15-04-2013, 09:03
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
Też tak uważam. Oglądałem około rok temu, tak, wiele rzeczy wygląda "archaicznie" powiedzmy ale klimat jest.
Ciemnoniebieski Świat.
Największa wada - wątek romansowy. Płytki, nudny, nieciekawy, niewciągający, nieangażujący, rozwleczony, bez emocji. Pilot A kocha kobietę, kobieta kocha pilota B, a potem zakochuje się w Marynarzu. Poza tym to całkiem dobry film, rozgrywany na dwóch płaszczyznach - w trakcie wojny oraz po niej, kiedy piloci są w obozie pracy - z fajnie zrealizowanymi walkami powietrznymi i ogólnym klimatem lotnictwa. Pojęcia nie mam, na ile w tym prawdy, bo Bitwa o Anglię mi kompletnie nie leży, ale ogląda się przyjemnie. Trzeba się tylko przyzwyczaić do czeskiego świergotania, które z początku bawi, ale cóż, taki urok. O co więc chodzi? Czechosłowaccy piloci uciekają z okupowanego kraju do Anglii i tam walczą z Hitlerem. I już. 7/10 15-04-2013, 10:59 ![]() Wczoraj po powrocie z pracy trafiłem na to filmidło na Polsacie. Pierwsza część prawdy mnie bardo zachęciła (nieoczekiwane eksplozje i śmierć Zoe już w pierwszych 10 minutach filmu). Druga część (ta z Quaidem) też była fajna, niestety trzecia była dla mnie mało zrozumiana, a z czwartą (tą z Forestem Whitakerem) cały film zaczęła się sypać (absurd goni absurd, idiotyzm goni idiotyzm, zbiegi okoliczności to nie najlepszy pomysł na fabułę, a finał był po prostu tragiczny). Ocena: 4/10 PS: Dopiero teraz zobaczyłem jaki jest najnowszy (równie słaby) film tego reżysera. ;) 16-04-2013, 08:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-04-2013, 08:48 przez Juby.)
Dark Blue (2002) - spodziewalem sie jakiejs duzej intrygi, a dostalem film naprawde niskich lotow. Zdecydowanie Ayer nie popisal sie tutaj swoim scenariuszem, o akcji duzo nie mozna powiedziec, bo jej jest jak na lekarstwo, a same zamieszki zajmuja moze 5-7 minut. Oczywiscie koncowa scena iscie z rodem Hollywood, gdzie Kurt Russel gada jakis belkotowy monolog, a na koncu spoglada na plonace LA. Co do aktorstwa Kurt Russel ma jakies przeblyski, ale to wszystko jest jakies bezbarwne. W szczegolnosic Scott Speedman gra tutaj bardzo ogromna klode.
17-04-2013, 12:57
Świnki - I niby miała być drastyczne ukazanie problemu, a wyszedł półtoragodzinny odcinek "Trudnych spraw". Gadali o problemie sprzedających ciało dzieciakach, a o dziwo mały procent film temu poświęca (i nierealistycznie staje się alfonsem). Wszyscy bohaterowie są stereotypami wszelkiej maści patoli, burków, dupodajek i jedynymi pozytywnymi postaciami są nauczyciel niemca i ksiądz przewijający się w kilku scenach. Scenariusz to zlepek perypetii 13-latka (bo, żeby miał 16 lat to nie uwierzę), który próbuje zarobić na kasę dla rodziny i tępej dzidy. Końcówka głupia - gówniarz trafia do niemieckiego aresztu, zaczyna napierdalać kaskiem dwa razy większego Niemca (kim był?), a policjant nie słyszy walenia i nie widzi kałuży krwi. Montaż jest kiepski, nie rozumiem czemu ten sam kadr musi mieć cięcia do tego samego ujęcia. I kolejny polski film, w których nie da się zrozumieć kwestii aktorów. Za pozytywy muszę uznać dobrą charakteryzację pobitych i starania Garbacza. 2/10
18-04-2013, 21:59
Wczoraj bardzo się nudziłem, a pokłady ukrytego masochizmu wzięły górę nad rozumem. Obejrzałem więc w tv coś, co nazywa się Job, czyli ostatnia szara komórka.
Jak po po obejrzeniu tego kału, z trudem odzyskałem równowagę psychiczną , stwierdziłem, że ten film to chyba wyraz tęsknoty. Tęsknoty za (jakimikolwiek) komórkami tych, którzy to wypuścili na rynek. W skrócie - film to wielka kupa, w której nie ma kompletnie żadnej fabuły. Jest za to zlepek scenek ilustrujących znane wszystkim i przeterminowane kawały z taaaaaaką brodą, w stylu tego: - Ładne ma ksiądz buty. Zamszowe? - Nie, za swoje. Oczywiście, to nie jest bynajmniej humor sytuacyjny. Te filmiki w większości żenujące, są tak fatalnie zagrane, że podczas seansu mózg domaga się podwyżki za szkodliwe warunki pracy. Przeplatane jakimiś dziwnymi chorymi masakratorami w stylu tego typa siedzącego nad zwłokami i bredzącym o swojej królewnie śnieżce. A najgorsze, że nie wiadomo po co one tam są. Bo to film o niczym. Ten film to gwałt na polskiej kinematografii. Jaki cel miało nakręcenie i pokazywanie ludziom takiej sraki? To chyba pozostanie jedną z wielkich tajemnic XXI wieku. Ocena: WTF/10
Quite an experience to live in fear, isn't it?
That's what it is to be a slave. 19-04-2013, 19:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2013, 19:40 przez Bzyku.)
Ja tylko wspomnę, jak to Pan Reżyser Konrad Niewolski chwalił się kiedyś, że odrzucał propozycje z Hollywood. Jeden wielki ROTFL :)
19-04-2013, 19:57
Laskę za działkę... :D
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 19-04-2013, 22:03 ![]() Po Niepamięci jeszcze zahaczyłem seans Strasznego filmu 5. Powiem krótko - mimo mojego sentymentu i sympatii do serii (która po dobrym pierwszym filmie, zdecydowanie przeżywała tendencję spadkową) nie jestem w stanie wykrzesać z siebie niż pozytywnego o tym gównie. Słabe parodie, żałosne i gagi na poziomie uderzenia kogoś w głowę patelnią. Może ze 3 razy skrzywiły mi się usta w ramach uśmiechu (ale był to uśmiech z litości), więcej nie tknę tego nawet kijem. Ocena: 1/10 20-04-2013, 09:03
The Iceman - bardzo dobry film. Shannon to mega kozak, a poza tym jest i zapadający w pamięć drugi plan - Liotta i Evans. Całkiem sporo tu pełnokrwistych dialogów i scen godnych zapamiętania, a wszystko naprawdę dobrze opowiedziane. Tylko końcówka jakaś taka nie saka, nie bardzo mi pasuje do tego filmu.
8/10
"I have a competition in me. I want no one else to succeed. I hate most people." - Daniel Plainview
21-04-2013, 20:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-04-2013, 21:25 przez Berus.)
W sklepiku chyba jeszcze nie ma. Gdzie miałeś okazję zobaczyć, bo mocno czekam na ten film.
"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy
22-04-2013, 08:20
Tak jest, na OffPlusCamera widziałem.
"I have a competition in me. I want no one else to succeed. I hate most people." - Daniel Plainview
22-04-2013, 14:45
The Last Stand - Średni film, ale jako fan Ahnulda obejrzałem z wielką przyjemnością. Arnie starzejąc się zmienia się w Clinta Eastwooda. Niestety mały żółty reżyser chyba bał się prosić go o wysiłek aktorski, przez co kilka scen wypadło słabo. Chyba tylko Cameron potrafił wymagać od Arnolda gry.
Ale jest dużo południowo amerykańskiej małomiasteczkowej przemocy, troszkę przeklinają, trupy, krew. Tylko nie wiem po co ten głupi klaun. Na szczęście nie ma go za dużo w filmie. 22-04-2013, 17:51
http://forumkmf.pl/Thread-The-Last-Stand-reż-Kim-Jee-Woon
Blood Games (1990) ![]() Powyższy screen w sumie starczyłby za opinię;) W skrócie - panie grają mecz softballa z redneckami, rednecki dostają w czapę, szef rednecków kombinuje przy zapłacie hajsów za mecz, kilka osób ginie, kilka się wkurwia, wszyscy zaczynają się ganiać po okolicznym lesie. Fajny film. Aktorsko raczej wesoło, ale fabuła ma parę ciekawych patentów. Kobitki w większosci ładne, rednecki jak to rednecki - zakazane ryje łojące browara za browarem, na czele których stoi eks-wojskowy z kompleksem wąsa. Trochę fajnej akcyjki drogowej, kilka mocniejszych scenek, poza tym leśny survival, cycki, karabiny, bejsbole i inne. Bardzo przyjemny seans.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
22-04-2013, 18:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2013, 18:18 przez slepy51.) (19-04-2013, 23:45)Crov napisał(a): Nie, według wywiadów z nim obecnie lewituje. Transcendentalnie i w ogole. W sensie byly jakies wywiady z nim ostatnio? Bo ja pamietam tylko te jak byl na topie, gdzie po symetrii krecil 2 filmy jednoczesnie (job i palimpsest) i chwalil sie ze nastepny nakreci w hollywood, a potem przepadl. 23-04-2013, 23:44 slepy51 napisał(a):panie grają mecz softballa z redneckami, rednecki dostają w czapę, szef rednecków kombinuje przy zapłacie hajsów za mecz, kilka osób ginie, kilka się wkurwia, wszyscy zaczynają się ganiać po okolicznym lesie. Jebłem na pysk, czytając to. God bless America :) 23-04-2013, 23:47
The Day - pamiętacie scenę z Drogi rozgrywającą się w domu kanibali? No to rozciągnijcie ją do 80 minut i macie The Day. Dla lepszego obrazu całości odejmijcie napięcie, zamieńcie aktorów na licealistów bawiących się w Fallout i dopiszcie najbardziej żenujące "twarde" dialogi jakie potraficie - dla 20-latki o wyglądzie kasjerki z McDonalda. 1/10
26-04-2013, 17:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-04-2013, 17:11 przez military.) |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 242,949 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,785 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,193 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,446 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,743 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,344 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 721,679 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,152 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 324 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 7 gości |
![[Obrazek: filmy_qfrcu5kxq0vuo6ye.jpg]](http://www.videoman.pl/img/okladki/full/filmy_qfrcu5kxq0vuo6ye.jpg)

![[Obrazek: 383157.1.jpg]](http://1.fwcdn.pl/ph/31/43/323143/383157.1.jpg)

![[Obrazek: gh_BloodGames1990-LauraAlbert-02.jpg]](http://www.killerreviews.com/images/girlsofhorror/gh_BloodGames1990-LauraAlbert-02.jpg)