Directed by James "THE KING" Cameron
07-02-2011, 14:23
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
gdzie to obejrzałeś, jest już w sklepach T.?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 07-02-2011, 14:23 Sana napisał(a):a czy to nie jest przypadkiem ten film, o ktorym Clint chcialby zapomniec?Nie zdziwiłbym się, gdyby tak było. Simpsonom też szczęki poopadały. :) 07-02-2011, 17:13
Zgon na pogrzebie: wersja amerykańska - mogli chociaż sobie załatwić własnego karła. I w zasadzie to tyle mam do powiedzenia.
2/10, bo Danny Glover cytujący samego siebie mnie nieco rozbawił.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
07-02-2011, 17:56
Świadek (TEN Z FORDEM!) - bardzo się zawiodłem na tym filmie. Miał być dobry thriller, a to raptem miałki melodramat z elementami kryminału. Intryga nieprawdopodobna i absurdalna, całość jest niesamowicie naiwna i rozwiązuje się bardzo szybko. Jedyne co na prawdę można pochwalić to bardzo ładne zdjęcia. I nic więcej.
08-02-2011, 16:39
Glengarry Glenn Ross
100 minut, a miałem wrażenie, że film urwał się po 15. Dialogowo-aktorski majstersztyk. 10/10
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 10-02-2011, 01:15
też niedawno oglądałem. Mega klimat, aż włosy na jajcach stają.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 10-02-2011, 01:45
Człowiek pogryzł psa - miało być szokująco wyszło nudno i pusto. Fabuła jest zbyt absurdalna, żeby wywołała jakieś emocje i kompletnie do mnie nie trafia. Twórcy chcieli chyba stworzyć artystyczną prowokacje, ale coś im nie wyszło. 3/10
Córka botanika - Bardzo ładny, poetycki romans. Na uwagę zasługują przepiękne plenery Chin i ładna muzyka. Jest romantycznie, ale również miejscami bardzo dramatycznie. Świetne aktorstwo i nastrój filmu. Może fabuła wielce odkrywcza nie jest, ale ogląda się całość z wielką przyjemnością. Na pewno w przyszłości zapoznam się z poprzednimi dziełami reżysera Sijie Dai. 7/10
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
10-02-2011, 15:46 Azgaroth napisał(a):Człowiek pogryzł psa - miało być szokująco wyszło nudno i pusto. Fabuła jest zbyt absurdalna, żeby wywołała jakieś emocje i kompletnie do mnie nie trafia. Twórcy chcieli chyba stworzyć artystyczną prowokacje, ale coś im nie wyszło. 3/10 Wyszło! 10-02-2011, 15:56
"Kpiarski dokument Poelvoorde, Belvaux i Bonzela operuje konwencjami i schematami budującymi złudzenie, że to, co widzimy na ekranie, jest kontemplacją autentycznych zdarzeń, miejsc i postaci."
Ja bym powiedział na odwrót. Absurd oglądania ekipy filmowej, która chodzi sobie za seryjnym mordercą i wszystko rejestruje wręcz potęgował u mnie wrażenie fikcji. Dodać należy jeszcze kompletną bezkarność Bena, który mordował na ulicy kiedy tylko naszła go ochota. Jakby był postacią z GTA, a nie prawdziwym człowiekiem. "Film Belgów zaciera niejako bezpieczna granicę między widzem a przedstawianym widowiskiem strasząc obserwatora reportażu, szokując go już samym tytułem - TO SIĘ ZDARZYŁO W TWOIM SĄSIEDZTWIE" W teorii doniesienia o morderstwach w serwisach informacyjnych powinny mnie jeszcze bardziej szokować, a tak nie jest. Tak więc jedno zdanie w podtytule nie ma jak zmienić mojego nastawienia. "Dodatkowo zabija konkurencyjną ekipę filmową, która podąża za innym mordercą." To już wyglądało jak czysta komedia. ""Człowiek pogryzł psa" przeczy więc popularnym obrazom morderców czyli wyrafinowanych sadystów-estetów pochodzących z klasy drobnomieszczańskiej, zabijających jeśli nie przypadkowo, to misyjnie. " Ale czy to jedyny tytuł który przedstawia w innym świetle seryjnych morderców? Już w Kalifornii pokazano mordercę jako zwykłego kmiota, który zabija na takiej samej zasadzie jak Ben, a film był o wiele lepszy. Jak bym poszukał to pewnie inne przykłady też bym znalazł. Coś czuję, że przyda się wydzielenie tematu.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
10-02-2011, 16:41
American Gangster
Rozumiem że przed rozpoczęciem produkcji bracia Scott odbyli męską rozmowę: - Daj Denzela. - Nie. - No daaaj Denzela. Pożyczę ci Crowe'a. - Nie. - Dawaj czarnego albo powiem matce, że nakręciłeś Domino! - No dobra... A poważnie - ALE W PYTĘ FILM! Z początku mnie średnio wkręcił - pomyślałem "ok, fajne, ale Scott to nie Scorsese". Wycofuję. AG jest lepszy niż np. Infiltracja. Rozkręca się powoli, ale w pewnym momencie (sam nie wiem w którym) się w niego kompletnie wciągnąłem. Jeden z tych filmów, co szkoda że się kończą - choć zakończenie ma bardzo satysfakcjonujące i ogólnie nie odniosłem wrażenia, że jakiś wątek jest urwany czy zbędny. 9/10 12-02-2011, 00:23
Amer - pod względem stylistycznym to pełen cytatów hołd dla giallo, ze wszystkimi jego zaletami i dziwactwami. Ale to też niewyobrażalnie subtelna, rozerotyzowana historia dojrzewania głównej bohaterki, rozpisana na trzy wyjątkowo ważne dni z jej życia (jeden z dzieciństwa, jeden z lat nastoletnich i jeden z dorosłości). Świetny, niesamowicie klimatyczny film, opowiedziany głównie zbliżeniami i dźwiękiem, niemal całkowicie pozbawiony dialogów, a przy tym zacierający granicę między jawą a snem. No i każdy kadr to mistrzostwo świata.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
12-02-2011, 03:01 military napisał(a):AG jest lepszy niż np. Infiltracja.Amen! Oba filmy oglądałem tydzień temu, i doszedłem do identycznego wniosku :)
loading podpis...
12-02-2011, 16:04
Jest temat o filmie, wcale nie tak trudno go znaleźć: http://forum-kmf.fc.pl/viewtopic.php?p=225203#225203
12-02-2011, 16:10
Mierzwiak: ręcznie się przekopywać nie będę, a jak działa szukajka (i ogólnie jakie jest to forum od strony technicznej) - każdy wie.
12-02-2011, 17:14
Nie wiem o co wam chodzi z tymi narzekaniami na wyszukiwarke, mi jakos dziala. A wlasnie przed chwila sprawdzilem z ciekawosci American Gangster i tez znalazla bez problemu, z wynikiem na pierwszym miejscu.
12-02-2011, 17:20
Human Trafficking - podzielona na dwie (a w niektórych stacjach pewnie i na cztery) części, telewizyjna produkcja robijająca się o temat handlu ludźmi (głównie młodymi, atrakcyjnymi kobietami, choć i mali chłopcy też są pokazani). Nie jest to poziom HBO (które swoją drogą mogłoby ten temat poruszyć po swojemu), ale jest nieźle. Pomijając pewne złagodzenie ogółu dla prime time, to i tak kilka scen jest mocnych.
Obsada spisuje się dobrze (Robert Carlyle jako rosyjski boss rządzi), może tylko Sorvino drażni w roli nieskazitelnej pani policjant. Parę wątków po łebkach (dlatego szkoda, że całość tak krótka), kilka problemów niepotrzebnie się rozmywa, no i narracja mimo wszystko dośc sztampowa, a wątek kryminalny naiwnie zrobiony (choć finał trzyma w napięciu). Niemniej obejrzeć warto, choćby po to, żeby dostrzec problem. Choć nas to aż tak nie kontrowersuje, to wyobrażam sobie, że na Amerykanach musiało zrobić ogromne wrażenie. I głównie za to odważne podjęcie tematu i wskazanie problemu ocena nieco wyższa, niż faktyczna jakość tej produkcji. Myślę, że warto zerknąć okiem. 7/10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 12-02-2011, 21:01 military napisał(a):a jak działa szukajkamilitary, szukajka działa bez problemu.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 12-02-2011, 21:54
Takers aka Chętni na kasę (lol). Reżyser i scenarzyści (było ich od groma w napisach końcowych) wykazali się niezwykłym talentem, wymyślając film o grupie złodziei który ma irytujących/żałosnych/pozbawionych charyzmy* bohaterów po obu stronach barykady, jest potwornie nudny i ma beznadziejną, wymęczoną do granic możliwości intrygę. Nie chciało im się do tego stopnia, że skopiowali napad z Włoskiej roboty i jeszcze kazali bohaterom głośno o tym powiedzieć. <facepalm>
*niepotrzebne skreślić 2/10 PS. Chyba wiem czemu Chris Brown pobił Rihannę, musiała mu powiedzieć jak tragicznym jest aktorem. Tank Girl - szalone i niesamowicie durne, ale ma swój urok. 5/10 12-02-2011, 23:53 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 242,958 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,786 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,194 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,446 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,743 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,344 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 721,697 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,154 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 324 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 5 gości |