13-02-2023, 11:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2023, 11:11 przez Bucho.)
|
Indiana Jones
|
|
Duzo, mocno, szybko. Mysle, ze bedzie ok. Taki tam film na raz, ewentualnie powtorka co dziesiec lat.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
Bob Iger już w 2016 roku powiedział, że to nie będzie ostatni film. I choć KK zapewnia, że nie zrecastują postaci, sądzę że za jakiś czas powstanie jakiś remake albo coś w tym guście. Harrison już chyba definitywnie powiedział pas.
A może będą próbowali zrobić z tego uniwersum. Wobec tego, że Ke Huy Quan ma ostatnio świetną passę i mówił, że jeśli by go chcieli, to chętnie wróci jako Short Round, może pójdą w tę stronę. Abstrahując już od tego czy to ma sens. No i były plotki o tym serialu skupiającym się na Abnerze Ravenwoodzie (ojcu Marion).
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.
13-02-2023, 11:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2023, 11:27 przez Dirk.)
Seans w kinie jest obowiązkowy, bo od czasu "Poszukiwaczy" za guwniaka (staruszkowie ledwie wyciągnęli mnie z kina) samo logo Paramount wywołuje u mnie hardona nadziei, że zaraz zmieni się w wiadomą górę z openingu:)
Ten Indy to w sumie nie mój Indy. Zgodnie z charakterem postaci, szukającej najprostszych rozwiązań (wiadoma scena na rynku), powinien być teraz brodatym mentorem z błyskiem w oku, prowadzącym finger-management młodszej ekipie. Belmondo kiedyś w wywiadzie zapytany o udział w filmach akcji powiedział, że daje sobie spokój, bo nie chce być "latającym dziadkiem". A był wtedy krótko po 50. Ford nie ma tego problemu - no i luz. Ale w sumie nie o tym. Jestem ciekaw, jak różni się percepcja przygód Indiany w PL i na Zachodzie. U nas odbiór był raczej zerojedynkowy - wow, co za przygoda, kto to wymyślił, ale czad! Tam mieli podbudowę w postaci setek pulpowych komiksów, filmów, książek Haggarda i Borroughsa (czego twórcy nie ukrywali). Więc może - nie wiem - my oglądaliśmy Indianę jako superbohatera, a oni troszkę jak "Hot Shots" lub "Czy leci z nami pilot?". W tym sensie - wyłapywali cytaty i nawiązania do istniejących w szerokiej świadomości dzieł, do których my nie mieliśmy dostępu? Hm. 13-02-2023, 12:36 (13-02-2023, 12:36)JohnnyCash napisał(a): Belmondo kiedyś w wywiadzie zapytany o udział w filmach akcji powiedział, że daje sobie spokój, bo nie chce być "latającym dziadkiem". A był wtedy krótko po 50. Ford nie ma tego problemu - no i luz. No i nie był w tym swoim postanowieniu zbyt konsekwentny, skoro w wieku 65 lat wystąpił w "Dziewczynie dla dwóch", gdzie... ;) 13-02-2023, 13:16
Ale z fajnym metakomentarzem :)
13-02-2023, 13:18 (13-02-2023, 12:36)JohnnyCash napisał(a): Jestem ciekaw, jak różni się percepcja przygód Indiany w PL i na Zachodzie. Brzmi to na bardzo ciekawe zagadnienie. Chętnie bym zgłębił trochę temat. Masz może namiary na jakieś materiały o tym?
.
13-02-2023, 14:01 (13-02-2023, 14:01)srebrnik napisał(a):(13-02-2023, 12:36)JohnnyCash napisał(a): Jestem ciekaw, jak różni się percepcja przygód Indiany w PL i na Zachodzie. Nie mam, niestety. To taka luźna refleksja, bo przecież Allan Quatermain od Haggarda był wcześniejszy (choć filmy z Chamberlainem późniejsze), a scena jak Indy jest wleczony na biczu za samochodem to niemal 1:1 akcja z "Dyliżansu" Forda. I zakładam, że przykłady można tu mnożyć. 13-02-2023, 14:15
Na przykład w "Poszukiwaczach..." w scenie, gdy Indy przeskakuje z konia na ciężarówkę, pomysł (a i konkretne ujęcia) pochodzi wprost z jednego z filmów o Zorro. Na początku i końcu tego filmiku są sceny ze starych filmów i ich odpowiedniki w Indym (ta z ciężarówką również):
13-02-2023, 14:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2023, 15:43 przez Dirk.)
Serialowy Indy dostaje kosza:
https://www.msn.com/pl-pl/rozrywka/news/nikt-ju%C5%BC-w-niego-nie-wierzy-s%C5%82ynny-bohater-trafi%C5%82-do-kosza/ar-AA19j9qN?ocid=winp1taskbar&cvid=20fb155e42f440e59948086599dff2fa&ei=7 31-03-2023, 18:14
Przy czym warto zaznaczyć, że nigdy nie było oficjalnie potwierdzone, że to w ogóle powstaje. A jak Indy V namiesza w box office, to pewnie będą chcieli doić markę.
31-03-2023, 19:27 (13-02-2023, 09:56)Albertino napisał(a): I mamy próbkę tego rzekomo wybitnego faceliftingu, który chyba jednak (ciężko powiedzieć po dwóch sekundach) dalej wygląda sztuczniej niż deepfake'i z youtube'a :P Prawie poziom Paździocha zmartwychwstałego. W ogóle wygląda to źle, a Indiana jakiś chyba nie w formie. Pozostanę przy Trylogii i starym serialu. Chyba czas na odświeżenie z nowym aktorem, a Forda obsadzić w jakimś cameo.
Captain Obvious
31-03-2023, 19:38
Meh/10
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
07-04-2023, 14:11
Strasznie to sztuczne, wymuszone i pozbawionego jakiegoś... ducha? Calość wygląda bardzo "klinicznie", "cyfrowo". Obawiam się też że to babsko będzie tu grać pierwsze skrzypce. Niestety.
07-04-2023, 14:20
Tragicznie to nie wygląda. Na pewno bardziej zachęcająco, niż poprzedni trailer + pościgi prezentują się lepiej niż w czwórce. Wymuszają ode mnie ten kredyt zaufania.
07-04-2023, 14:26 |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |