Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
Liczba wątków: 11
Zakładam temat, bo dziś podano istotnego newsa. Główną rolę zagra Michał Żurawski.
Na pewno będzie to duże wydarzenie na polskim podwórku. Podejrzewam, że Canal+ ma ochotę przebić "Ślepnąc od świateł", na co szanse ma choćby z uwagi na fakt, że "Król" to produkcja historyczna, więc z automatu można zrobić to z większym rozmachem, niż opowieść współczesną.
Najważniejsze informacje, to takie, że całość będzie miała jednego reżysera. Jest to Jan P. Matuszyński, który wszedł na salony swoim bardzo głośnym (i udanym moim zdaniem) debiutem, jakim była "Ostatnia rodzina". Później robił jakiś serial dla Canal+, którego nie znam. Istotne jest, że Szczepan Twardoch - autor powieści, na podstawie której powstanie serial - bierze udział w produkcji. Jest jednym ze scenarzystów. Niby głównym został jakiś Łukasz M. Maciejewski, ale znając megalomanię Szczepana, to będzie jak on chce.
Więcej nie dodam, bo do powieści się zbieram od dawna i wiecznie nie mam na nią czasu. Myślę jednak, że warto rozwój tego projektu śledzić.
.
04-04-2019, 12:26
Red Crow
Liczba postów: 12,707
Liczba wątków: 50
Powieść jest świetna i bardzo filmowa. Czekam, chociaż Żurawski w roli głównej jakoś mi średnio pasuje. Ale w sumie z polskich aktorów nie potrafiłbym wskazać kogoś, kto by pasował na Szapiro.
04-04-2019, 12:33
.
Liczba postów: 27,931
Liczba wątków: 62
(04-04-2019, 12:26)srebrnik napisał(a): Podejrzewam, że Canal+ ma ochotę przebić "Ślepnąc od świateł", na co szanse ma choćby z uwagi na fakt, że "Król" to produkcja historyczna, więc z automatu można zrobić to z większym rozmachem, niż opowieść współczesną.
Jasne, że można, ale będzie duużo trudniej. W "Ślepnąc od świateł" zasadniczo musieli tylko znaleźć dobre miejscówki, dobrze zaplanować ujęcia i wsio, a i tak trochę ten serial kosztował, a pokazanie na ekranie międzywojennej Warszawy to zupełnie coś innego. Jeśli C+ nie ma zamiaru w to wpakować grubych milionów to będzie to wyglądać jak jakieś bieda międzywojenne seriale od TVP tylko z fajniejszą fabułą.
04-04-2019, 13:31
Stały bywalec
Widzę to identycznie. To daje ogromne pole do popisu, ale jednak wymaga środków. "Król" to jednak powieść bardzo uznana. Z dużym sukcesem wystawiana też w teatrze. Ludzie to znają, więc pewnie serial też chętnie obadają. Jeżeli na coś C+ ma wyłożyć konkretną kasę, to właśnie na to.
.
04-04-2019, 15:04
Stały bywalec
Pojawił się zwiastun
Sam klip to tam nic takiego. Jednak zapowiada on coś sensownego bardzo. Zdjęcia spoko, rozmach jest. Wygląda na to, że się uda.
.
28-07-2020, 22:36
Stały bywalec
Liczba postów: 6,871
Liczba wątków: 6
Włączyłem wczoraj pierwszy odcinek Króla i może dam szansę kolejnym odcinkom, ale na razie wygląda tak sobie. Owszem, nakręcone jest to całkiem sprawnie, długie ujęcia wyglądają nieźle i mają sens. Scenografia jest niezła, chociaż wygląda trochę teatralnie, wszystko jest wymuskane, sterylne. Nie znam książki, ale zakładam, że daje potencjał na coś oryginalnego. Aktorsko przyzwoicie, Żurawski nieźle, jak nie przepadam za Jakubikiem tak tu może być niezły, Szyc trochę karykaturalny, ale nie gra typowego Szyca. Na drugim planie kilka ról w wykonaniu nieznanych mi aktorów, które albo mogą pójść w stronę przeszarżowania albo czegoś ciekawego. Nie skreślam, ale w pilocie trochę wieje nudą i przeszkadza ta teatralność.
07-11-2020, 13:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2020, 15:48 przez SonnyCrockett.)
Red Crow
Cytat:Nie znam książki, ale zakładam, że daje potencjał na coś oryginalnego.
No wlasnie niezbyt - historia z ksiazki jest niby bardzo filmowa, ale przy tym jednak dosyc sztampowa, wiele dodaje jej styl Twardocha, czas i miejsce akcji oraz specyfika pierwszoosobowej narracji (z którą wiaże się poniekąd mały twist). Jako ze raczej trudno byłoby to oddać na ekranie, nie dziwi mnie Twoja opinia. Sam nie spodziewam się wiele, tym bardziej, ze ponoć grzebali w fabule powieści i pododawali jakieś wątki z dupy.
07-11-2020, 13:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2020, 15:48 przez SonnyCrockett.)
Agent Putina
Liczba postów: 4,407
Liczba wątków: 21
Ha, właśnie styl Twardziocha sprawił, że wytrzymałem kilkadziesiąt stron i odpadłem. Opis śmierci ojca narratora to wzorcowy przykład literackiego "ale... czemu?!" Natomiast co do fabuły właśnie miałem wrażenie, że Szczepek wziął banalną retro-gangsterkę i serwuje ją z zadęciem, jakby pisał drugi Berlin Alexanderplatz.
07-11-2020, 17:41
Red Crow
Ja tam jego styl lubię, wolę "Króla" od "Morfiny", w której było o wiele więcej pretensjonalnosci.
07-11-2020, 18:08
|