Gry
Jak dla mnie w pierwszym Maxie liczył sie tylko wątek morderstwa żony.:)

Odpowiedz
Nie ma tak. Od polowy gry watek mordestwa przeradza sie w wielki spisek rodem z Archiwum X i nie mozna na to przymykac oka :)
Dwojka pod tym wzgledem bije na glowe jedynke.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Zdecydowanie. Jedynka to pastisz, dwójka jest bliższa poważnej sensacji.

Odpowiedz
military napisał(a):Kane and Lynch: Dead Men -
Godne sprawdzenia. :)

A ja ostatnio dopiero przeszedłem Call of Duty 4. Gra mnie powaliła grafiką - nigdy wcześniej ni grałem w grę o takiej świetnej grafie. Daję jej 9/10. Jeden punkt minusowy za to, że taka krótka. :P
22.04.2011

Odpowiedz
majlo napisał(a):A ja ostatnio dopiero przeszedłem Call of Duty 4. Gra mnie powaliła grafiką - nigdy wcześniej ni grałem w grę o takiej świetnej grafie.

Hej man! To Ty nie grałeś w gry o PIĘKNEJ grafice.
Weź na pierwszy ogień "Crysisa" - nie ma w tej chwili gry, która nawet zbliżyłaby się graficznie do tego arcydzieła. Potem oczywiście "Crysis: Warhead", gdzie grafa jest nawet troszkę poprawiona. Oczywiście o wymaganiach sprzętowych nie muszę wspominać. :)
I jeszcze jedna, naprawdę piękna graficznie gra - "Dead Space". Klimat i projekty poziomów - o rany, ta gra jest boska.

majlo napisał(a):Daję jej 9/10. Jeden punkt minusowy za to, że taka krótka.

A mnie trochę wynudziła. Strasznie oskryptowana i miejscami trudna, więc czasami miałem jej serdecznie dośc, gdy po raz 30 próbowalem przejść jakiś kłopotliwy save-point.

Odpowiedz
Solo napisał(a):Weź na pierwszy ogień "Crysisa" - nie ma w tej chwili gry, która nawet zbliżyłaby się graficznie do tego arcydzieła.

Technicznie - tak, ale jeśli chodzi o stronę artystyczną, to Crysis jest arcynudny. Jasne, jest bardzo realistycznie, ale wcale nie pięknie. Za "piękniejszą" uznałbym już zapóźnioną technicznię Team Fortress 2 - tam jest pomysł i klimat. W Crysisie są bardzo naturalnie wyglądające drzewa i błoto. Fakt, imponujący realizm, ale żeby to było piękne...?

Odpowiedz
Grałeś na ustawieniach VH? W dużej rozdzielczości?
Ja widziałem tę grę w Full HD, na 37 całowym ekranie, na ustawieniach VH. Orgazm.
Co do grywalności to nie dyskutuję, ale dla mnie jest to jedna z 3 najbardziej grywalnych gier w jakie grałem.

Odpowiedz
military napisał(a):Technicznie - tak, ale jeśli chodzi o stronę artystyczną, to Crysis jest arcynudny.
Solo, czytaj uważnie ;)
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Przepraszam. Fakt, artystycznie gra leży. Pełna zgoda.

Odpowiedz
Solo napisał(a):A mnie trochę wynudziła. Strasznie oskryptowana i miejscami trudna, więc czasami miałem jej serdecznie dośc, gdy po raz 30 próbowalem przejść jakiś kłopotliwy save-point.
Nudna dla mnie nie była, ale z tymi save-pointami to rzeczywiście: miałem tak dwa razy. Wtedy od razu zmieniałem zdanie o całej grze, łącznie z grafiką. ;)

Solo napisał(a):Weź na pierwszy ogień "Crysisa" - nie ma w tej chwili gry, która nawet zbliżyłaby się graficznie do tego arcydzieła. Potem oczywiście "Crysis: Warhead", gdzie grafa jest nawet troszkę poprawiona. Oczywiście o wymaganiach sprzętowych nie muszę wspominać. :)
Wcześniej nie było o niej mowy właśnie ze względu na wymagania, ale od jakiegoś czasu też już mam ją na celowniku.

Cytat:Ja widziałem tę grę w Full HD, na 37 całowym ekranie, na ustawieniach VH. Orgazm.
Co do grywalności to nie dyskutuję, ale dla mnie jest to jedna z 3 najbardziej grywalnych gier w jakie grałem.
Ja dotychczas na 37'' to grałem tylko w FIFE na lapku ze zintegrowanym Radeonem X1200, szału nie było... W sumie to musiałbym sprawdzić, jak wyglądają inne, bardziej zaawansowane gry. Tylko czy RGB pociągnie Full HD? Chyba nie? Sorry za pytanie, ale nie znam się na tym za dobrze.
22.04.2011

Odpowiedz
majlo napisał(a):W sumie to musiałbym sprawdzić, jak wyglądają inne, bardziej zaawansowane gry. Tylko czy RGB pociągnie Full HD?

Raczej nie pociągnie. :)
Full HD to tylko na LCD.

[ Dodano: Sro Sie 12, 2009 14:42 ]
majlo napisał(a):Wcześniej nie było o niej mowy właśnie ze względu na wymagania, ale od jakiegoś czasu też już mam ją na celowniku.

Spodziewaj się opadu szczęki. Tylko please, nie graj na ustawieniach niższych niż Very High. Możesz śmiało wyłączyć AA, bo on aż tak dużo nie daje, a wydajność podkręca znacząco. No i co ważne - nawet nie próbuj grać bez najnowszego patcha (chyba 1.03), bo on znacząco poprawia wydajność gry.

Odpowiedz
Solo napisał(a):Raczej nie pociągnie. :)
Full HD to tylko na LCD.
No ja mam LCD 37'', tylko że kompa podłączam za pomocą kabla RGB, a nie HDMI, i nie wiem, czy to pociągnie FHD (TV jest Full HD).

Solo napisał(a):Możesz śmiało wyłączyć AA
Tzn? Anti-coś tam coś tam? :) I skoro jesteśmy przy temacie, to wiesz może, na czym polega i jak się objawia włączona opcja synchronizacji każdej klatki? Albo inaczej: czy powinna się czymś objawiać? Bo ja włączyłem to ustrojstwo, ale zmiany w grze żadnej nie zauważyłem.
22.04.2011

Odpowiedz
majlo napisał(a):No ja mam LCD 37'', tylko że kompa podłączam za pomocą kabla RGB, a nie HDMI, i nie wiem, czy to pociągnie FHD (TV jest Full HD).

Nie wiem dokładnie, ale chyba HD to tylko kablem HDMI.

majlo napisał(a):Tzn? Anti-coś tam coś tam?

Anti-Aliasing. Chyba. Nigdy dokładnie nie pamiętam. :)

majlo napisał(a):I skoro jesteśmy przy temacie, to wiesz może, na czym polega i jak się objawia włączona opcja synchronizacji każdej klatki? Albo inaczej: czy powinna się czymś objawiać? Bo ja włączyłem to ustrojstwo, ale zmiany w grze żadnej nie zauważyłem.

Zdaje się, że wymysza to wyświetlanie klatek zgodnie z wyświetlaniem obrazu przez monitor. Wyłaczenie tego jest zdaje się zalecane w przypadku gry z monitorami LCD, bo nie jest to do niczego potrzebne, a czasami nawet utrudnia grę i pogarsza jej wydajność. Ja to zawsze wyłączam.

Odpowiedz
majlo napisał(a):I skoro jesteśmy przy temacie, to wiesz może, na czym polega i jak się objawia włączona opcja synchronizacji każdej klatki? Albo inaczej: czy powinna się czymś objawiać? Bo ja włączyłem to ustrojstwo, ale zmiany w grze żadnej nie zauważyłem.
Definicja:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Vsync

Demonstracja:

Objaśnienie:
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Dzięki, Negrin. :)

Czy ktoś miał styczność z Brothers in Arms: Hell's Highway? Słyszałem kilka pochlebnych opinii o tej grze, ale jak dla mnie to nie różni się ona wiele od tych wszystkich "medalów" czy starszych COD. A już zupełnie rozbraja mnie to, że na wrogach nie robi wrażenia strzał z BARa prosto w klatę, koniecznie trzeba dodać drugi strzał.
22.04.2011

Odpowiedz
Ja miałem.. I uważam że seria ta z każdą kolejną częścią robi się gorsza - Road to hill 30 było świetną grą, chociaż niepozbawioną błędów, Earned in Blood rozczarowywało a w Hell's Highway pograłem dwie godziny i dałem sobie spokój.

Odpowiedz
Grałem. Duży plus to to, że gra chociaż próbuje stworzyć głęboką fabułę przedstawiając okropność wojny i jej wpływ na głównego bohatera. Próbuje być odcinkiem Band of Brothers tylko w postaci gry. Dość średnio jej to wychodzi.

Jak nie masz w co grać to możesz zobaczyć, ale jak chcesz akcji to lepiej zobacz GTA IV czy nawet w Hitmanie po urządzaj rzeźnie. ;)

majlo napisał(a):A już zupełnie rozbraja mnie to, że na wrogach nie robi wrażenia strzał z BARa prosto w klatę, koniecznie trzeba dodać drugi strzał.
Heh, to powód dla którego nie sięgam po pierwszego Maxa Payne'a: nie można zabić wroga jednym strzałem w głowę. Strasznie to męczące.

Odpowiedz
Crov napisał(a):Grałem. Duży plus to to, że gra chociaż próbuje stworzyć głęboką fabułę przedstawiając okropność wojny i jej wpływ na głównego bohatera.
Nie wiem, jak inni się na to zapatrują, ale dla mnie fabuła w grze to tylko dodatek. Jeśli grywalność jest świetna, to i słabą fabułę przełknę, ale jeśli sama fizyka gry nawala, to nawet najlepsza fabuła jej nie uratuje.

Crov napisał(a):Heh, to powód dla którego nie sięgam po pierwszego Maxa Payne'a: nie można zabić wroga jednym strzałem w głowę. Strasznie to męczące.
Fakt. Ale Max to Max i do tej gry zawsze chętnie powracam.

Crov napisał(a):ale jak chcesz akcji to lepiej zobacz GTA IV czy nawet w Hitmanie po urządzaj rzeźnie. ;)
No własnie do GTA to mnie średnio ciągnie, zwłaszcza że na max detalach sobie nie pogram. Jak skończę BIA: HH, to wezmę się z tego Crysisa. Koniecznie muszę sprawdzić tę grafikę. :)
22.04.2011

Odpowiedz
majlo napisał(a):
Crov napisał(a):Grałem. Duży plus to to, że gra chociaż próbuje stworzyć głęboką fabułę przedstawiając okropność wojny i jej wpływ na głównego bohatera.
Nie wiem, jak inni się na to zapatrują, ale dla mnie fabuła w grze to tylko dodatek. Jeśli grywalność jest świetna, to i słabą fabułę przełknę, ale jeśli sama fizyka gry nawala, to nawet najlepsza fabuła jej nie uratuje.
Zależy od gatunku. W RPG czy Przygodówce fabuła, bohaterowie, świat, klimat to podstawa. W grze akcji wystarczy klimat i grywalność.

Cytat:
Crov napisał(a):Heh, to powód dla którego nie sięgam po pierwszego Maxa Payne'a: nie można zabić wroga jednym strzałem w głowę. Strasznie to męczące.
Fakt. Ale Max to Max i do tej gry zawsze chętnie powraca.
Ja wolę powracać do dwójki, która jest pod każdym względem lepsza. :)

Odpowiedz
Cytat:Zależy od gatunku. W RPG czy Przygodówce fabuła, bohaterowie, świat, klimat to podstawa. W grze akcji wystarczy klimat i grywalność.

Jestem zdania, że każdej w grze ważna jest przede wszystkim grywalność. Reszta to już mniejsze piwko.
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości