Stały bywalec
Liczba postów: 2,732
Liczba wątków: 0
(07-07-2026, 11:53)shamar napisał(a): Co TRZYMASZ wszystkie zdjęcia/filmy z wakacji, dokumenty na dyskach do 20 lat?
Jebnie taki dysk i tracisz wszystko?
Trzymam kopię na dysku talerzowym, drugą na SSD, a te które naprawdę lubię mam WYDRUKOWANE. Sprawdzałeś ostatnio płyty wypalone 20 lat temu? Bo ja sprawdzałem jak poprzedni komp szedł na złom, ponad połowa nie działała bo się utlenia ta warstwa odbijająca laser. Także jak masz kopie swoich zdjęć bezpieczne na płytach to ja bym sprawdził czy na pewno.
Cytat:Nie. To jest wygoda. W stacjonarnym kompie czyli wielkim pudle nie ma to żadnego usprawiedliwienia./jakiej gotówki? BD kosztuje z 300 PLN a DVD pewnie ze 100. W kompie za KILKA TYSIĘCY.
Po co mi ten napęd, powiedz mi. Mam troche rzeczy na płytach w piwnicy i nawet jak chcę cos z nich użyć to ściągam z neta bo po neta nie muszę do piwnicy schodzić. Stacjonarkę mam w budzie ITX bez miejsca na napęd, a debilizmem to jest obecnie kupowanie kompa w obudowie tower gdzie trzymasz głównie powietrze bo dyski są wielkości pudełka zapałek, a to co kiedyś było kartą rozszerzeń jest zintegrowane na płycie.
Cytat:Czyli nie dość, że debile to jeszcze niewolnicy. Trzymają swoje prywatne rzeczy w jakichś chmurach.
Tylko te z widocznym pindolem i gołych dzieci na plaży
Cytat:Żeby przypomnieć afery typu "fappening". Nie ma przyszłości dla tego świata.
A ty nie byłeś głównym beneficjentem? :)
07-07-2026, 15:21
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,624
Liczba wątków: 30
Sprawdzam czasem losowo. Działają. Jedyne, które padły to było kilka CD właśnie sprzed 20, 15 lat.
W sensie, nie czytało wszystkiego.
Ale wiesz, że napędy służą też do używania tłoczonych płyt?
--------------------------------
Mnie jest PO TO, żeby archiwizować np. rzadkie wersje filmów, workprinty. To, że w necie jest wszystko to bzdura.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
07-07-2026, 15:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2026, 15:29 przez shamar.)
Stały bywalec
(07-07-2026, 15:27)shamar napisał(a): Sprawdzam czasem losowo. Działają. Jedyne, które padły to było kilka CD właśnie sprzed 20, 15 lat.
W sensie, nie czytało wszystkiego.
Ale wiesz, że napędy służą też do używania tłoczonych płyt?
No wiem, ale jeszcze nie stać mnie na tłocznię, a jak sam przyznałeś wypalane to przysłowiowy chuj, a nie pewny backup.
Cytat:Mnie jest PO TO, żeby archiwizować np. rzadkie wersje filmów, workprinty. To, że w necie jest wszystko to bzdura.
To fajnie, że masz niszowe hobby, ja sobie kupiłem minidisca z USB, bo jak były popularne to mnie nie było stać, ale co to ma do ogólnej sytuacji czy to sprawia, że ludzie nie mający twojego hobby to debile i (nadal) po co MI ten napęd?
Przez całe moje życie nie mogłem znaleźć może paru rzeczy, z tego jedną australijską komedię ostatnio znalazłem. A pozostałe? Zginęły jak łzy w deszczu. Idę o zakład że jest sporo rzeczy oryginalnie dostępnych na nośnikach fizycznych, których też już nie znajdziesz.
07-07-2026, 16:09
CGI Paul Walker
Jesteś po prostu zwykłym konsumentem popkultury. Zjeść, przetrawić, wydalić.
Nie będziesz miał niczego i będziesz szczęśliwy.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
07-07-2026, 16:55
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,566
Liczba wątków: 67
(07-07-2026, 14:44)Rudy102 napisał(a): Mefisto, wypraszam sobie, ja starej daty gotówkowiec jestem, bo wiem, że poświęcanie swojej wolności w imię wygody to prosta droga do korpo-niewolniczego szamba, ale świat idzie tam gdzie idzie i raczej nic tego nie zmieni.
A co mnie to obchodzi. Napisałeś, że nikt już praktycznie nie używa gotówki. Wierz mi, używa jej w pizdę ludzi.
07-07-2026, 18:12
Stały bywalec
Liczba postów: 774
Ta, jasne, a UE to będzie tylko ułatwiała - https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/11243358,to-koniec-z-takim-placeniem-gotowka-wielkie-zmiany-w-dotychczasowych-zasadach.html
We Francji już masz limit 1000 euro, a w Gracji 500 (B2C). Czyli za gotówkę to można sobie waciki kupić...
W Grecji nawet C2C (Konsument – Konsument) to: Nieruchomości (całkowity zakaz gotówki), Czynsz za wynajem (całkowity zakaz gotówki), Sprzedaż samochodów (limit 1500 euro).
07-07-2026, 19:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2026, 19:50 przez Rudy102.)
Stały bywalec
(07-07-2026, 16:55)shamar napisał(a): Jesteś po prostu zwykłym konsumentem popkultury. Zjeść, przetrawić, wydalić.
Nie będziesz miał niczego i będziesz szczęśliwy.
W przeciwieństwie do zjeść, przetrawić, wydalić, schować w szufladzie? :)
07-07-2026, 20:56
CGI Paul Walker
W przeciwieństwie do: schować w szufladzie i smakować subtelnie, przez lata :)
07-07-2026, 22:05
Stały bywalec
Przypominan że przed szufladą było wydalanie. No ale nie oceniam.
A tak bardziej serio. Uważasz że książka z biblioteki jest gorsza niż książka zakupiona? Co stanowi prawdziwą wartość, treść czy fakt posiadania kopii?
07-07-2026, 22:16
(07-07-2026, 19:40)Rudy102 napisał(a): Ta, jasne, a UE to będzie tylko ułatwiała - https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/11243358,to-koniec-z-takim-placeniem-gotowka-wielkie-zmiany-w-dotychczasowych-zasadach.html
Ale co mi tu wklejasz teraz za przepisy dla przedsiębiorców. Ja piszę o codziennych płatnościach, o Polsce i o np. paniach w okienku na poczcie płacących za telefon stacjonarny. Daj mi znać jak ze sklepów znikną kasy fiskalne - wtedy przyznam, że gotówka jest w odwrocie.
07-07-2026, 22:30
CGI Paul Walker
(07-07-2026, 22:16)zdzichon napisał(a): A tak bardziej serio. Uważasz że książka z biblioteki jest gorsza niż książka zakupiona? Co stanowi prawdziwą wartość, treść czy fakt posiadania kopii?
Dlaczego mieszasz jakość książki z jej posiadaniem? Przecie oczywiste, że na własność chcesz mieć ulubione rzeczy. Choć są oczywiście kolekcjonerzy, którzy zbierają "wszystko".
Dajmy na to, że lubisz "Paragraf 22". I co? Wolisz go wypożyczać niż mieć na półce?
07-07-2026, 23:23
Shamar za 50 lat:
2 godzin(y) temu
CGI Paul Walker
Nie ma szans :)
2 godzin(y) temu
|