mental Spasuję. Za dużo dobrych rzeczy do obejrzenia, żeby tracić czas na średniaki/gnioty. Z ciut innej beczki - obczaj Succession - to jest piękny serial od A do Z; rzecz do postawienia obok tworów ze złotego okresu HBO (nie przesadzam). 22-03-2020, 20:01 (22-03-2020, 20:01)Norton napisał(a): Z ciut innej beczki - obczaj Succession - to jest piękny serial od A do Z; rzecz do postawienia obok tworów ze złotego okresu HBO (nie przesadzam).Potwierdzam, a już nieco offtopowo dodam, iż mam wielka nadzieje, że zdążą w scenariuszu trzeciego sezonu uwzględnić obecną sytuację na świecie.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 22-03-2020, 20:40
Od 12-go czerwca na TVP Kultura.
01-06-2020, 17:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2020, 18:00 przez Doppelganger.)
Ekipa serialu potwierdziła, że 5 sezon będzie ostatni. Ale przyznam że po Nieśmiertelnym, w którym zrobiono to co wszyscy wiemy, to już nie czekam tak jak na poprzednie sezony, choć uważam 3 i 4 sezon za najlepsze.
https://www.serialowa.pl/259074/gomorra-sezon-5-koniec/ 22-09-2020, 20:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2020, 20:39 przez michax.)
Gillian Anderson, duh.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 22-09-2020, 20:59
Anderson ulana była pod koniec 1 serii i na początku 2 sezonu XF, czyli rok 1994, ale była wtedy w ciąży. Ale prawda, że wypiękniała co się zaczęło od 3 serii XF. No i z każdą kolejną serią piękniała aktorka i też po zakończeniu XF, co widać choćby w The Fall. Zresztą tajemnicą nie jest, że GA to jeden z najpopularniejszych MILF- ów na wiadomych stronach, nie tylko przez nazwisko takie samo jak u Pameli ze Słonecznego Patrolu:)
Ale w ostatnich latach strasznie schudła, poszła jak ja to mówię w Davida Tennanta, który wygląda jakby go nie dożywiano. Gillian Anderson i David Tennant to aktorzy, z którymi oglądam każdy film, serial, czasami sztukę teatralną. A zapomniałbym o Kyle'u MacLachlanie i Tomie Hardy, też widziałem większość filmów i seriali w jakich grali. No i Sean Connery, mój numer jeden od dzieciństwa - widziałem na pewno wszystkie filmy od lat 70, 80 do ostatniego, po którym przeszedł na emeryturę. Wracając do GA, najlepiej widać jak schudła w serialu Sex Education, sama skóra i kości. Do tego stopnia schudła, że jak w 11 sezonie Archiwum X sprzed paru lat, w odcinku drugim, czyli This, ma kilka scen, w których może się wykazać sprawnością fizyczną, to ciężko uwierzyć, np. w scenie skakania ze schodów na schody, czy w scenie wślizgu na początku odcinka, że nic sobie nie zrobiła, nie połamała się. No i może nie połamała się, ale przyznała w jednym z wywiadów, że wykonując wślizg na początku drugiego odcinka 11 serii wybiła sobie biodro czy coś w tym stylu. Po prostu w pewnym wieku nie powinno się wykonywać pewnych zadań aktorskich, zwłaszcza jak się jest taką chudziną. Wystarczy, że wiatr zawieje i się może przewrócić ;-) Wkleję GIF-a z tej sceny, w której się prawie połamała. Ale koniec tej dygresji. A co do filmu Nieśmiertelny to właśnie przez tą akcję na początku nie mogłem wciągnąć się, odbiłem się, choć domyślałem się przed seansem co się stanie. Początkowo dawałem 6/10, ale czym dalej od seansu to niżej oceniam, tak z 5/10. Realizacyjnie jest to porządna robota, Marco D’Amore nie ma się czego wstydzić, zarówno jak zagrał i jako reżyser, ale też nie ma się czym specjalnie zachwycać. 23-09-2020, 00:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2020, 02:19 przez michax.)
Dla mnie Ciro nigdy nie był ulubioną postacią. Moje top to:
1. Salvatore Conte (wszystko co robi oraz jak aktor gra było zajebiste) 2. Malammore (rewelacyjnie zagrał wiadomą akcję pod koniec 2 sezonu) 3. Patricia 4. Pietro 5. Imma Pamiętam, że po drugim odcinku już wsiąkłem na maxa i chyba skończyłem 1 sezon ciurkiem, ale to u mnie ogromna rzadkość. Sezon 1 i 2 były takie bardziej prawdziwe, mniej wykalkulowane, z doskonałymi epizodami postaci z 2 i 3 planu (jak np ten chłopak na motocyklu którego wykorzystał Ciro do swoich celów), albo ta trans/lesba/whatever, tudzież kochanka Conte. Upadek Gennaro jest pewny jak amen w pacierzu. A wiadomy motyw w Nieśmiertelnym też mi nie pasował. 23-09-2020, 01:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2020, 01:47 przez Doppelganger.)
Oczywiście nie jest tak, że oglądam Gomorrę tylko dla Ciro, bo lubię większość z tych postaci co wymieniłeś. Choć lubię to za dużo powiedziane, po prostu te postacie co wymieniłeś akceptuję bardziej jak Gennaro, którego nigdy nie akceptowałem. Jeszcze na dodatek, wiem że to glupie, wkurzał mnie swoją fryzurą w pierwszych seriach.No i dopiero jak w ostatniej serii zmienił fryzurę to jakoś go zaakceptowałem;-)
A na poważnie ja od 1 serii uważałem Salvatore Esposito, za najgorszego aktora w Gomorze, drewniaka. Uważałem, że nieważne co się dzieje, to przez 3 serie zawsze miał taką samą minę. Dopiero w finale 3 serii pokazał inne reakcje jak wcześniej, a nie ciągle ten sam wyraz twarzy. W czasie oglądania 4 serii dotarło do mnie, że w Gomorze wszyscy grają podobnie do Esposito, czyli bohaterów, którzy nie okazują emocji przed swoimi ludźmi i rodziną. Jedynie czasami, w krótkich chwilach, można zauważyć jakie emocje nimi targają. Chodzi mi o momenty jak są pokazywani sami, nikt ich nie widzi, i wtedy pokazują emocje na twarzy, a nie zacięta twarda mina, tylko że trwa to przez kilka sekund co łatwo przegapić. Tak jest choćby z Patrizią, która wydaje się być twardą babką z zawsze tym samym wyrazem twarzy, ale jest kilka momentów w 4 serii, gdy pokazuje emocje. Podobnie jest z Gennaro w finale 4 sezonu, gdy obserwuje swojego syna i widzimy co czuje. Przyznam że tak mnie to zaskoczyło, tak się zmieniła mu twarz na sympatyczną, że przez chwilę aktora nie poznałem, bo wcześniej przez 4 serie miał ciągle ten sam zacięty wyraz twarzy. Więc zmieniłem zdanie o aktorze i teraz uważam, że to jednak dobry aktor, który po prostu gra taką postać. Można powiedzieć, że lepiej późno niż wcale, bo załapałem to dopiero w 4 serii:) Oczywiście nie polubiłem bohatera, ale przestał mnie irytować aktor, który konsekwentnie swoją rolę gra, tak jak ma zapisane w scenariuszu. 23-09-2020, 02:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2020, 02:49 przez michax.) Finałowy sezon w listopadzie.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
10-07-2021, 10:54
Od dziś wjechało na HBO Go i Canal Plus Online. Z jednodniowym opóźnieniem.
Po 2 odcinki na tydzień. 20-11-2021, 18:17
O mój Boże ten drugi odcinek nowego sezonu jakie to jest złe Ciro jest w tym serialu jak Tom Cruise w Mission Impossible . Naprawdę nie da się tego oglądać
21-11-2021, 18:25
Przesadzasz i to sporo. A mówię to jako widz, który był przeciwny temu co zrobiono w filmie, nie podobało mi się to, mimo tego że Ciro to postać, której kibicowałem, oczywiście na tyle na ile można bohaterom Gomorry kibicować. Dwa dobre odcinki, choć drugi trochę gorszy, ale wciąż dobry. Choć dotarło do mnie, jak jednocześnie niepotrzebny i potrzebny był Nieśmiertelny.
21-11-2021, 19:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-11-2021, 19:47 przez michax.)
I jak wrazenia po zakonczeniu serialu?
Dodam na razie ze nie przypadlo mi do gustu zakonczenie, a raczej sposob w jaki to rozwiazano. 18-12-2021, 16:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2021, 17:11 przez Doppelganger.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Wataha (HBO, 2014-) | Pelivaron | 32 | 10,776 |
27-12-2025, 19:02 Ostatni post: Snappik |
|
| Fargo (FX, 2014-) | hanys | 345 | 83,505 |
07-12-2024, 02:32 Ostatni post: Nemo |
|
| Sons of Anarchy (FX, 2008-2014) | dillinger | 681 | 139,124 |
14-02-2023, 08:26 Ostatni post: Bucho |