Klisza vs cyfra
Cytat:W Heat użyto cyfry tylko w jednej scenie.

Było więcej takich scen, ale trwały po kilka sekund, dlatego powinno się mówić raczej o ujęciach. Np. wejście Neila do pokoju hotelowego, w którym zabunkrował się Waingro i przypierdolenie mu kolbą w ryj - to było kręcone cyfrą.

Odpowiedz
(05-12-2012, 23:50)Danus napisał(a): Widząc filmy które przewijają się w liście podanej przez Desa, odnoszę wrażenie, ze cała sprawa jest mocno przesadzona. IMO nie widzę różnicy między analogiem a cyfrą, więc i te filmy przecież nie straciły na swojej "filmowości".
Dla Ciebie - jak kiedyś pisałeś - nie ma różnicy między scenami IMAX a zwykłymi na Blu z TDK, więc bez urazy, ale to co widzisz (a raczej czego nie widzisz jak w tamtym i tym przypadku) to żaden wyznacznik :)

Odpowiedz
Ja tak pisałem odnośnie Blu? Udowodnij:)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Udowodniłbym gdybym pamiętał w którym to było temacie :)

Odpowiedz
Ja sobie przejrzałem tą listę filmów nakręconych Arri Alexą i REDem i doszedłem do wniosku, że zbyt uważnym obserwatorem obrazu jako takiego w filmach to nie jestem i jeśli gdzieś nie widać ewidentnie cyfry, to mógłbym pomylić z analogiem.

A co do cyfrowego ujęcia w Heat, to niedawno powtarzałem sobie ten film i jeśli wie się w którym momencie spodziewać sie cyfrówki, to różnicę zauważyć nietrudno.

Odpowiedz
Te wykazy filmów na stronach Arri i Red trzeba traktować z przymrużeniem oka. Wiadomo, że taki Disctrict 9 cały był cyfrowy, to widać, ale w spisie widzę Snow White and the Huntsman, a że bardzo dobrze pamiętam jak wyglądał w kinie, myślę sobie: "Impossibru!". Wchodzę na IMDb i co? Widzę cały spis kamer analogowych, a na końcu, przy Red Epic dopisek "some shots: Ireland surf unit".

:)

Odpowiedz
(06-12-2012, 16:57)Mierzwiak napisał(a): Udowodniłbym gdybym pamiętał w którym to było temacie :)
Nawet jesli to było to dawno, dzisiaj widzę, ze TDK na Blu kuleje w scenach nie IMAXowych.

Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
To ja napiszę taką mega mądrość do tematu: wali mnie to. Jeśli film jest dobrze nakręcony, to sram na to, czy to cyfra, czy taśma. O!
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(05-12-2012, 13:48)simek napisał(a): Argo - oldschoolowo pod względem obrazu zrobiony film, mi jego wygląd kojarzył się z sensacją, thrillerami z lat 70

Nie wiem jak można skojarzyć z kliszą film z tak wywalonym ziarnem. ;)

Odpowiedz
Że niby klisza=brak ziarna???

Odpowiedz
simku, oddaj wykrywacz sarkazmu do najbliższego serwisu :)

Argo ma bardzo ewidentne sceny kręcone na filmie (nawet 16 i 8 mm), ale i ewidentnie cyfrowe. Dam sobie rękę uciąć, że wszelkie sceny biurowe w USA oraz sceny z Goodmanem i Arkinem to właśnie cyfra.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości