27-04-2015, 00:04
|
Grand Theft Auto (seria)
|
|
Ja przeszedłem GTA V na Xboxie, w różne Call of Duty przegrałem pewnie ponad setkę godzin, a nadal nie czuje się komfortowo grając w fpsy na padzie. Ale ja jestem niedzielny gracz, wiec się nie liczę :p
W czwórke na padzie grało mi się bardzo wygodnie z auto-celowaniem. Aż byłem zdziwiony. Podobnie w Red Dead Redemption. Ale grając w piatke lepiej mi sie gra jednak z myszką na kompie.
27-04-2015, 00:05
Ta gra jest tak wizualnie piękna, że wsiadam w auto, jadę w plener i gapie się na strumyk. A jak jeszcze zachodzi słoneczko, rzucając kultowe pomarańczowe światełko na dolinę, to wychodzi ze mnie miękiszon i się rozczulam nad magią tego sztucznego świata. Oczywiście czar szybko pryska i znowu trzeba zabijać. W sercu miasta nie ma miłości.
edit Dopiero niedawno wyczaiłem: w sklepach z bronią stoją lodówki z alkoholem. Hunter Thompson lepiej strzelał po alkoholu, więc jest w tym sens ;) 27-04-2015, 11:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2015, 11:03 przez Mental.)
Mental, wziąłeś sobie Plusa do konsoli? To byśmy w multi pociorali :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 27-04-2015, 21:23
Nie, chyba nie. Kupiłem tylko konsole bez dodatkowych pakietów. Nawet chyba neta nie zainstalowałem (usługi?)
27-04-2015, 21:41
Neta sobie podłączyć możesz, ale żeby pograć po sieci trzeba mieć wykupionego PS Plus. Ja wziąłem od razu na rok, żeby mieć święty spokój :)
-- Laozi 27-04-2015, 21:49
Granie w trybie FPP, tak jak przewidywalem, robi miażdżącą róznice. O ile gejmplejowo pościgi sa znacznie trudniejsze, bo ciężko jest wyczuć auto (ale moze to kwestia wprawy), to jeżdżenie, strzelanie, poruszanie sie sprawia, ze zachowuje sie zupelnie inaczej. Jakos tak przyjemniej nawet było mi poudawac, ze przestrzegam przepisów.
Tryb FPP, wiec jakos naturalniej jest mi zachowywac sie mniej hardkorowo i bardziej odgrywać role Michaela, którym akurat steruje w swiecie GTA. Jedziemy z Trevorem i Lesterm obadać bank w miasteczku. W radiu gra "Swimming Pools" Kendricka (pieknie, ze jest tu kilka jego utworów i to te z moich ulubionych), a ja jade spokojnie, staje na swiatłach. W koncu jade na zielonym, zatrzymuje sie za autem na następnym czerwonym. Ale dla beki potrąbilem troche. I co? Kilka klaksonów i kierowca przede mna sie wkurwil, wysiada i cos do mnie pieprzy. No to wysiadlem i przylutowalem mu. Potem powrot do auta. Zielone swiatło. Jade dalej. Takie proste rzeczy, ale klimat budują wspaniale. 29-04-2015, 02:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2015, 02:59 przez Gal Anonim.)
Akcyjka z No Country for Old Men urocza. Troche zaluje, ze o niej wiedzialem wczesniej. :) To samo ze strzelanina w Harmony.
A robiliscie misje dla Epsilionów? Wlasnie googlalem, zeby zobaczyc, czy jest scjentologiczne centrum w Los Santos, a tu sie okazuje, ze sa misje dla nich i mozna je zaczac robic jak sie zarejestrujesz na ich stronie dopiero. Poki co misje polegaja na placeniu im hajsu :D Ale ponoc mozna zarobic na nich. ;) 30-04-2015, 16:15
Zarobić tylko jak masz instynkt złodzieja, ja nie wiedziałem że robię ostatnią misję dla nich i zaliczyłem epic faila :) Kto skończył, ten wie o czym mówię.
30-04-2015, 16:51
Mam. :)
Z innej beczki. Krotka refleksja. Lata temu pamietam jak zajaralem sie serią "Gothic", bo jako pierwsza prezentowała tętniący życiem świat. Wlaściwie po dziś dzień robi to tak, jak nie robi tego chyba żaden RPG - tam ludzie mają swoj plan dnia, robią różne rzeczy, plotkują, etc. W większości RPG jeżeli już coś podobnego jest (tj. NPC robiąc coś jeszcze poza staniem albo spacerowaniem) to wyglada to jakoś tak sztucznie IMO. Niespodziewałem sie wtedy, ze jedyna seria gier, która będzie potrafiła zrobić krok naprzód w tej kwestii to nie będzie RPG a gra akcji, i to GTA. (Wiem, mozna dyskutowac czy GTA V, tak jak SA, to nie jest jednak RPG, ale to temat na inna dyskusje. :)) Choć trudno znaleźć NPC, którzy by robili jakieś szczegolnie ciekawe rzeczy - w sensie takie postacie, które np. najpierw ida na kawe, potem ida na strzelnice, potem jadą gdzies autem, idą na randke czy cuś. To jednak jest to bardzo naturalne tutaj. A fakt, że można podsłuchać rozmowy NPC i mają one sens robi duże wrażenie. Brakuje tylko konkretnego planu dnia dla NPC, choc nie wiem, moze mozna śledzić jednego NPC i sie okaze, ze jezdzi sobie autobusem, plazuje, a potem bije dziewczyne po randce w restauracji. :) Ale nie sadze, bo jednak tych NPC jest za duzo. Chyba, ze jest jakis skrypt, ktory to losuje zawsze jak pojawia sie nowy NPC. No ale. :) To taka rozkmina. 30-04-2015, 17:45
-- Laozi 03-05-2015, 10:33
Sterowanie w 70% opanowane ;) Znalazłem kapitalną miejscówkę, gdzie można sobie potrenować strzelanie z żywym przeciwnikiem bez obaw, że gliny się zjadą. Fort otoczony palisadą, gdzie zabunkrowali się jacyś mega agresywni separatyści. Zajechałem tam późnym wieczorem (przypadkowo) i na dzień dobry (a raczej dobry wieczór) dostałem serię od kolesia na wieżyczce strażniczej. Doskonała miejscówka dla trybu FPS.
04-05-2015, 15:47
Ah, Altruiści :)
Jako Trevor możesz im za kasę wozić ludków z przypadkowych eventów typu podwózki. Po paru przyjętych gościach złapią i ciebie i trzeba się wydostać z ich fortu, rozwalając wszystkich w środku :)
-- Laozi 04-05-2015, 16:21
O kurna, przeszedłem tę grę a nie wiedziałem o czymś takim. Jutro kupuję dysk i chyba wbiję na multi zobaczyć o co biega.:)
04-05-2015, 16:28
Ja z przyjemnoscia okradlem i zabilem Epislionów. Rozwiazanie problemu scjentologii nigdy nie bylo tak latwe.
04-05-2015, 16:51 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Tomb Raider (seria) | peju | 189 | 38,744 |
24-06-2026, 17:36 Ostatni post: Spoilerowo |
|
| Resident Evil (seria) | Snappik | 306 | 64,355 |
14-06-2026, 22:25 Ostatni post: Paszczak |
|
| Wiedźmin / The Witcher - seria | Gieferg | 1,145 | 184,899 |