Stały bywalec
Liczba postów: 3,484
Liczba wątków: 39
Jak ja to i miliony Polaków ;). A tak serio to się poddaję, ta gra nie ma sensu bo zawsze możesz powiedzieć że ty i twoi znajomi tego nie używacie ;).
24-07-2007, 22:03
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Nie chodzi o mnie i moich znajomych tylko reszte Polski
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
24-07-2007, 22:10
Stały bywalec
Liczba postów: 1,636
Liczba wątków: 8
Ej, Glut, nie da się z tym człowiekiem dogadać, co nie? :)
Aktualnie rządzi: ja
24-07-2007, 22:51
悟
Oj nie chce tu nikogo obrazac. Po prostu nie zauwazylem zeby teksty z PF byly w jezyku potocznym. I to potocznym wszedzie a nie wsrod mnie i moich kumpli. Peace
-- Laozi
24-07-2007, 23:17
Stały bywalec
Nie no wyjątkowo w pewnym sensie Cię popieram :) Teksty z tego filmu raczej do mojego języka na trwałe nie weszły, nie znaczy to naturalnie, że nie są boskie i kultowe. Bo są :)
24-07-2007, 23:22
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
tak na marginesie: który ramol nie widział jeszcze DP? :)
24-07-2007, 23:28
Stały bywalec
Pewnie Hitch - on lubi opowiadać o filmach, których nie widział :)
24-07-2007, 23:29
悟
Scisnij 
To byl odosobniony przypadek. W ktoym mialem calkowita racje
-- Laozi
24-07-2007, 23:33
Stały bywalec
No, a widziałeś DP? :)
24-07-2007, 23:34
悟
Nie widzialem. Nie mam na kino wiec czekam na DVD.
A poza tym jakbys nie zauwazyl nie wypowiadam sie o DP
-- Laozi
24-07-2007, 23:36
Stały bywalec
Ja pierdziele, zawsze musisz mieć rację? :)
24-07-2007, 23:37
悟
Przewaznie
-- Laozi
24-07-2007, 23:43
Nowy
Liczba postów: 432
Liczba wątków: 12
Hitch napisał(a):ale jakie to niby 'teksty' trafily do mowy potocznej? :)
Może moje otoczenie to wyjątek, ale mogę od czasu do czasu usłyszeć:
-Zed is dead (lub Zed zszedł)
-o robieniu z dupy jesieni średniowiecza
-o masażu stóp (w znaczeniu użytym w PF)
-o czarnuchu czającym się na kogoś w miseczce ryżu
-to pół godziny drogi stąd. Będę za 10. ;)
24-07-2007, 23:49
Happy Face
Liczba postów: 2,007
Liczba wątków: 7
Cholera bol jaja mi sciska :evil: nie chce sciagac go z limewire i rozkosztowac sie marnym TS version ,a moje kino : "Nie wiemy kiedy bedziemy grac ten film" ...
25-07-2007, 00:23
Stały bywalec
bądź cierpliwy, a będzie ci wynagrodzone :)
25-07-2007, 00:26
Happy Face
Liczba postów: 2,007
Liczba wątków: 7
Tarantino pewnie wjedzie na moj ogrodek wozem ,forsujac mi plot i miazdzac kwiatki nie thx
25-07-2007, 00:50
^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
ZAJEBISTY FILM  Naprawdę jestem cały czas pod wrażeniem, może faktycznie trochę przegadany, ale końcówka w pełni to wynagradza. Najlepszy film Tarantino, 10/10  Muszę to zobaczyć drugi raz
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
25-07-2007, 01:20
Nowy
Liczba postów: 69
Liczba wątków: 2
Mówiąc krótko- ZAJEKURWABISTY film. Świetnie się ogląda, dwie godziny w kinie płyną szybko i bardzo miło. Radzę nastawić się tylko i wyłącznie na rozrywkę. Zbyt wielu prawd życiowych Death Proof nie odkrywa... Ostatni raz tak dobrze w kinie bawiłem się... no właśnie, kiedy? Chyba nigdy  A finałowa piosenka ("Chick Habit") jest po prostu cudowna.
Muszę pochwalić tłumacza za inwencję w tłumaczeniu bluzgów. Zamiast samych "matkokochaczy" pojawiły się bardziej finezyjne bluzgi np. "szczurzy chujku" itp. Drobiazg, a cieszy.
10/10 w kategorii filmów stricte rozrywkowych.
25-07-2007, 12:30
Nowy
Liczba postów: 837
Liczba wątków: 10
Bułecki napisał(a):Radzę nastawić się tylko i wyłącznie na rozrywkę. Zbyt wielu prawd życiowych Death Proof nie odkrywa...
A czego się można po Tarantino spodziewac?
Bułecki napisał(a):Muszę pochwalić tłumacza za inwencję w tłumaczeniu bluzgów
Też mi się tumaczenie bardzo podobalo, naprawde wykazali sie wyczuciem w translacji przekleństw w zależności od kontekstu.
25-07-2007, 12:45
Stały bywalec
Liczba postów: 3,484
Liczba wątków: 39
ACHTUNG, OD SPOJLERÓW GĘSTO
No właśnie z kina wróciłem. Jestem kurczę trochę skonsternowany. Z jednej strony chwytające za suty sceny (kiedy Mike zawracał swoją furkę a światło księżyca oświetliło dym 'idący' z opon, poczułem ciarki na plecach), a z drugiej w gruncie rzeczy niekiedy mocno nużące sceny 'Tarantinowskiego gadulstwa'. Więc jedynym jak dla mnie minusem jest pipczenie o niczym, i nic złego gdyby nie to że wypełnia ono ok. 3/4 filmu. Na plus cała reszta, marszcząca się świetnie Zoe, słodziutka Mary Elizabeth Winstead (kurwa no, czemu jej tak mało było?), Kurt (uśmiech do kamery to ... no uczucie miałem jakby ktoś mnie w ucho zgwałcił), Quentin w roli barmana (słaby aktor? Być może, ale za każdym razem gdy go widzę na ekranie na twarzy wykwita mi gigantyczny banan). Chyba jeszcze nigdy nie widziałem aby Wielki Zły Skurwiel został tak poturbowany przez kobiety, darł się jak głupi przy opatrywaniu rany (polewanie alkoholem ręki to najśmieszniejsza scena filmu), przepraszał swe niedoszłe ofiary i skarżył się na złamaną kończynkę. To, obok zodiaka, najbardziej nie filmowy, filmowy bad guy wszech czasów. Zwykły tchórz zaspokojający swoje potrzeby seksualne maskarowaniem kobiet w wypadkach  . DP jest fajny i mam ochotę znów go obejrzeć ale Tarantino Wściekłych Psów i Pulp Fiction nie przebił.
[EDIT]
Czy mi się tylko wydaje czy Mike wjechał swoim wozem w zapowiedź 'Scary Movie'? Czyżby Tarantino chciał nam dać do zrozumienia że tylko on wie jak się kręci parodie i pastisze?  Im dłużej po seansie, tym bardziej o tym filmie myślę. Czy tylko mnie się wydaje że DP jako całość ma związek ze współczesnymi horrorami o grupie nastolatków ściganych przez psychola? Czy też może DP nawiązuje do horrorów będących proplastami teenage movies a Quentin we wspomnianej scenie masakry bilbordu mruga do nas okiem i sugeruje kształt DP jako 'tak powinny wyglądać 'straszne filmy' i 'krzyki''? Czy ktoś mnie oświeci?
26-07-2007, 20:47
|