Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
(21-08-2015, 12:20)military napisał(a): Gdyby gra dostosowywała się do stylu gry, dawałaby większe wyzwania dla ludzi grających w takim stylu, a jednocześnie nie zachęcała do zmiany tego stylu, hm? Skoro gra się dostosowuje do mojego skradania, czemu jest coraz łatwiejsza? Czemu zachęca mnie do pójścia "na głośno" dawaniem głośnych broni?
Zaraz... To w końcu gra ci sugeruje skradanie czy rozwałke, bo już nie rozumiem? Przed chwila mowiles, ze tworcy subtelnie nakierowuja na skradanie, a teraz, że zachecaja rozwałki. Gra nie zachęca, gra daje ci opcje. Jak kupujesz pistolet to on cię nie zachęca do zastrzelenia sąsiada, ale daje ci taką opcje. :) To, ze masz możliwość to znaczy tylko, że masz możliwość, a nie że ktoś chce, żebyś tak zrobił. Tak jak pisalem, sens jest taki: gra zachęca jeżeli inna opcja jest nieefektywna albo karana w rozgrywce (bo "kary" fabularne się nie liczą - są gry, które zawsze kończą się smutno czy źle).
Cytat:Może nasza dyskusja ma tylko podłoże semantyczne, bo inaczej rozumiemy to hasło. Tak czy inaczej - gram od pierdziestu lat i widziałem może z dziesięć gier, które dostosowują się do gracza.
To moze chociaz podaj mi przykład tych gier, bo ja dalej nie mam pojecia jaka jest róznica między grami, w których wybierasz ścieżke, a tymi w których gra się dostoswuje.
21-08-2015, 12:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2015, 12:30 przez Gal Anonim.)
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
1. Dishonored daje dwie czy trzy możliwości, ale BARDZO WYRAŹNIE SUGERUJE WŁAŚCIWY SPOSÓB GRANIA, nagradzając takie granie (przez rozwój fabuły czy zmieniające się elementy leveli). Ile razy można to powtarzać?:)
2. L4D dostosowuje się do gracza: dobiera wyzwania i bossów do twoich umiejętności w czasie rzeczywistym, dzięki czemu nigdy nie jest za trudna ani za łatwa.
TES (choć nie lubię): levelowanie potworów, możliwość zmiany specjalizacji itp. - zależnie od tego, dokąd pójdziesz na danym levelu doświadczenia, spotkasz tam inne potwory (poza niektórymi kluczowymi miejscami). Wyzwanie jest kształtowanie w zależności od tego, jak szybko rozwijasz postać i gdzie się kierujesz.
Alien Isolation: potwór uczy się twoich sztuczek i uodparnia na nie, zaczyna cię szukać tam gdzie się zwykle kryjesz i przestaje zwracać uwagę na rozpraszające gadżety, których często używasz.
Słowem: gra DOSTOSOWUJE SIĘ do gracza, tak jak cały czas powtarzasz, a nie daje trzy drogi - skradanie, walka, dialogi. Czaisz wreszcie, ziom?
21-08-2015, 12:55
Banned
(21-08-2015, 12:55)military napisał(a): 1. Dishonored daje dwie czy trzy możliwości, ale BARDZO WYRAŹNIE SUGERUJE WŁAŚCIWY SPOSÓB GRANIA, nagradzając takie granie (przez rozwój fabuły czy zmieniające się elementy leveli). Ile razy można to powtarzać?:)
No wlasnie chcialbys, zebys przestał to powtarzać, bo powtarzasz bzdury. :) Rozwój fabuły nie sugeruje jak masz grać. (Gdyby oba zakończenia były pozytywne to co byś zrobił? :) - Nota bene gra ma trzy zakończenia.*) Zmieniające się elementy leveli nie sugerują jak masz grać. To, że w grze robisz zadanie i w efekcie twoich poczynań na końcu zadania ginie dziecko to nie znaczy, że twórcy mówią: "Grałeś niewłaściwie." To, że w grze robisz zadanie i w efekcie dziecko przeżywa to nie znaczy, że twórcy mówią: "Grałeś właściwie." Twórcy mówią, że grałeś niewłaściwie tylko, jezeli to, co zrobiłeś jest albo nieefektywne, albo kończy się porażką (tj. quest zostaje przerwany, misja jest nieudana, etc. - nie dostajesz zakończenia albo musisz powtarzać grę: np. gdy zabijesz postać, którą musisz eskortować). Dishonored bardzo wyraźnie sugerowało by granie skradane, gdyby podczas otwartej walki przeciwnicy szybko byliby w stanie zabić gracza i starcie z nimi byłoby nieefektywne - a jest przyjemnością, a do tego gra daje ci ku temu możliwości. Tak jak mowilem, otwarta walka jest również prawidlową opcją w tej grze. To, że fabularnie prowadzi gdzie indziej to nie jest argument. (Zwłaszcza, że fabularnie generalnie Dishonored jest mało satysfakcjonujace.)
*A wczesniej wspominales też Silent Hill, jako gre, ktora nie sugeruje i nie potrzebuje podsumowan, choc ma conajmniej kilka zakończeń w tym także "złe", które również nie oznaczaja, ze gracz grał w zły sposob.
Cytat:Słowem: gra DOSTOSOWUJE SIĘ do gracza, tak jak cały czas powtarzasz, a nie daje trzy drogi - skradanie, walka, dialogi. Czaisz wreszcie, ziom?
Spoko. (Aczkolwiek mozliowść zmiany specjalizacji nijak tutaj nie pasuje.) :)
21-08-2015, 13:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2015, 13:14 przez Gal Anonim.)
Talking Head
1. W kwestii DH już się nie dogadamy, więc kwestia druga: oczywiście, że SH ma kilka zakończeń, ale w trakcie gry nie wiesz, do którego zmierzasz - i to jest piękne! To oczywiste, że chcesz uzyskać najlepsze, ale nikt ci nie mówi: nie używaj tego, oszczędź tego gościa, wykonaj tę misję poboczną. Co innego storytelling, co innego sugerowanie, jak grać. SH mówi: graj jak chcesz, potem zobaczymy co z tego wyniknie. Początkowo nawet nie jest oczywiste, że może być wiele zakończeń.
2. Zmiana specjalizacji pozwala ci modyfikować swój styl gry.:)
21-08-2015, 13:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2015, 13:39 przez military.)
Banned
(21-08-2015, 13:39)military napisał(a): 1. W kwestii DH już się nie dogadamy, więc kwestia druga: oczywiście, że SH ma kilka zakończeń, ale w trakcie gry nie wiesz, do którego zmierzasz - i to jest piękne!
No to jak w Dishonored. :)
Cytat:2. Zmiana specjalizacji pozwala ci modyfikować swój styl gry.:)
Zgadza sie. Ale nie wiem dlaczego uwazasz, ze musi to byc koniecznie jakos na poznym etapie gry. (Bo przecież nie TES jedyne pozwala na wybór stylu gry w taki sposob.)
Enyłej, odpalaj DLC. Granie Michaelem Madsenem jest fajne. :)
21-08-2015, 14:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2015, 14:21 przez Gal Anonim.)
Talking Head
1. Oczyyywiiiście, że wiesz. Nie dość, że po każdej misji masz wskaźnik chaosu, to jeszcze w tutorialu wyskakuje ci CHAMSKA PLANSZA, tłumacząca, jak chaos przekłada się na rozgrywkę!
2. Madsen był w tej grze prawie tak znudzony, jak Dourif.:)
21-08-2015, 15:46
Banned
(21-08-2015, 15:46)military napisał(a): 1. Oczyyywiiiście, że wiesz. Nie dość, że po każdej misji masz wskaźnik chaosu, to jeszcze w tutorialu wyskakuje ci CHAMSKA PLANSZA, tłumacząca, jak chaos przekłada się na rozgrywkę!
Ale to nijak nie oznacza, że wysoki chaos oznacza coś złego, ani tym bardziej, że dostaniesz za to "złe" zakończenie. :)
Cytat:2. Madsen był w tej grze prawie tak znudzony, jak Dourif.:)
Graj, nie pierd... :)
21-08-2015, 15:49
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,121
Liczba wątków: 57
Zakończyłem Spec Ops The Line. Jedna z najlepszych gier w jakie kiedykolwiek grałem. Fabuła jest wyśmienita, sama rozgrywka jest sztampowa z masą akcji jak to bywa w tego typu produkcjach, ale to tylko tło dla reszty. To jedna z lepszych interpretacji klasycznej powieści Conrada, to tak jakby oglądać współczesną wersję Czasu Apokalipsy która wżyna się w mózg a pod koniec daje kopa w ryj i ciężko się po tym podnieść. Polecam bo to nietuzinkowe spojrzenie na wyidealizowanych amerykańskich bohaterów i ich współczesne konflikty.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
22-08-2015, 16:13
Talking Head
Remajkują Gyrosy - grę, która do dziś wygląda po prostu dobrze. Czego dowodzi fakt, że przez połowę slajdów myślałem sobie: "no, troszkę to poprawili", a dopiero potem zdałem sobie sprawę, że to, co podoba mi się bardziej, to wersja oryginalna.
http://gamezilla.komputerswiat.pl/publicystyka/2015/08/gears-of-war-vs-gears-of-war-ultimate-edition-porownanie-graficzne-gry-z-2006-roku-z-remakiem,6
No bez jaj, to chyba jakiś DEmake. Góra to oryginał sprzed 9 lat, dół to wersja "nowej generacji"(!!!). Popatrzcie choćby na chodnik.
22-08-2015, 18:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2015, 18:15 przez military.)
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Pisałem o tym jakiś czas temu.
Prawda jest taka, że to w sumie jest remake, natomiast nowa wersja jak dla mnie wygląda beznadziejnie, cały klimat i styl oryginału poszły się po prostu walić.
22-08-2015, 20:47
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
No tak, Sony wypuszcza swoje flagowe serie wyśmienicie odrestaurowane to Microsoft oczywiście musi robić to samo tylko na opak :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
22-08-2015, 23:07
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
http://www.ppe.pl/news-38199-godzina_rozgrywki_z_upiekszonego_gears_of_war___kampania_dziala_tylko_w_30_fps.html
Gears of War na XO działa tylko w 30 klatkach, co było konieczne by zapewnić wyższą jakość grafiki LOL. Rozumiem ten argument przy Uncharted 4, które jest na chwilę obecną najbardziej imponującą wizualnie grą (a przecież jeszcze nawet nie wyszła), ale przy czymś takim? XO jest słabszy od PS4, wiadomo, ale bez przesady :D
24-08-2015, 09:14
Legions of the Fog
Liczba postów: 2,290
Liczba wątków: 25
kupiłem Air Conflicts: Vietnam - niby gra nowa, ale jakościowo jest słabizna straszna; grafika w ciul słaba, nawet nie ma budynków na ziemi (zbyt wiele) tylko jpg. Latanie ujdzie, (jak się włączy widok z kokpitu) ale fizyka lotu jest uproszczona do granic możliwości. I przeżyłbym te braki, jednak misje są beznadziejne - zabij działko= nowa misja, zabij kolejne działko = nowa misja itd. Do tego teatr wojny jest tak ubogi, że pomagający mi ludzie nic nie robią i musisz wszystko sam wykonać, więc cokolwiek lata i jest twoje to tylko ruchome dekoracje. Kolejnym minusem jest to, że zaczyna się w powietrzu i walka trwa na wydzielonym przez wielkie sciany terenie, no proszę ale to jest coś, czego oczekiwałbym na automacie w 1995 roku. Całość dobija słaby voice acting i odgłosy rodem z Amigi500. Gra ma straszne braki pod każdym względem. Bardzo odradzam (wersja PS3)
2/10
loading podpis...
24-08-2015, 14:40
Talking Head
Jeśli strzelanki powietrzne, to tylko Ace Combat Assault Horizon.
10/10, aż mi przypomniałeś i dziś sobie poprztykam.:)
24-08-2015, 15:12
Stały bywalec
Liczba postów: 779
Liczba wątków: 1
A propo remake'u Gyrosów to i tak tego nic nie przebije.
24-08-2015, 15:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-08-2015, 18:47 przez Turus.)
Banned
Gram w Jagged Alliance 2 1.13. Polecam. Żałuje, że do dziś nie powstała żadna gra tego typu, która byłaby równie ciekawa i grywalna. :/ Chyba, ze ktos jakies zna to poprosze o polecanie. :D
24-08-2015, 15:50
Talking Head
Crov, Shadow Company - równie stare, jeszcze lepsze.
24-08-2015, 17:25
Dużo pisze
Liczba postów: 640
Liczba wątków: 0
Sorry, za dygresyjny post, ale nie wiem w którym miejscu umieścić to pytanie.
Czy ktoś z Was gra online w FIFE 15 na PS4??
Maciek Niedźwiedzki, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Sep 2013.
24-08-2015, 17:31
Banned
@military,
Tylko, ze w Jagged Alliance 2 fajna jest dowolność i otwartość świata wraz z rozwojem sił buntowników. To mi sie podoba oprocz samej walki taktycznej. W nowym XCOM było to stosunkowo nieźle zrobione. A np. w skądinąd całkiem niezłym "Silent Storm" brakowało mi tego elementu. Wiesz, połaczenie elementów RPG, startegii, prostego zarządzania i taktycznej strzelaniny.
24-08-2015, 17:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-08-2015, 17:33 przez Gal Anonim.)
Banned
Gejmplej z Hitmana. Wyglada jak Hitman, wiec spoko. Rozwiazanie z tym, ze niektorzy przeciwnicy rozpoznaja cie w przebraniu to dobry pomysl, a na pewno lepszy niż to, co bylo w Absolution.
29-08-2015, 16:44
|