Hell on Wheels (AMC)
już oficjalnie: stacja AMC zamówiła pierwszy sezon. gdyby nie świeże jeszcze rozczarowanie Walking Dead, napisałbym, że szykuje się śmiercionośna dawka epy, a tak muszę jedynie stwierdzić, że zapowiada się zarąbiście. sam zarys fabuły ma ode mnie 10/10.

akcja osadzona będzie w latach 60-tych XIX wieku. tylko teraz nie wiadomo, czy w czasie wojny secesyjnej czy tuż po niej. w każdym razie koleś nazwiskiem Cullen Bohannan, były żołnierz skonfederowanej armii Południa (słowo "były' wskazuje, że jednak po wojnie), powodowany chęcią zemsty wyrusza w pościg za żołnierzem Unii, który zamordował mu żonę. żądza zemsty prowadzi go wprost na zachodnią budowę pierwszej transkontynentalnej kolei Union Pacific Railroad, co zapewne będzie dla niego okazją, aby zmierzyć się z tamtejszą zorganizowaną przestępczością. tytuł serialu stanowi nawiązanie do jak najbardziej autentycznych wydarzeń - WikiWisdom podsuwa skrótowy ich opis.

budowa kolei w USA to materiał na 10 sezonów serialu z odcinkami po 60 minut każdy i super, że ktoś wreszcie bierze się za ten temat, a jeszcze superowiej, że tym kimś są ludzie z AMC.

rok po wybuchu wojny secesyjnej rząd federalny, wykorzystując chaos, przeforsował dwie ustawy, które odegrały kluczową rolę w kształtowaniu obrazu Ameryki drugiej połowy XIX wieku. pierwszą z nich była Ustawa o Gospodarstwach Rolnych - The Homestead Act, drugą - Pacific Railway Act. rząd przekazał firmom kolejowym ponad 620 tys. kilometrów kwadratowych ziem, czyli prawie dwa razy tyle, ile wynosi powierzchnia Niemiec. według ustawy o linii kolejowej Pacyfiku, firma Union Pacific (UP) miała położyć tory na zachód od Omahy, a Central Pacific (CP) – na wschód od Sacramento. te dwie linie miały się ze sobą spotkać. w trakcie realizacji obydwu projektów wyszły na jaw skutki rządowych dotacji.

oderwani od swojej ziemi, rodzin i domów pracownicy najemni zaczęli tworzyć - za cichym przyzwoleniem korporacji UP - gangi napadające i terroryzujące mieszkańców tych terenów, przez które miała przebiegać kolej. wydarzenia te uznaje się za początek formowania się struktur zorganizowanej przestępczości w USA. ustawa przyczyniła się także później pośrednio do holokaustu Indian w Górach Skalistych (sprawa Siedzącego Byka). po drugie, ponieważ firmy kolejowe dostawały ziemie i pożyczki w zależności od ilości położonych przez nie torów, to właściciele tych firm mieli zachętę do tego, by kłaść tory jak najszybciej, bo w ten sposób szybko otrzymywali pomoc od rządu federalnego. przełożyło się to na jakość torów oraz na ich długość – pokusa otrzymania rządowej jałmużny sprawiała, że firmy wcale nie szukały jak najkrótszej możliwej drogi z punktu A do punktu B – wręcz odwrotnie: zdając sobie sprawę, że koniec rządowych subwencji jest bliski, firmy kolejowe, zamiast łączyć tory ze sobą, kładły je dalej równolegle do siebie, a potem występowały o dotacje za ich położenie.

jak widać, materiału do wykorzystania jest od groma, a wmontowanie w to wszystko motywu zemsty może tylko podnieść poziom epy na niebotyczną wysokość i spowodować, że orgazmotron załączy mi się na najwyższe obroty.

krótko: jest na co czekać.

pierwszy obrazek:
[Obrazek: anson-mount-amc-hell-on-wheels.jpg]

Odpowiedz
jeśli kogoś to interesuje - w role Cullena Bohannana wcielił się kompletnie dla mnie anonimowy gostek nazwiskiem Anson Mount:

[Obrazek: NEvO9jgcvS8jyy_1_1.jpg]

[Obrazek: 101215hell-on-wheels-amc1.jpg]

oby okazał się lepszy niż, co tu dużo gadać, miękkim dydem robiony szeryf z Walking Dead - i oby spuścił wpierdol paru łebkom z armii Północy, najlepiej dziurawiąc ich seryjką z colta ;)

Odpowiedz
To ja dodam tylko, że akcja serialu toczy się PO wojnie secesyjnej, a premiera latem/jesienią przyszłego roku.

Odpowiedz
Cytat:To ja dodam tylko, że akcja serialu toczy się PO wojnie secesyjnej

też już do tego doszedłem ;)

aha, sezon pierwszy będzie liczył 10 odcinków.

Odpowiedz
Przed obejrzeniem serialu koniecznie przeczytajcie: The Truth About the "Robber Barons"

Budowa kolei transkontynentalnej w USA była, po pierwsze, niepotrzebna, a po drugie, była tak gigantycznym wałkiem korupcyjnym (chciałoby się rzec: przekrętem stulecia), że współczesne inwestycje publiczne przy niej to wzór przejrzystości i uczciwości.

Odpowiedz
no nareszcie, w koncu serial w deadwoodowych klimatach, choc amc zrobilo juz wczesniej pewną westernową miniaturkę <ok>
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej

Odpowiedz
Pierwszy zwiastun:

http://www.slashfilm.com/hell-wheels-trailer-amc-western/

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=78zEDBmHwbU[/youtube]

Wygląda po prostu ok - czyli dobrze. Przyznam szczerze, że sutki, po obejrzeniu tego zwiastuna mi nie sterczą.

The cast includes Anson Mount (Hick, the Straw Dogs remake) as Cullen Bohannon, a Confederate soldier in search of revenge; Dominique McElligott (Sam Rockwell’s wife in Moon) as Lily Bell, “a housewife caring for her ill husband,” and Common playing Elam, a freed slave. Additionally, Colm Meaney, Ben Esler, Eddie Spears, and Philip Burke are cast. You’ll see most of them here, in glimpses at least.

Odpowiedz
Jak rzekł Crov, jest ok, czyli dobrze <ok> Niezmiernie cieszy obecność Teda Levine'a w obsadzie.

Odpowiedz
Mnie smuci natomiast obecnosc "Komona" tj. tego fajnego rapera z Terminator Salvation.
Cos mi sie wydaje, ze calego projektu wyjdzie ladna pocztowka z kilkoma fajnymi scenami i nic wiecej. Obym sie mylil :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz

Odpowiedz
Dziwne, że jeszcze nikt nie skomentował. Zwiastun całkowicie OK. Nie napalam się może na arcydzieło, ale tak czy siak, nie ma bata żebym tego nie zobaczył. AMC + tematyka= z tego musi wyjść coś dobrego.

Na marginesie. Zaczyna mnie wkurzać, że gdy tylko wydaje mi się że pomału się wyrabiam z nadrabianiem seriali, to za chwilę znów wyskakuje jakaś warta uwagi pozycja (vide Shadow Line ostatnio, za chwilę Hell on Wheels itd). Ludzką rzeczą niemożliwe jest ogarnięcie wszystkiego :)
Twenty dollars! Let's go da movies!
------------
Sklep hand made sprzyja dobremu samopoczuciu. A najfajniejsza jest Tekstokracja, a także pierwszy taniec!

Odpowiedz
Nikt nie skomentował, bo serial zapowiada się wybornie, trailery potwierdzają, że będzie super, więc nad czym tutaj debatować?

Odpowiedz
(23-07-2011, 15:25)Maciejas napisał(a): AMC + tematyka= z tego musi wyjść coś dobrego.

Podobnie myślałem przed premierą "Walking Dead". Liczę, że tym razem twórcy nie dadzą dupy i zaserwują coś na poziomie BB.

Odpowiedz
Przy Walking Dead tragedia była większa, bo ten serial miał dodatkowo świetynch twórców (Robert Kirkman + Frank Darabont).

Odpowiedz
Jestem po pierwszym odcinku. Ani nie kupił, ani nie zniechęcił mnie do reszty serii. To AMC, więc pewnie to przez zbyt wysokie oczekiwania.Krytycy zachwycali się widokami, a dla mnie za dużo blue/green screena. Generalnie na poziomie 3+ jest tam wszystko, poza głównym bohaterem, który póki co ssie.
Nie liczyłem na Deadwood i tak sobie myślę, że ostatecznie trudno oczekiwać od starej jak świat westernowej formuły "wkurwiony mąż chce pomścić zabitą przez złych ludzi żonę" jakiejś oryginalności, więc ostatecznie 3+ się należy.

Odpowiedz
Serialu jeszcze nie widziałem, bo w sieci T coś ciężko znaleźć wersję HD, ale jeśli chodzi o
(07-11-2011, 21:08)joozeek napisał(a): To AMC, więc pewnie to przez zbyt wysokie oczekiwania.
to mnie na szczęście to nie dotyczy. Tzn. zbyt wysokie oczekiwania. AMC za bardzo sobie nagrabiło w ostatnich miesiącach. Co serial to jakieś problemy. A to z dogadaniem się z twórcami Mad Man, dzięki czemu premiera piątej serii zawita na ekrany 16 miesięcy po zakończeniu czwartej, a to kłótnie z ekipą Breaking Bad, które zakończyły dopiero groźby Vince'a Gilligana, że sprzedadzą serial innej stacji, a to wywalenie Darabonta i obcięcie budżetu The Walking Dead (jedynej produkowanej przez nich serii), że o finale The Killing nie wspomnę. Bo rozumiem, że ktoś z władz widział ostatni odcinek przed jego emisją?

AMC połowę swoich seriali zarzyna, a drugą połowę próbowała, ale im się nie udało, bo trafili na zbyt inteligentnych creatorów. Do dupy z taką stacją...

Odpowiedz
I dodaj jeszcze anulowanie bardzo dobrego Rubiconu, który okazał się zbyt ambitny. Cóż. Seriale AMC dużo lepiej wypadają na papierze...
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Nie no seriale mają świetne, chodzi mi raczej o podejście samej stacji. Jak czytałem przez ostatnich parę miesięcy newsy na temat AMC i ich serii, to dosłownie miałem wrażenie, że ktoś ich sabotuje :)

Odpowiedz
Ooo tak... u mnie też nagrabiło sobie anulowaniem Rubiconu i kiepskim The Killing.
No nic - dziś wieczorem się przekonam czy AMC ma tendencje spadkową, czy nie.

Odpowiedz
Po pierwszym odcinku lekki niedosyt, ale widzę potencjał dla rozwoju w dalszych częściach. Zresztą niezbyt lubię seriale, które "sprzedają" większość atrakcji już w pilocie. Bohannon niejednowymiarowy, mocny i słaby jednoczesnie. Tylko ci tubylcy rażą. Trochę słabe odczucie autentyczności, zbyt dużo wody i mydła za mało kurzu. Ale to dopiero początek.
Calcat iacentem vulgus

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon