Gry
Crash z PS1 to seria wszech czasów, nie tylko platformówka wszech czasów.:) Jak dla mnie dwójka jest najlepsza, ale i tak każda część z pierwszej trylogii ma u mnie dyszkę. Szkoda, że na emulatorach każda część w pewnym momencie się zacina - coś się nie uruchamia i po prostu nie przenosi do dalszego poziomu. No ale może zainwestuję w wersję na PSP. Gra jest tego warta.

Odpowiedz
Pixi, co z tego że Crysis 2 ma lepsze zaplecze techniczne, skoro "Uncharted" przy nieporównywalnie mniejszej gamie zastosowanych bajerów oddaje do użytku graczowi lepiej pomyślany i zbudowany świat, który dodatkowo żyje. Tak samo zamieszkujący go bohaterowie. To jest kwestia najważniejsza - czuć frajdę z przebywania w świecie gry z powodu klimatu, nie miliardów efekcików, którymi muszą się posiłkować twórcy gier rozbuchanych technicznie, ale pustych jak łepetyna Giertycha. Tak samo dobrze mi się gra w "Arkham Asylum" bez graficznych wodotrysków czy innych PhysXów, i zapewne taką samą radochę sprawi mi "Akrham City" lada dzień. A też bez latających banknotów w krypcie.

Ciesz się życiem bez czepiania się pierdół, które nie mają żadnego znaczenia w kontekście fabuły, grywalności czy urzekającej prezentacji (bo ta jest wypadkową talentu twórców, nie mocy sprzętowej grafiki) :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
(19-11-2011, 22:08)Arahan napisał(a): Mając porównanie Crysisa2 z U3 uważam, że rozmachem, artyzmem i grafiką U3 kopie dupę Cr2.

Rozmachem TAK, artyzmem ZDECYDOWANIE TAK, grafiką ZDECYDOWANIE NIE.

Fajnie to podzieliłeś, właśnie o to mi chodzi... Jest artyzm gry, artyzm i rozmach lokacji, wymyślność przeciwników... Ale to są inne elementy (oddzielne) od grafiki... Tak samo jak w grach samochodowych oddzielnymi elementami są dźwięki związane z tym co się dzieje w grze (praca silnika, hamowanie, zderzenia, itp.) a czym innym jest pogrywająca w tle muzyka... Oba elementy można oddzielnie oceniać...

Dla mnie to, że gra jest świetna i sprawia frajdę nie implikuje w to, że ma wypasioną grafikę bo w takim przypadku dojdziemy do absurdów jak wrzucanie serii Crash (świetnej nomen omen) jako przykładu dobrej grafiki (wtf)... Zaraz uznamy, że klasyczny i miodny Pacman lub Tetris mają zajebistą grafikę...

Final Fantasy VII na PSX i Shenmue na Dreamcast biją każdą grę z PS3 na głowę... Ale nie będę twierdził, że mają lepszą grafikę od serii Uncharted, Killzone czy Batmana AC, bo tak nie jest - nawet mimo, że artyzm stworzonych tam światów powala...

I dalej twierdzę, że Uncharted 3 to jedna z najlepszych gier w tym roku i bez problemu mogłaby zgarnąć wygrane w niemal wszystkich kategoriach (ale nie w kategorii "Najlepsza grafika")...
thug life

Odpowiedz
Cytat:(ale nie w kategorii "Najlepsza grafika")...
No a ja powtarzam znowu - pokaż mi na PC grę, która miała premierę w ciągu ostatnich 12 miesięcy i ma lepszą grafikę. I nie, nie obchodzi mnie to, że zastosowano gdzieś jakąś sztuczkę/rozwiązanie, czy wepchnięto tu czy tam jakiś efekt, o którego obecności nawet bym nie wiedział gdybym nie przeczytał i że to automatycznie czyni grafikę "lepszą".

Mam na myśli czysto estetyczne wrażenie, subiektywny odbiór strony AV.

Od razu mówię, że Crysis 2 mimo wszystko odpada ze swoimi modelami postaci i animacją. BF3 co najwyżej robi jeszcze jakieś wrażenie, chociaż oświetlenie wypada miejscami tak sobie.

Przesadzam celowo, ale nadal nie rozumiem po prostu czemu Uncharted nie kopie dupy graficznie. Nie wiem czym się kierować, wg. jakich standardów mam tę grafikę oceniać?

Odpowiedz
Mam pytanko, nie wiecie może czy PlayStation Network znowu padło ? W nocy wywaliło mnie z usługi i nie mogę się zalogować :/

Błąd - 8071053D :/

Odpowiedz
Strona też nie działa, więc to coś u nich. Może jakieś cyrki po wprowadzeniu ostatnich zmian do PSStore, bo nikt się aktualnie dostać do PSN nie może.

Odpowiedz
Dzięki za info. Platyna w U3 będzie musiała poczekać na połączenie internetowe :/

Muszę się pochwalić :P wczoraj skompletowałem :D

[Obrazek: xo2lh2.jpg]

Odpowiedz
(19-11-2011, 22:56)military napisał(a): Crash z PS1 to seria wszech czasów, nie tylko platformówka wszech czasów.:) Jak dla mnie dwójka jest najlepsza, ale i tak każda część z pierwszej trylogii ma u mnie dyszkę. Szkoda, że na emulatorach każda część w pewnym momencie się zacina - coś się nie uruchamia i po prostu nie przenosi do dalszego poziomu. No ale może zainwestuję w wersję na PSP. Gra jest tego warta.

Ja na emulatorach miałem inny problem... nie dało rady włączyć dwóch klawiszy kierunkowych jednocześnie czyli np. próba wyskoku w biegu kończyła się... brakiem wyskoku, bo drugi z przycisków nie był brany pod uwagę. Nie wiem czy to wina źle skonfigurowanego emulatora czy czegoś innego, ale w Crasha już grać się w ten sposób nie dało :(

I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott

Odpowiedz
(20-11-2011, 12:43)Arahan napisał(a): Dzięki za info. Platyna w U3 będzie musiała poczekać na połączenie internetowe :/

Muszę się pochwalić :P wczoraj skompletowałem :D

[Obrazek: xo2lh2.jpg]
+10 do braku seksu ;)

Odpowiedz
Pixi,, mylisz GRAFIKĘ z TECHNOLOGIĄ. Crysis 2 jest technologicznie lepszy niż Uncharted, ale to nie znaczy, że ma lepszą grafikę. To, że ktoś namaluje większy i bardziej szczegółowy obraz, nie znaczy że będzie on ładniejszy niż mały obraz impresjonistyczny. To ty cały czas mylisz pojęcia - GRAFIKA to przede wszystkim ARTYZM. To, o czym ty mówisz, to sprawy czysto techniczne, które z jakością grafiki mają o wiele mniej wspólnego - bo znam co najmniej 10 gier 2d sprzed 10-15 lat, które biją GRAFIKĄ nudnego i monotonnego Crysisa na głowę.

Równie dobrze możesz twierdzić, że nowe Star Warsy mają lepsze efekty od Parku Jurajskiego, bo jest ich więcej.

Odpowiedz
Albo, że są lepsze bo użyto nowszego oprogramowania i sprzętu. A chyba nie trzeba wspominać, że fotorealistycznego (jeden z niewielu efektów, który naprawdę zasługuje na to określenie) T-Rexa ze sceny ataku na jeepa w deszczu jeszcze nic nie pobiło.

[Obrazek: t-rex-jurassic-park.jpg]
Ale kiepawy efekt, bo użyli przedpotopowych komputerów!
--
Laozi

Odpowiedz
(20-11-2011, 11:39)piXi napisał(a): Jest artyzm gry, artyzm i rozmach lokacji, wymyślność przeciwników... Ale to są inne elementy (oddzielne) od grafiki...
Ja wiem czy tak oddzielne? Czy jakość tekstur, w wygląd których ktoś włożył mnóstwo pracy, które pozwalają zbudować odpowiedni klimat danej lokacji, oddać założenia projektu, nie jest rzeczą czysto artystyczną? Podobnież oświetlenie? Sprawa czysto techniczna, a jednak wpływająca na wygląd jako taki.

Właśnie gram w GTAIV i wiele można zarzucić samej stronie technicznej, ale artyzm właśnie (oświetlenie około 20:00 wieczorem masakruje) sprawia, że dla mnie to jedna z najładniejszych gier, przynajmniej w kategorii open world.

Odpowiedz
Cytat:+10 do braku seksu ;)

Choćby w nocy, więc raczej się to nie przekłada ;)
+ 10 do zazdrości ? ;):P

Odpowiedz
Jeżeli chodzi o artystyczne perełki to polecam Psychonauts:

[Obrazek: 1.jpg]

No i świeżego Skyrima, którego mroźne krainy powodują zlasowanie lewej półkuli:

[Obrazek: skyrim_dragon_dragon.jpg]
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
(20-11-2011, 13:14)Arahan napisał(a):
Cytat:+10 do braku seksu ;)

Choćby w nocy, więc raczej się to nie przekłada ;)
+ 10 do zazdrości ? ;):P
Nie, +15 do zazdrości i braku seksu ;(

Odpowiedz
Właśnie pooglądałem Gamplaye Uncharted 3 na YT i podjąłem męską decyzję. Na święta PS3 i cała trylogia. Trudno, przez tydzień będę wchodził do domu przez okno by nie naciąć się na wałek, ale jak przeżyję 7 dni to będzie szansa, że uda mi się zagrać.

A co do grafiki Panowie to trochę chyba niepotrzebne emocje. Grafika z definicji to jednak - w przypadku 3D - czysta matematyka i technologia. Więc nie ma się co denerwować, że ktoś patrzy pod tym kątem. Oczywiście mówiąc "ładna grafika" mamy na myśli odbiór estetyczny, niezależny od technikaliów. Jednak "najlepsza grafika" może oznaczać albo jedno, albo drugie, albo dwa w jednym. Idiotyzm rodem z konkursu Car of the year, gdzie ni cholery nie wiadomo czy faworytem będzie proekologiczny batyskaf, supersportowy bolid czy sztuka na kołach autorstwa włoskich stylistów.
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott

Odpowiedz
Nie ma za co, Indromanie :)
--
Laozi

Odpowiedz
A podziękował, podziękował :) Odpaliłem fragment, gdzie akcja toczy się na statku podczas sztormu. Odpadłem.

Odpowiedz
Akcja na statku jest jedną z najbardziej wymagających, a kilka "widoków" serwowanych przez twórców naprawdę potrafi zapewnić opad szczęki. Świetnie zaprojektowany rozdział (na poziomie miażdżącym trzeba się sporo nagimnastykować żeby przejść). Świetne widokowo są również poziomy w kanionie, gdzie gonimy karawanę (RDR się kryje).

Moje TOP widoki jeżeli chodzi o serię Uncharted:
1. Dżungla na Borneo z U2
2. Cmentarzysko statków z U3
3. Widok U-bota (nie powiem gdzie ;)) z U1.

Naprawdę polecam zapoznanie się ze wszystkimi częściami. Idę ciupać w 1 :D

Odpowiedz
Propos levelu na statku - warto dodać, że fizyka wody i zachowanie statku przeliczane są w czasie rzeczywistym (nie jest to opracowana z góry, zapętlona animacja), co chyba jakoś świadczy o poziomie technicznym U3.

Btw, PSN już podobno działa - była jakaś nieprzewidziana awaria po prostu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
3 gości