KRÓTKI METRAŻ
Wolę to:

Odpowiedz
Das Haus (reż. David Buob) - przed chwilą trafiłem na CANAL+ FILM i się wciągnąłem w tą krótkometrażówkę. Całkiem kreatywna forma i śliczna płynna animacja, a to najwyżej cenię w animkach.

Niestety, linka z filmikiem nie mam, jest z kolei strona o niuansach filmiku:
http://www.dashaus-animation.de/

Odpowiedz
Pojawił się na tegorocznym Sundance i robi niesamowite wrażenie. Ogromny plus za plastykę i niesamowite dźwięki.

#!

Zwycięzca w kategorii: Short Film
Recenzje filmów
---------------
"Bezmyślność zabija. Innych."

Odpowiedz
Hej, może ktoś przeniesie ten temat do "filmów zagranicznch" albo "ogólnych dyskusji...", bo widzę, że nie tylko filmy animowane tu wrzucamy, co?

Ja mam to do pokazania... "Losses". Krótkometrażówka nakręcona w pare godzin (o ile mnie pamięć nie myli 4 albo 5), z budżetem 200 dolarów (poszło na katering i ciuchy). Wcześniej oczywiście twórcy mieli sprzęt: Red Epic wypożyczony za darmo (ale reżyser mówi, że bez problemu ichnim Canonem 5D też by osiągnęli taką jakość filmu, by bez żenady pokazać na YT) oraz światła (też wyprodukowane głównie własnoręcznie z lamp kupionych w sklepie w stylu Castoramy). Ekipa to wszystko znajomi (w tym jeden koleś walczący w MMA, jeden aktor - tj. taki 'prawdziwy' z wykształceniem). Jak kogoś interesuje więcej info to polecam cały kanał Film Riot.

Wygląda naprawdę dobrze, nawet bez tego powyższego kontekstu. Myślę, że Polscy filmowcy powinni subskrybować ten kanał na YT. ;)

Odpowiedz
^^^
ZA-JE-BI-STE
Typ chwilami przypominał głównego bohatera serialu "Banshee" - też taki niepozorny madafaka.

Odpowiedz
Dla mnie wygląda totalnie jak młoda wersja Matthew Foxa, czyli Jacka z "LOST". Swoją drogą na początku trochę mi przeszkadzał, bo ma ledwo 18 lat, ale potem mnie kupił. I choć wciąż zastąpiłbym go jakimś starszym kolesiem z lepszą gębą to jest dobrze.

Odpowiedz
Mam tylko nadzieję, że żaden celebryta z Holly tego nie obejrzy - bo jak obejrzą, to będą wołać Obame, żeby COŚ Z TYM ZROBIŁ - za dużo gun violence jak na 8 minut, w dodatku nastoletni chłopak z bronią strzelający do rówieśników... tak nie może być, we demand a plan!

Odpowiedz
To Obama znienawidzi krótkometrażówkę, którą mam w planach nakręcić w najbliższych tygodniach. ;)

I nie przesadzaj, Obama może jest czarny, ale mało który z tych kolesi wygląda na rówieśnika głównego bohatera!

Odpowiedz
Podobno to rodzinka:

Shot for less than $200 in an extremely short amount of time, with only friends and family volunteering to help out as the crew! Losses is an exercise in how professional a project can be with as little resources as possible.

Odpowiedz
Tak, rodzina i znajomi. Wejdź na kanał i wyszukaj "Losses". Znajdziesz kilka odcinków Film Riot, w których Ryan opowiada o filmowaniu tej krótkometrażówki. Jest też inny materiał o kręceniu ich następnej krótkometrażówki (trzy razy dłuższej) pt. "Tell". To drugie to horror/thriller.

Odpowiedz
Facet odkłada rewolwer, żeby dać się zmasakrować? Halo! Który mamy rok? 1982? ;)

A poza tym - rewelacja pod względem technicznym, wszystko wygląda jak w filmie za kilkaset tysięcy. Naprawdę, naprawdę niezłe.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
Cytat:Facet odkłada rewolwer, żeby dać się zmasakrować? Halo! Który mamy rok? 1982? ;)

Taka sama scena była we "Wrong Turn at Tahoe" - czasami trzeba się sprawdzić na dłonie z przeciwnikiem. Nigdy tego nie pojmiesz, bo najwyraźniej nie jesteś mężczyzną :)

Cytat:Naprawdę, naprawdę niezłe.

Tru, ale mogliby dopracować trochę efekty wystrzałów. Albo najlepiej z ostrej amunicji łoić. Realizm za 200$ dzifffko ;)

Odpowiedz
Cytat:Taka sama scena była we "Wrong Turn at Tahoe" - czasami trzeba się sprawdzić na dłonie z przeciwnikiem. Nigdy tego nie pojmiesz, bo najwyraźniej nie jesteś mężczyzną :)

Sam mnie kiedyś instruowałeś, że prawdziwy mężczyzna się nie pierdoli, tylko strzela w łeb, póki może :)

Cytat:Tru, ale mogliby dopracować trochę efekty wystrzałów. Albo najlepiej z ostrej amunicji łoić. Realizm za 200$ dzifffko ;)

Szkoła kręcenia strzelanin a la Brandon Lee :D
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
Cytat:Sam mnie kiedyś instruowałeś, że prawdziwy mężczyzna się nie pierdoli, tylko strzela w łeb, póki może :)

Co racja, to racja:

Odpowiedz
W pytę dobre, kradnę.

Odpowiedz
Krótkie widmo
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Przyjemna animacja :)

Odpowiedz
Świetne :)

Odpowiedz

Fajne.

Odpowiedz
Zbliżone do krótkometrażówki Nolana "Doodlebug". Przypomina też pewną historię, o której słyszałem dawno temu, nie wiem, czy to wyszło to w formie opowiadania czy komiksu: policjant ma zagwozdkę w postaci pewnej sceny zbrodni. Człowiek został dźgnięty w głowę w pokoju zamkniętym od wewnątrz. Nie ma żadnych śladów włamania, ani obecności osób trzecich. Obok zabitego jednak leży scyzoryk i niewielkie pudełko. Policjant bezskutecznie próbuje je otworzyć. W końcu bierze do ręki scyzoryk, aby podważyć wieko... Kto obejrzał już "Room 8" może się domyślić, co stało się z tym policjantem, a wcześniej z denatem;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości