Gry
W Dishonored zacząłem grać, parę godzin później - jestem pod OGROMNYM wrażeniem. To jak miks Half-Life 2, Bioshocka i Thiefa, łączący najlepsze elementy tych gier i unikający ich wpadek (rozwlekłość HL2, monotonia BS, ślamazarność Thiefa). Co prawda jeszcze za wcześnie, żeby wyrokować, ale świat przedstawiony, kolorowa grafika, voice acting, przyjemność zwiedzania - po prostu miód.

Odpowiedz
Ostatnio zaliczyłem sobie remake "Stridera" i stwierdzam, że to bardzo dobra gra. Swego czasu zagrywałem się w automatowy orignał oraz kontynuację, więc nową wersję zwyczajnie musiałem sprawdzić i nie rozczarowała. Całość dla odmiany osadzono w gatunku metroidvanii, chociaż też nie do końca, bo zamiast jednej dużej mapy jest podział na kilka większych sekcji, przez co czasami dokucza backtracking, ale nie na tyle, aby gra męczyła. Jak to w tego typu grach bywa, na początku postać nie posiada praktycznie żadnych umiejętności poza skokiem i siekaniem mieczem, z czasem jednak zdobywamy nowe zdolności, dzięki którym można zyskać dostęp do wcześniej niedostępnych miejsc. Gierka ma całkiem ładną grafikę, chociaż otoczenie mogłoby być bardziej zróżnicowane, bo często ma się wrażenie zwiedzania podobnych miejscówek, ale może to też poniekąd wina samego stylu i kolorystyki. Niemniej wizualnie jest dobrze, muzyka również trzyma poziom i nawiązuje do ery 16 bitów, co tylko potęguje specyficzny klimacik. Jak ktoś lubi takie dwuwymiarowe labiryntowe platformery z dużą liczbą bossów, znajdziek i męczących paluchy sekcji zręcznościowych, to będzie wniebowzięty. Ja byłem,tym bardziej, że na promocji gra kosztowała mnie tylko 20zl. Czekam na sequel!

Odpowiedz
(01-08-2015, 21:53)military napisał(a): W Dishonored zacząłem grać, parę godzin później - jestem pod OGROMNYM wrażeniem. To jak miks Half-Life 2, Bioshocka i Thiefa, łączący najlepsze elementy tych gier i unikający ich wpadek (rozwlekłość HL2, monotonia BS, ślamazarność Thiefa). Co prawda jeszcze za wcześnie, żeby wyrokować, ale świat przedstawiony, kolorowa grafika, voice acting, przyjemność zwiedzania - po prostu miód.
Mowilem. Jezeli cos Cie dalej zawiedzie (a nie sądze) to koniecznie sięgnij po DLC, w którym dostajesz osobną, równoległą fabułe dla mordercy Dauda. Jezeli chodzi o rozgrywke to jest IMO znacznie lepsza (np. gdy korzystasz z blink to gra się pauzuje, wiec latwiej mozna robic ciekawsze akrobacje). Gra zawodzi wlasciwie tylko fabularnie - bo po prostu troche sprawia wrazenie dopisanej na sile do intrygujacego swiata i rozgrywki. No i Corvo jest nieco bezpłciowy, ale to akurat nie jest taki problem (acz Daudem gra mi sie przyjemniej).

Na dwojke czekam z niecierpliwością.

Odpowiedz
Tę grę w dużej mierze "robi" możliwość dostosowania HUD-a. Pierwsza rzecz, jaką zrobiłem, to wyłączenie wskaźników celu - i od razu poczułem się błogo jak np. w Soul Reaverze. Pozostało odkrywać.

Jeśli chodzi o wady, to wszystkie postaci wyglądają dość podobnie i raczej ich nie rozróżniam, a fabuła wydaje się przewidywalna - choć cieszę się, że nie bawili się w oczywisty twist, tylko od razu pokazali, kto jest spiskowcem.

BTW: czy jakbym nie załatwił nikogo podczas ucieczki z więzienia, to komunikaty policji i niektore dialogi byłyby inne?

Odpowiedz
(02-08-2015, 17:27)military napisał(a): BTW: czy jakbym nie załatwił nikogo podczas ucieczki z więzienia, to komunikaty policji i niektore dialogi byłyby inne?
Tak. W ogole to czy zabijasz ludzi, robisz burdy, czy raczej przekradasz się niezauważony robi różnice w dialogach i w końcowej misji.

Cytat:a fabuła wydaje się przewidywalna
Tak jest. Grę robi atmosfera, swiat i rozgrywka.

Odpowiedz
Mimo wszystko dialogi i postaci na razie fajne - no ale z taką obsadą to nawet dialogi w Gears of War byłyby fajne.:)

Odpowiedz

Fajniutkie.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Pierwszy zwiastun "Mafia III".
Wrzucam sam link, bo przez YT trzeba się logować:

http://www.eurogamer.pl/articles/2015-08-05-mafia-3-pierwszy-trailer

Wietnam, Hendrix, The Animals - będzie dobre :) muszę w końcu w 2 zagrać.

Odpowiedz
(05-08-2015, 12:40)Pelivaron napisał(a):

Fajniutkie.

Patrząc na te wszystkie gameplay'e to mi to wygląda jak na jakiś mod do BF'a.

A tutaj fragmenty gameplay'u

Odpowiedz
Fuckin A, Mafia 2 to moja ulubiona kopia GTA :)
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Mafia 2 nawet nie ma startu do jedynki.

Odpowiedz
Kolejny żałosny klon GTA? Dżizas, nawet dobrej animacji poruszania się głównego bohatera nie potrafią zrobić.

Odpowiedz
(08-08-2015, 17:15)Arahan napisał(a): Mafia 2 nawet nie ma startu do jedynki.

Dark Souls 2 na tle poprzedniczki wypada słabo, natomiast na tle innych eRPeGów (w które grałem) jest świetna. Jak jest z Mafią? Podejrzewam, że do poziomu jedynki się nie zbliżyła, ale ciekawi mnie, czy broni się jako gra sama w sobie (z braku lepszego określenia), a nie jako kontynuacją genialnej gry.

(Pytam, bo zastanawiam się, czym umilić sobie czas przed premierą Armikoga).

Odpowiedz
Jedna rzecz, która wkurza mnie w Dishonored: punktacja po misjach i trofea. Niby można grać na milion sposobów, ale ekran podsumowania pokazuje, że jest tylko jeden "właściwy": nie można zabijać ani zostać wykrytym. Złamiesz zasadę - nie zaliczasz misji na 100%. Ależ mnie to wkurrrrrza. Po co robić grę z tyloma możliwościami, a potem karać gracza za to, że z nich korzysta? Np. miałem możliwość załatwienia bliźniaków: przez wybuch pary (przy czym ginie także niewinna osoba, więc sorry), wysłanie do obozu pracy (sorry, nie będę wspierał handlarza niewolnikami) albo po prostu nożem w gardło. Ostatnia opcja wydała mi się najbardziej "moralna", ale sorry - twórcy myślą inaczej, misja zaliczona tylko częściowo.

Ta gra nie powinna mieć żadnych statystyk ani osiągnięć. Powinno się w nią grać tak, jak się zechce, bez żadnych "motywatorów".

Odpowiedz
Nie ma za to żadnej kary, wiec nie wiem jaki w tym problem.

Odpowiedz
Ostatnio pogrywam w Spec Ops The Line i musze powiedziec, że jest bardzo dobrze. Owszem AI przeciwników woła o pomstę do nieba(przeciwnicy nie chowają się za osłonami, potrafią wybiec metr od mojego bohatera i nakurwiać w osłonę cały magazynek), ale za to liczebność może irytować i dawać w kość. Sama fabuła jest inspirowana powieścią Jądro Ciemności Conrada więc jest naprawde super, zwłaszcza klimat zasypanego burzami piaskowymi Dubaju. Jestem gdzieś w trzecim rozdziale i gra wciąga aż miło.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Crov, problem jest taki, że w podsumowaniu jest to oznaczone jako coś, czego nie zrobiłeś: "Niewidoczny? Brak zaznaczenia". To jest mechanizm typowy dla gier, który ma skłaniać gracza do osiągania lepszych wyników. Czyli że jest tam coś,co mogłem osiągnąć, ale nie osiągnąłem. I to mnie irytuje, bo mechanizm działa prawidłowo: tak jak dawniej high score. Pokazuje, że misję można było przejść "lepiej". W grze, w której tak istotna jest fabuła i wczuwka, to moim zdaniem szkodzi całości, zmniejsza "immersję".

Odpowiedz
(08-08-2015, 17:15)Arahan napisał(a): Mafia 2 nawet nie ma startu do jedynki.

Nie jestem w sobie w stanie przypomnieć nawet jednej misji z Mafii II, a z takiej jedynki, mimo tego że ogrywałem ją zaraz po premierze, pamiętam naprawdę bardzo dużo.

Odpowiedz
Mafia 2 to gra z gatunku: zagrać, nawet z przyjemnością i zapomnieć.

Odpowiedz
@Danus

Przełącz sobie na poziom hard to się w drugiej połowie gry zesrasz. Zdarzało mi się utknąć na jakimś fragmencie na kilkadziesiąt minut. Po zaliczeniu gry zastanawiałem się nad przejściem całości na very hard żeby zgarnąć platynę, ale po przetestowaniu jakiegoś późniejszego poziomu wywiesiłem białą flagę. Byłaby to zbyt frustrująca przeprawa.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
15 gości