11-11-2010, 16:09
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
"Mały" - pierwszy od wielu miesięcy film jaki oglądałem w telewizji. Nie pomyliłem się - nie warto było marnować x minut na ściąganie z sieci. Prawie na 100% nie obejrzę drugi raz. Żenujące żarty, a mogło wyjść z tego coś innego, gdyby temat o pigmeju został potraktowany poważniej, ale z mocnym przymrużeniem oka â czyli zupełnie inaczej niż zrobili to twórcy. 2/10
Grown Ups- co za prostacka, nieciekawa i mało śmieszna komedia z Sandlerem który praktycznie gra w każdym filmie tę samą osobę. Nie polecam, lepiej poświęcić te 90 min na pompki.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 11-11-2010, 19:45
Wampiry i świry (Vampires suck) z 2010 r. reż. Jason Friedberg i Aaron Seltzer, czyli parodia Sagi "Zmierzch"
Film, w moim przekonaniu, kompletnie nieudany. Po prostu infantylny i zwyczajnie głupi. Po obejrzeniu stwierdziłam, że nic mnie w zasadzie w tym filmie nie rozśmieszyło. I to już jest straszne - parodia, która nie śmieszy, a budzi politowanie. Dodam jeszcze, że byłam zażenowana niektórymi scenami i prostactwem gagów. Wydaje się, że twórcy poszli na łatwiznę. Bo skoro "Zmierzch" odniósł sukces to i parodia też odniesie. Chyba nic bardziej mylnego. Nie docenienie inteligencji i wrażliwości estetycznej widza jest częstym błędem popełnianym przez wielu twórców współczesnego kina. Także przez polskich. Filmu więc nie polecam. Szkoda czasu, pieniędzy i zdrowia. 1/10 (1 pkt. dla głównej aktorki) 11-11-2010, 19:56 Kubeczek napisał(a):byłam zażenowana niektórymi scenami i prostactwem gagów. Tylko niektórymi? Ja to czułem przez cały "utwór audio-wizualny" już od loga wytwórni :wink:. O tym czymś powinni w szkołach uczyć jako "recepta na g****" :wink: Również 1/10. 11-11-2010, 20:18 Cytat:Bo skoro "Zmierzch" odniósł sukces to i parodia też odniesie. Chyba nic bardziej mylnego. Nic bardziej słusznego raczej: Budget $20 million Gross revenue $74,826,824 (Worldwide) W taki właśnie sukces te filmy celują, żaden inny. 11-11-2010, 20:52
Kubeczkowi chyba raczej chodziło o sukces artystyczny niż komercyjny...
Tak czy siak zysk też jest. Pamiętajmy że milion dolarów to sporo. Kosztował 20, a zarobił 70 - to dużo. Chciałbym tyle mieć! Dobra, to nie temat na to :razz: 11-11-2010, 21:03 Cytat:Kubeczkowi chyba raczej chodziło o sukces artystyczny niż komercyjny... Odniosłem się do zacytowanego zestawienia sukcesu parodii z sukcesem "Zmierzchu" i stwierdzenia że mylne jest zakładanie że skoro Zmierzch odniósł sukces to i parodia odniesie - tymczasem oba filmy odniosły tylko i wyłącznie sukces komercyjny więc w rozumowaniu twórców parodii nie było niczego "mylnego", a cel jak im przyświecał został zrealizowany. 11-11-2010, 21:19
Nie powiedziałbym że tylko komercyjny. Zmierzch otrzymał tuziny (głupich) nagród. Do tego sporo twórczości fanowskiej. Wiem, że nie jest to film najwyższych lotów, ale tak niski poziom jak "Wampiry i świry" to to nie jest.
11-11-2010, 21:37
O matko!! Zmierzch jest po prostu nieco lepszy od tego gówna!! Kapiszi?? :mrgreen: Błagam, załapcie wreszcie o co mi chodzi ...
11-11-2010, 22:27
To - sympatycznie snujący się film ze świetnym Currym, którego zakończenie wprawia mnie zawsze w głębokie zażenowanie. Nie czytałem książki - czy ona kończy się tak samo? Finał po prostu zabija ten film. 5/10
12-11-2010, 11:00
Z tego co pamiętam ksiażka kończy się podobnie. Konfrontacja w kanałach wygląda trochę inaczej, ale "rowerowy" finał jest identyczny. Zresztą polecam gorąco książkę, która jest o wiele lepsza. Curry w rzeczy samej wymiata, po tym filmie można nabawić sie niezłej klaunofobii :razz:
12-11-2010, 11:40
Ja na ten film mam dwie oceny: dziecięca część historii - świetna, nostalgiczna, dobrze zagrana, daję 9/10. Natomiast wszystko, co się dzieje w Derry "współcześnie" strasznie słabuje, a finał z żenującym popisem animatroniki pogrąża całkowicie tę część filmu.
Książka natomiast - cóż, wg mnie (i nie tylko) opus magnum Kinga. Finał rzeczywiście wprawia w lekkie zakłopotanie, ale nie tak duże, jak filmowy. Jakkolwiek każdy szanujący się fan "Króla Horroru" wie, że akurat ten mężczyzna (prawie) zawsze kończy bardzo... nie tak jak powinien (albo jakby się chciało) i ma naprawdę duży problem z dopinaniem swoich dzieł (vide: "Mroczna Wieża", "Bastion", "Łowca Snów") i albo się mu to wybacza, albo się Kinga nie czyta ;)
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku" https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści 12-11-2010, 12:28
To to zdecydowanie najlepsza książka Kinga. Świetny klimat i fajni bohaterowie. Film bardzo przeciętny i nijaki jak cała filmografia około kingowska.
12-11-2010, 13:18 Trelkovsky napisał(a):Film bardzo przeciętny i nijaki jak cała filmografia około kingowska. No, bo Skazani na Shawshank, Zielona mila, Mgła, Carrie i Lśnienie to filmy wybitnie nijakie. 12-11-2010, 14:01
Carrie jest wybitnie nijaka :P
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 12-11-2010, 18:50
"Carrnie" dla mnie to nedza. Okropnie sie chyba zestarzało, skoro kiedyś to był bardzo dobry film. Myslalem ze nie wytrzymam do końca.
12-11-2010, 19:00
Akira ( 1988 )
Klawe anime. Wciągające, krwawe, efektowne, z nieco zakręconym zakończeniem i niezłą muzą. Kreska mimo ponad 20 lat na karku jest znakomita. Przede wszystkim animowane futurystyczne kino akcji, potem można doszukiwać się czegoś więcej choć nie jest to konieczne. :wink:
L.A. Confidential - 8/10
He liu - 7/10 The Insider - 8/10 Dredd - 6/10 Total Recall ( 2012 ) - 5/10 G.I. Joe: The Rise of Cobra - 5/10 12-11-2010, 21:43 military napisał(a):Trelkovsky napisał(a):Film bardzo przeciętny i nijaki jak cała filmografia około kingowska. No dobra Skazani na Shawshank i Zielona mila jeszcze ujdą choć moim zdaniem te filmy strasznie przecenione. Nie kumam ich fenomenu. A "kingowskich" filmów jest ile? z 20? 13-11-2010, 00:49
Kobieta Kot - nędza, nie ma w tym syfie ani jednej pozytywnej rzeczy. Dodatkowo reżyser miał chyba przez cały okres zdjęciowy chore zatoki bo przyozdobił obraz zieloną stylistyką, przy której można puścić pawia. Halle Berry musiała jechać na dopalaczach, albo cierpiała na brak kasy skoro przyjęła tak kiepską rolę.
0/10 Ostatni smok - całkiem przyjemne fantasy i przygoda. Dobre wykonanie smoka Draco i świetny patent z głosem Connery'ego, który pasuje idealnie. Na deser urocza Dina Meyer w wydaniu Middle Age :) 7/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
13-11-2010, 12:28 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 242,948 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,785 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,193 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,446 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,743 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,344 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 721,673 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,152 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 324 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 6 gości |