Directed by James "THE KING" Cameron
21-06-2010, 22:41
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 21-06-2010, 22:41
Defendor - Przyjemnie się ogląda, parę dobrych patentów, parę niewykorzystanych, super rola Woodyego.
Before the Devil Knows You're Dead - Mega taran o podróży na samo dno. Rola Hoffmana po prostu niszczy a finałowe potyczki zastają mnie z ręką w spodniach. Średnio moim zdaniem działa tutaj forma, pocięcie historii na kilka różnych fragmentów, po jednym dla bohatera, zakłóca dynamikę. Z drugiej strony: gdyby nie to można by dostać zawału, akcje niczym w The Shield (rzecz jasna, o dość odmiennym charakterze). Na zachętę, taglajn(?) otwierający film: May you be in heaven a full half hour ... before the devil knows you're dead. Polecam.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. 22-06-2010, 03:01
Intrygant - Niezłe. Matt Damon gra tu na najwyższych obrotach, a sam film ma bardzo interesującą koncepcję i punkt wyjścia. Na pierwszy rzut oka wygląda to na kolejny film w stylu Firmy albo Informatora, tylko w satyryczno-komicznym tonie, aż przed widzem odsłania się inna warstwa - Soderbergh postanowił przedstawić historię Szacun za pomysł, minus za realizację - praktycznie od początku można wyniuchać, że "coś jest nie tak", a mniej więcej po 2/3 czasu trwania film jedzie już tylko na jednej nucie. Jest nieźle, ale mogło być lepiej, choć szczerze to nie wiem jaki reżyser poza Soderberghiem potrafiłby sobie lepiej poradzić z takim tematem. Na uwagę zasługuje score Marvina Hamlisha i wynikający z niego filmowy humor - czasem suchy, czasem niesamowicie czarny, ale nadal śmieszny.
7/10 22-06-2010, 14:10
Pasi? ;] Poza tym niestety od początku w tym filmie czuć, że coś nie gra jak powinno więc i tak byś się domyślił :P
EDIT: Boso, ale na rowerze - Jezus Maria, ale kupa. Koleżanka jest fanką artystycznego kina i zaciągnęła mnie na seans, myślałem, że umrę :/ Rzekomo belgijski kandydat do Oscara - jeśli to jest wszystko na co stać Belgów to nie wróżę tamtejszej kinematografii wielkich sukcesów. To już my mamy żywsze i bardziej dynamiczne filmy. Kolejny film, który mi udowadnia, że mam awers do niskobudżetowych, artystycznych produkcji, który mi już chyba zostanie :P 2.5/10, bo parę razy się zaśmiałem. 22-06-2010, 14:24
Mirrors - co za burdel. Czego tu nie ma? Druga rzeczywistość! Demony! Opętane dziewczynki! Opętane staruszki skaczące jak małpa! Złowrogie odbicia! Koszmarne wizje! Zjawy! Mroczne tajemnice z przeszłości! Szpitale psychiatryczne przerobione na centra handlowe! (no dobra, większość tego była w Silent Hill, ale co innego spójna, przemyślana fabuła, a co innego groch z kapustą jakim jest Mirrors)
Ugh. Czy pan Aja w ogóle przeczytał ten nietrzymający się kupy stek bzdur? Chyba nie. Szkoda, bo zaczyna się całkiem nieźle, ale im dalej w las tym gorzej. Finał w zalanym domu i pojedynek z pełzającą po ścianach staruszką to czysta kpina. 22-06-2010, 20:24
Dodajmy do tego Sutherlanda po raz n-ty kopiującego rolę Bauera, scenariusz pisany metodą kopiuj - wklej, przegięte gore oraz najgorszą znaną mi partyturę Javiera Navarrete. Szajs straszny, zgadzam się z Tobą zupełnie.
A ja właśnie skończyłem Once Upon a Time in America. Najlepszy film Leone, najbardziej realistyczny i bezkompromisowy, najmniej efekciarski reżysersko (w sumie jedynie prolog z tym cholernym dzwonkiem można uznać za reżyserską kombinatorykę, oczywiście w jak najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu). Mental gdzieś kiedyś napisał coś takiego, że dylogia "Once Upon..." to kawał historii USA zamknięty w circa 6 godzin. Jak najbardziej się zgadzam.
Why are you firing wallnuts at me?
22-06-2010, 20:49
Mirrors? Daliście radę obejrzeć to do końca? Jak mam niby zasadę, że w miarę wszystkie filmy staram się obejrzeć do końca, bo a nuż w końcówce coś fajnego wyniknie tak tutaj po 40-50 minutach wyłączyłem i uważam to za najlepiej zaoszczędzone minuty życia :-)
22-06-2010, 21:23 jarod napisał(a):Najlepszy film Leone Eee, nie - lepsze jest OUATITW :P Year One - wytrzymałem 20 minut i wyłączyłem w cholerę, więc nie wiem czy potem nie zmienia się to w zajebistą komedią, ale wątpię, gdyż te pierwsze minuty to dno dna. Daję 3/10, bo laski są fajne, na jednym żarcie udało mi się zaśmiać, no i z reguły zawyżam filmom, których nie obejrzałem do końca. Niemniej wystrzegać się!
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 22-06-2010, 23:48
W Year One jest tylko jedna śmieszna scena. Dialog Kaina i Abla :]
- It's my brother Cain, I'm called Abel - You, are called... suck. 23-06-2010, 00:02
Ja widziałem "Year One" do końca - najlepsze jest pierwsze 20 minut :)
Szczerze nie polecam. 2/10 23-06-2010, 00:03
Obcy 3 - wersja rozszerzona - Kinowy "Obcy 3" był zawsze dla mnie nudny i ... nudny. Wersja rozszerzona jest ... cóż... genialna! Może sam fakt, że napoczątku zamiast psa pojawia się wół sprawił że oglądałem film z zupełnie innej perspektywy i z większym zainteresowaniem niż dotychczas. Co się będę rozpisywał: po prostu całość podoba mi się teraz o wiele, wiele, wiele bardziej niż w wersji kinowej.
23-06-2010, 14:08 gigacz napisał(a):Może sam fakt, że napoczątku zamiast psa pojawia się wół sprawił że oglądałem film z zupełnie innej perspektywy i z większym zainteresowaniem niż dotychczas.Aż taka to różnica dla ciebie? What the fuck?
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 23-06-2010, 14:16
:roll: ale co Ci się nie podobało w kinówce? Ja jeszcze nie oglądałem reżyserskiej, ale w sumie każda wersja to jest MOC!!!
23-06-2010, 14:19
Pewnie już to gdzieś pisałem, ale wersja połączona byłaby idealna. Chociaż w wariancie z wołem jest genialnie zanimowany obcy biegnący przez korytarz, to jednak pies lepiej się trzymał z jedną z późniejszych scen. Ale jak wiadomo, główny ból to końcówka...
PS. Dla jednych zamiana psa na wołu jest kluczowa dla innych krew i przemoc jest sine qua non arcydzieła :P 23-06-2010, 15:17 gigacz napisał(a):Może sam fakt, że napoczątku zamiast psa pojawia się wół sprawił że oglądałem film z zupełnie innej perspektywy i z większym zainteresowaniem niż dotychczas. Tak, wołowina jest bardziej interesująca niż psina, choć czasami to to samo mięso (wietnamskie żarcie :P ).
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 23-06-2010, 15:18
Miałem na myśli "coś nowego" :mrgreen: Tak jakby był to zupełnie inny film, dlatego "sprawił że oglądałem film z zupełnie innej perspektywy i z większym zainteresowaniem niż dotychczas."
23-06-2010, 15:53
Za dużo wrażeń :razz: Ale końcówka rzeczywiście do niczego.
Wracając do zmiany zwierząt, to przez taką wyrazistą zmianę na samym początku, film przykuł moją uwagę (w końcu coś zupełnie nowego). Pamiętając 'nudną' wersję kinową było to jakbym oglądał zupełnie nowy film, a im dalej, tym lepiej. 23-06-2010, 15:58 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 242,964 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,787 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,196 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,446 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,743 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,345 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 721,709 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,154 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 324 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |