Indiana Jones
Duzo, mocno, szybko. Mysle, ze bedzie ok. Taki tam film na raz, ewentualnie powtorka co dziesiec lat.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Jak myślicie? Czy jak film rozbije bank to zrobią szóstkę w ciągu 3 lat? :)
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Bob Iger już w 2016 roku powiedział, że to nie będzie ostatni film. I choć KK zapewnia, że nie zrecastują postaci, sądzę że za jakiś czas powstanie jakiś remake albo coś w tym guście. Harrison już chyba definitywnie powiedział pas.

A może będą próbowali zrobić z tego uniwersum. Wobec tego, że Ke Huy Quan ma ostatnio świetną passę i mówił, że jeśli by go chcieli, to chętnie wróci jako Short Round, może pójdą w tę stronę. Abstrahując już od tego czy to ma sens. No i były plotki o tym serialu skupiającym się na Abnerze Ravenwoodzie (ojcu Marion).
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
Nie rozbije, za mało boomerów, a młodzież ma to w dupie.

Odpowiedz
Seans w kinie jest obowiązkowy, bo od czasu "Poszukiwaczy" za guwniaka (staruszkowie ledwie wyciągnęli mnie z kina) samo logo Paramount wywołuje u mnie hardona nadziei, że zaraz zmieni się w wiadomą górę z openingu:)

Ten Indy to w sumie nie mój Indy. Zgodnie z charakterem postaci, szukającej najprostszych rozwiązań (wiadoma scena na rynku), powinien być teraz brodatym mentorem z błyskiem w oku, prowadzącym finger-management młodszej ekipie.

Belmondo kiedyś w wywiadzie zapytany o udział w filmach akcji powiedział, że daje sobie spokój, bo nie chce być "latającym dziadkiem". A był wtedy krótko po 50. Ford nie ma tego problemu - no i luz.

Ale w sumie nie o tym.

Jestem ciekaw, jak różni się percepcja przygód Indiany w PL i na Zachodzie.
U nas odbiór był raczej zerojedynkowy - wow, co za przygoda, kto to wymyślił, ale czad!
Tam mieli podbudowę w postaci setek pulpowych komiksów, filmów, książek Haggarda i Borroughsa (czego twórcy nie ukrywali).
Więc może - nie wiem - my oglądaliśmy Indianę jako superbohatera, a oni troszkę jak "Hot Shots" lub "Czy leci z nami pilot?".

W tym sensie - wyłapywali cytaty i nawiązania do istniejących w szerokiej świadomości dzieł, do których my nie mieliśmy dostępu?

Hm.

Odpowiedz
(13-02-2023, 12:36)JohnnyCash napisał(a): Belmondo kiedyś w wywiadzie zapytany o udział w filmach akcji powiedział, że daje sobie spokój, bo nie chce być "latającym dziadkiem". A był wtedy krótko po 50. Ford nie ma tego problemu - no i luz.

No i nie był w tym swoim postanowieniu zbyt konsekwentny, skoro w wieku 65 lat wystąpił w "Dziewczynie dla dwóch", gdzie...

;)

Odpowiedz
Ale z fajnym metakomentarzem :)

Odpowiedz
Komedie się nie liczą :).

Odpowiedz
Oj tam, oj tam ;)

Odpowiedz
(13-02-2023, 12:36)JohnnyCash napisał(a): Jestem ciekaw, jak różni się percepcja przygód Indiany w PL i na Zachodzie.
U nas odbiór był raczej zerojedynkowy - wow, co za przygoda, kto to wymyślił, ale czad!
Tam mieli podbudowę w postaci setek pulpowych komiksów, filmów, książek Haggarda i Borroughsa (czego twórcy nie ukrywali).
Więc może - nie wiem - my oglądaliśmy Indianę jako superbohatera, a oni troszkę jak "Hot Shots" lub "Czy leci z nami pilot?".

W tym sensie - wyłapywali cytaty i nawiązania do istniejących w szerokiej świadomości dzieł, do których my nie mieliśmy dostępu?

Hm.

Brzmi to na bardzo ciekawe zagadnienie. Chętnie bym zgłębił trochę temat. Masz może namiary na jakieś materiały o tym?
.

Odpowiedz
(13-02-2023, 14:01)srebrnik napisał(a):
(13-02-2023, 12:36)JohnnyCash napisał(a): Jestem ciekaw, jak różni się percepcja przygód Indiany w PL i na Zachodzie.

Hm.

Brzmi to na bardzo ciekawe zagadnienie. Chętnie bym zgłębił trochę temat. Masz może namiary na jakieś materiały o tym?

Nie mam, niestety. To taka luźna refleksja, bo przecież Allan Quatermain od Haggarda był wcześniejszy (choć filmy z Chamberlainem późniejsze), a scena jak Indy jest wleczony na biczu za samochodem to niemal 1:1 akcja z "Dyliżansu" Forda. I zakładam, że przykłady można tu mnożyć.

Odpowiedz
Na przykład w "Poszukiwaczach..." w scenie, gdy Indy przeskakuje z konia na ciężarówkę, pomysł (a i konkretne ujęcia) pochodzi wprost z jednego z filmów o Zorro. Na początku i końcu tego filmiku są sceny ze starych filmów i ich odpowiedniki w Indym (ta z ciężarówką również):

Odpowiedz
Przy czym warto zaznaczyć, że nigdy nie było oficjalnie potwierdzone, że to w ogóle powstaje. A jak Indy V namiesza w box office, to pewnie będą chcieli doić markę.

Odpowiedz
(13-02-2023, 09:56)Albertino napisał(a): I mamy próbkę tego rzekomo wybitnego faceliftingu, który chyba jednak (ciężko powiedzieć po dwóch sekundach) dalej wygląda sztuczniej niż deepfake'i z youtube'a :P

Prawie poziom Paździocha zmartwychwstałego.

W ogóle wygląda to źle, a Indiana jakiś chyba nie w formie. Pozostanę przy Trylogii i starym serialu. Chyba czas na odświeżenie z nowym aktorem, a Forda obsadzić w jakimś cameo.
Captain Obvious

Odpowiedz

Odpowiedz
Meh/10
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Strasznie to sztuczne, wymuszone i pozbawionego jakiegoś... ducha? Calość wygląda bardzo "klinicznie", "cyfrowo". Obawiam się też że to babsko będzie tu grać pierwsze skrzypce. Niestety.

Odpowiedz
Tragicznie to nie wygląda. Na pewno bardziej zachęcająco, niż poprzedni trailer + pościgi prezentują się lepiej niż w czwórce. Wymuszają ode mnie ten kredyt zaufania.

Odpowiedz
O Borze drogi <facepalm>
Znacie trailer z gorzej dopasowaną muzyką? Już chyba jakieś czarne rapsy byłyby bardziej na miejscu niż Sympathy For The Devil przeplecione z oryginalną muzyką z Indiany :/

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości