CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,317
Liczba wątków: 29
O, skoro masz GTA 4 to dobrze wyjaśnisz.
Bo mnie właśnie chodzi o to, żeby mieć to fizyczne wydanie, zainstalować z niego. Żeby nie pobierać całości (jeśli już to jakąś wymaganą końcówkę).
Więc po kolei, na przykładzie GTA 4:
1. Kupuję sobie używkę, bez kodu
2. instaluje ją z płyt (?) - jeśli się da.
3. I co dalej? Jest możliwość, żeby nie kupować, ściągać już pełnej wersji cyfrowej?
Pytam bo jeśli taka wersja fizyczna jest bezużyteczna (nie użyję nawet do instalacji)to czemu ludzie sprzedają ją za ciężkie pieniądze? Bo wychodzi, że kupię sobie używkę za 60 PLN a później i tak muszę kupić cyfrową za następne 50?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
22-09-2022, 13:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2022, 13:22 przez shamar.)
Stały bywalec
Liczba postów: 13,323
Liczba wątków: 77
(22-09-2022, 13:21)shamar napisał(a): O, skoro masz GTA 4 to dobrze wyjaśnisz.
Bo mnie właśnie chodzi o to, żeby mieć to fizyczne wydanie, zainstalować z niego. Żeby nie pobierać całości (jeśli już to jakąś wymaganą końcówkę).
Więc po kolei, na przykładzie GTA 4:
1. Kupuję sobie używkę, bez kodu
2. instaluje ją z płyt (?) - jeśli się da.
3. I co dalej? Jest możliwość, żeby nie kupować, ściągać już pełnej wersji cyfrowej?
Pytam bo jeśli taka wersja fizyczna jest bezużyteczna (nie użyję nawet do instalacji)to czemu ludzie sprzedają ją za ciężkie pieniądze? Bo wychodzi, że kupię sobie używkę za 60 PLN a później i tak muszę kupić cyfrową za następne 50?
Jeżeli kupiłeś używkę i ktoś użył już kodu to po ptokach. No chyba, że gra nie miała kodu i instalowała oraz uruchamiała bez niego, ale to rzaaadkość.
W kwestii GTA IV o ile pamiętam, to pierwsze wydanie gry aktywowało się poprzez przypisanie kodu do konta Games for Windows Live. Potem Rockstar z tego zrezygnował i przeniósł aktywację do ich apki Rockstar Club, a teraz aktywacja jakiegokolwiek kodu zakupionego na rynku wtórnym (warunek - kod nie był użyty) przypisuje się do konta Steam.
To o co pytasz w punktach 1-3 w zasadzie dotyczy tylko jednej sytuacji - gra jest tak stara, że instalowała się wyłącznie na systemie operacyjnym i nie nie miała mechanizmu aktywacji z wymaganym połączeniem internetowym i nie dopisywała się do platformy typu Steam, Origin. Tak jak kiedyś z pirackim Windowsem XP, gdzie z 1 klucza korzystała cała Polska. Po prostu weryfikacja kodu odbywała się w systemie użytkownika, a nie na serwerze dostawcy. Duża część starych gier jest jednak "konwertowana" pod aktywację kluczem na platformach, bo po prostu w nowych laptopach czy komputerach nie montuje się napędów CD/DVD. Wszystko leci z neta, jest zintegrowane z aktualizacjami i bajerami.
Po co ludzie kupują używki? Pewnie dla wartości kolekcjonerskiej i okładek aby postawić sobie je na półce. To tak jak z używanymi opakowaniami po iPhone'ach na OLX - ludzie je kupują bo wierzą, że posiadanie opakowania z logo Apple zwiększa długość e-penisa.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
22-09-2022, 13:37
CGI Paul Walker
To bardzo niedobrze. Bo chciałem mieć na półce GTA 4 i kilka starszych gier. Ale jeśli to się absolutnie do niczego nie przyda...
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
22-09-2022, 13:54
Stały bywalec
Liczba postów: 13,323
Liczba wątków: 77
Ja na półce mam na przykład stare płyty z grami (około 80 sztuk), które były dodawane do miesięcznika CD-Action. Niemal wszystkie instalują się z kodem dodanym do płytki, tyle że ich już nie użyję bo nie mam napędu CD w laptopie :) Same klucze nie pasują też do żadnej platformy, żeby je pobrać elektronicznie i dodać do Steama bo kiedy były wydawane to nikt jeszcze o Steamie nie myślał.
Jeżeli szukasz jakiegoś starego tytułu, który jest DRM-free to zajrzyj na Gog.com - bardzo często po zakupie dostaniesz dostęp na koncie do paczki do pobrania, którą wypalisz na płytkach CD samodzielnie jeżeli wolisz już grać bez Steamów i innych cudów.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
22-09-2022, 14:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2022, 14:23 przez Snappik.)
CGI Paul Walker
Z CD-A też mam jeszcze sporo starych. Z takich ""wolnych" pudełkowych kupiłem sobie "Godfather", "Mafia", "Hitman - kwadrylogia", "Carmagedon 2000" i coś tam jeszcze.
W planach mam m.in. GTA - SA, to jeszcze było na klucz.
No ale z tymi nowszymi to chyba będzie lipa.
22-09-2022, 15:30
Stały bywalec
Liczba postów: 2,694
Liczba wątków: 0
Jak chcesz się bawić w fizyczne wydania to chyba najlepiej nadal to działa na konsolach. Zwłaszcza na Xboksie którego obecna generacja jest bodajże wstecznie kompatybilna aż do jedynki wyłącznie. Chociaż widać że i tu dość szybko przedstawiają się na cyfrę i kto wie czy PS6 będzie miało czytnik.
Ja w domu już od dawna nie mam nawet odtwarzacza CD. Parę ulubionych płyt leży gdzieś w kartonie z powodów czysto nostalgicznych, ale nie wyciągam ich w ogóle bo i po co jak wszystko mam w telefonie/pc na zawołanie.
Co do hurr/durr ludzie szybko się przyzwyczaili do wypożyczania, to ja się do niczego nie musiałem przyzwyczajać. Za smarka filmy też mało kto miał swoje chyba że się z TV nagrało. Chodziło się do wypożyczalni. Kupowanie filmów na własność to u mnie w skali całego życia raczej epizod.
Zbieranie to też nie moja broszka, chociaż przyznam że książki ładnie wyglądają na półce i jak ktoś przyjdzie nowy to łatwiej rozmowę zagaić, bo tytuły same się w oczy rzucają, a na czytnik przecież nie spojrzy.
Co do zmieniania istniejących filmów/gier, to też nie widzę problemu. W odmętach netu zalega każda możliwa wersja. Wystarczy wystarczająco długo pogrzebać. A jak wyłączą internet? Wtedy szukanie wczesnych nieocenzurowanych kreskówek Disneya będzie moim najmniejszym problemem :)
22-09-2022, 21:22
CGI Paul Walker
Ale ja nie chcę "szukać w necie" nieocenzurowanych wersji tylko je mieć na półce ;)
22-09-2022, 22:13
Stały bywalec
Liczba postów: 2,694
Liczba wątków: 0
A to sobie kupuj i stawiaj, przecież nie bronię :)
Jak pisałem wyżej w takim razie najłatwiejszym rozwiązaniem jest obecnie konsola, bo tam jeszcze do niedawna obowiązywała zasada, że fizyczna gra musi być obecna na nośniku i musi się odpalać bez dostępu do neta.
23-09-2022, 07:08
CGI Paul Walker
Ale ja nie mam konsoli. Jestem Pctowcem !)
Elo, elo.
Ktoś mi pisze na OLX, że GTA 4 (z game for windows) chodzi normalnie. Można zainstalować i grać.
Lecą w wała, żeby sprzedać
27-09-2022, 00:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2022, 00:25 przez shamar.)
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Shamar i jego problemy. Ostatnio GTA4 było w promocji na Xboxie za chyba 5 zł. Na Series S gra zapierdala w 60 fpsach aż miło.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
29-09-2022, 04:48
CGI Paul Walker
Ale ja chcem fizyczną wersję z dodatkami na PC :)
29-09-2022, 10:08
.
Liczba postów: 27,654
Liczba wątków: 61
Ja w pełni rozumiem zachciankę shamara, ale niestety nie jest to prosta sprawa: wszyscy producenci gier jak jeden mąż przechodzą do wszystkiego co możliwe online, właśnie po to, żebyś nie był właścicielem gierki, którą kupisz. Jedyne co można zrobić, to tak jak ktoś wcześniej wspomniał: kupić starą konsolę PS3 czy Xboxa 360, tam nakupować fizycznych gier i można grać do końca świata o ile masz prąd i konsola się nie zepsuje.
29-09-2022, 10:31
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
(29-09-2022, 10:08)shamar napisał(a): Ale ja chcem fizyczną wersję z dodatkami na PC :)
Wiem i rozumiem. Próbuję jedynie subtelnie zasugerować, że się spóźniłeś jakieś 15 lat na to i są łatwiejsze i tańsze rozwiązania :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
29-09-2022, 14:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2022, 14:12 przez Hitch.)
Agent Mossadu
Liczba postów: 32,036
Liczba wątków: 4
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
15-10-2022, 00:35
Agent Putina
Liczba postów: 4,359
Liczba wątków: 21
Tak tylko przypominam, że już za dwa dni najważniejsza growa premiera roku.
Wielki powrót najprawdziwszej strong female character we współczesnej elektronicznej rozrywce.
16-10-2022, 18:24
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,189
Liczba wątków: 71
Wiadomo, jutro po robocie będzie grane:)
Teraz gram w "Scorn" i jeśli ktoś ma nowego Xboxa i jest fanem twórczości Gigera i Beksińskiego to niech bierze game passa i odpala, bo gra klimatem i całym stylem wizualnym po prostu niszczy, coś totalnie niepokojącego, obrzydliwego a jednocześnie pięknego i fascynującego. No i nie ma strzelania do milionów wrogów tylko klimat, eksploracja i rozwiązywanie całkiem nieźle pomyślanych zagadek, które są też dosyć trudne bo gra obywa się bez żadnych dialogów, napisów czy innych tego typu rzeczy a stawia w 100% na wizualną opowieść i nie prowadzi gracza za rączkę. Można wsiąknąć w ten pojebany świat.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
16-10-2022, 19:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-10-2022, 20:26 przez slepy51.)
Agent Putina
Pierwsze doniesienia na temat Requiem są... niepokojące. Po pierwsze - zjebana optymalizacja. Cóż, zacząłem na razie powtórkę Innocence i nigdzie mi się nie spieszy. Liczę, że trochę to upatchują przez najbliższe tygodnie.
Gorsze są porównania do wiadomego sequela od Shitty Dog. Najwyraźniej chodzi jednak o cięższą, bardziej pesymistyczną wymowę względem jedynki, nie zaś o fabularne fikołki kończące się połamanymi kończynami. Co prawda już jedynka była dość ponura, how much more black could this be?
Poza tym gra jest jakieś dwa razy dłuższa od Innocence. Jedynka była short and sweet, obawiam się, że dwójka może okazać się rozlazła (znów, jak ukochane dziecko Cuckmanna).
17-10-2022, 21:52
Stały bywalec
Liczba postów: 6,932
Liczba wątków: 2
Scorn ma skurwiały system save'ów. Raz cofnęło mnie prawie godzinę do tyłu, teraz utknąłem w soft locku, mając zapis 3 sekundy przed śmiercią.
Klimat jest 10/10 ale przez te zjebane save'y nie mam ochoty znowu tego odpalać.
17-10-2022, 22:06
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,189
Liczba wątków: 71
Paszczak napisał(a):Pierwsze doniesienia na temat Requiem są... niepokojące. Po pierwsze - zjebana optymalizacja.
Pograłem wczoraj na xboxie jakieś 3 godzinki i jeśli ktoś nie ma w oczach licznika klatek na sekundę i reaguje histerycznie na jakieś małe spadki animacji to nie widzę tutaj nic, co mogłoby popsuć przyjemność z grania. Ja osobiście żadnych większych niedoróbek nie zauważyłem (jakieś okazjonalne przenikanie się postaci i to w sumie tyle) a płynność rozgrywki przy ślicznej grafice jest taka jaka powinna być, nawet przy większej ilości szczurów w drugim rozdziale nic nie spowalniało itp.
No a odnośnie historii to na razie fajnie się rozkręca, Amicia to ta sama zajebista postać, Hugo też tak samo wkurwiający, żadnych fabularnych fikołków typu golf nie stwierdzono póki co ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
18-10-2022, 11:40
Agent Putina
Och, nie mam wątpliwości, że jako całość Requiem zdetronizuje fałszywego bożka ND. Ale poczekam, aż wersja pc trochę się ustabilizuje.
EDIT: Spróbowałem odpalić, wersja z GOGa. Komputer zaczął dławić się na wczytywaniu menu (jedynka chodzi mi na ultra, ostatnio odświeżałem sterowniki przy okazji SpajderMana - też chodzi płynnie na wysokich), potem gra odmówiła wyświetlania czcionek.
Tak, zdecydowanie poczekam.
18-10-2022, 12:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2022, 14:14 przez Paszczak.)
|