Zwei: http://forum-kmf.fc.pl/viewtopic.php?t=226
Drei: :roll:
21-03-2010, 22:02
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
Ein: http://forum-kmf.fc.pl/viewtopic.php?t=2443
Zwei: http://forum-kmf.fc.pl/viewtopic.php?t=226 Drei: :roll: 21-03-2010, 22:02
Leon Zawodowiec - świetny film, jeden z najlepszych jakie widziałem. Fenomenalne zdjęcia, montaż i muzyka. Muzyka w tym filmie jest piękna, świetnie współgra z obrazem i idealnie go uzupełnia. Jest świetnym tłem, a czasami wysuwa się na pierwszy plan.
Oldman, Reno i Portman stworzyli niesamowite kreacje, chyba najlepsze w swojej filmografii. Każdy dialog przez nich wypowiedziany i każdy gest jest niesamowicie prawdziwy ... no i ta piosenka Stinga na końcu. Film, który widziałem po raz pierwszy dawno, dawno temu i do którego zawsze chętnie wrócę. Panie Besson niech Pan to obejrzy i się nawróci. Mistrzostwo świata: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MrTsuvykUZk[/youtube] 21-03-2010, 23:42
A Perfect Getaway - film zdecydowanie wygrywa w kategorii najmniej logiczny, najbardziej naciągany i najmniej konsekwentny twist evah. Całość zaczyna się całkiem fajnie - co prawda absolutnie wszystkie motywy są ograne i do bólu przewidywalne, ale ogląda się to naprawdę fajnie i lajtowo. W dodatku mamy ładne widoczki, ładne zdjęcia i dobrze obsadzonych (i ładnych) aktorów, którzy nawet pokazują to i owo. Zapowiadał się więc miły filmik na raz, o którym trudno było coś naprawdę złego powiedzieć. A potem ten twist - really? Co prawda w fabule przewija się wątek tworzenia filmów/scenariuszy, ale nijak nie tłumaczy to tego beznadziejnego i "zaskakującego" rozwiązania. A żeby nie było, to dalej jest jeszcze gorzej - dostajemy trzęsiawkę kamery, tradycyjne dla tego typu filmów gore i bezmyślne pogonie/ucieczki, dodatkowo okraszone jakimś wyjątkowo posranym montażem. Generalnie więc na koniec wychodzi mega-kicha, którą odradzam oglądać.
Ocena do twista: 6/10 Ocena po twiście: 1/10 Ocena końcowa: 3/10 I to zrobił koleś od Pitch Black - wstyd!
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 22-03-2010, 01:29
Ale Pitch Black chyba też nie było jakieś wybitne, nie? :P Choć dawno widziałem, nie pamiętam.
22-03-2010, 03:09
Pitch Black to bardzo solidny SF z zajebistym bohaterem pod postacią Riddicka, to którego grania Vin Diesel się urodził. Nie wiem, jak jest z PG, ale od nazywania PB kichą jestem daleki.
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church
22-03-2010, 10:44
Ja z "Perfect Getaway" miałem jeden poważny problem - od początku wiedziałem, na czym będzie polegał twist. Dlatego przez pierwszą godzinę film oglądałem w męczarniach, czekałem tylko na "nieoczekiwane" rozwiązanie. Reżyser pokazuje nam jeszcze chyba z 15-minutową retrospekcję, tak żeby dla 'głupiego' widza wszystko było jasne i klarowne. Żenada. Dlatego, bez bólu oglądałem ostatnie 20 minut, gdy wszystko jest już podane na tacy i liczy się tylko akcja.
Z calego filmu najlepiej pamiętam Timothy Oliphanta, w roli nieco zdziwaczałego komandosa. Poza tym można popatrzeć na piękne panie (Milla Jovovich, Marley Shelton, Kiele Sanchez) i nie mniej ładną wyspę. I tyle atrakcji. 22-03-2010, 14:30
Ponyo - kolejny świetny film od Ghibli. Miałbym zastrzeżenia do przeszarżowanej końcówki i trochę zbyt płytko zarysowanego podwodnego świata. Ale poza tym gites.
8/10 King Kong - nie powiem, trzeba Jacksonowi oddać honory za dobrze poprowadzoną obsadę, narrację i ujęcia urywające głowę. Szkoda tylko, że całość jest tak masakrycznie głupia i przesadzona, oraz niepotrzebnie rozciągnięta (T-rexy i robale na wyspie). Poza tym porządne widowisko. 7/10
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 24-03-2010, 02:22 Wawrzyniec napisał(a):Pitch Black to bardzo solidny SF z zajebistym bohaterem pod postacią Riddicka, to którego grania Vin Diesel się urodził. Nie wiem, jak jest z PG, ale od nazywania PB kichą jestem daleki. dupa a nie solidny SF. Ten film trzyma się tylko i wyłącznie na Riddicku. "Solidność" aspektu SF jest znikoma. To durny, durny, DURNY film z fajnym Riddickiem, postaciami i niezłą muzyką. 24-03-2010, 12:50 simek napisał(a):może parę fucków byłoZERO fucków. Zero krwi. Zero ciężaru gatunkowego. Skąd R?
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 24-03-2010, 16:41
Nie pamiętam dokładnie ale ktoś w jedynce palił papierosa więc to podpada pod R. A z tym zerem krwi to bym nie przesadzał. Był jeden moment że tej krwi trochę było.
koronex1989
24-03-2010, 16:47
Od kiedy za palenie jest R? :lol:
Nawet w filmie PG można palić. Krew jak nie była zmieszana z wodą, to była w postaci plamy na ścianie, nic w ramach eRki.
-- Laozi 24-03-2010, 17:06
W Matrixie krwi było jak na lekarstwo. A w momentach rozstrzeliwania kolesi z ran leciał fajny dymek. Przykład - strzelanina w holu.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 24-03-2010, 17:11 Cytat:ZERO fucków. Zero krwi. Gwoli ścisłości - jest jeden fuck ; ) A z krwią jak jest nie pamiętam, ale parents guide twierdzi iż trochę jej jest : ) 24-03-2010, 17:17
W gwoli ścisłości: mylisz się, Snuffles :)
IMDB często sieje nieprawdę. Możemy się nawet założyć, że w "Matrixie" nie ma nic więcej, poza przedszkolnymi bluzgami.
-- Laozi 24-03-2010, 17:25
Last Action Hero: taki Kevin sam w domu, tyle że nie trzeba Świąt, żeby to oglądać, no i pastiszowy klimat znacznie lepszy. Świetnie się to ogląda po wieloletniej przerwie. Urocze odniesienia do kina akcji lat 90. i nie tylko (btw. jakaś analiza? :D). Zdecydowanie 10/10. ;)
22.04.2011
24-03-2010, 17:27
Down with love - oj, jak dawno tego nie widziałem :) Film cudny - pięknie wystylizowany, z jajem i tą idealną nutką kiczowatości. Mnóstwo drobnych, fajnych w sumie gagów, sporo mniej lub bardziej, ale jednak zabawnych odniesień seksualnych, fajna muzyczka z epoki, no i przede wszystkim świetnie to zagrane. Na poprawę humoru, jak znalazł.
Ocena filmu, jako hołd dla dawnych produkcji gatunku: 10/10 Ocena samego filmu: 8/10
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 25-03-2010, 01:45
Pozdrowienia z Paryża - przyjemnie się oglądało bo szybko. Mniej więcej do odkrycia, że , potem akcja trochę siada i lekko mi się dłużyło. Fabuły jakieś konkretnej nie stwierdzono, a jeśli była to tylko po to, żeby Travolta jako Wax porozwalał kilku(dziesięciu) Pakistańczyków.
Ogólnie film do piwka z kumplami :) 6/10 25-03-2010, 04:04
TRON - z sentymentu napiszę, że mi się podobało, choć kiedyś lepiej się to oglądało. Pomimo 90 minut projekcji jest tu wiele irytujących i absurdalnie śmiesznych pomysłów. Jednocześnie składam wyrazy szacunku osobom odpowiedzialnym za efekty specjalne. To co odwalili na początku lat 80 zasługiwało na Oscara, a chyba go nie dostali. To źle. Liczę, że Tron Legacy będzie mimo wszystko lepszy.
6/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
25-03-2010, 16:55 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 242,959 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,786 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,195 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,446 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,743 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,345 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 721,704 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,154 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 324 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 8 gości |