PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
Jestem ciekaw jak bardzo memiczny będzie Snyder Cut, bo to jest złoto.
I jeszcze coś o reshootach od żony Snydera:
Cytat:“People kept thinking, ‘Oh, they went and shot so much more stuff’ and I go, ‘We literally shot one scene, like one additional [scene]. I shot three days here. That’s it. That what we captured.'”
The additional scene is reportedly the infamous Knightmare scene that was teased in ‘Batman v. Superman’ and never really shown in “Justice League.” The reshoot brought back Ben Affleck, Ezra Miller, Amber Heard, and also Jared Leto to the film. And it wasn’t as simple as just inviting people back on set. In fact, with Miller, there was a whole different challenge.
“It was also weird because Ezra [Miller] as shooting [‘Fantastic Beasts at the time] and he’s in the scene,” explained Snyder. “So, we shot him remotely. Zack Zoomed in because he was on ‘Fantastic Beasts.’ Luckily, their crew is amazing they were like, ‘We’ll help you!’ So, we got a green screen and they had a camera feed and a Zoom. He got to direct Ezra via Zoom and we put him in."
18-02-2021, 21:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2021, 21:48 przez marsgrey21.)
Stały bywalec
Liczba postów: 9,711
Liczba wątków: 29
Sympatyczny forumowicz :)
Liczba postów: 4,258
Liczba wątków: 6
(17-02-2021, 19:03)Metatron napisał(a): Obserwowałem projekt z zaciekawieniem jako wielki fan Watchmen, popierałem Snydera i jego ruch, ale tym trailerem czuję się oszukany. Snyder w każdym niemal swoim filmie pokazał, że jest wizualnym geniuszem, umiejącym stworzyć dopieszczone i stonowane scenerie, bohaterów. A ten trailer to jakaś parodia. Darkseid wygląda jak wyjęty z gry na PS3, ujęcia z Cyborgiem sztuczne. A najbardziej drażni w oczy mnie to, że dobrze nakręcone sceny w stylu Man Of Steel są wymieszane z komputerową marvelozą.
Wygląda jak coś co mogłoby się pojawić w X-men lub Avengers. Szanowałem Snydera że cisnął konsekwentnie swoje spojrzenie na peleryniarzy, ale zaczynam wątpić czy nie rozmienił się na drobne i nie zechciał zrobić swojego Avengers Game Over, zamiast tego czego fani od niego oczekiwali.
Biorąc pod uwagę że musi wziąć resztki z montażu po JL, MoS, BvS, dorobić resztę dokrętkami i zmontować jeszcze z tego jakiś spójny film pod fanów - to to jestnaprawdę niezłe wyzwanie. Jestem ciekaw efektu :)
18-02-2021, 22:40
PapaBoomer
Dosłownie wkleiłem u góry cytat z wywiadu z żoną Snydera która mówi o tym, że dokręcili tylko jedną scenę.
Surowa wersja Snyder Cut bez efektów, która była gotowa już w 2016.
18-02-2021, 22:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2021, 22:47 przez marsgrey21.)
Wierzę że ona i Zack tak mówią ;)
18-02-2021, 23:00
PapaBoomer
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,661
Liczba wątków: 30
Czyli wytwórnia wyrzuciła 50% materiału?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
18-02-2021, 23:25
Kurczę, fajne pudełka. Jakbym był reżyserem wysokobudżetowych projektów to pewnie nie mógłbym takich zdobyć :p
Moje wątpliwości i "wietrzenie spisków' wiąże się z kilkoma sprawami.
- JL może i odbiega stylem wizualnym od poprzednich filmów ale nie bardziej niż inne filmy DCEU w które Snyder też był/jest w jakiś sposób zaanagażowany. WW, Aquaman, WW84, The Suicide Squad.
- gdy wychodziło JL Snyder był "chłopcem do bicia" dla wszystkich. A teraz jest triumfatorem który wraca zbawić świat DC. W bardzo ciekawy sposób chłop bardzo na tym wszystkim zyskał prze te lata
- ZSJL jakoś bardzo ładnie wypromuje niektóre rzeczy :p
- to co się mówi o JL nie pasuje do tego jak film jest skonstruowany
- to co mówi Snyder o niektórych rzeczach nie zgadza się z moimi analizami :P:P:P To co mówi o innych zgadza się aż za dobrze ;)
- w BvS nawet w wersji Ultimate na stole zostało ok 30 min materiału a z MoS - chyba ok godziny czy półtorej (już nie pamiętam ale gdzieś coś o tym czytałem)
- wszystkie filmy w które zaangażowany jest Snyder i dotyczą Trinity nawiązują w jakiś sposób do Starych Klasycznych Filmów DC - MoS, BvS, WW, JL, WW84. Zobaczymy, ale nie wydaje mi się aby ZSJL to zrobiło ;)
.. i takie tam ;)
18-02-2021, 23:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2021, 23:28 przez Rozgdz.)
PapaBoomer
Moim zdaniem o wiele więcej.
Z tego co donoszono, Joss Whedon napisał około 80 nowych stron do reshootów. Ile w tym prawdy to się okaże.
18-02-2021, 23:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2021, 23:40 przez marsgrey21.)
Stały bywalec
Liczba postów: 4,900
Liczba wątków: 19
Snyder jest wymieniony jako jedyny reżyser kinowej wersji, więc według zasad DGA ponad połowa materiału użyta w filmie musiała być wyreżyserowana przez niego. Pewnie ogólny szkielet fabularny Snyder Cut będzie podobny. Whedon po prostu to masywnie skrócił, a reshooty głównie dotyczyły zmiany tonu i uproszczeń fabularnych jak np. sprowadzenia całej plejady Darkseida do jednego typa - Steppenwolfa.
19-02-2021, 13:13
PapaBoomer
Alternatywna okładka do nowego numeru Justice League ujawnia wygląd Martian Manhuntera ze Snyder Cut:
20-02-2021, 08:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2021, 08:40 przez marsgrey21.)
Fhtagn
Liczba postów: 5,365
Liczba wątków: 9
Coś nie bardzo temu ufam... wygląda jakoś tak... mało snyderowo.
20-02-2021, 09:58
PapaBoomer
Wszystko się zgadza.
20-02-2021, 10:04
Fhtagn
Liczba postów: 5,365
Liczba wątków: 9
Okej, cofam swoje słowa. Ciekawe, jak się będzie prezentował na ekranie po poprzedniej wersji (jeśli tak można powiedzieć, bo to serial).
E: znowu mi link nie wszedł i musiałem naprawiać :/
20-02-2021, 11:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2021, 11:10 przez raven.second.)
PapaBoomer
W serialu wyglądał chuderlawo, u Snydera będzie bardziej masywny.
Szkoda, że to będzie tylko cameo, bo postać posiada szereg ciekawych mocy które dają pole do popisu wizualnie.
20-02-2021, 11:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2021, 11:17 przez marsgrey21.)
PapaBoomer
Jeszcze dwie okładki:
20-02-2021, 22:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2021, 22:48 przez marsgrey21.)
Stały bywalec
Liczba postów: 5,977
(19-02-2021, 13:13)Grievous napisał(a): Snyder jest wymieniony jako jedyny reżyser kinowej wersji, więc według zasad DGA ponad połowa materiału użyta w filmie musiała być wyreżyserowana przez niego. Pewnie ogólny szkielet fabularny Snyder Cut będzie podobny. Whedon po prostu to masywnie skrócił, a reshooty głównie dotyczyły zmiany tonu i uproszczeń fabularnych jak np. sprowadzenia całej plejady Darkseida do jednego typa - Steppenwolfa.
Nawiązujesz do jakiegoś konkretnego, istniejącego przepisu? Czy akurat skojarzyło Ci się z Supermanem II?
Bo mnie wydaje się, że problem leży gdzie indziej.
DGA rozróżnia etapy na jakim został zwolniony reżyser.
Przy okazji akcji ze StarWarsowym SOLO wyczytałem, że jeżeli reżyser nakręci od 90 do 100% głównych zdjęć, to studio jest zobowiązane dać mu creditsa. Jeżeli wyreżyseruje mniej, to więcej niż 10%, nakręcone przez następce, jest już wystarczające, aby DGA "rozważało" danie mu creditsa. Lord i Miller podobno nakręcili 75% Solo.
Snyder nie tylko zakończył zdjęcia główne i produkcję, ale był też już w zaawansowanej fazie post-produkcji. To co robił Whedon ujęte zostało jako reshooty. Do tego WB oficjalnie upierało się, że są one niewielkie :) Nie wiem, czy ta zasada >50% ma tutaj jeszcze jakiekolwiek znaczenie.
Technicznie rzecz biorąc Snyder nie został nawet zwolniony, tylko z uwagi na szczególne okoliczności, sam usunął się w cień, co jak dla mnie mocno komplikuje sprawy z DGA i ustalaniem kto finalnie jest autorem filmu.
Co więcej ostatnio wyczytałem w pewnym artykule, że jeżeli zastępują reżysera, to następcą nie może być osoba, która pracowała już przy produkcji. A przecież Whedon otrzymał creditsa jako współscenarzysta i dość oszczędnie mówiło się o tym, że jeszcze jak na stołku był Snyder, to nanosił poprawki do tekstu. Można więc rozważać, czy Whedon na tym etapie w ogóle był uprawniony do oficjalnego przejęcia produkcji, a tym samym dostania creditsa za swoją pracę reżysera. :/
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
21-02-2021, 14:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2021, 14:16 przez zombie001.)
Mam taką teorię spiskową - jest też pytanie co miał Whedon w "papierach rozwodowych" z Marvelem. Ciekawe było że Gunn został szybko ogłoszony scenarzystą "The Suicide Squad" ale.. nie reżyserem. Jeśli dobrze pamiętam baaardzo dużo się mówiło naokoło że wyreżyseruje ten film - ale jakoś się to skonkretyzowało dopiero po ogłoszeniu że wyreżyseruje ostatnich "Guardians" - czyli jak się dogadał z Disneyem.
Mam wrażenie że tacy "bardziej znaczący" reżyserzy w Marvelu (jak bracia Russo) mają kontrakty jak aktorzy - i przez jakiś czas nie mogą pracować dla konkurencji. Bo gdyby mogli to Warner już by ich podkupił za taczkę dolców.
Ale jest luka - nie mogą jako reżyserzy ale już jako scenarzyści lub aktorzy - jak najbardziej ^^
I gdyby Gunn nie dogadał się z Marvelem to pozostałby "scenarzystą" a produkcję firmowałby swoim nazwiskiem np David Ayer albo stary funfel Gunna który jest zdaje się jednym z producentów - Zack Snyder ;)
21-02-2021, 14:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2021, 14:53 przez Rozgdz.)
Stały bywalec
Liczba postów: 4,900
Liczba wątków: 19
zombie001 - to o czym piszesz to chyba bardziej dotyczy prawa do pierwszego montażu. Dlatego Lord & Miller dostali kopa w dupę przed zakończeniem zdjęć. Gdyby byli przy ukończeniu/skończyli zdjęcia do filmu, to Lucasfilm musiałby im pozwolić na sklecenie i zaprezentowanie pierwszej wersji filmu. I nawet gdyby ją odrzucili to Lord & Miller dalej mieliby pewne prawa w kwestii postprodukcji i kreatywnych decyzji.
Ale już sam "credits" jest ustalany na podstawie tego co skończyło na ekranie.
Cytat:Co więcej ostatnio wyczytałem w pewnym artykule, że jeżeli zastępują reżysera, to następcą nie może być osoba, która pracowała już przy produkcji
To chyba dotyczy przypadku kiedy reżyser został zwolniony i studio działa na jego niekorzyść. W przypadkach specjalnych jak śmierć czy choroba reżysera, lub jak u Snydera - śmierć w rodzinie, DGA pozwala na zatrudnienie reżysera który pracował przy produkcji.
21-02-2021, 16:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2021, 16:57 przez Grievous.)
PapaBoomer
Nowe fotki z ostatnich reshootów:
I spory artykuł odnośnie calej sytaucji związanej ze Snyder Cut.
https://www.vanityfair.com/hollywood/2021/02/the-true-story-of-justice-league-snyder-cut?utm_social-type=owned&utm_source=twitter&mbid=social_twitter&utm_medium=social&utm_brand=vf
Cytat:After their private screening of the Whedon cut, Nolan and Deborah Snyder emerged into the light with a shared mission. “They came and they just said, ‘You can never see that movie,’” Zack Snyder says.
“Because I knew it would break his heart,” his wife adds.
Whedon rewrote and reshot about three quarters of Justice League, from what Snyder can gather. When fans ask him about details of the movie that bears his name, he usually has no idea what they are talking about. Worst of all, for Warner Bros., Whedon didn’t exactly save the movie. “When we got to see what Joss actually did, it was stupefying,” says a studio executive, who requested anonymity. “The robber on the rooftop—so goofy and awful. The Russian family—so useless and pointless. Everyone knew it. It was so awkward because nobody wanted to admit what a piece of shit it was.”
When Snyder left Warner Bros., he took his laptop, which was emblazoned with a Justice League sticker. On the hard drive was his original, nearly four-hour version. It was devoid of visual effects, music, and all the fine-tuning that make a movie a movie. It was also in black and white. To him, it was a memento. He thought, “We would just show it to random people who stopped by, like our friends or whatever.”
Initially, says Snyder, Warner Bros. just wanted to release the raw footage on his laptop. “I was like, ‘That’s a no, that’s a hard no,’” he says. “And they’re like, ‘But why? You can just put up the rough cut.’” Snyder didn’t trust their motivations. “I go, ‘Here’s why. Three reasons: One, you get the internet off your back, which is probably your main reason for wanting to do this. Two, you get to feel vindicated for making things right, I guess, on some level. And then three, you get a shitty version of the movie that you can point at and go, ‘See? It’s not that good anyway. So maybe I was right.’ I was like, No chance. I would rather just have the Snyder cut be a mythical unicorn for all time.”
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
22-02-2021, 18:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2021, 19:05 przez marsgrey21.)
|