Gry
Sniper Ghost Warrior - giera tak niedorobiona, że w niektórych fragmentach można się pociąć z frustracji. Snajperska rozgrywka przerywana cienkimi etapami "a la CoD", w których karabiny pierdzą jak odpalające trabanty. Garść błędów graficznych i praktycznie nieistniejąca fabuła.

I świetna, mimo wszystko, grywalność.

Lubię tę grę - za to, że zrywa z panującą teraz modą na klony wiadomo jakiej gry, że potrafi wyglądać naprawdę ładnie, że ma świetną mechanikę snajpienia i czadowy bullet cam, który nigdy się nie nudzi i zawsze powoduje, że rzucam pełne satysfakcji "HA!". Liczę na dopracowany sequel. Tymczasem 6/10, choć technicznie zasługuje góra na 4.

Odpowiedz
http://www.cdaction.pl/news-18427/powrot-komody-nowa-wersja-commodore-c-64-trafila-do-sprzedazy.html

[Obrazek: Powrot_kultowego_5138904.jpg]
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
The Force Unleashed - doszedłem dopiero do trzeciego bossa (bo gram na hardzie - taki kozak jestem), ale wiem już, co mi się podoba, a co nie. Podoba mi się klimat klasycznych Star Warsów tam, gdzie ma go tworzyć (początek z Vaderem - mocarny! Pierwsze etap ze szturmowcami - piękny), nie podoba mi się klimat NT w miejscach, w których ma się wytwarzać (level "złomowiskowy" - wizualny rzyg jak w filmach). Bardzo fajne i dynamiczne walki z bossami, fajny system combosów w normalnych walkach, świetny balans między koniecznością korzystania z miecza i z mocy. Ogólnie mechanika jest dobra - nie jest tak płynna jak w God of War, ale to też dobrze, bo tutaj combosy nie wchodzą same i czasem trzeba pomyśleć jak rozegrać jakąś sytuację.

A teraz wady:
- główny bohater trzyma miecz skierowany w złą stronę. Koleś, ostrze kieruj PRZED SIEBIE, nie za siebie. Czy ty jesteś jakiś niedorozwinięty?
- kiepscy przeciwnicy inni niż szturmowcy
- dziwne opóźnienie przy tym, jak wchodzi cios mieczem (to niby ma pokreślać jego impet? miecz powinien przechodzić przez przeciwników jak przez masło)
- nieproporcjonalne QTE - naciskasz dwa przyciski, a kolo robi skomplikowane akrobacje, które powinny wymagać jednak więcej zaangażowania
- renderowane przerywniki brzydsze niż grafika w grze
- poziomy proste jak w mordę strzelił, no ale w sumie to chodzona bijatyka, a nie przygodówka

FU ma też punkty za zatrudnienie Sama Witwera - dzięki temu bohater jest charakterystyczny, można go zapamiętać. No i voice acting to najwyższa półka. Ogólnie - jest fun. Gra ma jakiś taki old-schoolowy klimat, a dla mnie to zaleta. No i przerywniki filmowe są tam, gdzie ich miejsce - między etapami, a nie w ich trakcie. Może i trochę szkoda, że mając tak fajną mechanikę mocy i walki, zrobiono tylko prostą rąbankę, no ale cóż - nie będę narzekał na piecyk, że nie jest lodówką. 8/10, ale może ulec zmianie, zależnie od tego jak będą wyglądać kolejne etapy.

Odpowiedz
military napisał(a):główny bohater trzyma miecz skierowany w złą stronę. Koleś, ostrze kieruj PRZED SIEBIE, nie za siebie. Czy ty jesteś jakiś niedorozwinięty?
Pewnie twórcy o tym nie wiedzą i zaimplementowali to, żeby wyglądało cool ale jest kilka stylów walki choćby kataną lub ninja-to, gdzie trzyma się miecz ostrzem do dołu (w pozycji stojącej, do tyłu) i wykonuje zamaszyste ruchy. Jednak nie jest to zbyt precyzyjne i przydaje się tylko jeśli przeciwnik sam nie ma miecza i nie jest zbyt ruchliwy :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
To jest takie cool, że aż wygląda głupio.:) Mogli chociaż dać opcję wyboru stylu.

Odpowiedz
No i lipa! Nie pogram sobie w Splinter Cell: Chaos Theory. Pokazuje mi komunikat, że jest to gra na konsolę wcześniejszej generacji i możliwe jest ewentualne pobranie aktualizacji na stronie xbox.com/games - Niestety, aktualizacji takowej ani tam, ani gdzie indziej znaleźć nie mogę. Ba, nie wiem nawet czy da się grę "aktualizować" z poziomu pendrive (wcześniej updatowałem tak firmware do konsoli i mam najnowsze, więc nie w tym problem), bo nie mam jak internetu podpiąć do konsoli.

Kurde, a tak się napaliłem :(
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
A na komputerze grać nie możesz? Ja wszystkie Splintery przeszedłem na PC.
--
Laozi

Odpowiedz
W tym roku i tak wyjdzie zremasterowana do HD cała trylogia SC na PS3 i X360.

Odpowiedz
Dobra wiadomość, military! Chociaż możliwe, że to remasterowanie wiąże się w jakiś sposób z tym, że w ostatnich aktualizacjach firmware do X360 Microsoft zaprzestał wspierania gier z XBOX - kurde, gdybym to wiedział, nie aktualizowałbym najnowszym firmware a poszukał jednego z tych update'ów, gdzie jeszcze owo wsparcie było. Downgrade pewnie nie wchodzi w rachubę...

A tymczasem nie mam w co grać :( Polećcie coś w tym temacie, bo ostatnio nabrałem apetytu na skradanki.

@Hitch:
Cytat:A na komputerze grać nie możesz? Ja wszystkie Splintery przeszedłem na PC.

Odwykłem już od grania na kompie i nie wyobrażam sobie teraz siedzenia nad klawiaturą i myszką w Splinter Cell, kiedy przyzywczaiłem się do wygody pada.
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"

Odpowiedz
W grach wymagających precyzyjnego posługiwania się bronią palną "wygoda pada" to sprawa dosyć dyskusyjna.
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church

Odpowiedz
kwestia wprawy:)

Odpowiedz
Być może to tylko ja, ale od roku gram na konsoli w różne FPS'y i mam wrażenie, że już za cholerę nie osiągnę dokładności jaką mogę zaprezentować na piecu.
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church

Odpowiedz
Tylko że fpsy na konsole są tak konstruowane, żeby taka dokładność nie była potrzebna do przyjemnego grania.

Ja też już mam problemy z powrotem do myszki - ostatnio grywam w Jedi Outcast i mnie to sterowanie po prostu wkurza, zwłaszcza konieczność sięgania do klawiszy funkcyjnych.

Odpowiedz
Wawrzyniec napisał(a):W grach wymagających precyzyjnego posługiwania się bronią palną "wygoda pada" to sprawa dosyć dyskusyjna.
A dokładnie to jest potrzebne w klasycznych Splinter Cellach. Amunicji ogólnie jest mało i jak już trzeba kogoś zastrzelić, to lepiej trafić prosto w głowę. To samo tyczy się świateł. Malutkie żaróweczki potrafią być bardzo wkurzające, kiedy jest mało czasu na ich zneutralizowanie. Lubię pady od PS3, sam mam jednego podłączonego do kompa i np. gram na nim w NFS: Most Wanted, ale precyzyjne celowanie grzybkiem to wrzód na dupie.
--
Laozi

Odpowiedz
Hitch napisał(a):Lubię pady od PS3, sam mam jednego podłączonego do kompa i np. gram na nim w NFS: Most Wanted, ale precyzyjne celowanie grzybkiem to wrzód na dupie.

Stary, mimo że PS3 technicznie jest silniejsza niż Xbox i ogólnie trudno jej cokolwiek zarzucić, to w kwestii joypadów nie powstało dotąd nic wygodniejszego niż pad do 360. Uwierz - celowanie w głowy to żaden problem.

Odpowiedz
Chyba zajmę sobie czas w oczekiwaniu na zremasterowaną trylogię Splinter Cell (której pierwsze pre-ordery pojawiły się w złodziejskiej cenie 89 dolarów za pakiet) i na - oczywiście - majowe L.A. Noir, pogrywaniem w Rainbow Six Vegas. Rzecz jasna, czekam najpierw na Wasze opinie. Grał ktoś ;) Nie zawiodę się po Splinter Cellu, podobny klimacik?

Odpowiedz
military napisał(a):Tylko że fpsy na konsole są tak konstruowane, żeby taka dokładność nie była potrzebna do przyjemnego grania.

Owszem, ale grając na piecu nie mam wrażenia, że mógłbym jakiś ruch wykonać szybciej, czy bardziej dokładnie. Może powinienem trzymać się bijatyk :P.

Odpowiedz
Wawrzyniec napisał(a):Owszem, ale grając na piecu nie mam wrażenia, że mógłbym jakiś ruch wykonać szybciej, czy bardziej dokładnie.

To gra na piecu, wtf is your problem.:) Jednak jeśli ktoś przywykł do pada, nie musi rezygnować z konsolowej wersji z obawy że nie trafi w żarówkę.;)

Odpowiedz
Będę grał w FPS'owe nowości na piecu, gdy już zastąpię swojego liczącego 7 lat rzęcha. Do tego czasu pozostaje Xbox 360.

Odpowiedz
BezcelowyAlbatros napisał(a):Chyba zajmę sobie czas w oczekiwaniu na zremasterowaną trylogię Splinter Cell (której pierwsze pre-ordery pojawiły się w złodziejskiej cenie 89 dolarów za pakiet) i na - oczywiście - majowe L.A. Noir, pogrywaniem w Rainbow Six Vegas. Rzecz jasna, czekam najpierw na Wasze opinie. Grał ktoś ;) Nie zawiodę się po Splinter Cellu, podobny klimacik?

Dla mnie każdy Vegas to porażka na całego, oczywiście w kontekście serii Rainbow Six. Ostatnio grałem w "dwójkę Vegas" i odrzuciło mnie po 30 minutach. Denne AI, uproszczone opcje taktyczne, brak fazy planowania (podstawa każdego R6), brak wyboru ekipy itd. Ogólnie zwykła strzelanina z dnem tak głębokim jak kałuża.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości