08-02-2011, 23:22
|
Gry
|
|
Zastanawiam się czasem, czy wiesz co piszesz. Czyli twoim zdaniem wszystkie gry powinny być jak najbardziej realistyczne i rozgrywać się współcześnie? A może "skaner otoczenia mapujący teren do realistycznego 3d" jest potrzebny do ulepszenia Dead Space czy Mass Effecta? Pierdzielisz jak potłuczony, miałem nadzieję że przykład z grą s-f otworzy ci oczy, ale widać że nie - trudno. Bo, jak wiadomo, najważniejsze żeby w grach było dużo otwartych i wiernie odtworzonych przestrzeni, tak żeby jak najmniej elementów tworzono ręcznie. Gears of War z Serą udawaną przez Katowice - to byłoby coś! Brawa dla tej pani z wąsami! Najbardziej absurdalna opinia roku!
Zależy w jakich grach. piXi pisał przecież o odtwarzaniu kampanii wojennej, więc nie wiem jak odnosi się do tego sci-fi czy fantasy. To, że rag-doll/euphoria (czy jak sie ten silnik fizyczny z GTA IV nazywa) nie ma będzie miał zastosowania w grach wyścigowych nie znaczy, że nie przyda się w strzelaninie, więc wydaje mi się, że to dziwny kontrargument, military. Zresztą, nawet w grach sci-fi i fantasy użycie takiej technologii mogłoby pomóc. W każdym razie na pewno by nie zaszkodziło :) Zwłaszcza, że już teraz bierze się prawdziwe lokacje i przekształca je się tworząc fikcyjne światy. To normalne i logiczne, że nawet tworząc obcą planetę czy rasę posiłkujemy się tym, co znamy. Równie dobrze można zeskanować Katowice, a potem przerobić je na futurystyczne miasto na komputerze.
09-02-2011, 00:07 piXi napisał(a):Największy problem z robieniem plansz do gier to samo podejście opierające się na generowaniu wszystkiego ręcznie przez grafików...Akurat budowanie plansz i w ogole techniczna strona grafiki (np ubiór itp.) jest na wysokim poziomie w grach. Dość rzadko zdarzają się droższe produkcje, któreby straszyły złym czy nierealistycznym wykonaniem plansz. Choć, jak dla mnie, nikt w tym nie pobije IO Interactive i map z Hitmana, które wyglądają jak przerobienie na cyfrowy język prawdziwych lokacji. 09-02-2011, 00:16 Cytat:nikt w tym nie pobije IO Interactive i map z Hitmana, które wyglądają jak przerobienie na cyfrowy język prawdziwych lokacji. Faktycznie, w pamięci zapadła mi zwłaszcza jedna misja z bodajże świadkiem koronnym, agentami FBI w samochodzie i uroczą posesją z basenem w Blood Money. 09-02-2011, 00:21
A mi się wydaje, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem... Wyskakujesz mi z jednym gatunkiem s-f, próbujesz tym udowodnić nie wiadomo co (że niby skanowanie terenu jest do żadnego typu gier nieprzydatne?)...
W ten sam sposób zdeprecjonowałem Ci zasadność stworzenia wszystkich konsol w ciągu ostatnich 15 lat, bo w dwuwymiarowych side-scrollerach (tak, jest taki gatunek), a nawet ogólnie w jakichkolwiek grach 2D i tak się do niczego nie przydają... Poza tym napisałem o tym jako jednym z przykładów (które mi przyszły na szybko do głowy) pokazujących, że na ten moment DEWELOPERZY GIER SĄ OGRANICZANI PRZEZ TECHNOLOGIĘ (mam to wyboldować i na czerwono napisać?) i długo najpewniej jeszcze będą... Nie pisałem nic, że bez tego nie da się tworzyć gier, albo, że każdą grę w przyszłości będą tak tworzyć... BTW tak to już jest, że jest taka grupa graczy co to co generację mówi, że im nowe technologie do szczęścia nie są potrzebne (bo stara spełnia wszystkie stawiane wymagania)... A jak wychodzi nowa konsola to pierwsi wychwalają tą nową zajebistą jakość grafiki i wprowadzonych usprawnień technicznych (np. gra na konsoli po sieci, bezprzewodowe pady, dźwięk przestrzenny)... Już nie będę przytaczał komentarzy spuszczających się nad grafiką i wykorzystaniem technologii obecnych konsol w Uncharted, GoW, itd. umieszczonych gdzieś tam w odmętach tego wątku co by nikogo nie drażnić... EOT w temacie z mojej strony...
thug life
09-02-2011, 00:25 Cytat:A jak wychodzi nowa konsola to pierwsi wychwalają tą nową zajebistą jakość grafiki i wprowadzonych usprawnień technicznychNo właśnie - i kiedy wyjdzie już PS4/X720 i faktycznie przyniesie ze sobą kolejne technologiczne usprawnienia, to będę się z tego cieszył niezmiernie. A póki co.... stwierdziłem jedynie, że obecnie SAM, OSOBIŚCIE nie odczuwam, żeby technologia była w jakikolwiek sposób zacofana. Tytuły w które gram, w pełni mnie zadowalają - zarówno gameplayowo, jak i w sferze wizualnej. Odnosząc się do paru wcześniejszych wypowiedzi - uwielbiam design BioShocka i nie wyobrażam sobie aby tę grę można było stworzyć "automatycznie", nie ślęcząc miesiącami nad jedną mapką, aby zachwycała bogactwem szczegółów i swoistą niepowtarzalnością. I w życiu bym nie powiedział, że technologia w jakikolwiek sposób ograniczała 2K. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie też, dajmy na to, symulatora lotów umożliwiającego fruwanie nad wirtualną Europą, bez skorzystania ze zdjęć satelitarnych i gotowych, trójwymiarowych map przedstawiających ukształtowanie terenu. Jeśli jakieś studio faktycznie chciałoby stworzyć jakiś ambitny symulator - ze wszystkimi realnie istniejącymi lotniskami i pełną, trójwymiarową "makietą" powierzchni ziemi, to mogą zacząć się schody. Dlatego właśnie zaznaczyłem w poprzednim poście, że nie każda gra musi być odpowiednikiem Matrixa i nie każdemu developerowi przeszkadza brak technologii pozwalającej na wymieniane wcześniej cuda :) Stwierdzenie, że deweloperzy są ograniczani przez technologią może być prawdą tylko częściowo i to zależnie od punktu widzenia - szczególnie od punktu widzenia samego developera :P Pamiętam, jak przed premierą MGS2 Hideo Kojima zachwycał się możliwościami PS2 twierdząc, że teraz może stworzyć to, na co nie pozwalał mu PSX. I wtedy faktycznie można było mówić tym, że twórcy mogą być w jakiś sposób ograniczani. Teraz jednak Kojima nie twierdzi, że kolejnego MGSa zobaczymy dopiero na PS5, bo obecna generacja ssie i nie daje mu pola do popisu. Na koniec jeszcze przypomnę - ja piję ciągle do realnych projektów, które faktycznie mogłyby teraz powstać, ale na drodze stanęłaby technologia. W planach jednak nie ma symulatora Ziemi i Wszechświata, więc ta kłótnia jest trochę z dupy. 09-02-2011, 00:44 Cytat:Teraz jednak Kojima nie twierdzi, że kolejnego MGSa zobaczymy dopiero na PS5, bo obecna generacja ssie i nie daje mu pola do popisu. nie, teraz tylko stwierdził, że PS3 nie wystarczyła do stworzenia tego, co planowali :)
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 09-02-2011, 00:48
To w takim razie pie**oli :D Przy okazji MGS4 też się rozpływał nad możliwościami technicznymi PS3, a nie powie mi chyba, że Rising będzie aż tak sprzętożerne. Zresztą - jeszcze niedawno miała miejsce odwrotna sytuacja - szef Crytek twierdził wszem i wobec, że CryEngine to tak genialne i rozbudowane narzędzie, że na konsole nie trafi nigdy. Teraz jednak CE3 trafił na konsole i reklamowany jest jako najnowocześniejsze developerskie narzędzie i w ogóle cuda wianki.
To tylko potwierdza fakt, że taka dyskusja jest do niczego, bo zależy jedynie od punktu widzenia i w gruncie rzeczy umiejętności samego developera. 09-02-2011, 00:50
Genialne są te zajawki od Rockstara. Tegoroczne gry, z L.A. Noir prawie na czele, skutecznie wypłuczą mnie ze wszelkich oszczędności.
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church
09-02-2011, 21:49
Wreszcie gra z "policyjną robotą" inside! Będą śledztwa, przesłuchania, szukanie śladów i kojarzenie faktów. Mam nadzieję. Oby nie okazało się, że te wszystkie motywy z podnoszeniem łusek, szukaniem śladów i przesłuchiwaniem świadków to nie z gamepleya są, ale z cutt-scenek...
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku" https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści 10-02-2011, 01:41
Ja wiem, czy tak super? Niby jego dokonania na polu filmowym są miejscami świetne, ale w wypadku takiej serii zmiana kompozytora wydaje mi się średnio dobrym pomysłem. Po przygodzie z ME2 wręcz nie mogłem sobie wyobrazić, żeby za OST miał odpowiadać ktoś inny, niż Wall.
10-02-2011, 13:07
Na sieci pojawiła się przedwczoraj beta Crysis 2 (na PC) jakby kogoś interesowało... Pograłem trochę, wywalało mnie co jakiś czas, więc jednak poczekam aż będzie finalne wydanie...
Ale ponoć na niektórych konfiguracjach można pograć ;-)
thug life
13-02-2011, 18:13
http://polygamia.pl/Polygamia/1,107165,9120099,Dead_Island_zyje__I_ma_nawet_nowy_zwiastun.html
Klimacik jest. Gejmplej chce. Twórcy mówili kiedyś o inspiracji LOST, przynajmniej w kwestii postaci (nie pamiętam już co to miało oznaczać :)). 16-02-2011, 22:56
Swoją drogą trzeci Juarez będzie się dział w czasach współczesnych i opowiadał o wojnie z handlarzami dragów na granicy Teksasu z Meksykiem :)
Fajny zwiastun Dead Island. Ciekawe, ile jeszcze poczekamy.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 17-02-2011, 18:55
Zwiastun rewelacyjny, ciekawe czy gra będzie oferowała podobne klimaty co w zwiastunie, czyli z jednej strony krwawa jatka, ale i niebanalność fabularna i ciekawe rysy postaci. Choć pewnie skończy się na rzeźni. A szkoda, bo brakuje takiego bardziej dramatycznego podejścia do tematu zombie w grach.
17-02-2011, 22:44 |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 4 gości |