21-01-2010, 01:12
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
Saturn 3
Niezrównoważony kapitan przywozi na stację kosmiczną robota, którego programuje metodą "brain-to-brain", po czym robocikowi odbija, i... Tak do końca, to cholera wie, czego od nich chce :) Coś mu się totalnie pokiełbasiło w obwodach. Film się zestarzał, efekty są aż nazbyt widoczne, robot w starym stylu, a metoda programowania wybitnie naiwna. Dość ze nie ma procesora, a... mózg płodu, który urósł (w porównaniu do przeciętnego dorosłego) z jakieś 5 razy. Za aktorsko całkiem dobry, Fawcett, Keitel, Douglas... Jest kilka ciekawych patentów, ale ogólnie jako średnio mnie porwał.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 21-01-2010, 01:17
I słusznie zrobiłeś. To akurat ten rzadki przypadek, kiedy książka zdecydowanie przegrywa z ekranizacją.
Why are you firing wallnuts at me?
21-01-2010, 01:24
No akurat sam film dla mnie zbyt dobry również nie jest (niby wszystko fajne, ale fabuła naiwna i bądź co bądź przewidywalna), więc generalnie wszystko mi jedno :]
21-01-2010, 01:26
Tatarak - dziwny, nierówny i bardzo niewygodny film. Dziwny, bo ma 3 płaszczyzny, które chwilami stają się niestrawne względem siebie i widza. Nierówny, bo cały środek po prostu nudzi, podczas gdy początek i koniec w taki czy inny sposób wymuszają konkretne uczucia. Niewygodny, bo Janda się w nim zwierza z życia osobistego i prywatnych spraw, czego ani nie ogląda, ani nie słucha się łatwo. Arcydzieło to to nie jest, mimo iż Wajda wyraźnie w takie celował. Niesamowita jest tu Janda, ale - jak wspomniałem - więcej jej tu jako osoby, niż jako aktorki i nie jest to typowa rola, a raczej rozliczenie. Genialne są zdjęcia - one wraz z Jandą stanowią o sile tego filmu. Fajnie też ogląda się te przeskoki pomiędzy płaszczyznami, mimo iż czasem siada montaż. Reszta daje radę - raz lepiej, raz gorzej. Generalnie film w jakimś tam stopniu ważny i nieszablonowy, ale koniec końców niespecjalnie przypadł mi do gustu.
6/10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 21-01-2010, 02:40
Brudny Harry - kawal bardzo porzadnego kina. Morderca z tego filmu jest dla mnie w scislym topie najbardziej niepokojacych psycholi jakich w zyciu widzialem. Ta jego radosc gdy przy pomocy lunety udaje mu sie jednak odnalezc murzynka w parku, swiadomosc ze jednak go zabije. zapamietam to na zawsze. scena pod krzyzem, scena na boisku. Ten kwik mordercy po ugodzeniu nozem i blaganie o lekarza/adkowata. Charyzmatyczny Eastwood. Ufff... 8.5/10
The Dark Knight - WTF? Ten bezstresowy, bezkrawy blockbuster obnizjacy loty pod przecietnego widza amerykanskiego (14-letniego afroamerykanina, półanalfabete?) to ma byc TEN film o ktorym forum tak glosno i radosnie pierdzialo przez kilka miesiecy? Scena z olowkiem byla tak nakrecona ze ciezar gatunkowy to miala kreskówki. Mam nadzieje ze Avatar, ktory obejrze za kilka miesiecy, na punkcie ktorego tez sa wariacje, nie okarze sie taka wlasnie pulpą dla amerykanskich nastolatkow. Gdyby nie kreacja Ledgera bylby to kolejny wysokobudzetowy budyń z serii "zobacz - zapomnij". 5/10 21-01-2010, 21:22
Cloudy with a Chance of Meatballs - rewelacyjna animacja, o wiele lepiej się bawiłem jak na Up. Fajna historia, super kreska, ciekawe postaci, a przede wszystkim pięknie absurdalny humor, oraz to co tygryski lubią najbardziej, czyli akcja i detale na drugim planie. W dodatku całość niezwykle smakowita, nabita wieloma odniesieniami, cytatami filmowymi i nie tylko. Palce lizać!
8.5/10
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 21-01-2010, 22:00 Mefisto napisał(a):W dodatku całość niezwykle smakowita, nabita wieloma odniesieniami, cytatami filmowymi Ja szczerze mowiac zadnego cytatu filmowego sobie nie przypominam. Natomiast tworcy uprawiali w filmie kapitalna zonglerke roznymi ogolnymi filmowymi elementami i schematami. 21-01-2010, 23:36
Najlepsze było w "Klopsikach..." nawiązanie do wszelkich disaster movies :) Rewelka!
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku" https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści 22-01-2010, 01:55 Jakuzzi napisał(a):Ja szczerze mowiac zadnego cytatu filmowego sobie nie przypominam. A choćby i Aliens (scena, gdy natykają się na kurczaki) - coś pięknego! Poza tym myślę, że aby wyłapać wszystko (ten drugi plan, jakieś subtelniejsze odnośniki) to film trzeba obejrzeć kilka razy Drzazgi - całkiem zgrabny film, szkoda tylko, że taki banalny. Fajna forma puzzli, choć z niedociągnięciemi. Jak zawsze w polskim kinie te lepsze sceny zabija dialog, a te gorsze są z reguły tak pretensjonalne, że aż niepotrzebne. No i muzyka cały czas sępi w tle, jakby to był niewiadomo jaki film egzystencjalny. Ale generalnie całkiem udany film, niezły aktorsko. Tak z 6/10 daję.
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 22-01-2010, 02:20 Mefisto napisał(a):A choćby i Aliens (scena, gdy natykają się na kurczaki) Wedlug mnie to nie jest zadne nawiazanie do Aliens. 22-01-2010, 11:03
jak to nie - deczka w deczkę ta sama scena
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 22-01-2010, 17:50
Lock, Stock and Two Smoking Barrels - super film. 9/10. I zabawny, i w odpowiednich momentach emocjonujący (scena z efektem vertigo, żeby nie spoilerować.) O wiele lepszy od Snatch i oczywiście innych filmów Ritchiego. Obsada - bez zarzutów, super debiut Stathama i fajna rola Stinga. Szkoda że Ritchie zrobił z sobą to co zrobił, chociaż RocknRolla taka fatalna nie jest. No.
- Prosiłem o drinka a nie o jebaną dżunglę. Praktycznie mogę się tutaj zakochać w gorylu za moment. 23-01-2010, 22:18
Oj tak Snuffer zajebisty film :) świetna intryga, postacie no i teksty. Teksty miażdżą ;)Aż sobie zaraz zobaczę.
23-01-2010, 22:29
Frygtelig Lykkelig - całkiem fajny film, w klimatach Fargo. Małe miasteczko na zadupiu, intryga kryminalna, narastające napięcie - miodzio! Co prawda główny bohater zachowuje się jak debil, a parę scen jest niezamierzenie śmiesznych, ale to drobne minusy, bo reszta - wraz z zakończeniem - jest świetna. 8/10
Madeo - też niezły film, też kryminalna intryga i też bohater to idiota, choć tym razem prawdziwy. Całość trochę się dłuży i chwilami traci tempo, ale generalnie to dobra opowieść o poświęceniu i miłości macierzyńskiej. No i przykuwające uwagę śledztwo. 7/10 Madame Tutli-Putli - REWELACYJNA ANIMACJA!!! Gdybym widział ją wcześniej, to bojkotowałbym Piotrusia i Wilka, bo zwyczajnie sobie na Oscara nie zasłużył. Jedna z lepszych krótkometrażówek, jakie widziałem!! I ten klimat niesamowitości! Szkoda, że takie krótkie. 9/10
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 23-01-2010, 22:36 Snuffer napisał(a):No i to zakończenie! Aż się w głos roześmiałem. Klasyczny cliffhanger, a zarazem jeden z lepszych, a może i najlepszy jaki widziałem :) 23-01-2010, 23:02
Bezdroża - film o gościach rozmawiających o winie, z wtrętami rodem z taniej komedii romantycznej. O obejrzeniu czegoś takiego zawsze marzyłem. 0/10
Ghost in the Shell - dobry, choć - ironicznie - nieco bezduszny film. Widać inspiracje Blade Runnerem, widać potencjał historii, który nie został wykorzystany... ale już za sam klimat należy się 7/10. (The Imaginarium of doctor) Parnassus. Człowiek, który oszukał diabła (w którym momencie?) - Zaskakująco dobry film! Oczekiwałem przeciętniaka, a tu proszę - coś, co przylepiło mi uśmiech na mordę na reszte wieczoru, kazało się zastanowić nad wielowątkowością i drobnymi wtrętami autobiograficznymi, urzekło wizualnie... Jeżeli na seans o 19 zaczynają wpuszczać o 19.10, a film zaczyna się prawie 20 minut później, a ja nie wychodzę z niego wkurzony do granic wytrzymałości, to znaczy że coś w nim jest. Warto obejrzeć dla samego Farrella, który zdecydowanie przyćmił resztę obsady. 8/10 24-01-2010, 10:01 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 242,947 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,785 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,193 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,444 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,743 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,344 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 721,645 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,152 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 324 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |
Spoiler