悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Cytat:Tylko, że Pingwin u Burtona był ZUPEŁNIE inną postacią niż ta znana z komiksów/seriali animowanych.
Tak jak i Batman, co z tego? Zostali ukazani LEPIEJ niż w pierwowzorze, więc na nich powinno się bazować. A najlepszym tutorialem dla AC jest AA. Gra długa nie jest i jak znalazł na wprawkę przed wyjściem w miasto :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
14-08-2012, 14:42
悟
Ponury schizol zabijający bandytów?
-- Laozi
14-08-2012, 15:03
悟
A ja bym chętnie pograł w adaptację filmów Burtona od Rocksteady z oryginalną obsadą w konwencji sandboxa w stylu GTA :)
-- Laozi
14-08-2012, 15:54
悟
Dlaczego? Dodać do linii fabularnej masę pobocznych zadań, może jakiś prolog z treningiem; pierdyliard rzeczy innych do roboty oraz zbierania, styl rozgrywki z serii "Arkham..." i voila. Instant hit gotowy :)
-- Laozi
14-08-2012, 16:03
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Zaprezentowano nowy tryb gry w Hitman: Absolution - Contracts, gdzie mozna tworzyc proste zadania (tj. wybierasz mape, a potem znajdujesz trzy cele, które maja byc glownymi celami misji, itp.) i rzucac wyzwania znajomym. Spoko pomysł, na pewno przedluzy troche rozgrywke poza fabułą.
15-08-2012, 14:48
悟
Pykam sobie właśnie w RDR: Undead Nightmare. Świetna sprawa! Zadziwia mnie, jak mało Rockstar zmienił w podstawce, a jak diametralnie inny od niej jest dodatek. Z rasowego akcyjniaka zrobił się wzorowy survival horror, gdzie ważniejszym od prucia w truposzy jest zerkanie na ilość amunicji i stosowanie z głową taktyki. O ile mniejsze mieściny można oczyszczać w stylu Rambo, tak przy większych nie ma po prostu amunicji tyle. Sklepy z bronią podczas apokalipsy przestały istnieć, a mieszkańcy podzielą się nabojami dopiero jak im pomożesz odeprzeć atak zgnilizny, zapracowując tym samym na ich zaufanie.
Powala przede wszystkim klimat. Lekka korekcja barwna, zmiana większości kawałków muzycznych na bardziej zorientowane w kierunku niepokojącego ambientu i parę zabiegów horrorowych kompletnie redefiniują odczucia względem tej klawej gierki. Miejsce konnych przejażdżek po gęsto zaludnionym przez wszelakie futrzaki stepie w upalnym słońcu zastępuje ostrożne przemierzanie opustoszałej pustyni połączone z wypatrywaniem potencjalnego zagrożenia, bo mały fałszywy krok może się skończyć lawiną trupów.
Doskonały przykład, jak można zwiększyć żywotność i tak bardzo obszernego tytułu. Zaś konwencja zombie horroru to strzał w dziesiątkę. Zabieg oryginalny, ale też wspaniale wykorzystujący istniejącą mechanikę rozgrywki.
Polecam, szczególnie Militarnemu, bo nie ma tu już długaśnych przegadanych misji, ani popylania z jednego końca mapy na drugi. Ot odwiedzanie kolejnych miast, pomaganie im i szukanie leku na "infekcję". Swoisty ekstrakt klawości RDR, tyle że z zombiakami :)
-- Laozi
16-08-2012, 20:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2012, 20:55 przez Hitch.)
.
Liczba postów: 27,853
Liczba wątków: 62
Potwierdzam! Według mnie Undead Nightmare to jeden z najlepszych dodatków w historii dodatków :)
16-08-2012, 22:23
悟
Dla mnie chyba najlepszy, bo jaki inny nie zmienia zbytnio gejmpleju, a przy okazji przebudowuje całkowicie konwencję gry? I to w naprawdę świetny sposób, nie kalając ani oryginału, ani przybranych realiów.
-- Laozi
16-08-2012, 22:30
.
Liczba postów: 27,853
Liczba wątków: 62
Undead Nightmare to taki zmieniatek, a nie dodatek :D
16-08-2012, 22:51
Banned
Widze, że cyberpunk/sci-fi ostatnio w cenie, tylko dlaczego wszyscy bohaterowie gier musza się teraz umieć bez problemu wspinac wszedzie? :/
Ale tekst: I am the hunter, why am I being hunted?! brzmi jak tragiczne scenopisarstwo. :)
http://polygamia.pl/Polygamia/1,107165,12307209,Chcecie_nowych_gier__Prosze_bardzo__Remember_Me_zabierze.html?bo=1
17-08-2012, 02:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2012, 02:12 przez Gal Anonim.)
Banned
Ładnie połączony zwiastun Hitmana z utworem The Killer autorstwa Fifth Movement:
17-08-2012, 13:45
Genialny cykl, wiele ciekawostek :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9lkVSU_o-7w[/youtube]
18-08-2012, 13:50
Stały bywalec
Liczba postów: 2,292
Liczba wątków: 34
Pograłem trochę w Sleeping Dogs i, cóż... niespodzianką raczej dla nikogo nie będzie, jeśli powiem, że GTA to-to nie jest. Sam zresztą nie spodziewałem się bóg-wie-czego, więc rozczarowania nie ma. Zacznę od minusów, a w zasadzie od jednego, póki co - model jazdy to jest w tej grze, po prostu, tragedia. Widać, że ten element rozgrywki, w przeciwieństwie do wzorcowego w tego typu grach, modelu z GTAIV, czy nawet w porównaniu z dużo gorszym od gry Rockstara z Mafii II, ma w Sleeping Dogs charakter stricte zręcznościowy i na dodatek bliżej mu do "ścigałek" z bardzo, ale to bardzo odległej przeszłości. Pojazdów jest tu raczej niewiele a w każdym bądź razie niewiele takich, które dają, jako-taką przyjemność z bujania się po mieście.
Za to cała reszta to czysta przyjemność. Póki co, najbardziej przypadły mi do gustu walki, hm, kung-fu - jest tu naprawdę spora liczba kombinacji a dodatkowo przy większej ilości przeciwników (10+), na dodatek uzbrojonych w różne kosy i lewary, stanowią niemałe wyzwanie. Nadto, wygląda to całkiem efektownie, choć do finezji starć z serii Arkham... co nieco Sleeping Dogs brakuje. No, ale odkryłem, że przez te ok. 3 godziny gry, najwięcej czasu spędziłem właśnie tłukąc mięśniaków na ulicy (tudzież lądując w szpitalu po starciu z nimi).
W przeciwieństwie do wzmiankowanej Mafii II - z którą bardziej mi się Sleeping Dogs kojarzy - jest tu dużo fajnych rzeczy do roboty "na boku". Wątek główny ledwo co napocząłem, większość czasu trawiąc na robienie misji pobocznych, mini-questów, zbieraniu walizek z forsą, hakowaniu kamer CCTV, etc. (choć obawiam się, żeby znowu nie było, tak jak zawsze w moim przypadku, czyli kilkadziesiąt godzin na robieniu poboczy, a potem na łapu-capu wątek główny, bo gra zaczyna nudzić...). Te mini-questy, o których wspomniałem, to nic nadzwyczajnego (przynajmniej na razie), ale udzielając się na "poboczach" zyskuje się doświadczenie, leveluje postać, co daje nam dostęp do nowych, unikalnych umiejętności, wyposażenia, broni i strojów. Te ostatnie są o tyle ciekawe, w przeciwieństwie do GTA, że oprócz "bajeranckiego" wyglądu zwiększają, np. siłę naszych ciosów, zmniejszają odnoszone obrażenie, itp. W ogóle prosty element RPG to dość interesujący dodatek, którego dotąd w klonach GTA nie uświadczyłem (chyba w Saint Rows był?).
Miasto jest, niestety, dość małe (mniej więcej wielkości "mafijnej" Empire Bay), co może być plusem, albo minusem, w zależności, co kto lubi. Z jednej strony dojazdy na misje nie zajmują wiele czasu, z drugiej do zwiedzania w stylu GTAIV jest niewiele. Owszem, jest masa zakamarków "i dziurek w które warto spojrzeć" ;-) ,ale rozmachu z gry R* nie uświadczycie. Za to wizualnie jest ślicznie - szczególnie ładnie wygląda, hm, Hong-Kong nocą w strugach deszczu... Do tego dać trzeba, że optymalizacja gry jest dla mnie rzeczą wprost zadziwiającą - jak to może tak ładnie wyglądać i chodzić tak elegancko?!
Fabularnie przyzwoicie, choć trochę cliché - choć w sumie głównie o to chodzi, żeby przyciągnać fanów konkretnych gatunków filmowych. Protagonista to konkretny badass, budząca respekt postać, z przeszłością i chęcią zemsty. Motyw zemsty to jest to, co lubię wszędzie - dlatego najbardziej podobał mi się np. właśnie Assassin's Creed 2 - dlatego w historię ze Sleeping Dogs wciągnąłem się z miejsca.
Zapomniałem o minusie jeszcze jednym - polska wersja gry. Odpaliłem wczoraj, w dniu premiery i spolszczenie wydało mi się cholernie dobre, zwłaszcza, jeśli idzie o dialogi. Zero kompromisu. Wczoraj wyszedł patch i zniknęła wersja polska - nie tylko mi, ale wszystkim graczom. Już spodziewałem się kolejnego chamskiego ruchu ze znanej z monopolistycznych zagrań Cenegi, która jest dystrybutorem gry na Polandię i nie w smak jej jeśli ktoś kupuje coś taniej gdzie indziej niż u nich, ale na oficjalnym forum gry developerzy wyrazili zdziwienie i obiecali sprawie się przyjrzeć. Więc jest nadzieja.
Ogólnie grę polecam, dość fajna pigułka na chorobę "nie-mogę-się-doczekać-gtaV". Całkiem jej nie uleczy, ale przyniesie być może pewną ulgę w cierpieniach ;-)
18-08-2012, 15:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2012, 15:58 przez BezcelowyAlbatros.)
Banned
Ten koleś jest żalosny. Gada takie pierdoły o dojrzałości gier, a potem robi kupy udajace filmy. Okropne.
http://polygamia.pl/Polygamia/1,107162,12326903,Panowie__dorosnijta_w_koncu__Tworca_Heavy_Rain_o_branzy.html
Wole bajki Petera Molyneuxa, bo gość chociaż ładnie mówi i szczędzi mi protekcjonalnego tonu.
18-08-2012, 17:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2012, 17:48 przez Gal Anonim.)
Zastanawialiście się jak wydostać się z Arhkam City i rozpocząć eksplorację Gotham ;)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UvP4eQxNjQ4[/youtube]
22-08-2012, 13:21
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Wiecie co wychodzi u nas 7 września? Arkham City GOTY :) Na allegro z przesyłką jest po 160 zł.
27-08-2012, 20:51
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Na trzy najważniejsze platformy, bejbe. Zgadniesz jakie? :)
28-08-2012, 07:20
Stały bywalec
Liczba postów: 851
Liczba wątków: 7
koronex1989
29-08-2012, 09:30
悟
Albo od początku tak miało być (dlatego ani razu nie dali posłuchać łysola), albo ugięli się pod naciskiem fanów. W każdym razie to plus, ale i tak chyba nie zagram. Za to ciekawostką jest, że motion capture 47 odegrał Ethan z "Lostów" :)
-- Laozi
29-08-2012, 09:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2012, 09:39 przez Hitch.)
Stały bywalec
Liczba postów: 2,026
Liczba wątków: 1
Podobno początkowo mieli problem z podpisaniem kontraktu (Bateson zapewne życzył sobie niemałej kwoty) i dlatego zrezygnowali. Dopiero po lamencie fanów wznowili rozmowy.
29-08-2012, 17:17
|