Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Case 39 - Taki ło horror o wrednym bachorze. Graja Rene Zellweger i Ian McShane. Szalu nie ma, choc ma kilka fajnych scen.
5/10

Odpowiedz
I Love You, Man - sympatyczny i co najważniejsze autentycznie zabawny filmik bawiący się schematem typowych komedii romantycznych.

Fargo - stary to już film, a ja nie wiedziałem o nim nic poza tym że to dzieło Coenów i że dzieje się zimą. Nie zmasakrowało mnie, Bracia nakręcili znacznie lepsze NCFOM, ale warto było zobaczyć, bo to nietuzinkowe, zaskakujące, mroczne ale i momentami zabawne kino ze znakomitą rolą Frances McDormand.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Bracia nakręcili znacznie lepsze NCFOM
Taa, w którym to filmie jednym z głównych bohaterów jest killer gadający tekstami żywcem zerżniętymi od Two - Face'a...
Sorki, musiałem :-)
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Nawrót depresji gangstera - Widziałem dosyć dawno temu i praktycznie nic nie pamiętałem. W sumie w porównaniu z częścią pierwszą to jak dla mnie... nędza. Niepotrzebnie powstał. Kilka zabawnych scen no i ofc 'Cielęcina' to trochę za mało żeby miał dorównać poprzednikowi. Mimo to 5/10

Rób co należy - Dobry film, trochę nieposkładany. Momentami śmieszy i momentami daje do myślenia. Warto zobaczyć, specyficzne kino Spike'a 7/10
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Pozdrowienia z Paryża 3/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
Przełamując fale - tym razem się zawiodłem. Cały czas miałem wrażenie, że oglądam to samo co w Tańcząc w ciemnościach tylko bez piosenek. Główna bohaterka niemal taka sama, treść taka sama tylko znacznie nudniejsze i niepotrzebnie rozciągnięte do 2.5 godziny. Możliwe, że gdybym obejrzał najpierw Przełamując fale to byłbym zachwycony, a tak jestem mocno zawiedziony. 7/10 głównie za świetne aktorstwo, zdjęcia i zakończenie.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Dirty Harry - no kurde. CO ZA FILM!!!

9/10

Odpowiedz
True Lies- Najlepsza komedia sensacyjna ever:P Znakomita historia, inteligentne dialogi, gagi, znakomite aktorstwo, niesamowicie wciągająca akcja. Jak to u Camerona praca kamery jest bardzo klasyczna nie ma szybkiego montażu i głupich zagrywek. Perypetie Harrego ogląda się znakomicie, zwłaszcza relacje z domniemanym kochankiem jego żony, Simonem.
Efekty wymiatają, chemia między bohaterami, dbałość o najmniejsze detale(jak to u Camerona) na przykład akcja w prologu- partner Harrego jedzie Mercem po lodzie i samochód cały czas się ślizga po drodze- niby oczywistość a jak cieszy.
Zabawa wysokich lotów podczas seansu gwarantowana.

"Can you hurry up. My horse is getting tired." :razz:
10/10
Enemy of the state- wciągający akcyjniak z doborową obsadą. Will Smith gra przyzwoicie, fajna rola Hackmana. Mnie wciągnęło do reszty i jeszcze nie raz wrócę do tego filmu.
8/10
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Ostatni z wielkich / The Last Tycoon reż. Elia Kazan
Ciekawe pożegnanie Elii Kazana z kinem. Podobno to na podstawie niedokończonej powieści, ale ciekawe ile Kazan dodał ze swojej historii. Element o komunistach w jego przypadku jest bardzo wyrazisty. Do tego pożegnanie z Kazanem, pokazuje nostalgie za kinem lat 30. i 40. czas wielkich producentów takich jak Monroe Stahr. Film jest z 1976 r. ale klimatem idealnie odnosi się do kina z przed dwóch dekad. Świetne aktorstwo Roberta De Niro, Robert Mitchum i Tony Curtis jako symbole mijającej epoki kina, Jack Nicholson, Anjelica Huston w epizodach. 8/10.

12 gniewnych ludzi / 12 Angry Men reż. Sidney Lumet
Klasyk, którego nigdy nie chciałem obejrzeć (ciężko znoszę filmy z przed 1960) ale dziś akurat utrafiłem i z braku innych zajęć obejrzałem. Gdyby spojrzeć na film miarą dzisiejszego kina, to stwierdziłbym że film zbyt mocno teatralny, coś jak polskie kino...Ale w latach 50. inaczej patrzono na grę aktorską i na sztukę filmową, wtedy bardziej zarysowana gra była czymś pożądanym. Tak więc odkładając dzisiejsze standardy można powiedzieć że film jest całkiem wciągający. 7/10.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Cytat:Najlepsza komedia sensacyjna ever
A Lethal Weapon widziałeś? Beverly Hills Cop? Nawet, kurde, Kiss Kiss Bang Bang? Każdy z tych filmów (i sporo innych, ale nie chce mi się teraz nad tytułami główkować) bije True Lies na głowę. Ja rozumiem że masz, jak zresztą większość ludzi tutaj, fazę na Camerona; ale nie dajmy się zwariować :-)
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Danus napisał(a):dbałość o najmniejsze detale(jak to u Camerona) na przykład akcja w prologu- partner Harrego jedzie Mercem po lodzie i samochód cały czas się ślizga po drodze- niby oczywistość a jak cieszy.

Zapomniales wspomniec o piskach na lodzie ;)

Swoja droga calkiem sporo w TL bledow, widocznych kaskaderow, fatalnie zastosowanej tylnej projekcji - mimo wszystko oglada sie znakomicie.

Danus napisał(a):Jak to u Camerona praca kamery jest bardzo klasyczna nie ma szybkiego montażu i głupich zagrywek.

Praca kamery jedno, montaz to zupelnie inna bajka. Montaz miejscami jest mega szybki (bitka w ubikacji) ale piszac to mam na mysli cameronowski styl montazu, gdyz mimo wielu szybkich ciec, nadal wiem co sie dzieje na ekranie (praca kamery). Cameron wyznaczal stndardy w kinie akcji, miedzy innymi dzieki szybkiemu montazowi. Potem przyszedl Bay ktory myslal, ze im wiecej ciec na sekunde tym lepiej i zamiast akcji mamy efekciarska papke.

True Lies
8/10
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
jarod napisał(a):A Lethal Weapon widziałeś? Beverly Hills Cop? Nawet, kurde, Kiss Kiss Bang Bang? Każdy z tych filmów (i sporo innych, ale nie chce mi się teraz nad tytułami główkować) bije True Lies na głowę. Ja rozumiem że masz, jak zresztą większość ludzi tutaj, fazę na Camerona; ale nie dajmy się zwariować :-)

Tylko, ze True Lies to czystej krwi akcyjniak w pastiszowej otoczce, a nie film sensacyjny i z Lethal Weapon, czy tez Kiss Kiss Bang Bang nie ma co tej produkcji porownywac.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
jarod napisał(a):A Lethal Weapon widziałeś?

muszę interweniować:) pierwsza część LW to poważny dramat sensacyjny (szczególnie w wersji reżyserskiej). Gibson ma tutaj realne problemy i nie może się ogarnąć po stracie żony - to nie są żarty. wszelkie jego autodestrukcyjne szarże, które w powszechnym odbiorze uchodzą za śmieszne, dla mnie osobiście są średnio wesołe właśnie ze względu na ów tragiczny kontekst. z kolei pozostałe części to już niestety komedie i wygłupianie się pt. "jak to super pracować w policji i przeżywać przygody", aczkolwiek dwójka idealnie wyważyła obydwa żywioły, tj. śmiech i dramat, waląc w ostatnich 15 minutach po łbie mega konkretnie.

Odpowiedz
Zgadzam się. Jedynka była czymś świeżym jak na tamte czasy i rzeczywiście w wersji reżyserskiej nie jest zbyt wesoło jak w pozostałych częściach. Oczywiście już w dwójce po samej obsadzie można stwierdzić w jaką stronę poszli twórcy - czyli bardziej komediową. Muszę ponownie się zgodzić, że w miarę dokładnie jest wyważony czas na wygłupy i czas na prawdziwe akcje. Oczywiście 3 i 4 nie mam zamiaru oglądać choćby ze względu na to, że w 3 Martin Riggs się żeni, a 4 to już odcinanie kuponów. Dla przypomnienia nie pisałem tutaj o tych filmach chociaż niedawno zobaczyłem właśnie 1 i 2 i na tym chcę zakończyć swoją przygodę z tymi 2 dobrymi częściami nie psując sobie pozostałymi opinii o tym filmie. Jedynka ode mnie dostaje 8/10, natomiast dwójka 7/10 <ok>
"Więcej socjalizmu - znaczy więcej demokracji." - Michaił Gorbaczow

"Istnieje marksizm dogmatyczny oraz marksizm twórczy. Ja stoję na istocie tego ostatniego." - Józef Stalin

Odpowiedz
jarod napisał(a):
Cytat:Najlepsza komedia sensacyjna ever
A Lethal Weapon widziałeś? Beverly Hills Cop? Nawet, kurde, Kiss Kiss Bang Bang?

co ma piernik...? LW to dramat, BHCop to - poza autopromocją Murphy'ego - komedia sensacyjna, a KKBB to kryminał na niepoważnie. Natomiast TL to pastisz kina akcji/szpiegowskiego i film akcji w jednym. Co Ty tu chcesz porównywać?
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
jarod napisał(a):A Lethal Weapon widziałeś? Beverly Hills Cop?
Widziałem. LW to świetny film a BHC bardzo średni ale jak już poprzednicy wspomnieli nie ma co porównywać. Może żle nazwałem gatunek. Może TL nie mieści się w ramach komedii sensacyjnej tak więc jest to najlepsza komedia akcji:)
Cytat:Zapomniales wspomniec o piskach na lodzie ;)
Po pierwsze nie słyszałem pisków. Może nie zwróciłem uwagi.:P
Bucho napisał(a):Swoja droga całkiem sporo w TL błędów, widocznych kaskaderów, fatalnie zastosowanej tylnej projekcji - mimo wszystko ogląda się znakomicie.
Można wiedzieć w których scenach bo ja takowych nie widziałem.
jarod napisał(a):Kiss Kiss Bang Bang?
Nie widziałem tak więc...
jarod napisał(a):Ja rozumiem że masz, jak zresztą większość ludzi tutaj, fazę na Camerona; ale nie dajmy się zwariować :-)
A czy Ty wiesz co to jest subiektywne zdanie? Ja wiem, że na tym forum trudno komukolwiek się pogodzić z tym, że ktoś ma odmienne zdanie ale nie dajmy się zwariować.
Dla mnie True Lies w swojej kategorii jest bezkonkurencyjne i możesz se pogadać:P
Bucho napisał(a):Potem przyszedl Bay ktory myslal, ze im wiecej ciec na sekunde tym lepiej i zamiast akcji mamy efekciarska papke.
Coraz mniej podoba mi się to co ten gość wyrabia. Jako reżyser teledysków Rihanny byłby dobry albo Lady gagi, a od kręcenia filmów lepiej niech się odwali:)

Odpowiedz
W każdej scenie, gdzie Arni musi robić fikołki i inne akrobacje, jest zastępowany dublerem, który ma fatalnie imitujące jego fryzurę włosy. Poza tym, "True Lies" to komedia akcji, nie sensacyjna. A tak o, to fajna beka jest, 8/10.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Hitch napisał(a):W każdej scenie, gdzie Arni musi robić fikołki i inne akrobacje, jest zastępowany dublerem, który ma fatalnie imitujące jego fryzurę włosy.
Możliwe, ja nie zwracałem uwagi na to. Tak więc mogłem nie zauważyć.
Hitch napisał(a):Poza tym, "True Lies" to komedia akcji, nie sensacyjna.
Już w poprzednim poście poprawiłem. Ale dzięki, Hitchu:)

Odpowiedz
Nine Miles Down - takie"The Thing" na piaskach Sahary. Spec od ochrony jedzie na środek pustkowia sprawdzić co się stało z załogą stacji badawczej, która robiła odwierty na głębokości tytułowych 9 mil. Na miejscu spotyka ocalałą przy życiu panią-laskę-naukowiec (którą oczywiście musi później przelecieć:)). Oboje rozpoczynają śledztwo na terenie ośrodka. Dużo korytarzy, dziwnych dźwięków, halucynacji, niejednoznacznych tropów i fałszywych zagadek. Do tego ładna Kate Nauta i Adrian "gorszy Highlander" Paul, który nawet daje radę w kilku scenach. Nie ma sensu znęcać się nad tym tworem bo wciąga, ma dobre zdjęcia, jakiś klimat no i ostatnie naście minut ma po prostu zajefajne. Oczywiście jak na produkt przeznaczony do wypożyczalni.

[Obrazek: n4vyps.jpg]

Daję 6/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Sherlock Holmes - Bardzo dobrze się bawiłem. Świetny, ponuro-mroczny klimat. Rewelacyjny Robert Downey Jr. Trochę śmiechu, trochę akcji. Wciąga i co najważniejsze nie nudzi (przynajmniej mnie). Szkoda mi tylko ich psa bo miał prze****** :mrgreen: Polecam 8.5/10

Tak jak powiedział Mierzw. Nie zamierzam się bawić za każdym razem w przenoszenie. Od tej pory, posty, które powinny się znaleźć w konkretnym temacie, a w nim nie będą, zaczną znikać. Skoro nie umiecie po dobroci...
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Pozdrowienia z Paryża 3/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
Wiesz po co są tematy poświęcone konkretnym filmom?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon