Klasyczne efekty analogowe kontra CGI
Łał!

Odpowiedz
Na weekend polecam dwa wyborne dokumenty:

Creature Designers - The Frankenstein Complex.

https://pics.filmaffinity.com/Creature_Designers_The_Frankenstein_Complex-388608500-large.jpg

&

Mad Dreams and Monsters - Phil Tippett Documentary.

Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
A ja wrzucam tutaj to w nawiązaniu do opinii, że efekty w T2 się strasznie zestarzały. Według mnie efekt z podłogą, czy przejściem przez kraty, dalej po tylu latach wygląda bardzo dobrze:
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Zawsze wyglądało tak se/ujdzie, tyle że wtedy nie dało się zrobić nic lepszego.

Odpowiedz
Sam se wygladasz tak se/ujdzie.
Efekty wygladaja genialnie, nie zestarzaly ani troche i do dzis robia wrazenie.
Z twojej strony to kolejna proba hejtowania tego filmu.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Ta jasne, próba hejtowania filmu, który ma u mnie 10/10 i wstawiłem go do Top-30 w plebiscycie.

Po prostu
[Obrazek: giphy.gif]
ani w 1994 roku ani teraz. Niektóre ujęcia były spoko (wlewanie się T-1000 do helikoptera), a inne nawet wtedy raziły sztucznością (jak to przechodzenie przez kraty).
Większe wrażenie zawsze robiły na mnie praktyczne efekty w T1.

Odpowiedz
Efekty z T2 urywają dupę swoją ponadczasowością - żaden kolejny Terminator filmowy nie wymyślił w tej dziedzinie nic nowego (nie w kontekście rewolucyjności VFX ale kreatywności). 

Zresztą o czym my mówimy... tam nawet charakteryzacja była top.

[Obrazek: Terminator-2-3D-Ending.jpg]

vs film zrobiony 18 lat pozniej (!)

[Obrazek: Terminator%2BSalvation%2BMarcus%2BWright.jpg]

Jedyny, dobry przykład terminatorowego VFX które zrobiło na mnie wrażenie to odwzorowanie młodego Arnhulda ale tylko w tej jednej scenie (bo w kolejnych był już słabym animkiem).

[Obrazek: Alan-Taylor-Terminator-Genisys-Young-Arn...negger.jpg]
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Cytat:Zresztą o czym my mówimy... tam nawet charakteryzacja była top.
Oczywiście, że była.
Cały czas mówię tylko i wyłącznie o CGI płynnego metalu - no i żeby była jasność - to SĄ przełomowe efekty i bardzo istotny krok w rozwoju filmowego CGI, ale rozpatrywane bez tego kontekstu... cóż, odsyłam do gifa w poprzednim poście.

Odpowiedz
Dalej w temacie klasyki f/x, tym razem miniatury, ktore po prostu uwielbiam:

Sense of Scale

Bardzo dobra rzecz, ze spora iloscia gosci, zaprawionych w boju weteranow, ktorzy tworzyli efekty w najwiekszych klasykach lat 70-90. Tutaj pojedyncze klipy:

https://www.youtube.com/user/piercefilm/videos
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Znowu ja, wieki nie widzialem tego dokumentu, piekna sprawa:

Odpowiedz
Teraz dowiedziałem się, że MGM zaktualizowało logo. Mało tego, Leo przeszedł na zasłużoną emeryturę. Jednak zamiast wziąć prawdziwego lwa to walnęli jakieś CGI-szkaradziejstwo:

Eh...

Odpowiedz
Było o tym w "Gorących wieściach...". Jak wspominałem, tak samo duży jakościowy skok w tył co u WB. Śmiem stwierdzić, że ta minimalistyczna wersja z 1968, która nacieszyła się jedynie obecnością w "2001: Odysei kosmicznej" i jakimś innym filmie wyglądała znośniej, niż to CGI-paskudztwo.

Odpowiedz
Mnie dziwi, czemu był problem wziąć jakiegoś ziewającego lwa.

OK, rozumiem, że jakieś stowarzyszenia opieki nad zwierzętami i jakieś restrykcje. I czytałem, że treserzy lwów używali mało etycznych metod. Ale podejrzewam, że są jacyś właściciele dzikich kotów, którzy by im krzywdy nie zrobili (jak już to w drugą stronę :)) i nie byłoby problemu nakręcić kilku ujęć.

Ba, w jakimś teledysku jakiegoś polskiego rapera wykorzystano prawdziwego lwa:

Ten sam grzech popełniło TriStar. W ogóle to zastanawiające, że Hollywood zrezygnowało z prawdziwych zwierząt i zastępuje ich CGI. W takim live action Słoniu Benjaminie mimo słabych efektów specjalnych to przynajmniej wzięli prawdziwe zwierzęta.

Odpowiedz
[Obrazek: 198012361_10159338629907277_328730347156...e=60C93BA9]

Pół Evans, pół render. Naprawdę nieźle.

Odpowiedz
Render to ta prawa połówka?

Odpowiedz
Eee lewa, chyba. Widać po włosach.

Odpowiedz
O rety, ja nic nie widzę!!!
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Po prawej skóra jest ewidentnie bardziej porowata, z niedoskonałościami. Włosy po lewej też takie komputerowe.
Co to za render w ogóle? Od zera zrobiony, czy nałożone tekstury na zeskanowaną twarz?

Odpowiedz
Pewnie photoscan i dużo, dużo, dużo szlifowania
https://www.artstation.com/artwork/B1n9WD

Odpowiedz
Obczajcie to, koles to zrobil w pojedynke, znajomi posluzyli jako aktorzy. Cos niesamowitego i ten design swiata, rozplywam sie:

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon