20-09-2011, 14:21
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
Również polecam "Confession" - wizualnie to zupełnie nowa jakość opowiadania, historia jest za to miejscami dość przejmująca, świetnie zagrana i z kilkoma mocnymi zwrotami akcji. A podejście nauczycielki do jej socjopatycznych uczniów na pewno zgromadzi wielu fanów na naszym forum ;).
Cytat:A podejście nauczycielki do jej socjopatycznych uczniów na pewno zgromadzi wielu fanów na naszym forum ;). Czyli że jest humanitarne i respektuje prawa człowieka? Oby nie :) Inaczej nie oglądam. :) 20-09-2011, 14:23
Jowita, 1967 r., reż. Jerzy Morgenstern
Mam taki ?problem? z tym filmem, że nigdy nie mogę go zobaczyć tak w całości -od początku do końca. Albo widzę koniec, a nie widzę początku. Albo zgoła na odwrót. A to przez moją cud rodzinkę, która się nieustannie dziwi i pyta ile razy można to oglądać. Odpowiadam nieskończenie wiele:) Jowita, Jowita, Jowita. Uwielbiam ten film. A scena ze Zbyszkiem Cebulskim, który pierze rzeczy w łazience jest moją ulubioną. W tym filmie grają wszyscy aktorzy, których kocham i podziwiam. Nieżyjące już Kalina Jędrusik i Basia Kwiatkowska. Wspaniały Daniel Olbrychski. Maja Wodecka (na samym początku). Gościnnie skrzypaczka Wanda Wiłkomirska. Piękna jest scena w której Marek Arens biegnie sam na pustym stadionie, wcześnie rano. Stadion spowija leciutka mgła, tak charakterystyczna dla jesiennych poranków. Moja ocena 10/10 21-09-2011, 09:29 (20-09-2011, 01:55)Mefisto napisał(a): Tylko 7 / 10, dude?! No i czemu nie zachwalasz Reeski - to chyba jej najlepsza rola ever. Racja, ale jej postać tak mnie wku*wiała, że chciałem jak najszybciej o niej zapomnieć ;)
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 21-09-2011, 16:00 (20-09-2011, 12:47)Anielski_Pyl napisał(a): Confessions (2010, Japonia) - dramat Miałem ten film na celowniku i zupełnie wypadł mi z głowy. Zanotuje sobie teraz na papierze.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 21-09-2011, 16:36
Tańczący z wilkami - młodszym będąc, unikałem tego filmu, bo myślałem że to musical. Potem dowiedziałem się, że jednak western, ale nadal unikałem, bo był długi i oscarowy, a to nie mogło zapowiadać nic dobrego. W końcu obejrzałem 4-godzinną wersję. W PYTĘ DOBRY FILM.
Najlepszy z całego filmu jest oczywiście wilk, który powinien dostać jakąś zwierzęcą nagrodę za aktorstwo. Najgorszy z całego filmu jest Costner, który wspiął się na wyżyny swojego charakterystycznego znużenia - mógłbym przysiąc, że w niektórych scenach facet śpi, i tylko ma namalowane gałki oczne na powiekach. Ale poza tym - rewelacja, którą można oglądać choćby dla samych zdjęć. 8+/10 22-09-2011, 07:17
Toys - kapitalny film! Poziom absurdu i surrealizmu osiąga tak wysoki, że przestają mnie dziwić negatywne oceny dla tegoż (pomijając już fakt, iż wbrew pozorom nie jest to film typowo dla dzieci, a i mamy tu taki mix gatunkowy, że aż można się za głowę złapać). Niemniej dalej uważam, że niesłusznie został skazany na zapomnienie i niedocenienie, bo wszystko tu gra. Historia jest ok, aktorsko wypas (Gambon, Williams, Cusack - świetni! a Cool J zalicza tu chyba swoją najlepszą rolę w karierze :D ), scenografia i kostiumy są absolutnie wyjebane w kosmos (szkoda, że przegrały wyścig o rycerza), muzyka super, klimat i magia są, a humor jest inteligentny i totalnie nieprzewidywalny miejscami. Fakt, chwilami (szczególnie w finale) wkrada się nieco chaosu, a i nie wszystko do końca się lepi. Niemniej 2 godziny minęły szybko i fajnie, trudno mi będzie zapomnieć to, co widziałem i z pewnością jeszcze wrócę - niebanalna produkcja, jakich dziś ze świecą szukać (zresztą dziś ten film by pewnie w ogóle nie powstał albo dostał R-kę). Polecam!
8 / 10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 23-09-2011, 01:27
Straight Story, The - film Lyncha o człowieku jadącym do swojego chorego brata na kosiarce. Bardzo prosty, ciepły, wzruszający, pełen nastrojowej muzyki i dobrze zagrany (Farnsworth, Spacek). Może trochę za dużo jest tu takich znanych mądrości i różnych sentymentalnych wspomnień, ale nie razi to szczególnie i ogląda się ok.
7/10
"I have a competition in me. I want no one else to succeed. I hate most people." - Daniel Plainview
25-09-2011, 14:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2011, 19:08 przez Berus.)
An Inconvenient Truth - Półtorej godziny prezentacji w PowerPoincie na temat globalnego ocieplenia. Al Gore to dobry mówca ale jak takie coś dostało Oscara? 5/10
25-09-2011, 17:49
eXistenZ - mózgotrzep jak nie wiem co. W skrócie chodzi o to, że jest sobie gra przechowywana w czymś, co przypomina wątrobę w ludzkiej skórze z pępowiną podłączaną do kręgosłupa jako padem, a grupka ludzi ma zaszczyt testować ten dziwaczny wynalazek. Z biegiem czasu jednak zaczyna zacierać się granica między światem realnym, a wykreowanym na potrzeby gry, a widz siedzi i stara się zorientować, o co chodzi. Scifi bardzo dobry, minimalistyczny zarówno pod względem efektów, scenografi jak i akcji, do tego brutalnie prawdziwy - jest krew, przemoc, bluzgi, paranoja i strach. Plus zajebista Jennifer Jason Leigh, która w roli programistki sprawdza się wyśmienicie.
9/10, może trochę na wyrost, ale co tam.
25-09-2011, 18:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2011, 18:41 przez raven.second.)
Mr. Magorium's Wonder Emporium - bardzo sympatyczne filmidło. Tak, proste i przewidywalne od A do Z, ale zrobione z sercem i radością, jaka udziela się także widzowi. Hoffman świetny, humor też mi się podobał, no i jest ten niewielki zalążek magii. Największy minus: długość! Dopiero co się film zaczął, a już się kończy - brakło jakiegoś rozwinięcia przemiany Portmanowej, jak i Batemana. Ale poza tym jest naprawdę nieźle, miejscami bardzo dobrze i nad wyraz sympatycznie.
7 / 10
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 27-09-2011, 02:07
Ucieczka z Nowego Jorku - z czasem coraz bardziej doceniam ten film, a seans który przed chwilą skończyłem był mega-satysfakcjonujący. Chłonę genialny klimat tego filmu, uwielbiam jego niespieszne tempo, oszczędne i zawsze wiele znaczące dialogi, brak efekciarstwa, no i świetne zdjęcia. Fabuła jest tutaj pretekstowa, ale nie jest głupia. Motyw przewodni, jak zawsze u Carpentera, wbija się w mózg i nie wypuszcza. Świetny film, świetna obsada, świetny bohater. 9/10. Jedyna wada to dziwaczna niekonsekwencja - w pewnym momencie Carpenter pokazuje sceny dzienne, zaraz znów jest noc. Zapomnieli nałożyć granatowy filtr na sceny nocne kręcone za dnia?
P.S. Co się stało z Deanem Cundeyem? Kiedy mistrz tworzył genialne zdjęcia do świetnych filmów: Ucieczka, Coś, Park Jurajski, Powrót do przyszłości. Jego ostatnie dokonania to Camp Rock, Garfield i Nasza niania jest agentem. WTF? Podpadł jakiemuś producentowi? 28-09-2011, 20:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2011, 20:30 przez military.)
Shoot to Kill - oldskulowe kino przygodowo-akcyjniackie, które wciąż nieźle się trzyma. Fabuła prosta, jak cep, ale za to emocjonująca. Bohaterowie odpowiadają onelinerami w każdej sytuacji i wychodzi im to całkiem nieźle. Chemia jest. Bad guy jest zły aż miło, akcja pędzi na złamanie karku, a całości dopełnia sympatyczny humor i piękne plenery (w sumie połowa filmu to taki wczesny Cliffhanger). Jest trochę głupotek co prawda, finał rozczarowuje pod względem zachowania się tego złego, a Kirstie Alley, choć wygląda nieźle, to nie ma zupełnie nic do grania, a szkoda, bo taka postać powinna dostać znacznie więcej charakteru i czasu ekranowego. Nie podobały mi się też niektóre cięcia montażowe pod koniec - mam wrażenie jakby wyleciało w cholerę scen, co by nie przedłużać. Szkoda, bo gdyby pewne elementy zrobić lepiej, to byłby kultowy film zapewne, a tak jest jedynie niezłe kino, które po prostu dobrze się ogląda.
7 / 10
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 29-09-2011, 02:55 (28-09-2011, 20:28)military napisał(a): Ucieczka z Nowego Jorku - z czasem coraz bardziej doceniam ten film O to zupełnie inaczej ode mnie. Niestety po za "Coś" większość filmów Carpentera strasznie w moich oczach się postarzała, a "Ucieczka z Nowego Jorku" zalicza się mocno do tych filmów, które tak sobie przetrwały próbę czasu. 30-09-2011, 17:00
Explorers - film o dwóch obliczach, oba fajne, ale oba też zupełnie się nie kleją. Z jednej strony mamy więc fajne kino nowej przygody z tajemnicą i fantastyką, a z drugiej polewko-parodię ziemskiego życia przez dziwacznych kosmitów. Przeskok jest duży, przez co łatwo się zrazić. Szkoda też, że nie dopracowano paru wątków pobocznych, jak dziewczyna, w której buja się główny bohater i nadgorliwy gliniarz, którego obecność w filmie w takiej urwanej formie jest zwyczajnie zbędna. No i sweetaśny koniec do dupy. Ale poza tym bawiłem się naprawdę nieźle, szczególnie w pierwszej połowie.
7 / 10
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 30-09-2011, 18:53 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,248 | 243,822 |
16-05-2026, 11:11 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,962 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,269 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,459 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,757 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,446 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 724,346 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,341 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 328 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |