Grand Theft Auto (seria)
http://www.escapistmagazine.com/videos/view/zero-punctuation/8193-Grand-Theft-Auto-5

Recenzja Zero Punctiation, które już jakiś czas temu straciło, hmm, powiedzmy że świeżość. W skrócie:

- słabi bohaterowie
- nudne misje
- kiepawa fabuła
- brak ciekawych rzeczy do roboty
- niezły sandbox

Nie wiem, ale wydaje mi się to takim narzekaniem dla narzekania, bo gość tym razem niczego nie uzasadnił, a tylko przemknął błyskawicznie po ogromnej grze. "To gra o ludziach robiących rzeczy". Wiem, o co facetowi chodzi, i nie wiem, czy ma rację, bo nie grałem w GTAV, ale po prostu nie zabrzmiał wiarygodnie. Nie ze względu na to, że wszyscy mówią inaczej, a dlatego, że nie uzasadnia swoich ostrych sądów.

"Fabuła jest kiepawa", bo jest kiepawa i już. "Gra jest nudna", bo jest nudna i tyle. Jest zła, bo misje są wyreżyserowane - to praktycznie jedyny argument dotyczący krytyki gameplayu, jaki się pojawia w 5-minutowej recenzji. Jak dla mnie zresztą to nie argument - równie dobrze można narzekać, że w Mario idzie się tylko w prawo. Dopóki gracz ma wpływ na wynik gry, reżyseria (czy raczej: projekt poziomów) to nie wada.

Zresztą od długiego czasu widać, że każda gra od dużego studia ma u gościa na starcie ocenę o połowę niższą niż dowolna gra indie.

EDIT: z drugiej strony - rozumiem gościa. Jakbym miał co tydzień recenzować kolejną grę, też bym umierał ze znudzenia. Dostałem w życiu parę zleceń na recenzje - nigdy się tak nie nudziłem przy konsoli, nawet jeśli gra była dobra. Zwykle doceniałem ją później, kiedy naprawdę chciałem do niej przysiąść.

Odpowiedz
Co prawda nie jestem nawet w połowie gry, ale gość ma w sumie sporo racji, bo mam wrażenie że, w punkcie, w którym jestem fabularnie gra trochę przysiadła. Może wynika to trochę z faktu, że mam ostatnio mało czasu na granie i włączam konsole na sesje 2-3h w odstępach nawet kilku dni. Ale jakoś nie widzę motywacji dla bohaterów do wykonywania kolejnych misji. Trochę przestałem kumać o co im chodzi. Niby FIB ich tam do czegoś zmusza, ale trochę to naciągane. Jak już wspominaliście, kasy za wiele się nie zarabia.

Jest też coś w tym, co gość mówi np. o systemie umiejętności i szkole latania po misji z lataniem.

Co do samych misji to wczoraj zrobiłem tę niby z Heat. I w sumie poza dosyć fajną strzelaniną z przełączaniem pomiędzy wszystkimi postaciami, reszta była taka sobie. Blokowanie drogi śmieciarką i taranowanie wozu opancerzonego zajęło promil czasu, który przeznaczyłem na kradzież tych pojazdów. Nie rozumiem też sensu zawracania głowy samochodem do ucieczki skoro z miejsca, w którym zabiłem kilkudziesięciu gliniarzy uciekam śmieciarką w tempie 50km/h z zerowym wanted level. I dlaczego w sumie musiałem wywieźć śmieciarkę i ją spalić? Coś przegapiłem?

Odpowiedz
Fabuła jest jak najbardziej okej. Po prostu typowo dla sandboksów sami sobie ustalamy poziom jej intensywności. Jeśli poświęcimy zadania główne dla pobocznych, to całość faktycznie może lekko wyhamować; jednak mimo wszystko uważam, że jak na taki rozmiar świata, to R* poradzili sobie świetnie z dawkowaniem wszystkiego.

Reszta - czepialstwo, chociaż fakt, wolałbym coś ciekawszego, zamiast nędznego tenisa, czy rzutek:).

Odpowiedz
Racja, Rockstar zmarnował okazję do wsadzenia do gry między innymi golfa, polowań, rozbudowanej bardziej niż w GTA4 telewizji, radia, internetu, triatlonów, strzelnic, wyścigów, ciekawszych znajdziek, sekretów do odszukania i zrozumienia dzięki researchowi robionemu na własną rękę... Yep, tylko tenis i rzutki.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Sarkazm Ci nie wychodzi, bo wszelkich dodatkowych pierdół w GTAV sam broniłem już nie raz, co mi znowuż dla odmiany wygarnięto gdzie indziej.

Napisałem o rzutkach i tenisie, bo są moim zdaniem słabe, po prostu, ale musiałbym upaść na mózg, by przywiązywać do nich większą wagę.
Pomijam już fakt, że pisałem to w odpowiedzi na zarzuty Zero Punctuation, które są z dupy w większości.

Nad moim avatarem nie jest napisane "Shamar" :).

Odpowiedz
Napisałeś o rzutkach i tenisie, nie golfie :)

Rzutki nie kręcą mnie i w realu, więc niezbyt często je tykam w GTA5. Ale da się w nie popykać bez stresu, a nawet wpaść w "jeszcze jedna rundka mode". W sumie tenis też mnie nie kręci, ale plus dla Rockstara za zrobienie go przyjemnym trybem spędzania "wolnego czasu" w ich grze. Właśnie, muszę przetestować to Online! :)
--
Laozi

Odpowiedz
Poprawiłem się :).

Podobno tenis wypada o wiele lepiej w multi właśnie i możliwe, że pod tym kątem został zaprojektowany, ale to dopiero obadam. W grze stuknęło mi już ponad 90h, z czego na tenisa poświęciłem jakieś 30 min w sumie, więc tym bardziej na ilość atrakcji nie narzekam. Przeskok pomiędzy GTAIV, czy RDR jest kolosalny w tym wypadku, o innych sandboxach nie wspominając.

Próbowałem ostatnio wciągnąć się w FC3, ale za Chiny mi nie wychodzi :(.

Odpowiedz
FC3 to strasznie przereklamowana gra. Gdzieś w połowie pożyczyłem kumplowi i nawet się nie upominam o nią na razie, bo nie mam najmniejszej ochoty jej kończyć :)
--
Laozi

Odpowiedz
Blood Dragon za to wymiata, polecam. Zwłaszcza finał jest świetny. Jako że grę można ukończyć w 4-5 godzin, polecam wszystkim. Nie zdąży znudzić, cały czas jest intensywna i świetna.:)

And now, back to GTA.:)

Odpowiedz
FC3 pewnie by mnie wciągnął, gdybym odpalił przed GTAV. Teraz to ma problem :). Pomijam już fakt, że pierwsze 30 min gry i pierwsze scenki, to jak deja vu. Vaas, jego teksty, czy w ogóle cały motyw: "Nie wiem kim jesteś, nie wiem skąd jesteś, wyglądasz jak skończone chuchro, ale czuję w Tobie moc - idź i wyzwól naszą wyspę" to już klisze najgorszego sortu.

To tak jeszcze trochę słowem offtopu, gdyby znowu ktoś chciał nazwać fabułę GTAV "słabą".

Odpowiedz
Far Cry 3 wymiata. Trudno o większą przyjemność niż skradane zastawianie pułapek wokół bazy przeciwnika, cicha eliminacja niektórych jednostek, a potem wzniecenie chaosu i patrzenie jak w nasze sidła wpadają najemnicy, podczas gdy my wycofujemy się do dżungli z łukiem bawiąc się w Rambo. Nigdy mi się t nie nudzi :)

Albo złąpanie snajpera, wyciągnięcie zawleczki w jego granacie i wepchnięcie go w innych przeciwników. MIÓD. :)

No ale ja tak tylko... tego... :)

Odpowiedz
Właśnie przeleciałem się helikopterem nad Liberty City po raz pierwszy, przy zachodzącym słońcu. Opad szczęki. Miasto z góry wygląda niewiarygodnie.

A sterowanie w porządku.

Odpowiedz
(11-10-2013, 17:22)military napisał(a): Właśnie przeleciałem się helikopterem nad Liberty City po raz pierwszy, przy zachodzącym słońcu
Skok ze spadochronem/lot helikopterem/jazda samochodem przy zachodzącym słońcu w Los Santos to dopiero czad i eyegasm. Niewiarygodne, jaka przepaść graficzna może dzielić gry z tej samej generacji.

Odpowiedz
Zaskakujące jest to, że tu nawet w porównaniu do RDR jest duży przeskok. Specjalnie odpaliłem w tym tygodniu Red Dead Redemption, który miał wg. mnie najpiękniejsze efekty związane z cyklem dobowym; o całej gamie drobnych szczegółów nie wspominając. Gra spokojnie mogłaby wyjść teraz i nadal zgarniać najwyższe noty za grafikę, ale w GTAV R* znowu przeszli samych siebie.

Odpowiedz
Jednak, skoro już o deszczu było, to kolejno, najlepszy jest w 1. RDR, 2. GTAIV i dopiero na końcu w GTAV. Naprawdę, coś nie zagrało w tym elemencie...
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
Co konkretnie? Ulewa wypada moim zdaniem tak samo przekonująco, jak w RDR ;). Leje jak należy, wszystko moknie jak należy, a po wszystkim zostają porządne kałuże. Nie żeby taki szczegół mi sprawiał jakąś różnicę, ale nie dopatrzyłem się tu żadnych braków.

Odpowiedz
Jeszcze jedno o GTA4, bo kiedyś nie cierpiałem, teraz uwielbiam. Otóż dwie rzeczy zmieniły moją ocenę o gameplayu: wyłączenie domyślnego auto-aima, który jest najgorszą mechaniką, jaką widziałem w historii strzelanin, i korzystanie z właściwych samochodów, które dają się prowadzić. Teraz i jazda, i strzelanie są przyjemne, a że misje też robią się lepsze, a fabuła ciekawsza... jest super. Jednak po skończeniu czwórki inwestuję w epizody, a dopiero potem w piątkę.

Odpowiedz
Fajnie że się nawróciłeś :)

Auto celowanie nie jest złe moim zdaniem, przynajmniej w V grało mi się z tym świetnie. Raz że przy popchnięciu analoga do góry i strzale w odpowiednim momencie wali się headshoty, a dwa, strzelaniny są tak intensywne że i tak zdarzało mi się ginąć, więc z ręcznym celowaniem sobie tego za bardzo nie wyobrażam. Lamus ze mnie.

Odpowiedz
Jeśli strzelanie w piątce wzięli z Maksa 3, to auto-aim to zupełnie inna sprawa (choć MP3 przeszedłem bez niego :P ). W czwórce wygląda tak, że celownik na stałe lockuje się na celu, nawet jeśli tamten się rusza - i bardzo ciężko go odkleić, żeby wycelować np. w inną postać. Czasem zdarza się wręcz, że próbujesz celować w jednego wroga, ale auto aim przekręca kamerę o 90 stopni na innego. To upierdliwe zwłaszcza podczas walki w pomieszczeniach. Wyłączenie tego badziewia było jak odetchnięcie po długim nurkowaniu.:)

Odpowiedz
Ja nigdy nie mialem problemów z auto-aimem w GTA IV. Bardzo mi się podobał wręcz. A przekręca kamerę o 90 stopni chyba tylko jak w zła stronę pchniesz gałkę. Przynajmniej nie przypominam sobie, by zdarzało mi się coś takiego notorycznie.

Ciekaw jestem jak duza jest roznica miedzy czworka a piatka w tej kwestii.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon