Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Danus napisał(a):Mam czasem wrażenie, że niektóre filmy się po prostu spóźniły.

A co z masą filmów, które zostały docenione po latach?

Odpowiedz
Ja się pośrednio zgodzę z Danusem, ale tylko pośrednio - abstrahując od samej czystej jakości pewnych filmów, czasy w jakich zostały zrobione również mają wpływ na ich odbiór. Może nie aż w takim stopniu w jakim mówi Danus, ale z pewnością ma to znaczenie. Mówię tu zwłaszcza o aktualnych nastrojach społecznych czy sytuacji politycznej w kraju - odpowiednio wpasowanym w ten nurt filmom często poświęca się mniej/więcej uwagi niż na to zasłużyły :)

Odpowiedz
Co nijak nie zmienia faktu, że Shaft to film przeciętny.

The Dog Problem - lekki, sympatyczny film, choć na dobrą sprawę jadący na kliszach i mimo krótkiego czasu potrafiący nawet przynudzić. Na plus aktorzy (szczególnie aktorki - jest też nasza półnaga Krupa) oraz pies. Na minus właściwie cała intryga. W wolnej chwili można spokojnie obejrzeć i nawet dać się trochę zauroczyć - szczególnie, że to miła odskocznia od rozbuchanych blockbusterów z jednej, a dołujących dramatów z drugiej strony. Ale poza tym średnio.

5/10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Gol: Standardowa historia "od zera do bohatera" osadzona w ramach angielskiej piłki. Ogląda się to nieźle, bez większych zgrzytów, ale i bez zachwytów. Dam mu...
... 6/10 za to że jest to pierwszy od dawna oglądalny film o futbolu.

Gol 2: Jest lepiej. Nasz bohater staje się gwiazdą, idzie do Realu, gdzie wielkie pieniądze przewracają mu w głowie. Fabularnie również standard, ale akurat te klisze dużo bardziej mi się podobają. Pierwsza scena filmu, mecz Barca:Real 3:0 to czysta poezja :twisted: i najlepsza scena z filmu. Jedyny bardzo poważny minus to
.

naciągane: 7/10

Gol 3: Obejrzę jutro, bo teraz chce mi się spać :P Oczywiście jak już wyjdę z szoku po seansie Incepcji :)

Odpowiedz
Karate Kid - Typowa amerykańska papka dla dzieci. Pierwsza połowa strasznie nudna, później trochę ciekawie. Ogólnie nie polecam no chyba, że ktoś naprawdę już nie ma co ze sobą zrobić... 3/10

Sen Kasandry - Naprawdę dobre kino. Mimo, że jest to spokojny film, jakoś mnie wciągnął. Charakterystyczni bohaterowie, fajna historia, ciekawe zakończenie. Na szczególną uwagę zasługuje świetna rola Colina Farrella. Woody Allen w może nie życiowej ale na pewno dobrej formie! 7/10
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Pozdrowienia z Paryża 3/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
Reykjavik Whale Watching Massacre - Islandzki survival. Grupa turystów vs rodzinka islandzkich psycholi. Kiepski.
4/10

Odpowiedz
TylerD napisał(a):Karate Kid

Która wersja?

Odpowiedz
Obydwie są do dupy. Druga za to borni się chociaż jednym profesjonalistą w obsadzie :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Mr Nobody - jeżeli Buttona ktoś uważał za film pretensjonalny i "tak mądry, że aż głupi", powinien obejrzeć ten film i wtedy dopiero zobaczy, jak może wyglądać pretensjonalność i artystowskie przegięcie w metafizycznych filmach. Matko, czego tu nie ma - efekt motyla, wszechświaty rozgałęziające się w pod wpływem kluczowych decyzji, kurczenie się wszechświata, synchronizacja alternatywnych rzeczywistości, cofanie czasu, cofanie decyzji, hipnoza, surrealizm, science fiction, zaświaty (chociaż w sumie bardziej "przedświaty" - zobaczycie, zrozumiecie), (melo)dramat, metafizyka, sny... Jest jeszcze kluczowa scena filmu skopiowana niemal na żywca z Przypadku Kieślowskiego, tyle ze w wersji kiczowato przesadzonej, łącznie z adekwatnymi do sytuacji napisami na okolicznych budynkach... Fabularnie to taki Efekt Motyla w wersji "artystycznej", czyli przegląd wybranych wariantów przyszłości w zależności od podjęcia pewnych kluczowych decyzji. Przekaz również ten sam (cokolwiek wybierzesz, masz przerąbane ty lub twoi bliscy), za to scenariusz pokręcony do granic możliwości, mieszający warianty rzeczywistości i łącząc je ze sobą przy pomocy różnych montażowych tricków. A do tego jeszcze tona scenariuszowego i dialogowego pseudo - artystycznego bełkotu; wyobraźcie sobie taką akcję - facet traci kluczową informację, ponieważ na kartkę spada kropla wody z deszczu wywołanego przez, uwaga, BRAZYLIJSKIEGO BEZROBOTNEGO GOTUJĄCEGO JAJKA MIESIĄC WCZEŚNIEJ. A takich patentów jest od grona.
Moja rada: trzymajcie się ludziska z dala od tego filmu.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Reżyser jest Belgiem, a Filmweb twierdzi, że to koprodukcja belgijsko - francusko - kanadyjsko - niemiecka. Ale gadają po angielsku.

Odpowiedz
The Wolfman (2010) - naczytałem się recenzji mieszających ten film z błotem więc oczekiwań za wielkich nie miałem. Dostałem natomiast poprawnie zrealizowany film z całkiem niezłym klimatem, fabularnie dokładnie to czego się po tym tytule spodziewałem i w przyszłości chętnie do niego wrócę. Tylko niech ktoś mi powie - czemu u diabła miał służyć cały motyw ze srebrną laską?

7/10

Odpowiedz
Don Vito napisał(a):
TylerD napisał(a):Karate Kid

Która wersja?

Ta bardziej Hollywoodzka, tj. 2010r. ;]
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
Jennifer's Body - najdłuższe 97 minut w historii. Diablo Cody z błyskotliwej, zabawnej scenarzystki Juno przeobraziła się w pozbawione poczucia humoru i wyczucia narracji beztalencie, niepotrafiące napisać nawet jednej dobrej linijki dialogu, o całej scenie nie mówiąc. OKROPNE postacie, żałosne wątki (zespół rockowy składający laski w ofierze - WTF?!), tragiczna fabuła. Fox nieziemsko seksowna (pod warunkiem że akurat nie wymiotuje czarną mazią), ale pożyteczniej wykorzystacie czas przez półtorej godziny oglądając jej zdjęcia aniżeli męcząc mózg tym rzygiem.

Odpowiedz
Hm, mi powyższy opis do Juno pasuje :-) A co do JB - masz, oczywiście, rację. Do listy zarzutów dodałbym jeszcze beznadziejne próby wprowadzania wątków uświadamiania seksualnego. W Juno wiele zdziałał reżyser (tzn. uczynił ten film w miarę oglądalnym dla mojej osoby), tutaj za kamerą stała kobieta odpowiedzialna za Aeon Flux. I wyszedł zakalec.

Odpowiedz
TylerD napisał(a):Ta bardziej Hollywoodzka, tj. 2010r. ;]

Czyli tą gorszą. Gdyby akcja nie działa się wśród dzieci, to byłby to dużo lepszy film.

Odpowiedz
Dużo gorszą! Fakt, przyznaje + po ch** te Chiny? ;|
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
Żeby dzieci wiedziały, gdzie mają jechać na wakacje ;)

Odpowiedz
Mamma Mia - Ścierwo. Najbardziej wkurzające jest "młode pokolenie amerykańskiego aktorstwa" pod wodzą blond Amandy, które daje popis aktorstwa poniżej jakiegokolwiek poziomu. Dialogi to żenada po całości. Choreografia nie istnieje. Operator nawet nie potrafił wykorzystać naturalnych plenerów i zdjęcia wyszły idealnie nijakie. Pomysł na finał wygląda tak, że wszyscy śpiewają te piosenki, których nie zdążyli użyć wcześniej. Jedynie damska obsada "starszego pokolenia" (Streep, Baranski, Walters) sprawia wrażenie wyczucia konwencji i one były głównym powodem, dla którego seansu nie przerwałem po pół godzinie. Jest jeszcze pyszna scenka podczas end creditsów, ale poza tym film pozbawiony zalet.

Odpowiedz
jak nie mogłem obejrzeć w całości tego filmu, tak od początku do końca. Żeby to przetrawić potrzebna jest jednak brana na bieżąco pigułka na niestrawność. Inaczej nie przechodzi. Strasznie filmidło. Małżonka ma, choć teoretycznie jest targetem, reaguje na "Mamma Mia" nieprzyjemną zgagą 8)

Odpowiedz
A, zapomniałem - scena z "tańcem" płetwonurków to największe stężenie żenady na minutę, jakie widziałem od dłuższego czasu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon