http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
26-07-2009, 00:26
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
The Hangover - przezajebista komedia roku! Śmieszna, ale nie durna i nie głupia. Ociera się o humor przesadzony i klozetowy, ale go nie przekracza. No i jest cholernie śmieszna od początku, aż po masakryczne napisy końcowe (które są naprawdę mocne, nawet jak na R). Bawiłem się doskonale i nawet polubiłem Coopera, do którego wcześniej nie pałałem wielką miłością. Z tytułem tym wiąże się tylko jeden problem - to może być komedia dobra tylko na raz (co oczywiście mam nadzieję zweryfikować za jakiś czas). Niemniej rozumiem czemu ten tytuł zarobił tyle w USA i szczerze polecam go każdemu. Nie rozumiem natomiast czemu robią sequel, bo nie ma tu historii, którą można w jakiś sposób rozwinąć, nie wpadając jednocześnie w żałosny krąg powtórzeń i zmęczenia materiału - ale twórcom życzę oczywiście wszystkiego dobrego, bo dziś o tak dobrą i śmieszną komedię jest trudno.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 26-07-2009, 00:26
Doskonaly Swiat
I doskonaly film. 10/10
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 26-07-2009, 00:42
Mefi, piąteczka! Phillips robi teraz buddy movie z Downeyem Jr i Galifakisem. A wiadomo, ze z kolei Hangover nie robia dlatego, ze jest potencjał na historię, tylko dlatego że wiele zarobił... ;) Inna sprawa, że film może po prostu być o przygodzie tych przyjaciół w zupełnie innym miejscu i w zupełnie innej sytuacji. Ciekaw tylko jestem co będzie wcześniej - sequel fajowego Old School czy sequel fajowego Hangover. :)
26-07-2009, 01:02 Crov napisał(a):A wiadomo, ze z kolei Hangover nie robia dlatego, ze jest potencjał na historię, tylko dlatego że wiele zarobił... ;) no to inna sprawa Cytat:film może po prostu być o przygodzie tych przyjaciół w zupełnie innym miejscu i w zupełnie innej sytuacji. no ale właśnie na tym polega problem, że to już wtedy nie będzie Hangover, bo ten mógł zdarzyć się tylko raz, no ale czekam co wymyśla
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 26-07-2009, 01:13
St. Trinian's - ładne dziewczyny (Gemma Arterton...), świetna muzyka, kilka niezłych gagów - ale jak na anarchizującą z założenia komedię niezbyt hardkorowe to jest. Scenarzyści po macoszemu potraktowali wszystkie co bardziej kontrowersyjne wątki. Najlepiej jest to widoczne w przypadku romansu pani dyrektor i ministra edukacji; ten motyw mógłby być koniem pociągowym całego filmu, ale tutaj wypada mocno tak se. Także obejrzeć St. Trinian's można, ale nic specjalnego to nie jest.
Swoją drogą, rola Darcy'ego najwyraźniej będzie się za Firthem ciągnęła do końca jego kariery. 5/10
Why are you firing wallnuts at me?
26-07-2009, 20:12
Heist, reż. David Mamet - Ale czad. To takie Oceans Eleven w wersji dla forumowiczów. : ) Może finał nieco przegięty, ale i tak pozostają niezapomniane wrażenia z pełnych napięcia scen kradzieży. No i te dialogi, co Mamet to Mamet. Polecam każdemu, kto ma ochotę na coś lżejszego, ale bez przesady. Film o złodziejach, którzy palą, przeklinają i krwawią. Fajna rzecz.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. 27-07-2009, 01:32
Big Nothing - świetna czarna komedia! Natężenie problemów i zbiegów okoliczności jest nieprawdopodobne, ale poprowadzone zostaje sprawnie, zaskakująco i zabawnie, bez mega-absurdów i domknięte ciekawym finalem. Dobra rzecz - nie jestem tylko pewien czy czasem nie na jeden raz.
27-07-2009, 06:13
Swietna? Przeciez to jeden z najnudniejszych, mdlych, kompletnie nieszmiesznych gniotkow. Dobrze, ze krotkie w cholere, to czlowiek dlugo sie nie meczy. Szkoda tylko zmarnowanych talentow Pegga i Rossa.
-- Laozi 27-07-2009, 09:13
Tak. Czasami trudno to zrozumiec.
-- Laozi 27-07-2009, 09:26
Życie jest piękne
I ten film też. Widziałem pierwszy raz i jestem pod olbrzymim wrażeniem, pod olbrzymim! Wspaniały i poruszający film o sile miłości i poświęcenia ze znakomitym scenariuszem i świetnymi rolami (Benigni!). Historia ojca, który robi wszystko by psychiki jego synka nie przesiąknęły obrazy okrucieństwa obozu i wmawia mu że to tylko gra. A robi to tak przekonująco, że nawet ja, jako widz, dałem się w tą grę wciągnąć i kibicowałem im z całego serca. Dający do myślenia, smutny (ale z elementami komizmu - za to też plus), pomysłowy. 10/10 z czystym sumieniem. 27-07-2009, 16:18
Watchmen Strażnicy - przed obejrzeniem bilem się z myślami. Cholera, film trwa 3h, ja mam dziś nockę, mógłbym się przespać, fajna pogoda, może pójdę na dwór ... a jednak zostałem i oglądałem.
Wciągnęło mnie totalnie, nawet nie wiem kiedy film się skończył. Slow motion zauważalne było tylko na początku, potem praktycznie nie dostrzegałem scen okraszonych tym efektem (a z tego co wiem jest ich cholernie dużo). Świetna fabuła, niebanalni bohaterowie, którzy niczego nie udają, ten obraz w ogóle niczego nie udaje. Jest mroczny, duszny, nieprzyjemny, a jednocześnie szalenie fascynujący, wciągający, skłaniający do myślenia. To nie "Mroczny Rycerz" Nolana, który mroczny jest tylko z nazwy. Pokłony dla Snydera, brawa dla aktorów. Na pewno wrócę do tego filmu wielokrotnie. 9/10 27-07-2009, 18:26
The Air I Breathe - rewelacyjny popis aktorski całej ekipy, niezła (na tle całej reszty - wręcz wybitna) historia Whitakera- tyle dobrego. The Air I Breathe to kiepska podróbka Innaritu, film równie dęty i pretensjonalny, co jego tytuł. Z taką końską dawką komunałów i reżyserskiego kiczu naprawdę dawno nie miałem do czynienia. Odradzam.
4/10
Why are you firing wallnuts at me?
27-07-2009, 21:11 Hitch napisał(a):Tak. Czasami trudno to zrozumiec.o "Big Nothing" No to cię pocieszę: będzie jeszcze trudniej do zrozumienia. W zeszłym roku "Big Nothing" dostało u nas nominację za "Najlepszy film prosto na DVD" (omal zresztą nie wygrało), a do tego wielu osobom w Klubie się podobało. Czyli jednak podobać się może! ;) 27-07-2009, 22:26
Karolu, dobrze wiesz, ze "Big Nothing" mogloby dostac 50 Oskarow i leczyc raka poprzez ocieranie sie plytka DVD z filmem, a ja i tak nie pojme, czemu ludzie lubia ten chlam :)
-- Laozi 28-07-2009, 00:17
I'm a Legend - taki film.. nijaki. Reżyser serwuje kalke za kalką, a i tak zero uczuć. Film nie porywa, Smith smeci, a finał jest do dupy. 3/10, i tylko psa szkoda.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 28-07-2009, 00:48
Watchmen - Strażnicy - Spodziewałem się czegoś innego, ale nie mogę powiedzieć, że się zawiodłem. Fajne, charakterystyczne postacie, całkiem przyjemnie się ogląda, sceny walki bardzo przypadły mi do gustu%-) hmm 7/10
Terminator: Ocalenie - No spodobał mi sie;) inny niż poprzednie części, wiadomo nie dorównuje 1 i 2 ale naprawdę przyjemnie mi się go oglądało, wciągnął mnie szkoda tylko, że efekty specjalne nie zachwycały (przynajmniej w niektórych momentach). 7/10 Anioły i Demony - Całkiem niezły film, wkręcił mnie mimo, że momentami wiało nudą. Trochę sztywny wydawał mi się Tom Hanks, niektóre "akcje" z zabójcą lekko przegięte i nierealistyczne ale nie chcę się zagłębiać żeby niepotrzebnie nie spoilerować. Ogólnie nie jest źle:) 6.5/10
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10 Dla Niej wszystko 7/10 Zanim odejdą wody 6.5/10 Dochodzenie 7/10 Pozdrowienia z Paryża 3/10 Wyspa tajemnic 9/10 The Hurt Locker 7.5/10 Invictus 8/10 Droga 7/10 28-07-2009, 14:52 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 242,961 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,786 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,195 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,446 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,743 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,345 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 721,705 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,154 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 324 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |