Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Valentine's Day - myślałem że będzie gorzej. I w sumie było słabo, momentami nawet tragicznie, ale jest kilka plusów za które ocena wędruje o co najmniej jedno oczko w górę. Przede wszystkim Jennifer Garner, która jako jedyna wnosi do tego filmu sporo uroku i na szczęście ma największą rolę. Do tego całkiem zabawna Hathaway i ładnie zakończony wątek Julii Roberts.
Największy babol - dopisany chyba już na planie wątek wilkołaka ze Zmierzchu i piosenkareczki Taylor Swift (której fenomen jest dla mnie niepojęty), grającej totalną amebę. Bezsens, brak treści i strata czasu ekranowego.

Il buono, il brutto, il cattivo. aka The Good, the Bad and the Ugly - czad, epa i geniusz, okraszony wywołującą dreszcze muzyką Morricone. Dlaczego tylko 9/10? Bo OUATITW lepsze ; )

Odpowiedz
Cedry pod śniegiem

Super:) Romans, dramat sądowy i społeczny w jednym. Film można określić jednym słowem - PIĘKNO. Z ekranu wylewa się piękno - wysmakowane zdjęcia cedrowych lasów i portowego miasteczka we mgle, genialna muzyka Jamesa Newtona Howarda i po prostu piękna w prostocie historia.

I jedna z najlepszych filmowych scen jakie widziałem w życiu. Ethan Hawke na plaży ostrzeliwanej przez japońców, w tle cudowna "Tarawa" Howarda. I kamera płynnie przechodzi pomiędzy kolejnymi wspomnieniami...

Może film ma wady, ale ja ich nie widzę:) Mam chyba duszę romantyka, więc wyłączam rozum i napawam się zapachem cedrów:)

Odpowiedz
Azumi 2 ( 2005 )

Miałem drugiej części nie oglądać lecz ciekawość dalszej eskapady Azumi zwyciężyła. Poziom z grubsza taki sam jak poprzednio, obydwie części można traktować jak jeden 4-godzinny z kwadransem film przedzielony na dwa. Poprawiły się na pewno walki na miecze ale rozmach mniejszy i muzyka słabsza, za to doszła druga obok Ayi ślicznotka - Chiaki Kuriyama. Głównym problemem obu partów to jest to, że zdają się być jednymi z wielu takich produkcji jakie się robi w Azji i nie będzie to taki klasyk z którym trzeba się zapoznać.
L.A. Confidential - 8/10
He liu - 7/10
The Insider - 8/10
Dredd - 6/10
Total Recall ( 2012 ) - 5/10
G.I. Joe: The Rise of Cobra - 5/10

Odpowiedz
Pocahontas - piękna, prosta opowieść a jakże uniwersalnych wartościach. Klimat starej animacji disneyowskiej. 8/10.

Odpowiedz
Anioły I Demony- po kilku godzinach po seansie stwierdzam, że to bardzo nudny film. Nagromadzenie CGI w co trzeciej scenie raziło oczy, które w połowie seansu zaczęły boleć. Niby jest akcji, jest dynamicznie, ale ani krzty w tych sekwencjach emocji, brak dobrego aktorstwa i patos. Patos mdły i nie do przełknięcia.
Wystawiam 1/10 za całkowite zdominowanie filmu przez efekty specjalne. Rozumiem takie Tranformery, ale Thriller o Watykanie?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Ostatni etap: Jest to bodaj pierwszy film fabularny o obozie koncentracyjnym (rok produkcji 1949) nakręcony przez byłą więźniarkę. I co? I jajco. Daruję fakt, że więźniarki są dobrze odżywione i ogólnie nieźle wyglądają - tak się wtedy robiło filmy. Ten film to zwykła radziecka propaganda. Wszystkie więźniarki czekają na odsiecz ze wschodu, współpracują z komunistycznym ruchem oporu, a jedyną osobą krytykującą komunizm jest tu nadzorczyni bloku, Polka, która zaprzedała się Niemcom... Ciężko się to ogląda i nie tyko ze względu na wiek filmu, ale głównie przez nasycony propagandą scenariusz.

Odpowiedz
Flash of Genius - amerykański standard dramatyczno-obyczajowy, czyli zrobione porządnie, ale bez szału i do bólu sztampowo. W kilku momentach można się uśmiechnąć, w kilku poziewać, a całą resztę obejrzeć z mniejszym lub większym zaangażowaniem. Daję 6/10 bo jednak lubię, gdy jeden człowiek pokazuje fucka ogromnej korporacji (choć tu wyżej Insidera trudno zajść).
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Coco Chanel

Piękny obraz o pewnym okresie w dziejach mody. WTF? Desplat zrobił świetny score (nota bane: dublet z Girl with a pearl earing), film posiada cudowne zdjęcia, doskonałą wręcz scenografię, mocną obsadę i... i opowiada o babie, która modę zawojowała? Jak, ja się pytam - do cholery co za żenua scenariusz! Reżyser, w swojej skąpości pokazuje jak kobieta robi kilka kapeluszy, kroi dwie kiecki i poza tym krytykuje ciuchy. W porządku, widać, jak myślała, ale jak zrobiła te wielkie kreacje? Końcówka, to już hicior nie z tej bajki: wypadek gościa, nożyczki w łapce i pokaz mody, a w zasadzie 10 sekund z pokazu i koniec. KONIEC. Przez prawie dwie godziny film się rozkręca, pokazuje twardą kobietę, żeby utaić to, co w Coco Chanele najważniejsze (Wg mnie), jej talent i myśl twórczą, wdrażaną z każdym kolejnym etapem życia.

Nie mogę jednogłośnie ocenić filmu. Trzeba to zrobić w dwóch etapach - jako historia kobiety, która zbudowała imperium: 1/10
W pozostałych kategoriach 9/10
loading podpis...

Odpowiedz
Lepiej późno niż później
Komedia romantyczna z całkiem niezłą obsadą: Jack Nicolson, Diane Keaton i Keanu Reeves. Film całkiem na poziomie jak na ten gatunek. mimo że niestety ma kilka typowych tandetnych i kiczowatych chwytów komediowych. Poza tym ogląda się świetnie. 7/10

Uwierz w Ducha
Klasyk lat 90. Pewnie każdy zna ten film. Ja dopiero teraz nadrabiam zaległości. Ogólnie fajnie się ogląda. Śliczna Demi Moore, szalona Whoopi Goldberg i niestety dość przeciętny Patrick Swayze. 7/10

Odpowiedz
True Romance - obejrzane z okazji śmierci Denisa Hoppera. Zajebisty film w swojej naiwności przemieszanej z przemocą i ciężkimi klimatami. No i plejada świetnych aktorów na drugim planie... Fajnie, że jest jeszcze trochę dobrych filmów, których nie widziałem :)

Odpowiedz
Martinipl napisał(a):Desplat zrobił świetny score

LOL, bardzo przeciętny i jak na niego mega wtórny i nijaki
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Amerykańska opowieść - klasyczna animacja ze studia Universal Pictures, przywodząca na myśl historie Walta Disneya. 80 minut podczas których człowiek wraca do dzieciństwa i daje się ponieść opowieści.

Film to historia myszki Fievela, która wraz z rodziną postanawia uciec z Rosji do Ameryki, gdzie podobno nie ma kotów. Młodzieniec traci kontakt z resztą już na statku, a później przez cały film próbuje ich odnaleźć ratując przy tym mysią społeczność, ot taki american dream w zwierzęcym wydaniu :)

Dawno nie oglądałem tak dobrej animacji, dawno nie oglądałem zwykłej animacji w ogóle i może dlatego jestem tak zachwycony. Naprawdę bawiłem się jak 10 latek.

Polecam wszystkim w których siedzi jeszcze dzieciak :)

8/10

Odpowiedz
"Amerykańska opowieść" to porządna klasyczna animacja, ale druga część tego filmu (gdzie myszy wylądują na Dzikim zachodzie tym razem i Fievel znowu się gubi) to już moim zdaniem kompletny gniot. Strasznie się zawiodłem.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):
Martinipl napisał(a):Desplat zrobił świetny score

LOL, bardzo przeciętny i jak na niego mega wtórny i nijaki

Chcesz powiedzieć, że mi się nie podobać? Dziwne, dziwne. Poza tym, Mef, napisałem, że wtórny (co dalej nie zmienia faktu, że mi się podoba) :)
loading podpis...

Odpowiedz
Bracia - fajny film z ciekawą i zajmującą historią, do tego nieźle zagrany z prześliczną Natalie Portman w jednej z głównych ról. Gylenhaal niby jest byłym bandziorem, ale raczej stara się nim być niż nim jest. Maguire fajny, choć czasem niepotrzebnie szarżuje.
Ogólnie film bardzo spoczko, choć moim skromnym byłby lepszy gdyby darowano sobie sceny w Afganistanie - miałem wrażenie, że wszystko zostało aż za dosłownie podane widzowi na tacy i dramaturgia na tym straciła. A można było przecież zostawić takie fajne niedomówienie. No i końcówka wyjątkowo słaba i konwencjonalna. Ale ogólnie, nie jest źle. Widział ktoś duński oryginał?
7/10

Odpowiedz
M E M E N T O - Nie ma co ukrywać, wielkie arcydzieło za małe pieniądze(gdybyśmy mieli normalną kinematografią, to ten film mógłby powstać w Polsce). Co mogę jeszcze napisać?
Trzymający w napięciu kryminał biegnący od tyłu? Banał. Świetny twist? Było. 3 wybitne role 2 świetnych aktorów i 1 aktorki? Standard. Drugi film Nolana i drugi nokaut?

Głupio polecać, w końcu i tak 99& już widziało. A ten 1%...musi obejrzeć. Bo jak nie, to kamieniołomy.

10+/10

Dzień Niepodległości- w reszcie w całości :grin: Wiadomo Emmerich, wiadomo patos, wiadomo głupoty...ale jak to się ogląda, jak to emocjonuje. ! Ileż tu ujęć pięknych wizualnie! Jaki power, jaki rozmach! Ścisła czołówka blockbusterów.

Za sceny z obcymi 9.5/10 (pół punkta za groteskę w statku-matce)
Za resztę 7/10
Ocena końcowa: mocna ósemka.

Odpowiedz
Chińskie duchy 2 ( 1990 )

Druga część nie gorsza od pierwszej. Te same elementy, które złożyły się na sukces poprzednika tylko w większych ilościach. Oryginał wydał mi się bardziej nastrojowy za to ten jest zabawniejszy - od tej komedii omyłek z wzięciem bohatera za kogoś innego uśmiałem się parę razy. Efekty nie poprawiły się jakoś przez te trzy lata, potwory rażą gumianymi kostiumami. Fabularnie podobnie jest jak poprzednio lecz w ogóle to nie przeszkadza.
L.A. Confidential - 8/10
He liu - 7/10
The Insider - 8/10
Dredd - 6/10
Total Recall ( 2012 ) - 5/10
G.I. Joe: The Rise of Cobra - 5/10

Odpowiedz
Youth in Revolt czyli Michael Cera próbujący zdobyć dziewczynę swoich snów. Nieco szalona komedia romantyczna w 'sundancowym' klimacie filmów Wesa Andersona, choć nie oferująca nic poza samą rozrywką. No, chyba, że za odkrywczy uznamy morał, że warto, a nawet trzeba być sobą. W przeciwnym razie obejrzmy 90 minut sympatycznego i zabawnego filmu, w którym pełno nawiązań i mierzenia się z francuską Nową Falą; gdzie alter ego głównego bohatera nazywa się Francois Dillinger, a pies wabi się Albert (po Albercie Camus). Na drugim planie Steve Buscemi jako ojciec Cery, Zach Galifianakis jako kochanek matki Cery i Ray Liotta jako jej następny kochaś. Plus śliczna Portia Doubleday - nie wiem, kim jest dziewczyna, ale robi dobre wrażenie ;)
Moja ocena: 7,5/10

Odpowiedz
Dobry Niemiec / The Good German (2006) reż. Steven Soderbergh

Film w starym stylu. Klimat noir z filmów lat 40-50. doskonale odtworzony. Zdjęcia, muzyka, sposób opowiadania, czyste lata 50. a ten nie jest w moich ulubionych. Fabuła skrojona chyba pod Clooneya (on bardzo lubi te spiski ;)) + Cate Blanchett. Film bardziej jako hołd, jako dzieło samodzielne, dobry bez rewelacji daje 7/10.

W sieci kłamstw / Body of Lies (2008) reż. Ridley Scott

Podchodziłem bez przekonania, tyle już było tych szpiegowskich filmów. I ten fabularnie niczym nie zaskakuje, sporo klisz i przewidywalnych wydarzeń (ja zacząłem myśleć że to "Spy Game 2") ale film mnie wciągnął, a co warte podkreślenia to zawdzięczam to aktorom. Wielokrotnie psioczyłem na DiCaprio ale tutaj mnie chłop zaskoczył (w przeciwieństwie do "Shutter Island"), może zmienię kiedyś o nim zdanie...Do tego Russel Crow, grający człowieka bez kawałka mózgu odpowiadającego za nerwy i Mark Strong jako hipnotyzujący arabski dżentelmen. Dobrze się bawiłem 8/10.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Brothers: Cienki ten film. Większość scen totalnie wyprana z emocji. Prawie nic mi się w tym filmie nie podobało. Nie podobali mi się aktorzy (Spidey jako żołnierz i Książę Persji jako recydywista. który napadł na bank), nie podobały mi się dialogi, nie podobało mi się, że dopiero w 3/4 zaczęło się cokolwiek dziać. Muszę zaliczyć duński oryginał, na pewno będzie lepszy.

4/10

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon