Ankieta: Czy lubisz mroczne filmy? (ankiete sponsoruje Komisja Europejska)
NIE - lubi
[Wyniki ankiety]

Jacob's Ladder
[Obrazek: 2vi37lg.jpg]

film opowiada historię weterana, który ma mega schizy i traumy związane z epizodem wietnamskim. np. widzi zdeformowane, rozdygotane ryje w przejeżdżających autach. jakby tego było mało, w majakach sennych materializują mu się również poodrąbywane kończyny, karły bez nóg, mutanty z The Thinga oraz sam Lucyfer pod postacią kobiety-jaszczura! zmierzam do konkluzji takiej mianowicie, że film wizualnie urywa dupę. obskurny klimat końca lat osiemdziesiątych i zwiastujący nadejście dekady następnej ujawnia się tutaj w pełnej krasie. czuję się w obowiązku przypomnieć także, iż w tym samym cudownym okresie wyszło inne wybitne dzieło kina spod znaku zgnilizny i rozkładu, czyli Alien 3 Finchera!

ok, po co założyłem ten wątek? ano po to, żeby pokazać wam wycięte sceny z filmu. sceny wycięte bowiem urywają dupę wcale nie mniej niż metraż właściwy i pojąć nie mogę, jakim bakłażanem trza być, żeby zadecydować o ich wywaleniu. z tego, co udało mi się wyczytać na mega lewackim, proekologicznym forum Animal Attack - reżyser wywalił rzeczone sceny, bo uznał, że film będzie zbyt przytłaczający. ładny down.

w każdym razie - Jacob's Ladder ma ode mnie dychę - bez scen dodatkowych. ze scenami dodatkowymi wylatuje poza skalę. na koniec obowiązkowa formułka skwaszonych dziadów: takich filmów już się dzisiaj nie kręci.

[Obrazek: jacobs_ladder.jpg]
nie o taką drabinę chodzi

Odpowiedz
Film swietny tylko chyba nie jestem w tej chwili na poziomie abstrakcji pozwalajacym mi ogarnac tą ankiete. ( rozumiem, ze to jakis ironiczny pstryczek w strone idiotyzmów przepisów UE ? ). opcja 2.

EDIT - o usunietych scenach wypowiem sie wczoraj. :mrgreen:
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
O co kaman z ankietą? Do cholery Mental dopuść możliwość, że komuś się nie podoba film albo naślę na Ciebie UE!

Co do samego filmu to jeszcze nie widziałem ale przymierzam się do seansu.
"Więcej socjalizmu - znaczy więcej demokracji." - Michaił Gorbaczow

"Istnieje marksizm dogmatyczny oraz marksizm twórczy. Ja stoję na istocie tego ostatniego." - Józef Stalin

Odpowiedz
Film bardzo dobry, żeby nie powiedzieć zajebisty. Mroczny klimat, parę mocnych scen. Świetna rola Robinsa.
Mógłby wracać do niego non stop a i tak powala za każdym razem. Końcowy twist kopiący jaja. Jest film z rodzaju ryjących łeb, a takie najbardziej lubię.
O czym warto jeszcze wspomnieć to te dziwne ryje demonów nachodzących bohatera. Pamiętam jak pierwszy raz oglądałem to nieźle się przeraziłem.
10/10
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Drabina Jakubowa zajebiście dobrym filmem jest. Od dłuższego czasu ma stałe miejsce na liście ulubionych, ex equo z innym arcydziełem(Angel Heart).

Cóż mogę rzec...

Początkowo nic nie zapowiada dramatu. Jacob(Tim Robbins na standardowym wysokim poziomie) budzi się w metrze wspominając służbę w wietnamie. Spotyka się z kochanka, chodzi do kręgarza...sytuacja bohatera nie jest jednak normalna - w środku dnia, wśród ludzi, miewa przerażające wizje. Nie jest to tylko jego krzyż-koledzy z kompanii również się zmagają z tym problemem...

Tak jak wspomniał szanowny przedmówca, film kopie 4litery. Opada przy nim szczęka?
Mało powiedziane; gdy dolna krawędź japy na sekundę uniesienie się trochę w górę, to natychmiast opadnie (z wrażenia) z powrotem na glebę. Od chwili, gdy wkręcimy się w historię, to już się od niej nie oderwiemy. Możemy mieć następnego dnia mieć maturę, mieć ślub w rodzinie, może nadejść huragan-my nie oderwiemy się od Drabiny Jakubowej, aż nie poznamy zagadki trapiącej Jacoba Singera. Gdy je poznamy-poznamy jeden z lepszych twistów.
Od siebie dodam, że czytałem już parę bardzo ciekawych prac nt. Jacob's Ladder, analizujących różne aspekty filmu.

2 łeb urywające sceny:
-wspomniana przez Mentala "scena dyskotekowa"; przed objawieniem się wiadomo kogo padają z ust wróżki nad wyraz spojlerujące słowa :smile:

-przejazd Jacoba przez psychiatryk; obcięte kończyny, uświnione kafle, ludzkie degeneraty wokół-śmiejcie się, ale wtedy autentycznie zapomniałem, że to tylko film. Miazga.

Co do scen najpierw wyciętych, teraz ujawnionych - trzymają arcygenialny poziom reszty.
Tym co nie widzieli polecam.

Próbka muzyki:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rbiq6xaEYn4[/youtube]

Edit: Odrzucam insynuację Bartosza R.-Jazzie była bardzo atrakcyjna, a nie wspomniałem o niej, bo jest ciągle oszołomiony zajebistością całej reszty filmu :smile:

Odpowiedz
shamar napisał(a):chyba nie jestem w tej chwili na poziomie abstrakcji pozwalajacym mi ogarnac tą ankiete.

czyli ankieta jest ok:)

a co do filmu i waszych wypowiedzi: oczywiście nikt nie wspomniał o tej aktorce...

[Obrazek: 50374346.jpg?v=1&c=IWSAsset&k=2&d=E41C9F...F2B3269972]
Elizabeth Pena

...co tylko dowodzi, że mamy oficjalnie 4 gejów na forum:)

Odpowiedz
Nie było już tematu czyżby?

A Peny zdjęcie się nie wgrywa :P
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mi działa.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
nie będę się za bardzo rozpisywał, powiem tylko ze JL zajebiście mi się podobało a klimat filmu przepala wiązania neuronowe. ode mnie 8.5/10

Odpowiedz
Powiem tak jeśli ktoś ma doła i chce się naprawdę dobić to Drabinka ułatwi mu sprawę. Kiedyś oglądałem ten film mając sporą gorączkę polecam :D. Wyczytałem gdzieś, że tych wyciętych scen jest jeszcze więcej, brakuje np. sceny ruszających się worków na listy obecnych w trailerze.

Najmroczniejsza psychodela ever.
Dream On...10/10

P.S. Nie wiem jak wy, ale zawsze podskakuje jak dzieciak na scenie z lustrem :D

Odpowiedz
Dziś przypomniałem sobie po latach ten film, następnie obejrzałem te usunięte sceny i pytam się, kto do jasnej cholery wyciął te kawałki z filmu. Z tymi scenami film jest kompletny i zasługuje na 10/10 bez nich dam 9/10 bo wiem że film może być lepszy i ta świadomość obniża ocenę. Ciekawe ile jeszcze genialnych scen poszło do kosza...
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Dziś oglądałem ten film. Co najlepsze, rozpoczynając seans nie miałem absolutnie żadnych informacji na jego temat. Tym większy był szok kiedy zaczęły się te wszystkie wiadome sceny. Lubie filmy tego typu, podobał mi się przytaczany tutaj Angel Heart. Miejscami troszkę Lyncho`wski klimat. Aktorsko - świetnie. Cieszą również takie aktorskie smaczki jak obecność Marselusa z Pulp Fiction (ten jego charakterystyczny niski głos :))

Jeśli miałbym się do czegoś doczepić, to miejscami cała intryga zaczyna być trochę zbyt zakręcona, co spowodowało że trochę nie mogłem się połapać co się dzieje na ekranie. Przez to z lekka wypadłem z transu. W jednym miejscu też troszeczkę wieje nudą, ale to dosłownie przez moment.

Na pewno jest to film do ponownego obejrzenia. Znajomość zakończenia na stracie pewnie pozwoli na świeże spojrzenie na przedstawioną historię. Łącznie z takimi smaczkami jak scena z murzynką badającą linie życia na dłoni głównego bohatera.

Te usunięte sceny na prawdę świetne. Zwłaszcza ta z sufitem :).

8/10

Odpowiedz
Ależ mindfuck :shock: Nie wiem jak zniosłem ten film będąc dzieciakiem, ale jak widać się dało. Po latach wciąż mocny, wciąż wciągający, wciąż klimatyczny. Świetny film, który trzyma w ciągłym napieciu i niepewności, a końcówka miażdży. Jest co prawda parę przegiętych motywów (np seks taniec z jakimś stworem), ale generalnie ten film praktycznie nie ma większych minusów.

9/10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Powtórka po latach. Chyba z10. To ciągle świetny film, który nic się nie zestarzał. Zaskoczyło mnie tylko ile razy, w ciągu filmu, mówią wprost o jego finalnym twiście. Tego zupełnie nie pamietałem i wydawało mi się, że tylko coś sugerowano a tu walą widzowi prosto w ryj jaki będzie finał. Oczywiscie w tym chaosie widz może zignorować ten trop. A raczej mógł zignorować go kiedyś bo dziś już kilka innych filmów jechało na tym schemacie więc łatwo się domyślić finału już na początku.

9/10 i... mam ochotę obejrzeć jak spierdolili ten rimejk. Serio, jestem ciekaw jak marnie kopiowali film kompletny.

PS: wyglada że minęło jednak 13 lat i że jednak nie wypowiedzialem się o usuniętych scenach te 13 lat temu.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Jak zapowiedziałem, tak zrobiłem.

Drabina Jakubowa (2019)
to calkiem dobra rzecz, nie odstaje specjalnie od oryginalu a główny aktor jest bardzo przekonujący. Wielki plus, że to nie jest bezmyślna kalka a zupełnie inne podejście, ktore powiela tylko kilka elementów. Reszta ma swój pomysl na siebie.

Żartowałem.
Oprócz tego, że zmieniono historie i całkiem inaczej podano. Jak ktoś będzie chciał - wypisze różnice.

Jako rimejk klasyka - 1/10, Jako osobny film - 3/10.

Odpowiedz
Shamar, za każdym razem świadomie bierzesz się za coś co wiesz, że jest stratą czasu, zaczynam podejrzewać, że ty to lubisz.

[Obrazek: cy2GqB.gif]
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości